- Deense middelbare scholen introduceren ChatGPT in de klas
- Schooldistrict in Georgia implementeert AI-gestuurd leerplan
- Khan Academy lanceert chatbot-tutor
- IU zet AI in voor gepersonaliseerde leerondersteuning
- Universiteit in Michigan geeft les aan AI-studenten
Generatieve AI maakt een stormachtige ontwikkeling door en is inmiddels een waardevolle en indrukwekkende tool waarmee je teksten kunt schrijven, levensechte afbeeldingen kunt genereren en muziek kunt produceren die bijna niet meer onderdoet voor de menselijke creativiteit. Deze technologie heeft op allerlei sectoren een aanzienlijke impact, waaronder het onderwijs, en is voor veel studenten inmiddels een essentieel hulpmiddel geworden. Zo kan deze digitale assistent je helpen bij het schrijven van onderzoekspapers, het oplossen van ingewikkelde wiskundige vraagstukken, en nog veel meer. Het gebruik van generatieve AI heeft echter ook voor controverse gezorgd. Zo kijken verschillende onderwijsinstellingen met argusogen naar de opmars van deze technologie. Uit bezorgdheid over de mogelijke gevolgen hebben sommige het gebruik ervan zelfs verboden, omdat ze bang zijn dat het de traditionele leerprocessen zal verstoren. Ze maken zich zorgen dat het gemak waarmee generatieve AI content creëert, mensen er te afhankelijk van maakt. Dit zou ten koste kunnen gaan van essentiële vaardigheden als kritisch denken en probleemoplossend vermogen. Maar is het verbieden van deze technologie wel de juiste benadering? In dit artikel duiken we in de gelaagde rol van generatieve AI in het onderwijs. We kijken naar de mogelijkheden die het biedt om het leren van studenten te verrijken en bespreken daarnaast de ethische en praktische uitdagingen die het gebruik van deze technologie ook met zich meebrengt.
“Mijn ervaring was dat de studenten het zonder enige vorm van nadenken gebruikten. Op die manier wordt het een obstakel voor het leren, terwijl leren hier uiteraard het belangrijkste doel is. Maar als we de manier waarop ze het gebruiken kunnen veranderen, zodat het een leermiddel wordt, dan kunnen we veel winst boeken. Niet alleen omdat we studenten dan een nieuwe tool aanbieden, maar ook qua relatie met de studenten”.
Mette Mølgaard Pedersen, docent Engels aan het Horsens Gymnasium
Deense middelbare scholen introduceren ChatGPT in de klas
In plaats van het gebruik van ChatGPT volledig te verbieden, hebben sommige scholen in Denemarken besloten een andere koers te varen en het gebruik ervan in de klas juist aan te moedigen. Een van deze scholen is Horsens Gymnasium, waar de docent Engels, Mette Mølgaard Pedersen, onlangs een tweejarig project lanceerde. De bedoeling is dat studenten in haar klas en andere klassen de tool gebruiken om bepaalde opdrachten te voltooien. Pedersen besloot tot deze aanpak nadat ze zich realiseerde dat sommige opdrachten die haar studenten inleverden al met behulp van ChatGPT geschreven waren. “Mijn ervaring was dat de studenten het zonder enige vorm van nadenken gebruikten. Op die manier wordt het een obstakel voor het leren, terwijl leren hier uiteraard het belangrijkste doel is”, legt ze uit. “Maar als we de manier waarop ze het gebruiken kunnen veranderen, zodat het een leermiddel wordt, dan kunnen we veel winst boeken. Niet alleen omdat we studenten dan een nieuwe tool aanbieden, maar ook qua relatie met de studenten”.
Pedersen was van mening dat het verbieden van generatieve AI de verkeerde aanpak zou zijn, omdat studenten er waarschijnlijk toch mee doorgaan, of het nu wel of niet toegestaan is. In plaats daarvan besloot ze hen te leren hoe ze de tool op de juiste manier kunnen gebruiken. “Want als we het gesprek met hen daarover kunnen aangaan, verdwijnt het hele idee dat ze er niet met ons over kunnen praten omdat het verboden is”, voegt ze eraan toe. “En of je het nu positief vindt of denkt dat het problematisch is, je moet je realiseren dat het er nu eenmaal is. En als je het verbiedt, stoppen ook alle gesprekken erover”. In een van haar recente lessen vroeg Pedersen haar studenten eerst om zelfstandig een kort verhaal te analyseren en hetzelfde proces vervolgens met ChatGPT te herhalen. De volgende stap was de twee resultaten met elkaar vergelijken, waardoor de studenten niet alleen konden zien wat de tool wel kan, maar ook wat de beperkingen zijn. De reacties van de studenten waren overwegend positief en voor vier andere middelbare scholen in het land een reden om ook aan het project deel te nemen.
Schooldistrict in Georgia implementeert AI-gestuurd leerplan
Een schooldistrict in Gwinnett County, Georgia, heeft onlangs een AI-gestuurd lesprogramma geïntroduceerd met de naam ‘Computer Science for All’. Dit programma heeft als doel om kunstmatige intelligentie in bijna elke les te integreren, variërend van Engels en kunst tot informatica en robotica. “AI is op dit moment een zeer populair buzzword, maar we zijn er eigenlijk al een paar jaar mee bezig”, zegt Sallie Holloway, de directeur van AI en informatica voor het district. “Voor ons draait het om de vraag: wat moeten onze kinderen weten en kunnen om klaar te zijn voor hun toekomst? We zijn niet constant bezig met robots of zo. Maar wat we wél doen, is hen leren hoe ze kunnen denken en met behulp van deze technologieën problemen kunnen oplossen”.
Zo maken leerlingen van de Seckinger Middelbare School in Buford tijdens de lessen maatschappijleer gebruik van ChatGPT om verkeersgegevens van meerdere jaren te onderzoeken. Met deze analyse komen ze tot belangrijke inzichten die bijdragen aan veiligere wegen. Maatschappijleerdocent Scott Gaffney geeft aan dat deze aanpak vroeger, toen generatieve AI-technologie nog niet bestond, heel anders was. “Dat zou normaal gesproken zo’n vier of vijf dagen geduurd hebben”, vertelt hij. “De snelheid waarmee deze kinderen informatie verwerken is verbazingwekkend. Wanneer we ze in realtime een uitdagende taak geven, gaan ze er volledig in op”. Tijdens de kunstlessen van de school gebruiken ze ook generatieve AI-tools. De leerlingen beginnen bijvoorbeeld met het maken van een eigen schets, waarna ze hetzelfde met een AI-beeldgenerator doen. De opdracht wordt afgesloten met een discussie over in hoeverre hun originele ontwerp beïnvloed is door wat de machine heeft geproduceerd.
“Het internet heeft z’n minder positieve kanten, maar kan ook enorm waardevol zijn. Hetzelfde geldt voor kunstmatige intelligentie. Er is het risico dat het op de verkeerde manier gebruikt wordt, maar tegelijkertijd biedt het waardevolle tools om te leren”.
Kristen DiCerbo, chief learning officer van Khan Academy
Khan Academy lanceert chatbot-tutor
Khan Academy, een non-profit in het onderwijs, heeft onlangs Khanmigo geïntroduceerd: een door AI aangedreven tutor. Deze innovatieve tool biedt studenten persoonlijke begeleiding bij diverse vakken, zoals wiskunde, natuurwetenschappen en geesteswetenschappen. Andere features van deze tool zijn de schrijfcoach die studenten helpt hun schrijfvaardigheden te verbeteren en een debat-feature waarmee studenten levendige discussies kunnen voeren over uiteenlopende onderwerpen, zoals het kwijtschelden van studieschulden of de invloed van AI op de arbeidsmarkt. Bovendien is er een uitgebreide variatie AI-gestuurde personages waar studenten mee in gesprek kunnen gaan. Denk aan beroemde figuren uit de geschiedenis, zoals George Washington of Martin Luther King Jr., maar ook populaire fictieve karakters als Hamlet of Winnie de Poeh. Deze interacties maken leren niet alleen informatief, maar ook veel leuker. Kristen DiCerbo, de chief learning officer van Khan Academy, benadrukt dat hun tool ontworpen is om studenten actief in gesprekken te betrekken. Zo krijgt iedere student de persoonlijke ondersteuning die nodig is om de leerstof volledig te beheersen. Dit is iets wat zelfs de beste docent niet kan evenaren. “Het internet heeft z’n minder positieve kanten, maar kan ook enorm waardevol zijn. Hetzelfde geldt voor kunstmatige intelligentie”, zegt DiCerbo. “Er is het risico dat het op de verkeerde manier gebruikt wordt, maar tegelijkertijd biedt het waardevolle tools om te leren”.
Khanmigo is gebaseerd op GPT-4, het meest geavanceerde taalmodel van OpenAI, en maakt slim gebruik van het educatieve materiaal van Khan Academy. Het innovatieve leerplatform is speciaal ontworpen om een motiverende en ondersteunende leeromgeving te creëren. Om te garanderen dat Khanmigo studenten altijd op een positieve manier benadert, zijn er speciale maatregelen ingevoerd. Deze zorgen er onder andere voor dat Khanmigo niet meteen de oplossing prijsgeeft als een student er zelf niet uitkomt, maar in plaats daarvan zelfontdekkend leren stimuleert. Deze tool is niet alleen waardevol voor studenten, maar biedt ook docenten aanzienlijke voordelen. Zo ondersteunt het hen bij het opstellen van lesplannen en beoordelingscriteria, biedt inzicht in de chatgeschiedenis van studenten en ziet snel welke studenten moeite hebben met hun opdrachten. Op dit moment is Khanmigo vooral effectief voor wiskundebegeleiding en wordt het ingezet om leerlingen te begeleiden bij het vinden van oplossingen voor wiskundevraagstukken. Dit doet het door het geven van hints en het stellen van vervolgvragen die studenten aanzetten tot kritisch denken. Jammer genoeg laat het systeem bij rekenkundige opgaven soms steken vallen, wat de functionaliteit enigszins beperkt. Dit komt deels omdat grote taalmodellen als GPT-3 hoofdzakelijk zijn ontworpen om, eenvoudig uitgelegd, het volgende woord in een zin te voorspellen — een vaardigheid die minder goed van pas komt bij het verwerken van wiskundige concepten.
IU zet AI in voor gepersonaliseerde leerondersteuning
De IU International University of Applied Sciences, de grootste universiteit in Duitsland met meer dan 100.000 studenten, heeft als eerste en enige universiteit in het land een bijzondere tool geïntroduceerd. Elke student krijgt namelijk individuele begeleiding van Syntea, een AI-gestuurde leerassistent. Dit unieke concept, dat aanvankelijk alleen beschikbaar was voor Engelstalige online cursussen, is nu ook geïntegreerd in Duitstalige programma’s. Zo zet IU een nieuwe standaard in persoonlijk en technologiegestuurd onderwijs. Dr. Sven Schütt, de CEO van IU, is enthousiast over hun nieuwste ontwikkeling. Hij zegt: “Onze op AI gebaseerde leerpartner is een echte doorbraak in het hoger onderwijs van nu. Het staat symbool voor onze overtuiging dat we het onderwijs met technologie ingrijpend kunnen verbeteren. Deze tool biedt een volledig nieuwe kijk op leren: studenten kunnen nu op elk moment en overal hun persoonlijke vragen stellen en krijgen meteen antwoord. Dit is een belangrijke ontwikkeling in hoe we leren en brengt ons dichterbij ons doel om onderwijs zo persoonlijk mogelijk te maken”.
De universiteit omschrijft Syntea als een persoonlijke leerassistent die zich volledig aan de unieke behoeften en voorkeuren van elke student aanpast. Dit slimme hulpmiddel volgt de voortgang van studenten op de voet en stemt het leertempo automatisch op hun specifieke wensen en behoeften af. Hierdoor kunnen studenten hun bestaande kennislacunes nauwkeuriger identificeren en gerichter aanpakken. De nieuwste versie van de tool biedt twee handige features: Question-Answering (Q&A) en Pre-Assessment. Met Q&A kunnen studenten vragen stellen over de stof waarmee ze bezig zijn. Ze krijgen binnen enkele seconden antwoord en een link naar het betreffende hoofdstuk in het online lesmateriaal. Elke reactie van Syntea wordt door een van de docenten op juistheid gecontroleerd. Deze docenten kunnen de antwoorden bovendien verrijken met extra informatie of links naar aanvullend relevant materiaal. Met de Pre-Assessment feature kunnen studenten hun kennis over een gekozen onderwerp testen. Syntea verschijnt in de vorm van een sprekende avatar en begeleidt studenten door middel van meerkeuzevragen. Aan het einde van de test kunnen studenten zien welke vragen ze juist hebben beantwoord, zodat ze hun kennis op een interactieve en informatieve manier kunnen verbeteren.
Universiteit in Michigan geeft les aan AI-studenten
Terwijl sommige onderwijsinstellingen AI inzetten om studenten en docenten te ondersteunen, heeft een universiteit in Michigan besloten om nog een stap verder te gaan door twee AI-studenten, Ann en Fry, lessen bij te laten wonen, samen met hun menselijke medestudenten. De bedoeling is dat ze bij colleges aanwezig zijn, aan klasdiscussies deelnemen en zelfs opdrachten maken. Ze hebben bovendien de volledige controle over de richting van hun studietraject, zijn vrij om te kiezen welke lessen ze willen volgen en op welk vakgebied ze zich willen richten. Ze kunnen zelfs een bachelor’s degree behalen. Om hen bij deze beslissingen te helpen, hebben beide AI-studenten een ‘backstory’ of achtergrondverhaal gekregen. Daarin is echter geen informatie over gender of demografie opgenomen.
In elk klaslokaal worden geavanceerde computersystemen en microfoons geïnstalleerd, waardoor Ann en Fry alles kunnen volgen. Hoewel ze aanvankelijk alleen zullen luisteren, wil de universiteit hen uiteindelijk actief aan klasdiscussies mee laten doen. Een fysieke hoedanigheid staat voorlopig echter nog niet op de planning. Kasey Thompson, universitair hoofddocent aan Ferris State, benadrukt dat dit interessante AI-experiment tot doel heeft om docenten en medewerkers een beter inzicht te geven in de ervaring van hedendaagse studenten en hopen ze het hoger onderwijs toegankelijker te kunnen maken. “Met deze nieuwe inzichten hopen we de gehele universitaire ervaring te kunnen verbeteren, van het toelatingsproces en inschrijvingen tot de aanpak van docenten bij het overbrengen van lesstof en zelfs ons begrip van hoe studenten in 2024 leren”, voegt Thompson toe.
Een laatste overweging
Steeds meer onderwijsinstellingen overal ter wereld verdiepen zich in de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor hun lesprogramma’s, wat allerlei kansen biedt voor de hervorming van het onderwijs, zowel binnen als buiten het klaslokaal. Deze ontwikkelingen beloven een boeiende mix van traditionele onderwijsmethoden en cutting-edge innovaties, met als doel studenten uit te rusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om te slagen in een wereld waarin AI een steeds prominentere rol krijgt. Hoewel het gebruik van AI in het onderwijs aanzienlijke voordelen biedt, zoals op maat gemaakte leerervaringen en betere toegankelijkheid, brengt de implementatie ervan ook uitdagingen en zorgen met zich mee.
Zo wijzen sommige critici erop dat teveel vertrouwen op technologie niet zonder risico is. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verminderde kritische denkvaardigheden. Ook het potentieel dat AI menselijke interactie in het onderwijs zou kunnen vervangen wordt als een gevaar gezien. Deze zorgen benadrukken de noodzaak van een zorgvuldige en gebalanceerde aanpak bij de integratie van (generatieve) AI. Het is belangrijk dat we AI zien als een waardevolle aanvulling op — en niet als een vervanging van — de menselijke elementen in het onderwijs. Naarmate deze technologie zich blijft ontwikkelen moeten we ons afvragen: Hoe kunnen we de kracht van AI optimaal benutten om het onderwijs te verbeteren en tegelijkertijd zorgen dat belangrijke elementen als menselijke begeleiding en interactie behouden blijven?
Share via: