Het ondergrondse tunnelnetwerk van Elon Musk – de oplossing voor LA’s traffic from hell?

Industries: Transport
  • Musk’s Boring Company is allesbehalve saai
  • Met Formule 1-snelheden op een soort slee onder de stad door
  • De eerste tunnel onder LA is bijna klaar voor gebruik

Elon Musk, het genie achter SpaceX en Tesla, houdt niet van wachten. Hij had geen geduld om te wachten op grote ruimtevaartbedrijven, dus lanceerde hij SpaceX om te bewijzen dat hij de mensheid naar de ruimte kan brengen. En in wachten op de langzame ontwikkeling van de elektrische voertuigen had hij helemaal geen zin, dus bouwde hij de Tesla, om te laten zien dat elektrische auto’s zowel commercieel levensvatbaar als aantrekkelijk zijn.

Musk is alles behalve geduldig, maar hij combineert zijn onvermogen om rustig af te wachten met een publieksgerichte focus en een vooruitstrevende ethiek. Nu hij veel tijd doorbrengt in Los Angeles – ‘De Stad der Engelen’ maar eigenlijk ‘De Stad van het Hoofdpijn-veroorzakende Verkeer’ – is rustig afwachten en niets doen al helemaal geen optie.

Een screenshot van een tweet van Elon Musk
Musk is alles behalve geduldig, maar hij combineert zijn onvermogen om rustig af te wachten met een publieksgerichte focus en een vooruitstrevende ethiek.

Zijn nieuwe droomkind is de Boring Company, een onderneming met een toepasselijke naam die precies omschrijft wat het bedrijf doet. Musk’s plan is om tunnels te ‘boren’ onder LA, waarmee hij in wezen een 3D-laag van infrastructuur toevoegt om de verkeerschaos in de stad terug te dringen. Met het revolutionaire systeem kunnen reizigers binnenkort met Formule 1-snelheden onder de stad door reizen. Dat klinkt misschien als sciencefiction, maar het transportsysteem is bijna klaar voor gebruik.

Musk’s Boring Company is allesbehalve saai

Tunnels graven klinkt misschien niet erg innovatief, maar vergis je niet. Het is eigenlijk een fantastisch idee. Er is namelijk geen limiet als het gaat om hoeveel lagen diep je naar beneden kunt, waardoor je precies de infrastructuur kunt bouwen die een grote stad als LA nodig heeft. Maar tot voor kort waren er een aantal struikelblokken die het moeilijk maakten om de diepte in te gaan. En dankzij Musk z’n drive en creatieve verbeeldingskracht zijn deze obstakels inmiddels geen obstakels meer.

Ten eerste is tunnelbouw een enorm kostbare aangelegenheid – zo rond de 1 miljard dollar voor 1,5 km. Ten tweede gaat het bouwen van tunnels erg langzaam. Conventionele tunnelboormachines (TBMs) zijn letterlijk niet sneller dan slakken. Maar met Musk’s innovaties op het gebied van tunnelboren zijn beide problemen tegelijkertijd opgelost.

Door de tunneldiameter terug te brengen van de gebruikelijke 8,5 meter naar ongeveer 4,2, kan hij de kosten met een factor 3 tot 4 terugdringen. En door de boormachines te automatiseren kan hij ze ook sneller maken. De grootste uitdaging qua snelheid is dat je ongeveer de helft van de tijd kwijt bent aan het opzetten van draagconstructies om instorting te voorkomen. En Musk heeft daar gewoon het geduld niet voor. In december 2017 kreeg hij van Californië een belastingvrijstelling van $266.000 om zijn eigen betonnen ‘ring’-fabriek te bouwen. Zijn plan was om deze in elkaar grijpende ringen als tunnelstructuur te gebruiken en deze gelijk opgaand met het graven te installeren. Je zou wel kunnen zeggen “mission accomplished!”

Met Formule 1-snelheden op een soort slee onder de stad door

Musk’s aanvankelijke idee was om auto’s te vervoeren, stilstaand op een soort slee, maar omdat de tunnels vrij smal zijn, wordt het allereerst een systeem voor voetgangers en fietsers die via een netwerk van duizenden stations, niet groter dan een parkeerplaats, met shuttles via een liftsysteem naar beneden gaan. Uiteindelijk zullen ook auto’s op soortgelijke manier door de tunnels vervoerd worden. “Elektrische skates zullen tussen de 8 en 16 passagiers vervoeren (mass transit), of één enkel passagiersvoertuig”, zegt Sarah Gray in Fortune. Overigens moet het tunnelnetwerk uiteindelijk ook plaats gaan bieden aan de Hyperloop.

De huidige tunnels zijn echt ontworpen als een alternatief voor light rail, metro’s en bussen en Musk wil niet meer dan $ 2 per rit rekenen – dat is minder dan een metro- of buskaartje.

Bekijk de onderstaande video:

De eerste tunnel onder LA is bijna klaar voor gebruik

De eerste tunnels – van LA naar LAX, het internationale vliegveld van Los Angeles – zijn overigens veel sneller klaar dan je zou verwachten. Op Instagram vertelt Musk: “De eerste Boring Company tunnel onder LA is bijna klaar! We wachten nog op toestemming van toezichthouders, maar als het goed is kunnen wij het publiek binnen enkele maanden gratis ritten aanbieden”, schrijft hij.

Als het allemaal zo goed verloopt als het lijkt, verwachten we dat Musk met zijn ondergrondse netwerken snel een einde zal weten te maken aan de hel van de verkeerschaos – misschien wel wereldwijd.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!