Hoe AI de entertainmentindustrie transformeert: film voor film, nummer voor nummer en game voor game

  • Samenvatting
  • Introductie: hoe AI de media die we consumeren verandert
  • Explainer: kan AI een Hollywood-ster worden?
    • Voorbeelden: films maken, maar dan sneller
  • Explainer: moeten we een algoritme de hitlijsten laten beklimmen?
  • Een bedreiging voor menselijke kunstenaars?
    • Voorbeelden: de muzikale grenzen verleggen
  • Explainer: een generatiesprong voor gaming?
  • De stijgende kosten van game-ontwikkeling
    • Voorbeelden: hoe game-ontwikkelaars generatieve AI gebruiken
  • Geleerde lessen

Samenvatting

De creatieve industrie leek altijd ver buiten het bereik van kunstmatige intelligentie (AI). In de afgelopen jaren is dit lang gekoesterde vermoeden echter uitgedaagd door de opkomst van generatieve AI. Dit fenomeen kan worden waargenomen in vrijwel alle soorten media, variërend van film en kunst tot videogames en zelfs muziek. Soms werkt het achter de schermen om het creatieve proces te stroomlijnen, maar in veel gevallen vervangt het de artiesten zelf.

  • Tools zoals OpenAI’s Sora en Google’s Veo kunnen worden gebruikt om overtuigende, hoogwaardige B-rolls in films te maken, waardoor astronomische productiekosten worden verlaagd.
  • Gartner voorspelt dat we vóór 2030 een grote kaskraker zullen zien waarvan 90% van de inhoud door AI wordt gegenereerd.
  • “Met de razendsnelle evolutie van deze modellen en de onderliggende rekenkracht zou het in de nabije toekomst mogelijk moeten zijn voor één persoon om een tv-programma of film te maken”, zegt Lourens Swanepoel, data en AI lead bij Avanade.
  • Een groeiend aantal muziekartiesten omarmt AI, inclusief Sir Paul McCartney die het gebruikt heeft om het laatste Beatles-nummer te produceren.
  • Game-ontwikkelaars, waaronder marktleiders zoals Ubisoft en Blizzard, wenden zich ook steeds meer tot generatieve AI om het game-ontwikkelingsproces te stroomlijnen.

Het toenemende gebruik van generatieve AI binnen de creatieve industrie heeft echter geleid tot ernstige bezorgdheid over de stabiliteit van banen, intellectuele eigendomsrechten en zelfs de aard van creativiteit zelf. Kan iets dat door AI wordt gegenereerd echt als een kunstwerk worden beschouwd? En wat betekent het voor menselijke kunstenaars?

Introductie: de impact van AI op de media die we consumeren

We hebben tientallen jaren geloofd dat bepaalde rollen, met name die in de creatieve industrie, veilig in de handen van mensen zouden blijven, immuun voor de groeiende invloed van automatisering. Een sprankje fantasie, emotionele diepgang en genuanceerde artistieke expressie worden allemaal gezien als aangeboren menselijk en onmogelijk te repliceren via kunstmatige intelligentie (AI). Het is dan toch niet meer dan logisch om een onderscheid te maken tussen de subjectieve en objectieve vaardigheden van een computer?

De waarheid is dat we dit geloof misschien onder de loep moeten nemen. In de afgelopen jaren heeft generatieve AI enorme vooruitgang geboekt in vrijwel alle creatieve industrieën, waaronder kunst, muziek, videogames en het geschreven woord. ChatGPT heeft bijvoorbeeld de aandacht van miljoenen getrokken dankzij het vermogen om overtuigend proza van hoge kwaliteit te produceren. Ondertussen zijn tools voor het genereren van afbeeldingen, zoals DALL-E en Midjourney, bedreven gebleken in het produceren van bruikbare kunst en visuele middelen in slechts een kwestie van seconden.

Dergelijke ontwikkelingen hebben de aandacht getrokken van marktleiders, die nu manieren onderzoeken waarop generatieve AI in hun creatieve processen kan worden opgenomen. Niet iedereen is echter bereid om de spraakmakende technologie te omarmen. Generatieve AI heeft, wellicht terecht, geleid tot een ernstig verzet van creatievelingen die zich zorgen maken over de stabiliteit van hun werk, hun intellectuele eigendomsrechten en de aard van creativiteit zelf. Dus, hoe werkt de technologie, hoe wordt deze momenteel gebruikt en kunnen we de meest schadelijke effecten ervan in toom houden?

“Met de razendsnelle ontwikkeling van deze modellen en de onderliggende rekenkracht zou het in de nabije toekomst voor één persoon mogelijk moeten zijn om een tv-programma of film te maken.”

Lourens Swanepoel, hoofd data en AI, Avanade

Explainer: kan AI een Hollywood-ster worden?

Hoewel filmmakers AI al jaren gebruiken, belooft de komst van generatieve AI dit naar een geheel nieuw niveau te tillen en elke fase van het filmproductieproces te stroomlijnen.

Filmmakers zijn niet onbekend met AI. Sterker nog, ze gebruiken het al jaren, lang voordat generatieve tools ten tonele verschenen. De technologie is onder andere gebruikt om grootschalige gevechtsscènes in tal van films te simuleren, waarbij de iconische Battle of Helm’s Deep uit The Lord of the Rings: The Two Towers misschien wel de bekendste is. Deze vroege voorbeelden verbleken echter in vergelijking met de zeer realistische content die wordt geproduceerd door de huidige AI-chatbots, beeldgeneratoren en stemmodifiers.

Van het assisteren bij het schrijven van scenario’s tot het genereren van visuals, AI heeft de potentie om elke fase van het filmproductieproces te stroomlijnen. “Met de razendsnelle ontwikkeling van deze modellen en de onderliggende rekenkracht zou het in de nabije toekomst voor één persoon mogelijk moeten zijn om een tv-programma of film te maken”, zegt Lourens Swanepoel, data- en AI-lead bij de wereldwijde professionele dienstverlener Avanade. Gartner voorspelt dat we vóór 2030 een grote kaskraker zullen zien waarvan 90% van de inhoud door AI wordt gegenereerd.

Terwijl AI zijn intrede blijft doen in de entertainmentindustrie, moeten zowel filmmakers als het publiek rekening houden met de vraag of de mogelijkheden die door AI worden gecreëerd, de potentiële nadelen waard zijn. Aan de ene kant zijn makers er begrijpelijkerwijs op gebrand om productieprocessen te stroomlijnen en nieuwe manieren te vinden om te experimenteren. Met de mogelijkheid om realistische beelden en meeslepende verhalen te genereren tegen een fractie van de kosten en tijd die nodig zijn voor traditionele methoden, zou AI het filmmaakproces kunnen democratiseren en een grotere diversiteit aan stemmen en perspectieven mogelijk kunnen maken.

Aan de andere kant maken sommigen zich zorgen dat de snelle verspreiding van door AI gemaakte knock-offs het werk van menselijke kunstenaars en experts die jaren hebben besteed aan het perfectioneren van hun vak, zou kunnen devalueren. Anderen vrezen dat het gebruik van AI kan worden gezien als een vorm van plagiaat vanwege het gebruik van content die door andere kunstenaars is gemaakt in het trainingsproces, wat kan leiden tot mogelijk ernstige juridische en ethische uitdagingen. Een groeiend aantal werknemers in de industrie maakt zich ook steeds meer zorgen over werkzekerheid. Voorstanders van de technologie erkennen dat sommige banen verloren zullen gaan, maar stellen daartegenover dat er nog meer nieuwe banen zullen worden gecreëerd door samen te werken met de AI-modellen en deze te coachen.

Voorbeelden: films maken, maar dan sneller

Er zijn een aantal AI-tools die overtuigende beelden van filmkwaliteit kunnen genereren, en sommige filmmakers gebruiken ze al in hun werk.

De ontwikkeling van AI-tools die het filmmaken kunnen transformeren, komt in een stroomversnelling. Voortbouwend op het succes van hun eerdere generatieve AI-modellen, lanceerde OpenAI in februari 2024 een nieuw model met de naam Sora. Dit model is in staat om echt bioscoopachtige scènes te genereren op basis van eenvoudige tekstprompts of stilstaande beelden. Sora werkt in verschillende stijlen, van animatie tot zwart-wit live-action, en biedt makers een veelzijdig hulpmiddel om hun visies tot leven te brengen. Om niet achter te blijven, onthulde Google zijn eigen generatieve videomodel, Veo, op de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie van 2024. Net als Sora kan Veo video’s van hoge kwaliteit van maximaal 60 seconden genereren als reactie op tekstprompts, afbeeldingsinvoer en videoprompts. Om de mogelijkheden van het model te demonstreren, werkt Google samen met de veelgeprezen filmmaker en kunstenaar Donald Glover (ook bekend als Childish Gambino) aan een reeks video’s die het vermogen van Veo laten zien om inhoud te genereren in verschillende filmische en visuele stijlen.

Dus, hoe lang zal het duren voordat we een film zien die volledig met AI is gemaakt? Verschillende korte films die de afgelopen maanden zijn uitgebracht, geven ons een vrij goede indicatie van de richting die de industrie opgaat. In maart 2023 bracht het webvideoproductiebedrijf Corridor een korte film uit met de titel Anime Rock, Paper Scissors, gemaakt met behulp van rotoscoping. Deze techniek omvat het frame voor frame overtrekken van live-action beelden om een geanimeerde look te creëren. Voorheen werd dit proces gedaan door menselijke illustratoren, maar Corridor gebruikte Stable Diffusion om de taak te automatiseren. Het eindproduct leek opvallend veel op handgetekende animatie, met kleurrijke, geanimeerde personages die toch bewogen alsof het levende acteurs waren.

Een soortgelijk voorbeeld is de in San Francisco gevestigde beeldend kunstenaar Chad Nelson die onlangs Critterz uitbracht, de eerste korte animatiefilm met afbeeldingen die exclusief door DALL-E zijn gegenereerd. Gedurende een week gebruikte Nelson de beeldgenerator om duizenden foto’s van harige wezens en magische bossen te maken, die hij vervolgens in zijn vijf minuten durende film verwerkte. Hoewel Nelson nog steeds afhankelijk was van menselijke input voor het schrijven van scenario’s en stemacteren, werd het proces voor het maken van afbeeldingen aanzienlijk versneld door AI. Wat normaal zes maanden zou duren met een enorm personeelsbestand, werd nu bereikt in een kwestie van weken. Het productiebedrijf Native Foreign werd vervolgens ingeschakeld om 2D-beelden te vertalen naar een 3D-animatie, waardoor de personages tot leven kwamen. “Critterz is een levendig voorbeeld van hoe kunstenaars AI-tools kunnen gebruiken om ideeën te ontsluiten die ooit onbereikbaar waren vanwege budget, tijd of middelen”, zegt Natalie Summers, een communicatieprofessional bij OpenAI, die de film hielp financieren.

Explainer: moeten we een algoritme de hitlijsten laten beklimmen?

Generatieve AI heeft een dramatische impact op de muziekindustrie, waardoor iedereen met een simpele druk op de knop originele muziek kan maken.

Net als andere creatieve industrieën wordt ook de muziekwereld opgeschud door generatieve AI. Computers hebben lange tijd een cruciale rol gespeeld bij het verleggen van de grenzen qua geluid en compositie, maar recente ontwikkelingen op het gebied van deep learning beloven een generatiesprong te maken. Iedereen, ongeacht hun muzikale achtergrond, kan nu met één druk op de knop “originele” nummers maken. Het enige wat ze hoeven te doen is een tekstprompt in te voeren en de AI genereert een uniek muziekstuk dat is afgestemd op hun specificaties.

Hoewel de exacte innerlijke werking van tools voor het genereren van muziek een goed bewaard geheim blijft, zijn de basisprincipes erachter al uitgelegd door OpenAI en Google. Het proces omvat het voeden van het AI-model met een breed scala aan muziekvoorbeelden in combinatie met geschreven songteksten en tekstbeschrijvingen van de audio. Hierdoor kan de AI patronen, stijlen en structuren leren, waardoor het “originele” composities kan genereren die opvallend veel lijken op de muziek die door de artiesten in de trainingsgegevens is gemaakt.

Deze gelijkenis heeft ook aanleiding gegeven tot bezorgdheid over mogelijk misbruik van deze tools. Sommige mensen hebben al AI-muziekgeneratoren gebruikt om nummers te maken en uit te brengen die de stijl van echte artiesten nabootsen, soms zonder ze duidelijk te bestempelen als AI-gegenereerd. Een belangrijk recent voorbeeld hiervan zijn de nep disstracks die werden uitgebracht tijdens de veelbesproken vete tussen Drake en Kendrick Lamar. In een poging om dit probleem te bestrijden, hebben verschillende tools voor het genereren van muziek voorzorgsmaatregelen geïmplementeerd om het opzettelijk maken van muzikale deepfakes te voorkomen, waarvan sommige zelfs weigeren om muziek te genereren die de stijl van een echte artiest nabootst. Ondanks deze maatregelen kan de AI helaas nog steeds af en toe muziek produceren die een sterke gelijkenis vertoont met het werk van een echt persoon.

Een bedreiging voor menselijke kunstenaars?

Veel muzikanten hebben hun bezorgdheid geuit over het gebruik van generatieve AI en de impact ervan op hun levensonderhoud.

Een ander twistpunt rond AI-muziekgeneratoren is het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in hun trainingsgegevens. Techbedrijven hebben de gewoonte ontwikkeld om zonder toestemming gegevens uit bronnen te schrappen en het gebruik ervan niet te compenseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er verschillende rechtszaken zijn aangespannen tegen ontwikkelaars van generatieve AI’s, daarbij verwijzend naar illegaal gebruik van auteursrechtelijk beschermde gegevens. De ontwikkelaars hebben op hun beurt hun acties verdedigd door te stellen dat het gebruik van trainingsgegevens onder de ‘fair use’-doctrine valt.

Veel muzikanten hebben publiekelijk hun ongenoegen geuit over het feit dat hun werk gebruikt wordt om generatieve AI’s te trainen zonder toestemming of compensatie. Op 1 april bracht de Artist Right Alliance (ARA) een open brief uit, ondertekend door meer dan 200 artiesten, waaronder hitmakers Billie Eilish en Nicki Minaj, waarin tech platforms werden opgeroepen om hiermee te stoppen. “Onethisch AI-gebruik heeft niet alleen invloed op het vermogen van artiesten om de kost te verdienen, het dreigt ook de luisterervaring van muziek voor ons allemaal te vernietigen”, zegt Jen Jacobsen, uitvoerend directeur van de ARA. “Als AI-ontwikkelaars en online platforms ervoor kiezen om deel te nemen aan praktijken die menselijke artiesten devalueren, kunnen we uiteindelijk mogelijk de kwaliteit, diversiteit en toegankelijkheid van muziek voor toekomstige generaties beperken. Onze cultuur is afhankelijk van hoe we hiermee omgaan”

“Muzikanten beginnen al te reageren op AI en gebruiken AI als een manier om hun creatieve vermogens te verbeteren en uit te breiden”.

Daren Tang, directeur-generaal, World Intellectual Property Organization (WIPO)

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat door AI gecreëerde muziek menselijke muzikanten in de nabije toekomst volledig zal vervangen, is het duidelijk dat AI een steeds belangrijkere rol zal spelen bij het vormgeven van onze ervaringen met nieuwe muziek. Voor muzikanten kan AI dienen als een krachtig hulpmiddel om het creatieve proces te stroomlijnen, nieuwe ideeën en concepten te genereren en de grenzen van hun kunst te verleggen. Voor luisteraars zullen AI-gestuurde muziekontdekkings- en aanbevelingssystemen het gemakkelijker dan ooit maken om de muziek te vinden waar ze van houden, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe en opwindende manieren bieden om muziek te ervaren.

Naarmate generatieve muziek steeds vaker voorkomt en verfijnder wordt, bestaat het risico dat het de aandacht en middelen afleidt van traditionele vormen van muziekcultuur, zoals live-optredens, studio-opnames en radio-airplay. Net zoals de opkomst van digitale streaming de economie van de muziekindustrie heeft verstoord en artiesten heeft gedwongen zich aan te passen aan nieuwe modellen van distributie en het genereren van inkomsten, kan de groei van AI-gestuurde muziekcreatie verstrekkende gevolgen hebben voor de manier waarop we als samenleving muziek creëren, consumeren en waarderen.

Voorbeelden: de muzikale grenzen verleggen

Ondanks bezwaren van hun collega’s experimenteert een groeiend aantal artiesten met AI-tools.

Een van de meest prominente muziekgeneratoren die momenteel beschikbaar zijn voor de algemene markt is Udio. De app is ontwikkeld door voormalige Google DeepMind-ingenieurs en stelt gebruikers in staat om maar liefst 1200 gratis nummers per maand te maken door een eenvoudige tekstprompt in te voeren. Wanneer gebruikers de app openen, krijgen ze een tekstvak te zien, waarin ze moeten beschrijven wat voor soort nummer ze willen maken en vervolgens een of meer genre- en stemmingstags moeten kiezen die door de app worden voorgesteld. Ze kunnen ook hun eigen songteksten invoeren of de app deze automatisch laten genereren.

Zodra ze op de knop ‘Maken’ klikken, gaat de app binnen vijf minuten verder met het genereren van twee nummers van 32 seconden. Gebruikers kunnen vervolgens het nummer dat ze leuk vinden downloaden, delen met hun vrienden of online publiceren. Als ze een van de twee nummers niet leuk vinden, kunnen ze ze remixen door extra secties toe te voegen totdat ze een resultaat krijgen waar ze tevreden mee zijn. “Udio stelt iedereen, van klassiek geschoolde muzikanten en mensen met popster-ambities tot hiphopfans en mensen die gewoon plezier willen hebben met hun vrienden, in staat om in slechts enkele ogenblikken indrukwekkende liedjes te maken”, zegt David Ding, medeoprichter en CEO van Udio. Naast Udio zijn er nog een aantal andere tools die vergelijkbare functies en functionaliteiten bieden. Enkele van de meest opvallende namen zijn Suno, Stability AI’s Stable Audio, Google’s MusicLM en Meta’s Audiocraft.

Hoewel sommige kunstenaars deze technologie zien als een bedreiging voor hun werk, omarmen anderen het als een krachtig hulpmiddel om nieuwe manieren van expressie te verkennen. “Muzikanten beginnen al te reageren op AI en gebruiken het als een manier om hun creatieve vermogens te verbeteren, te vergroten”, zegt Daren Tang, directeur-generaal van de World Intellectual Property Organization (WIPO). Popartiest Grimes heeft bijvoorbeeld een website gelanceerd waar mensen een kloon van haar stem kunnen gebruiken om hun eigen nummers te maken en te verspreiden, waarbij eventuele royalty’s van de nummers tussen de twee partijen worden verdeeld.

Het is belangrijk om te bedenken dat het nut van AI verder gaat dan alleen compositie. In november 2023 haalde Sir Paul McCartney de krantenkoppen toen hij aankondigde dat hij het laatste Beatles-nummer zou uitbrengen, dat werd gemaakt door een AI te gebruiken om de stem van John Lennon uit een oude demo te halen. Wellicht begrijpelijk leidde dit tot hevig verzet van boze fans, wat McCartney ertoe aanzette een verklaring af te geven waarin werd verduidelijkt dat AI niet echt werd gebruikt om nieuwe vocalen te genereren, maar om enkele bestaande vocalen te verbeteren. “We hebben er wat verwarring en speculatie over gezien”, zei hij. “Ik kan in dit stadium niet te veel zeggen, maar voor alle duidelijkheid, er is niets kunstmatig of synthetisch gecreëerd. Het is allemaal echt, en we spelen er allemaal op. We hebben een aantal bestaande opnames opgeschoond – een proces dat al jaren aan de gang is.”

“Artiesten, schrijvers en programmeurs zullen altijd centraal staan in het ontwikkelingsproces, en hoewel AI makers nu beter kan helpen bij hun workflow, zijn het de artistieke visie en het perspectief van individuen die essentieel zijn bij het maken van games”.

Yves Jacquier, uitvoerend directeur, Ubisoft La Forge

Explainer: een generatiesprong voor gaming?

Hoewel videogames altijd een vorm van AI hebben bevat, heeft generatieve AI het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop games worden ontworpen, ontwikkeld en ervaren.

Er wordt verwacht dat generatieve AI een aanzienlijke impact zal hebben op gaming, misschien wel meer dan elk ander creatief medium. Sommige grote studio’s hebben zelfs al aangekondigd dat hun aankomende titels AI-gestuurde ervaringen zullen bevatten. Ondertussen onderzoekt een reeks startups manieren om het game-ontwerpproces opnieuw vorm te geven met nieuwe AI-aangedreven ontwikkelingstools.

Het is echter vermeldenswaardig dat videogames altijd een vorm van kunstmatige intelligentie hebben bevat. AI wordt namelijk al  decennialang gebruikt om computergestuurde tegenstanders in beweging te zetten. Deze AI-entiteiten waren niet “intelligent” in de moderne zin van het woord, maar volgden vooraf bepaalde scripts en patronen die waren ontworpen door de programmeurs van het spel. Hoewel ze een niveau van uitdaging en interactiviteit boden, misten ze ook het vermogen om te leren of zich aan te  passen.

Naarmate gaminghardware geavanceerder werd en de rekenkracht toenam, begonnen ontwikkelaars te experimenteren met meer geavanceerde AI-technieken, zoals eindige-toestandsmachines, beslissingsbomen en pathfinding-algoritmen. Deze methoden maakten complexer gedrag van niet-spelerpersonages (NPC’s) mogelijk, zoals de dynamische reacties van vijanden in stealth games of de strategische beslissingen van computergestuurde spelers in strategische games. Deze AI-systemen waren echter nog grotendeels gebaseerd op vooraf gedefinieerde regels en heuristieken, waardoor hun vermogen tot echt laterale besluitvorming werd beperkt.

De komst van machine learning en diepe neurale netwerken markeert een dramatisch keerpunt in de manier waarop AI wordt gebruikt in de gaming-industrie. Met name generatieve AI heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop games worden ontworpen, ontwikkeld en ervaren. In tegenstelling tot traditionele AI-methoden, die afhankelijk zijn van expliciete programmering en op regels gebaseerde systemen, maakt generatieve AI gebruik van de kracht van grote neurale netwerken om patronen te identificeren, te leren van enorme hoeveelheden gegevens en nieuwe content te genereren.

De stijgende kosten van game-ontwikkeling

De kosten van game-ontwikkeling zijn de afgelopen jaren omhooggeschoten en bedragen vaak meer dan honderden miljoenen dollars.

Een van de belangrijkste voordelen van generatieve AI is het vermogen om de tijd en kosten die gepaard gaan met gameontwikkeling drastisch te verminderen. De astronomische kosten die komen kijken bij het ontwikkelen van moderne videogames hebben zelfs de meest gevestigde ontwikkelaars en uitgevers onder druk gezet. Een van de meest opmerkelijke voorbeelden van deze trend is Red Dead Redemption 2 van Rockstar Games, dat bijna 8 jaar duurde om te maken en naar verluidt meer dan $ 500 miljoen kostte, waardoor het een van de duurste videogames ooit is.

Door te trainen op bestaande game-assets, zoals concept art en levelontwerpen, kan het ontwikkelaars helpen bij het snel maken van prototypes en het herhalen van nieuwe ideeën. Dit versnelt niet alleen de productiepijplijn, maar maakt het ook mogelijk om meer te experimenteren en risico’s te nemen, aangezien de financiële en tijdelijke kosten van een mogelijke mislukking aanzienlijk worden verlaagd. Generatieve AI heeft ook de potentie om geheel nieuwe vormen van interactief entertainment te creëren door het procedureel genereren van content op ongekende schaal mogelijk te maken. Stel je een spelwereld voor die op een dynamische manier unieke missies, personages en omgevingen kan genereren die zijn afgestemd op de voorkeuren en gameplay-stijl van elke speler. Of overweeg de mogelijkheid van een AI-gestuurde narrative engine die meeslepende verhaallijnen en vertakkende paden kan creëren op basis van de keuzes en acties van de speler.

De integratie van AI betekent echter niet het einde voor menselijke creatievelingen. Het biedt eerder een kans voor kunstenaars om hun focus te verleggen. Naarmate lagere productiekosten het financiële risico van game-ontwikkeling verminderen, zullen ontwikkelaars meer geneigd zijn om te experimenteren met nieuwe ideeën en tegemoet te komen aan een breder publiek, wat mogelijk kan leiden tot de uitvinding van geheel nieuwe game genres die voorheen niet mogelijk waren. Bovendien zal de democratisering van tools voor het maken van games de opkomst mogelijk maken van ‘microstudio’s’  – bestaande uit slechts één of twee werknemers –  die dankzij de kracht van generatieve AI commercieel levensvatbare games van hoge kwaliteit kunnen produceren. De verrassingshit Among Us is een goed voorbeeld van hoe je kunt slagen in de videogame-industrie, zelfs als je geen duizenden werknemers en honderden miljoenen dollars tot je beschikking hebt. De game werd ontwikkeld door een team dat uit slechts drie mensen bestond en verkocht alleen al op Steam meer dan 10 miljoen exemplaren.

Hoewel er enige bezorgdheid is geuit over de mogelijke impact van AI op de werkzekerheid binnen de game-industrie, stellen experts dat deze angsten grotendeels ongegrond zijn. Net zoals de introductie van motion capture-technologie decennia geleden animators niet verving, wordt verwacht dat AI zal dienen als een hulpmiddel om makers te helpen in plaats van ze te vervangen. “Hoewel de toekomst misschien meer technologie met zich meebrengt, wordt het menselijk aspect niet minder belangrijk”, legt Yves Jacquier, Executive Director bij Ubisoft La Forge (het team dat verantwoordelijk is voor Ghostwriter), uit. “Kunstenaars, schrijvers en programmeurs zullen altijd centraal staan in het ontwikkelingsproces, en hoewel AI makers nu beter kan helpen bij hun workflow, zijn het de artistieke visie en het perspectief van individuen die essentieel zijn bij het maken van games”.

Voorbeelden: hoe game-ontwikkelaars generatieve AI gebruiken

Ontwikkelaars maken steeds vaker gebruik van generatieve AI om de tijd te verkorten die nodig is om nieuwe game-assets, zoals personages en game-omgevingen, te maken.

Er zijn tegenwoordig talloze videogames op de markt die tijdens de ontwikkeling AI hebben gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft Flight Simulator, een spel waarmee spelers over een fotorealistische 3D-weergave van de hele planeet Aarde kunnen vliegen. De 2023 toevoeging aan de franchise is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft en blackshark.ai, een bedrijf dat gespecialiseerd is in AI-gebaseerde objectdetectie en 3D digital twin-technologie. De AI is getraind op enorme hoeveelheden 2D-satellietbeelden, waardoor het een zeer gedetailleerd en nauwkeurig 3D-model van het aardoppervlak kan genereren.

Blizzard Entertainment, een gamestudio achter populaire titels als het eerder genoemde Diablo, World of Warcraft en Overwatch, is een van de eersten in de branche die generatieve AI opneemt in het game-ontwikkelingsproces. Het bedrijf heeft een interne tool ontwikkeld genaamd Blizzard Diffusion, die is getraind op activa uit zijn eigen games. Door de AI te voeden met een enorme catalogus aan concept art, personage-ontwerpen en game-omgevingen, kan Blizzard snel nieuwe ideeën en variaties genereren, waardoor er minder tijd en moeite nodig is om nieuwe game-assets te produceren.

Het zijn echter niet alleen visuele middelen waar we rekening mee moeten houden. Openwereldgames vereisen vaak honderdduizenden regels aan dialoog, wat het schrijven van achtergrondgepraat en interacties met onbeduidende personages ongelooflijk ontmoedigend kan maken. Daarom heeft de grote game-uitgever Ubisoft – vooral bekend van de Assassin’s Creed-franchise – een tool ontwikkeld genaamd Ghostwriter om te helpen bij het creëren van in-game dialogen. Ghostwriter genereert automatisch eerste versies van karakterdialogen, die scenarioschrijvers vervolgens naar behoefte kunnen verfijnen en polijsten. Gezien het zeer robotachtige karakter van veel interacties met personages in een game, is het mogelijk dat gamers het verschil niet eens merken.

Geleerde lessen

AI verandert de manier waarop we verhalen vertellen, werelden creëren en contact maken met het publiek, van het witte doek tot de opnamestudio. We zijn getuige van een nieuw soort creativiteit: één die de grenzen tussen menselijke verbeelding en machine-intelligentie vervaagt.

  • Generatieve AI kan realistische beelden en meeslepende verhalen creëren tegen een fractie van de kosten en tijd in vergelijking met traditionele methoden.
  • Het stelt iedereen, ongeacht hun muzikale achtergrond, in staat om met één druk op de knop “originele” nummers te maken.
  • Generatieve AI kan ook de tijd en kosten die gepaard gaan met game-ontwikkeling drastisch verminderen.
  • Er zijn echter netelige vragen over intellectuele eigendomsrechten, werkzekerheid voor menselijke kunstenaars en de aard van creativiteit zelf.
  • Velen maken zich zorgen over door AI gegenereerde knock-offs die de markt overspoelen en het werk van menselijke makers devalueren.

Hoewel er terechte zorgen bestaan en deze serieus moeten worden aangepakt, is het moeilijk om geen gevoel van opwinding en optimisme te voelen over de toekomst van entertainment, waar iedereen die een verhaal te vertellen heeft, hun visie tot leven kan brengen zonder te worden tegengehouden door technische beperkingen of financiële barrières. We moeten er alleen wel voor zorgen dat we ons blijven richten op het mogelijk maken van menselijke creatievelingen, niet op het vervangen ervan.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!