Hoe de metaverse vorm kan geven aan de toekomst van stedelijke ontwikkeling

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Terwijl stedelijke omgevingen worstelen met de uitdagingen van het hedendaagse leven, biedt de metaverse een intrigerende kans om een aantal van die uitdagingen aan te pakken.
  • Samenvatting
  • Is de metaverse dé next big thing?
  • Een nieuwe manier om met stedelijke omgevingen om te gaan
  • Steden in de metaverse
  • De metaverse zal een revolutie teweegbrengen in ons dagelijks leven
  • Staan we op het punt van een geestelijke gezondheidscrisis?
  • Een spannende ontwikkeling die we voorzichtig moeten benaderen
  • Leven in een digitale wereld
  • Geleerde lessen

Samenvatting:

Moderne steden worden geconfronteerd met een breed scala aan uitdagingen, waardoor stedenbouwkundigen en beleidsmakers creatief moeten denken om het welzijn van hun burgers te waarborgen. De metaverse-technologie kan hier een handje bij helpen, zodat steden de interactie met overheidsdiensten kunnen verbeteren, virtueel toerisme kunnen faciliteren en het ontwerp en onderhoud van slimme infrastructuur kunnen ondersteunen.

  • Volgens een KPMG-enquête uit 2022 gelooft 36% van degenen die bekend zijn met de metaverse dat deze de komende vijf jaar een aanzienlijke impact zal hebben.
  • Gartner voorspelt dat 25% van de mensen tegen 2026 minstens één uur per dag in de metaverse zal doorbrengen.
  • Seoul, Tampere en Saoedi-Arabië zijn enkele van de steden die werken aan een metaverse-stad.
  • “De metaverse zal een revolutie teweegbrengen in ons dagelijks leven, net als het internet ooit deed”, verkondigt Tiia Joki, ontwikkelingsmanager voor groei, innovatie en concurrentievermogen voor de stad Tampere.
  • “Een groot voordeel van het gebruik van de metaverse is meer empathie in het planningsproces”, schrijven Sam Hoey, hoofdontwerper bij ontwerpbureau Designit, en Dr. Timothy Pape, architect en stedenbouwkundig theoreticus bij future design studio Hidden Strategy.

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en de metaverse steeds moeilijker te onderscheiden is van de realiteit, zullen steeds meer mensen proberen te ontsnappen aan de ontberingen van het echte leven door zich onder te dompelen in virtuele omgevingen. Wat voor effect heeft dit op de fysieke wereld?

Is de metaverse dé next big thing?

Als je denkt aan de metaverse, dan roept dat beelden op van oneindige digitale werelden en het is inmiddels een catchphrase geworden voor de volgende golf van de technologische evolutie. Is het écht de next big thing, of gewoon een kortstondige hype? Hoewel het antwoord op deze vraag nog steeds op zich laat wachten, hebben een aantal steden al hun eerste voorzichtige stappen in het virtuele domein gezet.

Terwijl stedelijke centra worstelen met de veelzijdige uitdagingen van het hedendaagse leven, van economische druk tot infrastructurele eisen, biedt de metaverse een intrigerende kans om een aantal van die uitdagingen aan te pakken. Het is niet alleen een speelplek voor mensen die nieuwsgierig zijn naar technologie, maar ook een potentiële arena voor aanzienlijke vooruitgang in de manier waarop steden werken en voor hun inwoners zorgen.

De metaverse zou een waardevolle troef kunnen worden in complexe stedelijke landschappen, waardoor steden de interactie met overheidsdiensten kunnen verbeteren, virtueel toerisme kunnen faciliteren en het ontwerp en onderhoud van slimme infrastructuur kunnen ondersteunen. Daarnaast kan het een krachtige bondgenoot zijn bij het ontwerpen van groenere, duurzamere steden, en helpen bij het streven naar netto-nuldoelstellingen en circulaire economieën.

Een nieuwe manier om met stedelijke omgevingen om te gaan

De metaverse belooft de manier waarop bewoners omgaan met de stedelijke omgeving te veranderen, maar dat is niet geheel zonder risico’s.

In moderne steden interacteren bewoners voornamelijk met de stedelijke omgeving via fysieke ruimtes en traditionele diensten. Ze navigeren met behulp van wegen, trottoirs en openbaar vervoer, vertrouwend op borden, kaarten en persoonlijke kennis om hun weg te vinden, en ze werken persoonlijk of via conventionele online platforms samen met lokale bedrijven en openbare diensten. Hoewel veel steden zijn begonnen met het toepassen van slimme technologieën, zoals data-analyse en sensoren die zijn geïntegreerd in het Internet of Things (IoT), om het stadsbeheer en de diensten te verbeteren, blijft de dagelijkse ervaring van het stadsleven voor de meeste inwoners grotendeels hetzelfde als altijd.

De opkomst van de metaverse zou de manier waarop burgers leven, werken en omgaan in hun stedelijke omgeving fundamenteel kunnen veranderen. In plaats van te lezen over een nieuw lokaal bedrijf of gemeenschapsevenement, kunnen bewoners er virtueel binnenstappen en het uit de eerste hand ervaren, ongeacht hun fysieke locatie. Ze kunnen ook feedback geven, ideeën delen en deelnemen aan besluitvormingsprocessen via gemakkelijk bij te wonen interactieve virtuele forums, waardoor de gemeenschap zich meer betrokken voelt. Bovendien zouden de real-time gegevens die worden verzameld door het uitgebreide netwerk van IoT-sensoren in de hele stad stadsambtenaren in staat stellen zich aan te passen en te reageren op veranderende omstandigheden, wat resulteert in efficiëntere openbare diensten, betere stadsplanning en een duurzamere en veerkrachtigere stad in het algemeen.

Ondanks deze duidelijke voordelen brengt het creëren van digitale replica’s van onze steden in de metaverse ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee die zorgvuldig moeten worden overwogen. De uitgebreide verzameling van persoonlijke gegevens via IoT-sensoren, camera’s en andere monitoringsystemen geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over privacy, beveiliging en mogelijk misbruik van gevoelige informatie. Er bestaat ook een reëel risico dat virtuele ruimten onbedoeld bestaande sociale ongelijkheden en vooroordelen kunnen versterken of zelfs verergeren, waardoor er meer digitale kloven en nieuwe vormen van uitsluiting ontstaan.

“De metaverse zal een revolutie teweegbrengen in ons dagelijks leven, net zoals het internet ooit deed”.

Tiia Joki, ontwikkelingsmanager voor groei, innovatie en concurrentievermogen in de stad Tampere

Steden in de metaverse

Verschillende steden over de hele wereld zijn al aanwezig in de metaverse of zijn van plan dit te doen.

De eerste grote stad ter wereld die een eigen metaverse-platform lanceert, is de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Metaverse Seoul, onthuld door de Seoul Metropolitan Government in januari 2023, stelt burgers in staat om toegang te krijgen tot een breed scala aan stadsdiensten in een virtuele omgeving en te genieten van verschillende recreatieve activiteiten. Burgers van Seoul hebben onder andere toegang tot officiële documentatie, kunnen hulp krijgen bij hun belastingen en kunnen zelfs klachten indienen. Het platform zal ook een business support center bevatten, waar bedrijven virtuele consultaties met experts kunnen plannen, die kunnen worden uitgevoerd via chat, spraak of video. Ambtenaren verwachten dat burgers uiteindelijk via het platform toegang zullen hebben tot alle administratieve diensten van de stad.

Een andere stad die graag aanwezig wilt zijn in de metaverse is Tampere, Finland. In samenwerking met The Metaverse Institute, een toonaangevende strategie-adviesorganisatie voor de metaverse, lanceerde de stad onlangs de Tampere Metaverse Vision 2040, ’s werelds eerste “mensgerichte” metaverse-strategie. Het document schetst een toekomstvisie waarin technologieën zoals kunstmatige intelligentie en de metaverse rechtstreeks in het sociale weefsel van de stad worden verweven en de levenskwaliteit van burgers worden verbeterd door middel van intelligente, gepersonaliseerde diensten. Dit biedt nieuwe manieren voor elke inwoner om inspraak te hebben in hoe Tampere wordt bestuurd, en ervoor te zorgen dat de gemeentelijke overheid zich bewust is van wat haar mensen willen en nodig hebben.

De metaverse zou vooral nuttig kunnen zijn voor steden die nog in aanbouw zijn. Als volgende fase in de ontwikkeling van ‘The Line’, een futuristische stad die momenteel wordt gebouwd in het uitgestrekte zandlandschap van Saoedi-Arabië, onthulde NEOM Tech & Digital Company een metaverse-platform genaamd XVRS waarmee bezoekers virtueel verschillende stedelijke locaties kunnen verkennen in de vorm van een avatar of een hologram. Het platform zal ook een digitale recreatie van elk gebouw in de stad bevatten. Het zal zelfs mogelijk zijn om de toekomstige ontwikkeling van de stad te beïnvloeden, waarbij ambtenaren verklaren dat ze zouden overwegen om bepaalde virtuele eigendommen in de echte wereld te bouwen als ze bijzonder populair blijken te zijn onder virtuele bezoekers.

De metaverse zal een revolutie teweegbrengen in ons dagelijks leven

De metaverse kan een breed scala aan voordelen opleveren voor zowel stedenbouwkundigen als mensen die in steden wonen.

Zoals het geval is met veel ontwrichtende nieuwe technologieën, zorgt de metaverse voor verdeeldheid. Tiia Joki, ontwikkelingsmanager voor groei, innovatie en concurrentievermogen in de stad Tampere, is ervan overtuigd dat de metaverse de next big thing is. “De metaverse zal een revolutie teweegbrengen in ons dagelijks leven, net zoals het internet ooit deed”, verkondigt Joki. “De razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en taalmodellen in de afgelopen jaren is voor velen een eye-opener geweest. Als het internet bedrijfsmodellen op een revolutionaire manier heeft veranderd, dan kunnen AI en opkomende technologieën een vergelijkbare transformatie teweegbrengen”.

Vooral overheidsfunctionarissen zullen profiteren van de metaverse, aldus Tom Winstanley, chief technology officer bij IT-adviesbureau NTT Data UK&I. Winstanley gelooft dat het “op een veilige manier inefficiënte of gevaarlijke situaties kan simuleren in een stadsbrede context en proactief veranderingen kan doorvoeren. In plaats van gegevens te verzamelen en voorzorgsmaatregelen te nemen nadat een incident heeft plaatsgevonden, kunnen planners de metaverse gebruiken om voorop te blijven lopen. Verkeersopstoppingen kunnen bijvoorbeeld worden voorspeld en het verkeer kan worden omgeleid voordat een probleem escaleert.”

Soortgelijke ideeën worden herhaald door Sam Hoey, hoofdontwerper bij ontwerpbureau Designit, en Dr. Timothy Pape, architect en stedenbouwkundig theoreticus bij future design studio Hidden Strategy. “Een groot voordeel van het gebruik van de metaverse is meer empathie in het planningsproces, omdat stedenbouwkundigen en overheidsfunctionarissen zich beter kunnen onderdompelen in de rollen en ervaringen van anderen, waardoor meer begrip en context ontstaat voor toekomstige ontwikkelingen”, schrijven Hoey en Pape. “De metaverse biedt ook nieuwe kansen voor mensen die in deze steden wonen. Stel je een toekomst voor waarin leden van de gemeenschap vanuit het comfort van hun eigen huis ‘face-to-face’ kunnen communiceren met het personeel van de bouwafdeling over de plannen voor hun nieuwe winkelcentrum of zelfs commentaar kunnen geven op een virtuele openbare vergadering vanuit hun bureaustoel”.

“De metaverse heeft de potentie om de bestaande digitale kloof en ongelijkheden in onze steden te vergroten”.

Sam Hoey, hoofdontwerper bij ontwerpbureau Designit, en Dr. Timothy Pape, architect en stedenbouwkundig theoreticus bij future design studio Hidden Strategy

Staan we op het punt van een geestelijke gezondheidscrisis?

Sommige experts waarschuwen dat de metaverse een nadelige invloed kan hebben op onze geestelijke gezondheid.

Veel experts uiten ook hun zorgen over de technologie. “Ik zie twee belangrijke uitdagingen op het gebied van infrastructuur. De eerste betreft de netwerkmogelijkheden. Het repliceren van steden in de metaverse omvat het streamen van gegevens van duizenden, zo niet miljoenen slimme apparaten. Om dat materiaal te consolideren en te begrijpen, zijn nieuwe soorten netwerkinfrastructuur nodig”, legt Mimi Keshani, chief operating officer van Web 3.0-startup Hadean, uit. “De tweede uitdaging is hoe we al die data verwerken. Cloud en edge computing hebben toegang gegeven tot meer en lokale rekenkracht, maar het opschalen van applicaties op zoveel ongelijksoortige machines is problematisch”.

Hoewel ze overtuigd zijn dat de metaverse een netto positieve impact op de samenleving zal hebben, erkennen Hoey en Pape dat er uitdagingen in het verschiet liggen. “Om toegang te krijgen tot de metaverse hebben mensen een apparaat en voldoende internetbandbreedte nodig om er verbinding mee te maken, dus als we denken aan de infrastructuur die aanwezig moet zijn om het gebruik van de metaverse in steden en lokale overheden te optimaliseren, is het waarschijnlijk dat zowel fysieke als niet-fysieke structuren nodig zullen zijn”, zeggen ze. “Anders heeft de metaverse de potentie om de bestaande digitale kloof en ongelijkheden in onze steden te vergroten”.

“Ik denk dat we als samenleving ver genoeg zijn gevorderd om te erkennen dat bijna elke ogenschijnlijk nuttige technologie nadelen heeft: auto’s vernietigen het klimaat. Smartphones maken ons angstig. Vliegende auto’s zullen de rijken bevoordelen”, voegt Josh Stephens toe, redacteur van het California Planning and Development Report en een freelance schrijver die gespecialiseerd is in stadsplanning.  “Dus ik denk dat het duidelijk is dat, hoe nuttig de metaverse ook mag zijn voor vergaderingen met het sales team en misschien een nieuw soort theater (pornografisch of anderszins), de metaverse een geestelijke gezondheidscrisis teweeg kan brengen. De afgelopen twee decennia hebben laten zien dat het leven via een scherm allesbehalve goed voor ons is; wat kan er misgaan als het “scherm” allesomvattend is?”

Een spannende ontwikkeling die we voorzichtig moeten benaderen

Enquêtes suggereren dat zowel consumenten als business leaders enthousiast zijn over de metaverse, maar niet geheel zonder zorgen.

Hoewel de metaverse een ontluikende technologie blijft, is er al veel buzz rond het onderwerp. Uit een onderzoek van PwC uit 2022 bleek dat 50% van de consumenten de metaverse een spannende ontwikkeling vindt. Slechts 9% van de respondenten zegt echter actief deel te nemen aan een van de bestaande omgevingen. Hoewel de omarming op dit moment laag is, kan dit sneller veranderen dan je zou verwachten.

Volgens een KPMG-enquête uit 2022 gelooft 36% van degenen die bekend zijn met de metaverse dat deze de komende vijf jaar een aanzienlijke impact zal hebben, terwijl een derde zegt open te staan voor deelname. Managementadviesbureau Gartner voorspelt dat 25% van de mensen tegen 2026 minstens één uur per dag in de metaverse zal doorbrengen, hetzij voor werk, onderwijs, winkelen, sociaal of entertainment. Sommige consumenten lijken alsnog een stuk enthousiaster: 46% van de respondenten in een enquête uit 2024 van klantenserviceplatform Tidio geeft aan te geloven dat mensen tegen 2034 voornamelijk in de metaverse zullen (samen)leven.

Die opwinding is ook voelbaar onder business leaders: 95% van de respondenten in een McKinsey-enquête uit 2022 zegt te verwachten dat de metaverse binnen de komende vijf tot tien jaar een positieve impact zal hebben op hun branche. Gartner voorspelt verder dat 30% van de organisaties wereldwijd tegen 2026 producten en diensten in de metaverse zal hebben. Dit optimisme over de potentie van de metaverse wordt ook weerspiegeld in schattingen van de potentiële economische waarde ervan. McKinsey schat bijvoorbeeld dat de gebruiksscenario’s voor consumenten en bedrijven voor de metaverse tegen 2030 tot 5 biljoen dollar kunnen genereren.

Zoals vaak het geval is met nieuwe technologieën, zijn er echter ook behoorlijk wat zorgen. Volgens een onderzoek uit 2022 van managementadviesbureau Momentive vindt 32% van de consumenten de metaverse “eng”. Bijna 77% van de respondenten in de enquête van Tidio gaf ook aan te geloven dat de metaverse “ernstige schade” zou kunnen toebrengen aan de moderne samenleving. Deze cijfers geven aan dat er nog een lange weg te gaan is voordat de technologie universeel geaccepteerd is.

Leven in een digitale wereld

Is het mogelijk dat we, nu we steeds meer tijd in een virtuele omgeving doorbrengen, de fysieke wereld gaan verwaarlozen?

In werkelijkheid missen virtuele omgevingen momenteel de verfijning en diepgang die nodig zijn om in de buurt te komen van de enorme complexiteit van echte steden. Aangezien de technologie zich echter in een snel tempo blijft ontwikkelen, is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de metaverse niet meer te onderscheiden is van de realiteit. Mensen kunnen binnenkort werken, leren, socializen en hun passies nastreven in virtuele ruimtes, waardoor ze een rijk en bevredigend digitaal leven kunnen leiden. Het is niet zo moeilijk om je een toekomst voor te stellen waarin sommige mensen ervoor kiezen om het grootste deel van hun tijd, of zelfs hun hele leven, door te brengen in deze meeslepende digitale werelden.

Naarmate meer en meer mensen zich onderdompelen in virtuele werelden, kunnen we ons echter in een gevaarlijke situatie bevinden. De aantrekkingskracht van de metaverse kan ervoor zorgen dat we minder aandacht en middelen hebben voor het aanpakken van de dringende problemen die echte steden teisteren, waaronder armoede, ongelijkheid, vervuiling en verslechterende infrastructuur. Terwijl bevoorrechte mensen zich terugtrekken in hun digitale paradijzen, worden de minder bedeelden achtergelaten om zich een weg te banen door een steeds onherbergzamer stedelijk landschap. Bovendien kan het doorbrengen van buitensporige hoeveelheden tijd in virtuele omgevingen nadelige gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, sociale vaardigheden en ons vermogen om zinvolle verbindingen met anderen in de echte wereld aan te gaan.

Geleerde lessen:

Nu steden over de hele wereld de metaverse omarmen, kunnen we een grote transformatie verwachten in de manier waarop we werken, leren en spelen in stedelijke omgevingen. De integratie van deze innovatieve technologie in ons dagelijks leven zal de grenzen tussen fysieke en digitale omgevingen blijven vervagen. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat we opnieuw moeten definiëren wat het betekent om in een stad te wonen.

  • De metaverse zou steden in staat kunnen stellen administratieve diensten te stroomlijnen, de betrokkenheid van burgers te vergroten en duurzaamheidsinspanningen te stimuleren.
  • 50% van de consumenten vindt de metaverse “spannend”, volgens een PwC-enquête uit 2022.
  • Gartner voorspelt dat 30% van de organisaties wereldwijd tegen 2026 producten en diensten in de metaverse zal hebben.
  • McKinsey schat dat de gebruiksscenario’s voor consumenten en bedrijven voor de metaverse tegen 2030 tot 5 biljoen dollar kunnen genereren.
  • Sommige experts waarschuwen dat een grotere focus op virtuele omgevingen de aandacht kan afleiden van problemen uit de echte wereld en bestaande ongelijkheden kan verergeren.

Nu we aan de vooravond staan van deze nieuwe digitale wereld, moet men zich afvragen wat de mogelijke uitdagingen zijn die de metaverse met zich mee zou kunnen brengen. Wat gebeurt er met de traditionele structuur van onze steden als virtuele interacties net zo gewoon worden als fysieke?  En, misschien nog belangrijker, hoe zal de onvermijdelijke digitale kloof de stedelijke ervaring beïnvloeden voor mensen die minder verbonden of niet zo technologisch onderlegd zijn? Zou de metaverse, in zijn zoektocht naar een meer geïntegreerde en efficiënte stedelijke toekomst, onbedoeld een nieuw soort ongelijkheid kunnen creëren?

Share via
Copy link