- Try before you buy’
- Augmented reality maakt volledig nieuwe winkelervaringen mogelijk
- Met AR kun je een sterkere emotionele band met de consument creëren
- Hoe AR-technologie de winkelervaring kan transformeren
Augmented reality-technologie heeft de afgelopen jaren aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt en in allerlei bedrijfstakken diverse nuttige nieuwe toepassingen gevonden. Niet alleen in de gamingsector maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs, de zorg, de vastgoedsector en met name in de detailhandel wordt steeds meer gebruikgemaakt van deze opkomende technologie om een betere consumentenervaring te creëren. Volgens een recent rapport van MarketsandMarkets zal de waarde van de wereldwijde markt voor augmented reality in retail stijgen van $1,2 miljard in 2018 naar $11,4 miljard in 2025.
Consumenten blijken zeer enthousiast te zijn over deze technologie. Uit een recente enquête van onderzoeksbureau GfK blijkt dat shoppers AR-technologie verkiezen boven abonnementsservices en winkelen via slimme speakers. Slechts 5 procent van de ondervraagde consumenten gebruikte in het verleden augmented reality tijdens het winkelen, maar 25 procent van hen zou dit in de toekomst wel willen doen en dit gegeven biedt retailers interessante nieuwe mogelijkheden. Augmented reality-technologie komt zowel retailers als consumenten ten goede. Met AR kunnen winkeliers een meeslepende en memorabele winkelervaring bieden en klanten de mogelijkheid bieden beter geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen waardoor er minder artikelen geretourneerd worden.
‘Try before you buy’
De Amerikaanse retailer J.C. Penney heeft onlangs zijn krachten gebundeld met Verizon Media voor de ontwikkeling van een mobiele advertentiecampagne voor de nieuwe Modern Bride-collectie van het bedrijf. Gebruikers die websites van Verizon Media bezoeken, zoals HuffPost Life en Yahoo Sports, konden gedurende de feestdagen op advertenties klikken en een augmented reality-functie lanceren waarmee je virtueel verlovingsringen kunt passen. De campagne bevat ook andere speciale features. Na het beantwoorden van enkele vragen over levensstijl en smaak, kun je als aanstaande bruid bijvoorbeeld ook deelnemen aan een quiz die je ‘huwelijkspersoonlijkheid’ onthult.
Het idee om de campagne tijdens de feestdagen te lanceren werd gedreven door het feit dat bijna een vijfde van de huwelijksaanzoeken in december plaatsvindt. Omdat zoveel consumenten in die periode overwegen een ring te kopen, besloot J.C. Penney slim gebruik te maken van deze trend en aanstaande bruiden de mogelijkheid te bieden om via een mobiele app de perfecte ring uit te zoeken. “We vroegen ons af, hoe kan een retailer de unieke ervaring van het winkelen voor en passen van een verlovingsring via mobiel tot leven brengen? Commerce moet eigenlijk tweerichtingsverkeer zijn tussen merken en consumenten”, aldus het hoofd van premium sales bij Verizon Media, Marinn Jackson.
Virtuele try-ons zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Nike heeft onlangs bijvoorbeeld de nieuwe Nike Fit app gelanceerd, die een combinatie van augmented reality, computer vision, data science, kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen gebruikt om klanten te helpen de juiste Nike-schoenen te vinden. Je maakt met je smartphonecamera een foto van je voeten, waarna de app de lengte en breedte van elke voet met behulp van 13 verschillende datapunten tot op de millimeter nauwkeurig vastlegt. De metingen worden vervolgens ingevoerd in een machine learning-model dat rekening houdt met elk detail van elke schoen in de catalogus van Nike, inclusief de materialen en de vetersystemen. De resulterende gegevens worden vervolgens vergeleken met je persoonlijke voorkeuren en gecombineerd met reviews van andere klanten die dezelfde soort schoenen hebben gekocht. Zo kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen.
Het haarverzorgingsmerk Aveda maakt ook slim gebruik van augmented reality-technologie. Het bedrijf lanceerde onlangs de ‘Find Your Shade’-feature, waarmee je virtueel allerlei verschillende haarkleuren kunt proberen zonder dat je daarvoor naar een kapper hoeft te gaan. De feature is via zowel je smartphone als je desktopcomputer toegankelijk en maakt gebruik van augmented reality en kunstmatige intelligentie-technologieën die door Perfect Corp ontwikkeld zijn. De feature projecteert een digitale kleur-overlay op je haar en past zich automatisch aan je natuurlijke haarkleur en lichtomstandigheden aan, waardoor je een zeer realistisch virtueel kleureffect krijgt. Je hebt de keuze uit wel 64 verschillende haarkleuren, evenals een ‘colour melt’-effect met nog eens een extra 30 tinten.
Augmented reality maakt volledig nieuwe winkelervaringen mogelijk
Dankzij augmented reality-technologie kunnen merken hun klanten allerlei nieuwe manieren van winkelen bieden. Toys R Us ging bijvoorbeeld onlangs samenwerken met Snapchat om in Canada een AR-speelgoedwinkel te lanceren. De nieuwe virtuele winkel maakt gebruik van Portal Lenzen, een populaire Snapchat-functie die je meevoert naar een 3D-wereld waar je rond kunt lopen en met je omgeving kunt communiceren. Zodra je de app opent, wordt je begroet door Geoffrey de giraf, de geliefde mascotte van de speelgoedgigant, die je vervolgens door een computer-gegenereerd ahornblad-portal naar een virtuele Toys R Us-winkel leidt. Lopend door de winkel komt het speelgoed om je heen tot leven en als je iets wilt kopen swipe je naar boven en wordt je doorgelinkt naar de website van Toys R Us Canada. “AR is een krachtige nieuwe technologie en we zijn erg enthousiast dat we deze tech kunnen gebruiken om de klantervaring te verbeteren”, zegt Frank Juhasz, de president van omnichannel innovation bij Toys R Us. “Door deze samenwerking met Snapchat kunnen we onze (speelgoed)artikelen op nieuwe manieren tot leven brengen”.
Snapchat is met verschillende andere merken soortgelijke samenwerkingsverbanden aangegaan, waaronder het Italiaanse luxemerk Gucci en warenhuisketen Kohl’s. Net als bij Toys R Us, kun je in de virtuele winkel ‘New Gifts at Every Turn’ van Kohl’s echte producten kopen. De winkel verkoopt merchandise van verschillende merken en ontwerpers, waaronder Elizabeth en James, Vera Wang, Jason Wu, Lauren Conrad en Scott Living. Elk artikel wordt geleverd met een shoppable link waarmee je doorgelinkt wordt naar de desbetreffende pagina op de website van Kohl’s. Via de lenscarrousel van Snapchat neemt Gucci je mee naar een tropisch eiland vol Gucci handtassen en accessoires. Op het virtuele strand kun je wandelen en selfies nemen, maar je kunt ook een duik nemen in de virtuele zee.
De Britse online modewinkel Asos heeft zijn shopping-app onlangs geüpgraded met de nieuwe AR-feature ‘The Virtual Catwalk’. De feature is ontwikkeld in samenwerking met het Londense augmented reality-bedrijf HoloMe en zorgt ervoor dat je beter kunt beoordelen hoe een bepaald product er in het echt uit zou kunnen zien. Het enige dat je hoeft te doen is met je smartphone naar de productpagina gaan en op de AR knop tikken. Daarna gaat een model met het geselecteerde kledingstuk aan een stukje voor je lopen op de catwalk. Je kunt ook in- of uitzoomen om elk detail van het kledingstuk te inspecteren en screenshots maken om met je vrienden te delen. “Door de consument in staat te stellen mobiel winkelen naar zijn eigen fysieke ruimte te brengen kunnen we een intiemere winkelervaring creëren”, zegt Janosch Amstutz, de CEO van HoloMe. “We zijn enthousiast om te zien hoe onze technologie kan worden gebruikt als een nieuwe manier om met de klant te communiceren”.
Met AR kun je een sterkere emotionele band met de consument creëren
Merken hebben steeds meer mogelijkheden om beter contact te maken met hun klanten, bijvoorbeeld door te laten zien dat ze ook geven om dingen die voor hun klanten belangrijk zijn. Vooral jonge consumenten reageren goed op campagnes met sociaal-maatschappelijke focus en blijven vaak loyaal aan merken die dezelfde of soortgelijke waarden nastreven. Uit het 2018 Edelman Earned Brand-onderzoek blijkt dat maar liefst 64 procent van de consumenten wereldwijd zijn besluit om bij een bepaald merk te kopen uitsluitend baseert op de sociale of politieke positie van dat merk. Om zijn toewijding aan milieuduurzaamheid te laten zien organiseerde Adidas onlangs een gamified augmented reality-ervaring in zijn flagship store in Parijs, waarmee klanten kunnen zien hoe het bedrijf – door sportschoenen van gerecycled plastic te maken – bijdraagt aan het schoonmaken van de oceanen.
Om te kunnen deelnemen aan deze AR-ervaring moet je eerst de App For The Oceans installeren, die in samenwerking met het creatieve bureau Monochrome en AR-ontwikkelaar Eyecandylab is ontwikkeld. Als je de winkel binnenloopt wordt je uitgenodigd om de app te starten en de camera van je telefoon op een van de vele digitale schermen in de winkel te richten. Vervolgens krijg je een virtuele oceaan te zien waarin een walvis al rondzwemmend plastic afval verzamelt. Als je de walvis daarbij (digitaal) helpt krijg je door middel van een animatie te zien hoe dat afval wordt gebruikt om schoenen te maken.
Hoe AR-technologie de winkelervaring kan transformeren
Steeds meer retailers zijn de afgelopen jaren augmented reality-technologie gaan gebruiken om de consumentenervaring te verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld door klanten ‘try before you buy’-features te bieden en nieuwe winkelervaringen mogelijk te maken. AR-technologie is een onmisbaar hulpmiddel geworden in de marketingstrategieën van retailers en betekent steeds vaker het verschil tussen succes en falen.
Share via: