Meeslepende technologieën in de detailhandel – alle grote spelers maken gebruik van AR

Industries: Detailhandel
Trends: VR/AR
  • De smartphone-app van Walmart heeft een nieuwe AR-functie
  • Met deze speciale AR-tool kunnen klanten thuis nieuwe brillen uitproberen
  • De nieuwe communicatiestrategie van Balmain is gebaseerd op AR
  • Adidas gebruikt Snapchat AR Lens om sneakers te promoten
  • Hygiënischer en efficiënter make-up proberen met AR
  • Nederlandse e-commerce retailer gebruikt AR om klanten te helpen bij het kopen van de juiste tv
  • AR helpt shoppers hun weg te vinden in winkels
  • De toekomst van immersieve technologie in de detailhandel

Omdat concurrentie in de detailhandel steeds moordender wordt, zijn steeds meer retailers zich ervan bewust dat het omarmen van technologie geen optie meer is maar een cruciale factor in het succes van een bedrijf. Een van de belangrijkste trends van dit moment is de integratie van augmented reality (AR) om consumenten – die altijd op zoek zijn naar iets nieuws en spannends – te verleiden en een betere merkbeleving te bieden. Met AR kunnen klanten producten visualiseren en betere aankoopbeslissingen nemen. Het is een revolutionaire technologie die zowel fysieke als e-commerce retailers helpt hun bedrijf concurrerend en succesvol te maken.

Cirkeldiagram met de wereldwijde waarde van AR in retail in 2017 en de verwachte waarde in 2023.
Volgens MarketsandMarkets werd de markt voor AR in de detailhandel in 2017 nog geraamd op $411,3 miljoen en zal deze in 2023 naar verwachting $7,95 miljard bereiken.

De toenemende vraag naar AR-oplossingen drijft de groei van de markt voor AR in de detailhandel. Deze werd in 2017 nog geraamd op $411,3 miljoen en zal in 2023 naar verwachting $7,95 miljard bereiken. Het is duidelijk dat de implementatie van AR in retail een slimme zet is.

De smartphone-app van Walmart heeft een nieuwe AR-functie

Walmart is een van de retailers die de kracht en het belang van slimme technologie goed in de gaten heeft. In 2018 lanceerde deze bekende Amerikaanse retailer een op AR gebaseerde functie voor zijn smartphone-app. De nieuwe oplossing werd ontwikkeld door een team van Walmart Labs tijdens een interne Walmart-hackathon die in het leven geroepen was om manieren te ontwikkelen om de winkelervaring te verbeteren. Klanten maakten al veel gebruik van de barcodescanner van Walmart en het team besloot om de tech een boost te geven. Met behulp van het ARKit-platform van Apple ontwikkelde het team een AR-scanner die klanten in de winkel real-time informatie biedt over de producten waarin ze geïnteresseerd zijn.

Zodra je je smartphone op de streepjescode van een product richt verschijnt er een afbeelding van het product met informatie als prijs, recensies en links naar gerelateerde producten. Deze functie, die beschikbaar is voor iPhone 6S en nieuwere modellen, maakt de winkelervaring efficiënter, interessanter en plezieriger. “Zodra de klant de scanner opstart, ontstaat er direct een verbinding tussen de digitale en de fysieke wereld, gecreëerd door het smartphonescherm en de cameralens”, zegt Tim Sears, de senior engineering manager van Walmart Labs.

Met deze speciale AR-tool kunnen klanten thuis nieuwe brillen uitproberen

Ook de online (zonne)brillenwinkel Warby Parker experimenteert met augmented reality. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe tool ontwikkeld waarmee klanten via hun smartphones een bril kunnen proberen. Online shoppen voor een bril is natuurlijk een behoorlijke uitdaging. Klanten zijn vaak teleurgesteld als ze merken dat de bril die ze online gekocht hebben eigenlijk niet zo leuk staat als ze gehoopt hadden. Om het brillenpas-proces nu zo naadloos mogelijk te maken, heeft Warby Parker een nieuwe update uitgebracht voor zijn iPhone-app, waarmee shoppers brillen virtueel kunnen proberen. Net als de nieuwe app van Walmart, is deze brillen-app ook op het ARKit-platform van Apple gebouwd. Verder maakt de tool gebruik van TrueDepth camera-technologie en de Face ID-technologie van het bedrijf.

In de app kunnen klanten een bril selecteren en meteen zien hoe deze staat. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2010, biedt het klanten een thuisprobeer-service. Je kunt vijf monturen uitzoeken die je thuis vijf dagen op zicht krijgt. Zodra je een beslissing hebt genomen, koop je het gewenste montuur online en stuurt Warby Parker je de uiteindelijke bril met glazen op sterkte. De senior directeur van e-commerce en consumenteninzichten, Erin Collins, vertelt dat de nieuwe AR-functie een geweldige aanvulling is op dit ‘in-homesysteem’ omdat het de uiteindelijke keuze vele malen makkelijker maakt.

De nieuwe communicatiestrategie van Balmain is gebaseerd op AR

Ook modemerken hebben de kracht van AR-technologie ontdekt. Eerder dit jaar bracht het Franse luxe modemerk Balmain een nieuwe mobiele AR-app uit. Als onderdeel van de lancering van de app hing het bedrijf op verschillende locaties in Parijs posters op die klanten met de app konden scannen om toegang te krijgen tot exclusieve content. Balmain experimenteerde al eerder met technologie – zoals virtual reality – toen het zijn winkel in Milaan in 2018 uitrustte met Oculus-headsets, zodat bezoekers de creatieve processen van het merk in VR konden bekijken en ervaren.

Met de nieuwe app kunnen klanten Balmain-modeshows en andere evenementen bovendien livestreamen en deelnemen aan een virtuele tour van de recent geopende Balmain-flagshipstore in Parijs. Met de lancering van de app hoopt het bedrijf nieuwe klanten aan te trekken en te bereiken. Massimo Piombini, de chief executive officer van het merk, vertelt: “We hebben altijd gezegd dat Balmain een nieuwe communicatiestrategie zal definiëren gebaseerd op entertainment, inclusiviteit en authenticiteit, maar ook ondersteund door een sterk technologisch element”.

Lara Oliveri schrijft voor Vogue.nl: “De app maakt deel uit van een grotere ambitie van [ontwerper] Olivier Rousteing om de toegang tot high fashion te democratiseren en het meer inclusief te maken. In een interview met Women’s Wear Daily vertelt de ontwerper waarom deze digitale ontwikkeling zo belangrijk voor hem is: ‘Tot nu toe waren de legendarische ateliers, boetieks en catwalks van Parijs vaak slechts toegankelijk voor een zeer selecte groep. Met deze app willen we proberen daar verandering in te brengen door zoveel mogelijk leden van ons Balmain Army uit te nodigen in ons Balmain-universum’”.

Adidas gebruikt Snapchat AR Lens om sneakers te promoten

Het aantrekken van een nieuw type consument was ook het idee achter de recente samenwerking tussen Adidas en het social media-platform Snapchat, waarmee gebruikers de nieuwste hardloopschoenen van de sportartikelengigant met AR Lens virtueel kunnen proberen. Dit is de eerste keer dat Snapchat-gebruikers sneakers kunnen uitproberen met de AR Lens-functie en klanten kunnen hiermee op verschillende locaties in Houston, New York en Los Angeles zien hoe virtueel passen in zijn werk gaat.

Je kiest een paar sneakers uit de collectie virtuele modellen. Vervolgens richt je je camera op je voeten en voilà, je hebt ze als het ware aan. Het uitgangspunt is eenvoudig: als je een goed idee hebt van hoe je sneakers eruit zouden zien als je ze echt aanhad, des kleiner is de kans dat je ze wilt retourneren – retours kosten retailers namelijk handenvol geld. De afgelopen jaren is Snapchat een belangrijk platform geworden voor merken om interactief en innovatief met hun klanten te communiceren. Volgens Snapchatdata maken ongeveer 70 miljoen gebruikers dagelijks gebruik van AR Lens en zijn ze voortdurend op zoek naar nieuwe AR-ervaringen.

Hygiënischer en efficiënter make-up proberen met AR

De meeste consumenten willen producten eerst uitproberen en met augmented reality is dit in de veel gevallen vrij goed mogelijk. Dit inspireerde Perfect, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van AR-tools voor schoonheidsspecialisten, om YouCam for Business te lanceren, een nieuwe reeks AR- en kunstmatige intelligentie-oplossingen die zijn ontworpen om fabrikanten en verkopers van schoonheidsproducten te helpen slimme digitale retailers te worden.

Een van die oplossingen is de slimme make-upspiegel waarmee klanten meer dan 100 make-up- en haarkleurproducten kunnen proberen. De innovatie is ontworpen om de wachttijd van klanten te verminderen, de winkelervaring te verbeteren en de verkoop te stimuleren. Dankzij de In-Store Magic Makeup Mirror hoeven retailers geen proefmonsters meer op voorraad te hebben en bovendien is het gebruik van deze slimme spiegel veel praktischer en hygiënischer.

Nederlandse e-commerce retailer gebruikt AR om klanten te helpen bij het kopen van de juiste tv

AR-oplossingen bieden niet alleen efficiëntie en hygiëne, ze maken ook tijds- en geldbesparingen mogelijk. E-commerce kampt bijvoorbeeld met hoge percentages retourzendingen en voor de klant is het terugsturen van artikelen ook nog eens lastig en vervelend. Dit is vooral het geval bij grote online gekochte items, zoals bijvoorbeeld tv’s. Daarom heeft het Nederlandse e-commercebedrijf Coolblue een oplossing bedacht waarmee klanten virtueel een tv in huis kunnen plaatsen om te zien of het gekozen formaat in het interieur of op een meubel past.

Met deze nieuwe functie in de Coolblue-app kunnen klanten de gewenste tv kiezen en deze aan de muur hangen of op het tv-meubel plaatsen en het apparaat vervolgens vanuit alle hoeken van de kamer bekijken. Meestal worden de afmetingen van tv’s in inches weergegeven, wat in Nederland geen gangbare meeteenheid is. Dit kan verwarring veroorzaken waardoor het kiezen van de juiste tv voor veel klanten wat lastig is. De nieuwe functie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans en beschikbaar voor Android- en iOS-toestellen. De functie is er op dit moment nog maar voor een beperkt aantal toestellen, maar het bedrijf wil het aanbod in de toekomst uitbreiden.

AR helpt shoppers hun weg te vinden in winkels

Ook al gaan veel klanten nog steeds het liefst naar fysieke winkels, veel mensen vinden het lastig om in grote warenhuizen of winkelcentra snel hun weg te vinden. Hoewel navigatiesystemen in winkels niet bepaald nieuw zijn, heeft de in Londen gevestigde AR-startup Blippar een manier gevonden om iets nieuws te bieden door een leuke, interactieve en op AR-gebaseerde navigatietool te ontwikkelen. Met het Indoor Visual Positioning System van Blippar kunnen retailers AR-content in hun winkels plaatsen, waardoor klanten in grote binnenruimtes hun weg kunnen vinden. Terwijl de klant door de winkel loopt, krijgen ze bovendien AR-afbeeldingen te zien met productrecensies en artikelen die te koop zijn. Omdat de tool voor het bepalen van de locatie van de gebruiker gebruikmaakt van computervisie, kan deze ook in de offlinemodus gebruikt worden.

Vóór het het lanceren van dit Indoor Visual Positioning System was Blippar vooral bekend om zijn outdoor AR-navigatiesysteem – AR City – dat in 300 steden is uitgerold. De technologie bleek zo populair dat het bedrijf besloot de technologie ook voor binnenomgevingen beschikbaar te maken. Het Indoor Visual Positioning System “is een belangrijke stap in de richting van het realiseren van het transformationele potentieel van augmented reality en computer vision en laat zien dat er veel meer manieren zijn waarop deze technologieën ons dagelijks leven zullen verbeteren”, aldus de medeoprichter en CEO van Blippar, Ambarish Mitra.

De toekomst van immersieve technologie in de detailhandel

Voor retailers die zich van hun concurrenten willen onderscheiden en meer klanten willen aantrekken, lijkt augmented reality AR-technologie the way to go.

 Infographic met de voordelen van AR in retail.
AR biedt retailers en hun klanten voordelen als productvisualisatie, productinformatie in de winkel, virtueel proberen, immersieve marketing en winkelnavigatie.

AR helpt merken aantrekkelijke winkelervaringen te creëren, zowel in de fysieke winkel als online. AR stelt klanten in staat om producten op een realistische manier te visualiseren en uit te proberen, waardoor de kans groter wordt dat ze ook daadwerkelijk iets kopen. Deze technologie wordt steeds populairder en de verwachting is dan ook dat veel meer bedrijven AR in de toekomst zullen inzetten. De toekomst van retail wordt gedreven door AR, dus alles – van de manier waarop we artikelen proberen, door winkels navigeren en interactie hebben met merken – zal veranderen. De functionaliteit van AR-apps helpt consumenten met hun aankoopbeslissingen en merken met het terugdringen van retourpercentages. Kortom, AR biedt retailers ongekende mogelijkheden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!