Visuele zoektechnologie maakt opmars in retail – als merk kun je niet achterblijven

Industries: Detailhandel
  • Visual search kan Snapchat helpen een ​​belangrijke speler te worden in social commerce
  • De nieuwe Pinterest-feature combineert visueel- en tekstzoeken voor accuratere resultaten
  • Levi’s gebruikt visuals om authentieke en gepersonaliseerde ervaringen te creëren
  • KEA-klanten kunnen meubels nu zoeken met hun smartphonecamera
  • De visuele zoekfunctie van Donde versnelt koopbeslissingen Forever 21-klanten
  • Syte leidt tot betere productontdekking op e-commercewebsites
  • De visuele herkenningstech van AIQ brengt klanten rechtstreeks naar het product
  • De toekomst van visuele zoektechnologie

Dankzij e-commerce wordt het steeds makkelijker om producten te zoeken en te kopen. Maar consumenten willen nóg meer gemak. Zoeken met tekstinput is op dit moment nog veelal de norm, maar in de afgelopen paar jaar zijn spraak- en visuele zoekopdrachten aan een ware opmars bezig geweest. Visueel zoeken is natuurlijk een stuk geavanceerder. Een visuele zoekmachine maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie (KI) om objecten op een foto (of video!) te identificeren en vervolgens soortgelijke afbeeldingen te vinden. Voice-search wordt ook steeds populairder, maar visueel zoeken lijkt het te gaan winnen. De meeste informatie die we verwerken is visueel en het is dan ook begrijpelijk dat consumenten graag nieuwe producten ontdekken via visuele zoekopdrachten. Het is bovendien veel makkelijker om te laten zien wat je bedoelt, in plaats van iets met woorden te moeten omschrijven.

Infographic toont de waarde van de wereldwijde markt voor beeldherkenningstechnologie in 2017 en de geschatte waarde in 2025.
Volgens Allied Market Research, werd de wereldwijde markt voor beeldherkenningstechnologie in 2017 gewaardeerd op $17,9 miljard en deze zal in 2025 naar verwachting $86 miljard waard zijn.

De populariteit van deze technologie neemt dus toe. Techgiganten als Amazon, Google en eBay hebben inmiddels hun eigen visuele zoekfuncties gelanceerd en steeds meer bedrijven volgen hun voorbeeld. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat merken die hun websites upgraden met visuele zoekmogelijkheden hun omzet tegen 2021 met 30 procent omhoog zullen zien schieten. Nu beeldherkenningstech – de technologie die visuele zoekfuncties mogelijk maakt – steeds geavanceerder wordt, geven consumenten hier ook steeds vaker de voorkeur aan. Volgens een onderzoek uit 2018 vindt zelfs 62,2 procent van de jongere millennials en 61,7 procent van de oudere millennials uit het VK en de VS visuele zoekopdrachten tijdens online winkelen prettig. En uit een studie van Intent Lab, een onderzoekspartnerschap tussen het marketingbureau Performics en Northwestern University, blijkt dat 59 procent van de consumenten visuele informatie belangrijker vindt dan op tekst gebaseerde informatie. Bovendien maken factoren als een bredere acceptatie van social media en betere internettoegang een explosieve groei van de wereldwijde markt voor beeldherkenningstechnologie mogelijk. Deze werd in 2017 nog gewaardeerd op $17,9 miljard en zal in 2025 naar verwachting $86 miljard waard zijn – een belangrijke trend met vele potentiële kansen voor detailhandelaren en merken.

Visual search kan Snapchat helpen een ​​belangrijke speler te worden in social commerce

In 2018 is Snapchat een partnerschap aangegaan met Amazon voor de ontwikkeling van een ​​visuele zoekfunctie waarmee je op een snelle en gemakkelijke manier naar producten kunt zoeken. Wanneer je je smartphonecamera op een specifiek product of de bijbehorende barcode richt, krijg je een lijst van Amazon te zien met dezelfde of vergelijkbare items, inclusief prijs en recensies. Als je op deze lijst tikt word je doorgestuurd naar de Amazon app of website, waar je het item kunt kopen.

Wanneer je je smartphonecamera op een specifiek product of de bijbehorende barcode richt, krijg je een lijst van Amazon te zien met dezelfde of vergelijkbare items, inclusief prijs en recensies

Deze nieuwe Snapchatfunctie wordt eerst in de VS en later mogelijk ook in andere landen uitgerold. Snapchat heeft niet veel informatie vrijgegeven over de financiële voorwaarden van het partnerschap, maar de social mediagigant ontvangt mogelijk een percentage van elk product dat Amazon via deze functie verkoopt. Bovendien zou het bedrijf door de nieuwe samenwerking meer gebruikers kunnen aantrekken. Een niet onbelangrijke factor, gezien het feit dat er in het tweede kwartaal van 2018 een daling was in het aantal gebruikers – de eerste sinds de lancering van Snapchat in 2011. Als de samenwerking met Amazon een slimme zakelijke stap blijkt te zijn, kan Snapchat de concurrentie aan met Instagram en een belangrijke speler worden in de wereld van social commerce.

De nieuwe Pinterest-feature combineert visueel- en tekstzoeken voor accuratere resultaten

De nieuwe functie van Snapchat is vergelijkbaar met de Visual Lens van Pinterest die in 2017 gelanceerd werd. Deze functie is beschikbaar voor zowel iOS- als Android-gebruikers en is sinds de lancering inmiddels ook verbeterd. Visual Lens wordt elke maand voor 600 miljoen visuele zoekopdrachten gebruikt. Met deze zoekfunctie kunnen gebruikers gemakkelijk kledingontwerpen, recepten en zelfs meubels ontdekken. Als je je smartphonecamera bijvoorbeeld op een bepaald ingrediënt richt – zoals kip – krijg je dankzij de machine learningtechnologie van Pinterest vervolgens een lijst met recepten met dat ingrediënt te zien.

In 2018 heeft Pinterest de Lens-feature met een andere functie geüpgraded, waardoor gebruikers ook tekst aan de afbeelding kunnen toevoegen om tot nog nauwkeurigere zoekresultaten te komen. Met deze upgrade kunnen gebruikers nu zoektermen als ‘wintermode’ of ‘date night’ aan de foto van een bepaald kledingstuk toevoegen. Zo kun je artikelen terugvinden die je ooit in een winkel of ergens anders hebt gezien. Deze functie versterkt bovendien de connectie tussen e-commerce en fysieke winkeliers, wat zowel consumenten als retailers ten goede komt.

Levi’s gebruikt visuals om authentieke en gepersonaliseerde ervaringen te creëren

Aangezien consumenten tegenwoordig eindeloos veel keuze hebben, is het vinden van het juiste product een soort zoeken naar een speld in een hooiberg. Om deze reden heeft het denimmerk Levi’s in samenwerking met Pinterest de persoonlijke stylingtool Styled by Levi’s ontwikkeld. Je kiest vijf afbeeldingen die het meest kenmerkend zijn voor jouw stijl. Op basis daarvan genereert de Styled by Levi’s-tool een Pinterest-board met artikelen die zoveel mogelijk op jouw stijl afgestemd zijn. Uiteraard heeft het board een directe link met de Levi’s-website zodat je de items direct kunt kopen. Levi’s heeft deze feature in oktober 2018 gelanceerd en in de eerste paar maanden daarna werden al duizenden boards gecreëerd. Brady Stewart, de senior vicepresident van het digitale team van Levi’s America, vertelt: “Consumenten hebben eindeloos veel keuze en ongelimiteerde toegang tot producten. Op een gegeven moment wordt dat bijna overweldigend, dus je hebt iets ‘gecureerds’ nodig – een virtuele stylist die op zoek gaat naar wat het best bij jou past”.

IKEA-klanten kunnen meubels nu zoeken met hun smartphonecamera

Kledingretailers zijn niet de enige bedrijven die experimenteren met visuele zoektools. Meubelgigant IKEA heeft bijvoorbeeld een nieuwe functie, ontwikkeld door GrokStyle, aan zijn Place-app toegevoegd. Je maakt een foto van een meubelstuk dat je mooi vindt en vervolgens stelt de computervisie-technologie van de app een lijst samen met IKEA-items die lijken op die van je foto – uiteraard voorzien van relevante informatie en links. Het omschrijven van meubels is nogal lastig, vooral als er veel details aan te pas komen, maar met deze nieuwe IKEA-feature wordt dat allemaal veel makkelijker. Bovendien kun je je nieuwe meubel dankzij de augmented-reality functies in de app als het ware in jouw woonkamer ‘projecteren’ zodat je kunt zien hoe het staat en of het past. Nu de app is uitgerust met visuele detectiemogelijkheden, hoopt de Zweedse retailer dat klanten eerder overgaan tot het kopen van de producten.

De technologie van GrokStyle trok eveneens de aandacht van Facebook, die besloot de startup in 2019 over te nemen. In een officiële verklaring onthulde Facebook geen verdere plannen voor GrokStyle, maar het bedrijf toonde wel optimisme dat de technologie van GrokStyle zal bijdragen aan de KI-mogelijkheden van Facebook.

De visuele zoekfunctie van Donde versnelt koopbeslissingen Forever 21-klanten

Ook moderetailer Forever 21 gaat aan de slag met visueel zoeken – vaak omschreven als “een van de belangrijkste innovaties in de e-commerce space van de afgelopen jaren”. Met de Discover Your Style KI-functie, ontwikkeld door Donde Search, kunnen klanten producten zoeken op basis van visuals in plaats van tekst. Uit onderzoek van Donde blijkt dat consumenten eerder geneigd zijn om een ​​e-commercesite te verlaten als het aankoopproces uit meer dan drie klikken bestaat. Donde is van mening dat visual search het aantal klikken kan terugdringen. De verwachting is dat de nieuwe feature bovendien taalbarrières zal elimineren en een positief effect zal hebben op conversiepercentages en verkoopcijfers. Al een maand nadat de nieuwe feature bij klanten geïntroduceerd werd nam Forever 21 een omzetstijging van 20 procent waar.

Syte leidt tot betere productontdekking op e-commercewebsites

Visuele zoektechnologie heeft dus een positief effect op conversie- en winstpercentages, wat vooral in bedrijfstakken met moordende concurrentie – zoals in de detailhandel – belangrijk is. Dit inspireerde de KI tech-startup Syte om in het begin van dit jaar zijn Visual Search Navigation-tool te lanceren. Met deze tool, ontworpen om klanten een betere online winkelervaring te bieden, kun je met gebruik van afbeeldingen door een e-commercewebsite navigeren en producten filteren. Visual Search Navigation wordt mogelijk gemaakt door Syte’s Deep Tagging-technologie die met gebruik van kunstmatige intelligentie tekstlabels aan beelden koppelt. Om producten te filteren, gebruik je geanimeerde pictogrammen, waardoor je niet met woorden hoeft te omschrijven wat je zoekt.

De innovatie van Syte kan online retailers helpen productontdekking efficiënter en prettiger te maken. De medeoprichter van het bedrijf, Lihi Pinto Fryman, vertelt: “Er is een echt probleem met de manier waarop we nu naar producten zoeken. Naast de niet-intuïtieve methode van tekstgebaseerd zoeken, hebben veel retailers te maken met inconsistente productlabels, waardoor nauwkeurig tekstueel zoeken bijna onmogelijk wordt”. Dit is niet de eerste keer dat Syte, dat werd opgericht in 2014, retailers helpt hun productontdekking te verbeteren. Het bedrijf ontwikkelde in het verleden al KI-oplossingen voor retailmerken als Nike, Farfetch en Marks & Spencer. Om zijn oplossingen kracht bij te zetten, is Syte ook gaan samenwerken met grote techbedrijven als Microsoft, Oracle en SAP.

De visuele herkenningstech van AIQ brengt klanten rechtstreeks naar het product

Met op KI gebaseerde visuele zoektechnologie kunnen merken ook op een meer interactieve manier met hun klanten communiceren. Dit is waar de in Singapore gevestigde KI-startup AIQ aan werkt. Het bedrijf ontwikkelt visuele herkenningstechnologie voor retailers. Klanten kunnen met deze tech een product of logo met hun smartphone scannen waarna ze direct toegang krijgen tot meer informatie. Als ze een product willen kopen, worden ze doorgestuurd naar de website van de verkoper om een ​​bestelling te plaatsen. Met deze technologie kunnen merken hun marketingcampagnes optimaliseren en klantbetrokkenheid personaliseren. De innovatie van AIQ kan geïmplementeerd worden in billboards en tijdschriften en geeft uitgevers de mogelijkheid interessantere en interactievere marketingcontent te bieden. En het beste van alles: “AIQ’s visuele en videoherkenningstechnologie – waarvoor patent is aangevraagd – werkt niet alleen met afbeeldingen. Je kunt ook er ook video’s en live-tv mee scannen om details van het product op te vragen”, zegt CEO Marcus Tan.

https://www.youtube.com/watch?v=CSMGItTpYeA

De toekomst van visuele zoektechnologie

Hoewel visueel zoeken nooit een volledige vervanging zal worden voor tekstueel zoeken, zal het naar verwachting wel een ontwrichtend effect hebben op de detailhandel. Visueel zoeken met onze smartphonecamera wordt in de toekomst een soort tweede natuur. Dan scannen we objecten op straat, in tijdschriften, op tv of in de winkel en krijgen we vervolgens een directe link met de website waar we het artikel kunnen kopen – of een link naar een site waar je vergelijkbare producten kunt vinden voor een betere prijs. Visuele zoekfuncties kunnen retailers helpen de klantervaring te verbeteren, betere merkzichtbaarheid te creëren en hun verkoopcijfers een boost te geven.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!