Is het een auto? Een restaurant? Een winkel? Het is Toyota’s e-Palette, de toekomst van zelfrijdende systemen

Industries: Transport
  • Een mobiele oplossing om je leven een beetje mooier te maken
  • Perfect voor pakketbezorging, ride sharing of rijdende e-commerce
  • Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut en Uber willen allemaal een graantje meepikken

Akio Toyoda, CEO van Toyota, is innovatief en gedreven. Hij is ook op zijn hoede en houdt de concurrenten van zijn bedrijf nauwlettend in de gaten. Maar zoals Nick Summers schrijft voor Engadget, maakt Toyoda zich geen zorgen over Ford, BMW of Honda. In plaats daarvan is zijn aandacht gericht op techgiganten als Amazon en Google. Volgens Summers vraagt Toyoda zich af “wat er zou kunnen gebeuren als deze bedrijven de auto-industrie betreden. Is Toyota daar dan klaar voor? Doet het bedrijf genoeg om een potentiële invasie door Silicon Valley voor te blijven?”

Als je de ontwikkeling van de zelfrijdende revolutie hebt gevolgd, begrijp je waar deze bezorgdheid vandaan komt. Amazon en Google maken grote, grensverleggende sprongen en alles wat maar digitaal is neemt een steeds centralere plaats in in ons leven. En als bedrijven als Facebook of Apple besluiten om hun intrede te doen in deze markt, hoe zal het de traditionele autobedrijven dan vergaan? Als de auto-industrie servicegericht wordt en een auto straks producten of diensten aanbiedt en niet alleen passagiers vervoert? Voor Toyoda is het duidelijk dat een innovatieve aanpak nodig is om de toekomst van Toyota veilig te stellen. Zoals de zelfrijdende, zero-emission e-Palette Concept, bijvoorbeeld.

Een mobiele oplossing om je leven een beetje mooier te maken

De e-Palette Concept is een soort blank canvas. Het kan in feite alles worden wat je maar kunt bedenken. Het is eigenlijk een groot rechthoek op acht wielen, een rollende kist. De e-Palette is overigens niet ontworpen als één voertuig, maar eerder als drie verschillende, transparante framewerken met één enkel slim softwaresysteem, het Mobility Services Platform (MSPF). In dit geval is het niet de technologie die verbazingwekkend is, maar de enorme omvang van Toyoda’s visie op de toekomst van autonome voertuigen. Dit kameleon-achtige concept – dat de e-Palette kan worden wat er ook maar nodig is in een toekomst gedomineerd door MaaS (Machine / Mobility as a Service) – is werkelijk revolutionair. Toyoda voorziet dat MaaS de industrie zal transformeren. Hij reageert hierop door Toyota in de rol van serviceprovider te manoeuvreren – of op z’n minst service enabler.

De e-Palette van Toyota: een doosvormig bezorgvoertuig met acht wielen
De e-Palette Concept is een soort blank canvas. Het kan in feite alles worden wat je maar kunt bedenken.

Hij zegt, “De autosector maakt momenteel drastische veranderingen door met de komst van elektrificatie en technologie die autonoom rijden mogelijk maakt. Toyota blijft zich inzetten om steeds betere auto’s te maken. Net zo belangrijk is het dat we mobiliteitsoplossingen ontwikkelen om iedereen een zo prettig mogelijk leven te bieden en dat we ons steentje bijdragen aan het creëren van een steeds betere samenleving voor de komende 100 jaar en daarna”. Toyota bereid zich duidelijk voor op een toekomst waarin voertuigen meer kunnen dan alleen mensen transporteren.

Perfect voor pakketbezorging, ride sharing of rijdende e-commerce

In een persbericht legt Toyota uit: “Dankzij het open karakter van het ontwerp kan het voertuig worden uitgerust met speciaal gebouwde interieurs, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker, of het nu gaat om pakketlevering, ride sharing of rijdende e-commerce. Het flexibele frame is ook ontworpen voor gebruiksoptimalisatie, waardoor de-Pallet Concept gedeeld kan worden om verschillende bedrijfsbehoeften te ondersteunen en naadloos van de ene toepassing op de andere over kan schakelen”. Het concept is behalve eenvoudig ook behoorlijk indrukwekkend: e-Palettes van verschillende afmetingen kunnen voor grootschalig openbaar vervoer gebruikt worden, terwijl andere als mobiele restaurants, klinieken, casino’s of winkels kunnen dienen. Weer andere kunnen gebruikt worden voor ride-sharing en Toyoda ziet zijn e-Palettes in de toekomst zelfs maaltijden bezorgen. Het concept is gebaseerd op één specificatie maar bedrijven kunnen de besturing en inrichting invullen zoals ze dat zelf willen.

Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut en Uber willen allemaal een graantje meepikken

De geschiedenis leert dat veel concepten in de showroom blijven en de markt vaak niet bereiken. Zo’n scenario is in de toekomst ook op de e-Palette mogelijk van toepassing. Maar Toyoda is zeer positief en optimistisch over zijn project. En volgens Nargess Banks van Forbes zit er ook een samenwerking met Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut en Uber – de zogenaamde e-Pallet Alliance – aan te komen. Dit geeft de omvang en schaal van de komende verandering duidelijk aan: iedereen – van bedrijven in ride-sharing tot e-commerce en restaurants – wil hier maar al te graag een graantje van meepikken.

Het is nog niet duidelijk wanneer Toyota verder gaat met het ontwikkelen van het concept en wanneer het systeem op de markt zou moeten komen. Wel is het de bedoeling dat het systeem in 2020 getest wordt en dat er tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio een aantal e-Pallets beschikbaar zijn voor openbaar vervoergebruik en als deelauto’s.

Zit Toyoda op het juiste spoor en komt er inderdaad een nieuwe revolutie in zelfrijdende systemen? Wie zal het zeggen. Wel weten we dat de auto zoals we die nu kennen over tien jaar niet meer bestaat. Maar nu MaaS aan populariteit wint en autonome rijsystemen verbeteren, kunnen we op onze wegen straks toch best wel een plaatsje vrijmaken voor deze nieuwe vormen van mobiele dienstverlening?

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!