Het ontbreken van het tactiele is een onvermijdbaar bijverschijnsel van al het electronische in de apparaten die we vandaag de dag gebruiken. Het maakt ons haast letterlijk… tactloos! Bij iedereen staat gemak wel bovenaan het prioriteitenlijstje maar dat betekent ook dat we moeten inboeten op persoonlijk contact en face-to-face interactie. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we een toename zien in de populariteit van extra interactiemogelijkheden die door nieuwe touch-technologie ontwikkelingen mogelijk zijn geworden. In dit artikel kijken we naar technologieën waarmee we tactiele feedback kunnen krijgen van apparaten die we dagelijks gebruiken. Ook laten we je zien hoe nieuwe technologieën onze huid in een interface kunnen transformeren waardoor we apparaten kunnen bedienen door onzelf aan te raken!
Hoe handig de moderne technologie ook is, we willen nog steeds die personal touch
Hoe kun je je vriendin troosten op Whatsapp als je je arm niet om haar heen kunt slaan? En hoe kun je nou écht online flirten als je elkaar niet stiekem een kus kunt geven? Aanraking, de belangrijke ‘sociale lijm’, raakt in ons dagelijks bestaan helaas steeds meer op de achtergrond. En dan hebben we het niet specifiek over lange, troostende omhelzingen. Zelfs korte, incidentele, sociale aanrakingen en tactiele ervaringen zijn belangrijk voor ons emotionele welzijn. Aanraken is een manier om mensen met elkaar te verbinden, zowel in sociale- als in werksituaties. Patiënten die door hun dokter of het ziekenhuispersoneel worden aangeraakt genezen sneller en hebben minder last van stress. Ook is gebleken dat winkeliers die de arm van hun klant eventjes aanraken meer verkopen.
We willen ook tactiele en affectieve ervaringen met producten
Niet alleen willen we affectieve ervaringen met mensen; we willen ook dat objecten reageren op onze aanraking. Onderzoek heeft aangetoond dat het voelen van producten ons koopgedrag wel degelijk beïnvloedt en dat we zelfs de voorkeur geven aan producten die we kunnen aanraken in plaats van alleen zien. Uit onderzoek bleek inderdaad dat 35% van de consumenten het belangrijker vindt hoe de mobiele telefoon ‘aanvoelt’ dan hoe hij er uitziet. Stel je nu eens voor dat telefoons of andere mobiele apparaten tactiele touchscreens zouden hebben. Niet alleen zouden ze makkelijker te gebruiken zijn; ze zouden er ook cool uitzien en nóg cooler zijn om aan te raken. Touch-based functies vergemakkelijken efficiëntere invoer en zorgen voor een prettigere ervaring voor de gebruiker.
Tactiele feedback- met TeslaTouch is de liefde wederzijds
In dit digitale tijdperk houden we er allemaal van om onze schermpjes aan te raken. Onze vingers swipen en tappen wat af, de hele dag door, op allerlei schermen; of het nu op onze telefoons is, onze tablets of wearables. Tot nu toe is de liefde nog niet bepaald wederzijds geweest. De meeste glazen schermen voelen identiek en ook al krijg je van die mobiele toestellen wel alle informatie die je maar wilt, qua zintuiglijke ervaringen krijg je helemaal niets terug – behalve dan die ‘buzz’, de lichte mechanische trillingen die we voelen.
Video credits: Daniil Rassadin
Een Disney Research team aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh heeft een revolutionaire touch-screen technologie ontwikkeld met de naam TeslaTouch, vernoemd naar Nicola Tesla, de veelzijdig geleerde Serviër die het gebied van het elektromagnetisme min of meer heeft gerevolutioneerd. De TeslaTouch maakt tactiele feedback mogelijk door middel van elektrische ladingen, in plaats van op mechanische manier, waardoor je vingers kunnen voelen wat er op het scherm te zien is. Je kunt daadwerkelijk voelen hoe groot een bestand is wanneer je het met je vinger over het scherm sleept. Met deze technologie, die ‘De toekomst van het Gevoel’ genoemd wordt, is het straks mogelijk om sensaties zoals wrijving, trilling en zelfs verschillende soorten textuur te voelen.
Senior onderzoekers deden experimenten om te uit te vinden hoe gebruikers van de TeslaTouch technologie de tactiele sensatie ervoeren en de resultaten waren verbluffend. Wanneer ze op een bestand klikten of het naar een andere locatie sleepten, konden ze niet alleen de grootte en het gewicht van het bestand voelen, maar ook wanneer het bestand op de plek van bestemming was aangekomen. Grotere bestanden voelden ook zwaarder dan kleinere bestanden. Kunstenaars die tekeningen of schilderijen op hun apparaat gemaakt hadden konden zelfs het papier en de verf voelen. De TeslaTouch technologie kan op alle denkbare manieren toegepast worden, zolang het apparaat in kwestie maar touch-screen componenten heeft. Volgens het onderzoeksteam zal de TeslaTouch in de toekomst waarschijnlijk wel commercieel toegepast worden, maar op dit moment is het nog te vroeg om deze plannen te bevestigen.
Skinput – Waarom zou je een scherm aanraken als je jezelf kunt aanraken?
Onderzoekers van Microsoft hebben ook research gedaan naar wat er mogelijk is op het gebied van tactiele feedback. Zo hebben ze Skinput ontwikkeld, sensortechnologie die gebaseerd is op bio-akoestiek. Daarmee kan het menselijk lichaam als het ware getransformeerd worden in een oppervlak voor vinger-bediening, zonder dat het lichaam direct contact heeft met de electronica. Deze technologie verandert in feite je onderarm of een ander lichaamsdeel, in een bedieningspaneel voor je telefoon of een ander apparaat. Van touch screen interface naar touch skin interface, hoe wordt dit mogelijk gemaakt?
Video credits: Chris Harrison
Wanneer je met je vinger op je huid tikt, klopt of drukt, worden er verschillende akoestische signalen gecreëerd die zich als het ware over en door de oppervlakte van je huid verplaatsen. Welk geluid het kloppen van je vinger maakt is afhankelijk van waar je klopt want de akoestiek wordt bepaald door de vlees- en botdichtheden en die zijn op iedere plek van je lichaam anders. Om deze akoestische signalen op te vangen en te kunnen gebruiken, werd een speciale bio-akoestische detectie-armband gemaakt. De Skinput technologie maakt gebruik van een microfoon en een pica-projector die in mobiele telefoons of wearables zoals een armband ingebouwd kunnen worden. De telefoontoetsen worden vervolgens op je huid geprojecteerd, en met de speciaal ontworpen ‘luister-software’ worden de geluiden die je produceert door op de verschillende toetsen op je huid te tikken, opgevangen. Deze geluiden worden dan geanalyseerd en gecategoriseerd om vast te stellen waar je getikt hebt.
Dan worden de signalen via Bluetooth naar het apparaat gestuurd dat je wilt bedienen. Je kunt bellen, audioapparatuur bedienen en zelfs spelletjes spelen. Het mooie van deze functionaliteit is dat we via ons lichaam, bij wijze van spreken met onze ogen dicht, allerlei apparaten kunnen bedienen. We kunnen op onze neus tikken, met onze vingers knippen of aan onze oren trekken. Dit is natuurlijk geweldig als je apparaten wilt bedienen terwijl je onderweg bent. De nummers op je mp3 speler veranderen terwijl je door het park jogt wordt een makkie en als je je hand als rekenmachine gebruikt tel je letterlijk met je vingers!
Share via: