Kan kunstmatige intelligentie alles beter dan wij? Zelfs artikelen schrijven en nieuwslezen?

Industries: Marketing
  • Kunstmatige intelligentie transformeert de journalistiek
  • Chinees staatspersbureau Xinhua test eerste virtuele nieuwslezer
  • Cyborg, News Tracer en andere KI-systemen bieden concurrentievoordeel
  • “Data in, nieuwsbericht uit”
  • Gaan we met KI in de media een ​​tijdperk van massaal geproduceerd nepnieuws tegemoet?
  • Journalistieke waarden, creativiteit en objectiviteit

De nieuwsindustrie ondergaat een seismische verschuiving. Dalende inkomsten in zowel de digitale als de traditionele printmedia leiden ertoe dat steeds meer journalisten en redacteurs op straat komen te staan. En toch moeten deze slinkende nieuwsorganisaties verslag blijven doen van een groeiend aantal evenementen en tegelijkertijd nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen. Een van de oplossingen voor deze uitdagingen is om kunstmatige intelligentie (KI) in te zetten. Deze technologie kan de nieuwsindustrie namelijk op verschillende manieren verbeteren.

 Infographic met het percentage redacteurs en CEO's dat manieren onderzoekt om KI te gebruiken voor het creëren, verspreiden en aanbevelen van content

Volgens het Reuters Institute en de Universiteit van Oxford overweegt 70 procent van de CEO’s en redacteurs uit 29 landen om KI te gebruiken voor het creëren, verspreiden en aanbevelen van content

KI-technologie kan nieuwsbedrijven bijvoorbeeld helpen minder clickbait-gericht bezig te zijn en meer gepersonaliseerde content te bieden waardoor lezers eerder aangemoedigd worden abonnee te worden. Ook kan intelligente automatisering journalisten repetitieve taken uit handen nemen zodat ze zich op belangrijk nieuws kunnen richten. Het Reuters Institute hield een enquête onder redacteurs in 29 landen. Daaruit bleek dat ongeveer 70 procent van de ondervraagden kunstmatige intelligentie al onderzoeken voor het efficiënter creëren, verspreiden en aanbevelen van content. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich zorgen maken dat KI gebruikt wordt voor niet-koosjere doeleinden, maar de beoogde doelstelling is om journalisten in staat te stellen in minder tijd en met minder middelen meer nieuws te produceren.

Kunstmatige intelligentie transformeert de journalistiek

Veel prominente nieuwsdiensten zijn open over hun gebruik van KI maar veel lezers weten vaak niet dat de nieuwsberichten die ze lezen gecreëerd zijn door slimme algoritmen. Dit geldt met name voor financiële rapportages die door KI in nieuwscontent omgezet kunnen worden wat ongeveer 20 procent journalistieke tijd kan besparen. The Washington Post heeft bijvoorbeeld een geautomatiseerde storytelling-robot genaamd Heliograf die journalisten helpt door nieuwswaardige trends in big data te spotten en voetbalwedstrijden op middelbare scholen te becommentariseren.

 Infographic die laat zien hoeveel tijd journalisten kunnen besparen
Associated Press schat dat KI 20% journalistieke tijd kan besparen door inkomstenrapporten van bedrijven om te zetten in nieuwsberichten

Ook de LA Times breidt zijn gebruik van automatisering uit. Dit dagblad gebruikt kunstmatig intelligente software voor het schrijven van nieuwsartikelen op basis van de aardbevingsgegevens van de United States Geological Survey. De KI monitort bovendien informatie over moorden in Los Angeles en rapporteert daar ook over. En Bertie, het kunstmatig intelligente contentmanagementsysteem van Forbes, spot trending onderwerpen en adviseert de meest effectieve nieuwskoppen en het beste beeldmateriaal.

Een digitale lichtgevende representatie van een menselijk hoofd tegen een donkerblauwe achtergrond
Veel prominente nieuwsdiensten zijn open over hun gebruik van KI maar veel lezers weten vaak niet dat de nieuwsberichten die ze lezen gecreëerd zijn door slimme algoritmen.

Het Nederlandse nieuwsagentschap ANP maakt gebruik van een KI-bot die nieuwsverhalen helpt herschrijven in eenvoudigere versies voor het kindernieuws. Annemijn Molenaar schrijft voor De Redactie: “Hiervoor is het ANP een samenwerking aangegaan met technologiebedrijf WizeNose, dat het internet toegankelijker wil maken voor speciale doelgroepen. WizeNose biedt een tool die [kinderredacteuren] daarbij ondersteunt. De software geeft aan of een zin te lang is of een woord te moeilijk. Is een zinsdeel onnodig ingewikkeld, dan wordt dat rood”.

Infographic toont verschillende afdelingen van de media-industrie die potentieel baat hebben bij KI
Naar schatting kan KI in de media-industrie miljarden dollars toevoegen aan arbeidsproductiviteit, marketing- en verkoopactiviteiten, strategie- en bedrijfsfinancieringsafdelingen en HR

Voetballiefhebbers in Nederland kunnen nu 80.000 amateurwedstrijden per jaar bekijken op het online platform Voetbal TV. De wedstrijden worden volledig automatisch uitgezonden met behulp van slimme camera’s en slimme software. De technologie die aan dit platform ten grondslag ligt, is gebaseerd op KI en werd in eerste instantie gecreëerd door computer vision-startup Camvision. Dit project werd in 2018 gelanceerd door het Talpa Network en de KNVB.

Aan de hand van deze voorbeelden zou je kunnen denken dat robotverslaggevers de toekomst van de journalistiek zijn. De directeur van nieuws partnerships voor Associated Press (AP), Lisa Gibbs, denkt daar echter anders over. Volgens haar zijn “robots niet de journalisten van de toekomst, maar wel zijn ze hele goede journalistieke assistenten”. McKinsey Analytics voorspelt bijvoorbeeld dat KI potentieel $300 miljard zou kunnen toevoegen aan de marketing- en verkoopactiviteiten van de media-industrie en $99,1 miljard aan afdelingen voor strategie en bedrijfsfinanciering. Bovendien zal de toegevoegde waarde van KI in HR $4 miljard bedragen en $700 miljoen bijdragen aan de productiviteit en efficiëntie van personeel.

Chinees staatspersbureau Xinhua test zijn eerste virtuele nieuwslezer

Hoewel intelligente robots de kritische denk- en vertelvaardigheden van journalisten misschien nog niet kunnen overnemen, kunnen ze wel al als nieuwslezers fungeren. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft in samenwerking met het techbedrijf Sogou een virtuele ​​digitale nieuwslezer gecreëerd, gebaseerd op de echte presentator Zhang Zhao. Het persbureau wil in de toekomst meer virtuele nieuwslezers inzetten op zijn officiële website en sociale media. Volgens Xinhua is deze technologie een efficiënter en goedkoper alternatief voor menselijke nieuwslezers.

De nieuwslezer die in november 2018 werd geïntroduceerd heeft realistisch ogende lipbewegingen en gezichtsuitdrukkingen, maar de Engelstalige versie heeft nog een overduidelijke robotstem. Toch ontwikkelt de technologie zich snel en de verwachting is dan ook dat virtuele nieuwslezers steeds realistischer worden en uiteindelijk zelfs niet te onderscheiden zullen zijn van menselijke nieuwslezers. Xinhua denkt dat zijn KI-systeem op termijn zelfs zelfstandig ‘breaking news’ zal kunnen brengen.

Cyborg, News Tracer en andere KI-systemen bieden concurrentievoordeel

Geautomatiseerde technologie speelt ook een belangrijke rol in een derde van de content die wordt gepubliceerd door Bloomberg News. Het nieuwsbedrijf maakte in 2016 voor het eerst melding van zijn Project Cyborg. Het KI-systeem analyseert duizenden jaar- en kwartaalverslagen om nieuwsartikelen te voorzien van cruciale cijfers en feiten. Project Cyborg geeft Bloomberg een voorsprong op concurrenten doordat het systeem het bedrijf in staat stelt content snel te publiceren en journalisten te helpen bij het ontdekken van kritische anomalieën in data, wat kan leiden tot ‘breaking news’. De in september 2018 gelanceerde The Bulletin, de meest recente KI-innovatie van Bloomberg, is een feature voor een mobiele app die het laatste nieuws uit de hele wereld in één zin samenvat. Het systeem selecteert content op basis van gebruikersvoorkeuren en “houdt rekening met de micro-momenten voor de drukke gebruiker”, aldus het bedrijf.

Bloomberg’s concurrent Reuters maakt ook gebruik van KI voor het spotten van nieuwswaardige content. De softwaretool Reuters News Tracer zet machine learning algoritmen in om een deel van de 700 miljoen dagelijkse tweets te analyseren en daar het laatste nieuws uit te filteren. Het in 2016 gelanceerde algoritme bepaalt aan de hand van honderden signalen of een gebeurtenis waarheidsgetrouw is, waarna verslaggevers het nieuws verder volgen. Volgens Reuters was het dankzij deze software dat het persbureau berichten over de schietpartij in San Bernardino, Californië, als eerste op wist te pikken. Ook de berichten over de aardbeving in Ecuador in 2016 en de Chelsea-bomaanslag in New York datzelfde jaar werden dankzij News Tracer door Reuters als eerste gespot. En hoewel deze software geen content creëert, leidt het journalisten wel naar aanwijzingen en informatie die men anders over het hoofd zou kunnen zien.

“Data in, nieuwsbericht uit”

The Guardian Australia publiceerde onlangs het eerste nieuwsbericht geschreven door het geautomatiseerde schrijfsysteem ReporterMate. “Data in, nieuwsbericht uit” is hoe Nick Evershed, de persoon achter dit project, het systeem omschrijft. De software neemt als het ware een dataset, vult het relevante bericht-template in en publiceert het nieuwsartikel. Het is een efficiënte oplossing voor media-organisaties die met steeds minder werknemers een groeiende hoeveelheid nieuwsberichten moeten publiceren.

Een witte robot met een zwarte hoed met het woord ‘press’ en een pijp zit aan een bureau met een typmachine
The Guardian Australia publiceerde onlangs het eerste nieuwsbericht geschreven door het geautomatiseerde schrijfsysteem ReporterMate.

Dit zijn voornamelijk berichten over het weer of over nieuwe record-temperaturen of bijvoorbeeld verhalen over politieke donaties en topdonoren in de afgelopen paar jaar. Omdat dit soort nieuws voornamelijk bestaat uit cijfers en herhalingen kan ReporterMate elk jaar weer nieuwe data in zijn bericht-templates gebruiken waarmee de software vervolgens verslag kan doen van deze onderwerpen. Journalisten krijgen hierdoor meer tijd om grondige analyses te doen. Advocaten- en notariskantoor Evershed is van mening dat een geavanceerdere versie van dit programma uiteindelijk autonoom naar relevante gegevens en informatie zou kunnen zoeken om specifieke templates in te vullen. Voorlopig zijn we echter nog niet zover en bovendien maken toenemende aantallen experts zich zorgen over de negatieve effecten van kunstmatige intelligentie in de media.

Gaan we met KI in de media een ​​tijdperk van massaal geproduceerd nepnieuws tegemoet?

Het in San Francisco gevestigde onderzoeksinstituut OpenAI heeft voor controverse gezorgd door de KI-technologie waarmee je zeer realistische artikelen kunt produceren achter te houden. De reden daarvan is dat het algoritme zeer overtuigend nepnieuws creëerde in plaats van feitelijk correcte content. Met andere woorden: als deze software in de verkeerde handen valt is er een groot risico op massaal geproduceerd nepnieuws – iets dat nu al een groot wereldwijd probleem is. En het feit dat de software van OpenAI dit met specifieke onderwerpen kan doen maakt het nog gevaarlijker.

Dat is de reden waarom het instituut regeringen heeft opgeroepen de verspreiding en sociale impact van KI-technologieën te monitoren. Bovendien zegt Benjamin Recht, universitair hoofddocent computerwetenschappen aan UC Berkeley: “Het is van cruciaal belang dat KI-onderzoekers nadenken over de gevolgen van wat ze produceren”. Andere experts hebben zich anders over dit onderwerp uitgesproken. Brandie Nonnecke, de directeur van UCREIS Policy Lab van UC Berkeley, vindt dat het monitoren van social mediaplatforms veel belangrijker is. Want kwaadwillenden zullen de technologie toch blijven gebruiken om nepnieuws of vervalsingen te creëren, maar we kunnen de impact daarvan aan banden leggen door platforms als Facebook te dwingen de verspreiding van nepnieuws te stoppen.

Journalistieke waarden, creativiteit en objectiviteit

Kunstmatige intelligentie en automatisering infiltreren ook langzaam maar zeker de nieuwsindustrie en helpen pioniers op dit gebied om te kunnen concurreren en meer nieuws sneller te publiceren. Robots kunnen repetitieve taken als het controleren van feiten, het monitoren van social media, het scannen van nieuws en het rapporteren van financiële feiten overnemen, waardoor mediabedrijven tijd en geld besparen. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat het nieuws door digitale nieuwslezers voorgelezen wordt. Als we kijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zal er in de toekomst van de nieuwsindustrie nog veel meer gebruik gemaakt gaan worden van kunstmatige intelligentie. Maar of innovatieve technologie mensen volledig zal kunnen vervangen is nog maar de vraag. Voor kritisch denken en creatief schrijven heb je nog steeds menselijk intellect nodig en op dit moment is KI voor wat betreft ‘journalistieke’ vaardigheden alleen nog maar inzetbaar als assistent.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!