- Marketing in de metaverse… waarom zou je?
- Belangrijke overwegingen voor marketing in de metaverse
- Merken die al actief zijn in de metaverse
- Interessante metaverse-gerelateerde feiten en cijfers
- De toekomst van de metaverse als belangrijk marketingformat
Investeren in de metaverse – betekent dat niet gewoon geld verspillen aan een hype? Maar als je het niet doet… is je merk of bedrijf straks dan misschien niet meer relevant? Op deze vragen willen veel bedrijven natuurlijk graag een antwoord. De metaverse is eigenlijk een mooie term om de evolutie van het internet te beschrijven. Het internet wordt steeds immersiever en meeslepender en verandert gestaag in een virtueel parallel universum waar je kunt socializen, gamen, werken en zaken doen. Als we de ‘buzz’ moeten geloven, zal alles dat nu al goed is aan het internet in de metaverse nog eens vele malen beter zijn. Daar ben je vrij van fysieke beperkingen, kun je nieuwe en ogenschijnlijk onmogelijke dingen ervaren en met nog veel meer mensen in contact zijn. De metaverse biedt merken bovendien waardevolle nieuwe manieren om met hun publiek te communiceren en ongekende kansen om winst te genereren.
Steeds meer consumenten maken de transitie naar een virtuele toekomst en de toenemende ‘virtual engagement’ biedt merken allerlei mogelijkheden om deel uit te maken van de dialoog – of deze zelfs te leiden.
Marketing in de metaverse… waarom zou je?
De aandachtsspanne van de consument wordt steeds korter. We doen een miljoen dingen tegelijk en zijn steeds minder geneigd om aandacht te besteden aan verkooppraatjes of ons schaamteloos spullen of diensten te laten aansmeren. Maar als marketeers iets van waarde bieden – en iedereen waardeert waardevolle dingen – zoals een interessante video, een gratis cadeau, belangrijke informatie of een echt gedenkwaardige ervaring, is de kans groter dat klanten zich met je merk gaan bezighouden en uiteindelijk kopen wat je aanbiedt. Het wordt steeds belangrijker om goede interactie met je publiek tot stand te brengen en een soort van relatie met je doelgroep te ontwikkelen. Als je dat eenmaal hebt bereikt en je een waardevolle klantervaring hebt gecreëerd, zal datgene wat je uiteindelijk wilt bereiken – het verkopen van je producten of diensten – als vanzelfsprekend volgen. En wat is er beter dan hiervoor gebruik te maken van alles dat de metaverse te bieden heeft?
De metaverse is meer dan een trendy nieuwe gimmick. Marketeers moeten zich realiseren dat millennials en Gen Z’ers – de nieuwe doelmarkt – fervente gebruikers zijn van metaverse-technologie. Denk bijvoorbeeld aan virtual reality (VR), games als Roblox en virtuele werelden als Second Life. De metaverse is 24/7 actief en wordt voor steeds meer mensen de nieuwe realiteit. Het is een plek waar steeds meer mensen met elkaar in contact zijn, content consumeren, kopen, verkopen en investeren. Voor marketeers is het een plek die mogelijkheden biedt voor merkinnovatie en waar ze hun publiek op volledig nieuwe manieren kunnen betrekken. Steeds meer consumenten maken de transitie naar een virtuele toekomst en de toenemende ‘virtual engagement’ biedt merken allerlei mogelijkheden om deel uit te maken van de dialoog – of deze zelfs te leiden.
‘The sky is the limit’ als het gaat om marketingmogelijkheden in de metaverse. Grote merken als Facebook, Vans, Gucci en Nike zijn al bezig zichzelf, met behulp van platforms als Roblox en Fortnite, te vestigen als autoriteiten in de metaverse; de plek waar nieuwere, modernere versies van merkbekendheid en meeslepende soorten advertenties worden gecreëerd. Klanten de mogelijkheid bieden om over te schakelen naar de virtuele wereld en rechtstreeks te interacteren met de producten die bedrijven verkopen zal niet alleen leiden tot (meer) merkbekendheid in de metaverse, maar ook de conversieratio’s in de echte wereld verhogen.
Belangrijke overwegingen voor marketing in de metaverse
Belangrijke marketingfactoren in de metaverse – zoals het ontwerpen van authentieke ‘brand experiences’ – zijn in veel opzichten vergelijkbaar met die in de echte wereld. Toch is er een zeer specifieke aanpak nodig om klantbetrokkenheid te creëren in de metaverse. Het is ook belangrijk om specifieke doelen te stellen, ervoor te zorgen dat je je publiek echt kent, en dat je experimenteert voordat je tijd en geld in metaverse-marketing investeert. Een van de bekendste en grootste metaverses is Second Life, een virtueel universum waar mensen socializen, gamen, chatten, winkelen, werken en virtuele items als kleding, puppy’s en motorfietsen uitwisselen of kopen. Een Second Life-gebruiker werd zelfs een echte miljonair met het verkopen van virtueel vastgoed. Brad Oberwager, uitvoerend voorzitter van Linden Lab, maker van Second Life, vertelt: “Als je denkt aan makers in de makerseconomie, is Second Life nog steeds de leider. Mensen krijgen rechtstreekse betalingen van elkaar. We zijn een economie van $600 miljoen per jaar. We ondersteunen makers met manieren om geld te kunnen verdienen.” In de metaverse wordt al veel gekocht en verkocht en vindt al veel marketing plaats.
Hier zijn een een aantal tips die je helpen een goede start te maken met je marketinginspanningen in de metaverse en ervoor zorgen dat je merkstrategie in deze virtuele wereld ook echt impact heeft.
Zorg dat je ontdekt wordt
Om ervoor te zorgen dat je merk in de metaverse wordt ontdekt, moet je in je strategie gebruikmaken van gerichte SEO. Dit omvat onder meer het gebruik van het woord ‘metaverse’ in je merknaam, producten en content op social media.
Ga met bestaande communities in gesprek
Voordat je je marketingcampagne start is het van belang dat je in gesprek raakt met de leden van je community en hier een band mee opbouwt. Zo ontstaat betrokkenheid, die kan leiden tot waardevolle ‘user-generated content’, zoals tekst, audio, afbeeldingen en video. Hiermee kun je een campagne ontwikkelen en lanceren die op een natuurlijke manier verloopt.
Bied klanten de mogelijkheid om je producten te proberen
Om klanten de mogelijkheid te geven (een versie van) je product te proberen voordat ze het kopen, is het belangrijk om virtual reality (VR) en augmented reality (AR) ‘experiences’ aan te bieden. Denk aan virtuele meubelzaken, autoshowrooms of paskamers waar klanten kleding kunnen passen.
Zorg voor collectibles
Mensen houden van verzamelen – en dat geldt ook (of vooral) voor metaversegebruikers. Zo heb je bijvoorbeeld NFT’s (non-fungible tokens); digitale activa die objecten als in-game-items, muziek, video’s en kunst vertegenwoordigen. Deze kunnen worden gekocht en verkocht of verzameld en online verhandeld. Met NFT metaverse-marketing kun je je merk en je NFT-assets tegelijkertijd promoten. Je NFT’s worden waardevoller naarmate je merk meer hype krijgt, en hoe waardevoller je NFT’s zijn, des te meer bekendheid er voor je merk wordt gegenereerd. Verschillende grote merken hebben de waarde van de wereld van NFT’s inmiddels al ontdekt, waaronder Taco Bell, Marvel, Louis Vuitton en zelfs de Engelse Football Premier League. Voorbeelden van NFT-gebruik zijn limited edition items, collectibles, gratis extra’s, bewijs van lidmaatschap of weggeefacties.
Bied gedenkwaardige experiences
Een goede manier om je doelgroep uit te breiden is het aanbieden van meeslepende experiences (bijvoorbeeld ervaringen die in de echte wereld niet mogelijk zouden zijn) waarin mensen met je merk en met anderen kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het interacteren met een van kleur of vorm veranderend product of een innovatieve dienst. Je zou ook kunnen overwegen om gedenkwaardige VR-trainingen, tutorials, of digital launch parties aan te bieden.
Virtuele influencers
Het gebruik van virtuele influencers heeft een aantal voordelen ten opzichte van menselijke influencers. Een daarvan is dat virtuele influencers veel goedkoper zijn en je er veel meer controle over hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van avatars die echte beroemdheden representeren. Denk bijvoorbeeld aan de avatars van supermodel Kendall Jenner en Naomi Campbell die werden ingezet voor de promotie van de zomercollecties van modemerk Burberry.
“Nu de digitale wereld ons leven steeds meer verrijkt, is het logisch dat we consumenten willen ontmoeten waar ze zich bevinden en ook deel willen uitmaken van hun virtuele wereld.”
Lindsey McInerney, Stella Artois
Merken die al actief zijn in de metaverse
Heel wat merken hebben al succes gehad met marketingcampagnes in de metaverse. Daarmee richten ze zich niet alleen op klanten die al bekend zijn met digitale werelden, maar bereiken ze ook een nieuw publiek.
Stella Artois en Zed Run creëren virtuele Kentucky Derby-ervaring
Het bekende biermerk Stella Artois is een samenwerkingsverband aangegaan met de makers van het online paardenracespel Zed Run, om een virtuele Kentucky Derby-ervaring te creëren. Stella Artois is groot in het sponsoren van paardenrace-evenementen en het biermerk heeft nu een online platform voor paardenraces gecreëerd waar spelers NFT-paarden kunnen fokken, racen en verhandelen. Hoewel digitaal racen al een tijdje bestaat, ontwikkelt het zich op interessante nieuwe manieren en is het niet langer slechts een vervanging voor echte evenementen. Zo heeft Stella Artois bijvoorbeeld niet alleen een 3D-renbaan gecreëerd maar ook unieke paardenrassen, compleet met ‘themed skins’. En ook al is dit allemaal virtueel, is er wel een hoop echt geld mee gemoeid. Zo zijn sommige digitale renpaarden bijvoorbeeld meer dan $36.000 waard. Volgens Zed Run zijn er inmiddels meer dan 100.000 wereldwijde gebruikers en is de community met meer dan 1.000 procent gegroeid. Steeds meer grote merken die normaliter traditionele race-evenementen sponsoren willen onderdeel zijn van deze virtuele ontwikkelingen. Lindsey McInerney, Global Head of Tech & Innovation van Stella Artois, vertelt: “Stella Artois heeft zich altijd gericht op het creëren en faciliteren van gedenkwaardige, eersteklas ervaringen en het samenbrengen van mensen. En nu de digitale wereld ons leven steeds meer verrijkt, is het logisch dat we consumenten willen ontmoeten waar ze zich bevinden en ook deel willen uitmaken van hun virtuele wereld.”
Balenciaga combineert interactiviteit met digitale lancering van kledingcollectie
Het Franse kledingmerk Balenciaga was de eerste high-end moderetailer die zijn herfstcollectie 2021 digitaal uitbracht. In Balenciaga’s videogame ‘Afterworld: The Age of Tomorrow’, gemaakt door Unreal Engine, verkennen spelers vijf niveaus, waaronder de virtuele winkel van Balenciaga, een pittoreske berg bij zonsondergang, en een donker bos. De spelers worden voorzichtig aangemoedigd om hun avatars Balenciaga-outfits aan te trekken zonder dat ze specifiek de indruk hebben eigenlijk in een marketingcampagne te zitten. Denk bijvoorbeeld aan scooter-schootskleden die in thermische jassen veranderen, parka’s die in plunjezakken transformeren, jassen die van rekbare sportmaterialen gemaakt zijn en zilveren en gouden laarzen die iets van middeleeuwse harnassen weghebben. Het grootste deel van de collectie is overigens gemaakt met upcycled materialen en spelers worden na afloop van de game ook verleid om met het merk te blijven communiceren. De game-based campagne was een enorm succes en heeft onder andere tot een samenwerking met Fortnite geleid.
NASCAR doet mee aan de race naar de metaverse
NASCAR is een unieke samenwerking aangegaan met het online gamingplatform Roblox om een allesomvattende ‘digital presence’ tot stand te brengen en het populaire motorsportmerk in de metaverse te lanceren. NASCAR doet dit met behulp van digitale ervaringen om een diepere betrokkenheid te realiseren. De samenwerking omvat activering in bestaande metaverse-ruimten en op maat gemaakte virtuele platforms. Het e-sportbedrijf ‘dropt’ een digitale auto in zijn baanbrekende Jailbreak-game, verkoopt kleding voor avatars en biedt spelers de mogelijkheid om hun eigen NASCAR-uniformen te ontwerpen als onderdeel van een fanwedstrijd die door de game-ontwikkelaars op social media wordt gepromoot. Volgens Nick Rend, managing director van gaming en e-sports bij NASCAR, is de samenwerking met Roblox van cruciaal belang voor het langetermijnsucces van het merk en voor het bereiken van nieuwe consumenten. “Groei is afhankelijk van de manier waarop gebruikers met je merk omgaan, het interpreteren van je merk, en de mate waarin ze je merk onderdeel maken van hun virtuele ervaringen”, aldus Rend.
Tegen 2026 biedt 30 procent van de bedrijven diensten en producten voor de metaverse aan.
Interessante metaverse-gerelateerde feiten en cijfers
Hier volgen verschillendel interessante metaverse-statistieken die inzicht bieden in onder andere de marktomvang, sectortrends, gebruikersaantallen, en demografische informatie.
- Tegen 2024 zal de metaverse een waarde van $800 miljard hebben bereikt
- In 2019 woonden meer dan 10,5 miljoen mensen het Fortnite-concert van Marshmello bij
- In 2026 zal 25 procent van de mensen een uur per dag in de metaverse doorbrengen
- In 2024 zullen er wereldwijd 1,7 miljard mobiele AR-gebruikers zijn
- Tegen 2025 zal de mobiele AR-markt een waarde bereiken van meer dan $26 miljard
- Elk jaar wordt $54 miljard uitgegeven aan virtuele goederen in de metaverse
- In 2020 woonden zo’n 46 miljoen mensen het Travis Scott Fortnite-evenement bij
- Ongeveer 74 procent van de Amerikaanse volwassenen overweegt om zich bij de metaverse aan te sluiten
- In 2021 gaven mensen $501 miljoen uit aan onroerend goed in de metaverse
- Ongeveer 16 procent van de Amerikaanse volwassenen denkt dat het leven in de metaverse leuker zal zijn dan het echte leven
- Tegen 2026 zal 30 procent van de bedrijven diensten en producten aanbieden voor de metaverse
De toekomst van de metaverse als een belangrijk marketingformat
De toekomst van marketing ligt in de metaverse en het wordt een wel heel bijzondere tijd. Bedrijven zullen voortdurend nieuwe manieren bedenken waarop ze hun publiek met augmented, virtual en mixed reality kunnen bereiken. Een aantal van ’s werelds grootste merken investeren al aanzienlijke hoeveelheden tijd en middelen in de metaverse. De mogelijkheden voor marketing in de metaverse zijn vrijwel eindeloos en worden alleen beperkt door onze verbeeldingskracht. Maar hoewel marketingmogelijkheden voor de metaverse opwindend en veelbelovend zijn, is het niet eenvoudig om uit te zoeken hoe je hiermee het beste een goede start kunt maken. Op dit moment is het vooral van belang om te overwegen hoe je bedrijf zich aan deze nieuwe wereld, deze nieuwe realiteit gaat aanpassen, en om te beslissen of je er onderdeel van wilt zijn.
Share via: