Met deze hyperrealistische hologrammen wordt sciencefiction eindelijk realiteit

Industries: Algemeen
  • Turkse wetenschappers maken ’s werelds eerste realistische 3D-hologram
  • Duits circus vervangt al zijn dieren door 3D-hologrammen
  • Microsoft ontwikkelt hologram waarmee je een vreemde taal kunt spreken
  • Andrew Yang wil tijdens zijn presidentiële campagne zijn hologram inzetten
  • Is holografische technologie klaar voor de mainstream?

3D-hologrammen zijn in sciencefictionverhalen en -films als Star Wars en Star Trek al jarenlang erg populair. Maar met de technologie die we tot voor kort tot onze beschikking hadden, konden we nog geen voldoende realistische holografische projecties maken om sciencefiction realiteit te laten worden. Daar begint echter verandering in te komen.

Holografische technologie kwam in 2012 opnieuw in de schijnwerpers, toen tijdens het populaire Coachella-festival een hologram van wijlen rapper Tupac Shakur op het podium verscheen om een nummer met Dr. Dre en Snoop Dogg ten gehore te brengen. Het publiek was met stomheid geslagen. Sindsdien is de opwinding rond deze technologie aanzienlijk toegenomen en zijn er al een aantal innovatieve holografische oplossingen op de markt verschenen.

 Een infographic met de voorspelde waarde van de digitale holografiemarkt in 2023.
Een recent rapport van Market Research Future schat dat de waarde van de wereldwijde digitale holografiemarkt in 2023 een waarde van $7,5 miljard bereikt.

Hoewel hologrammen nog niet zo alomtegenwoordig zijn als bijvoorbeeld KI of robots, worden ze wel steeds populairder en vinden ze langzaam maar zeker en op allerlei gebied steeds meer praktische toepassingen. Denk daarbij aan de gezondheidszorg, het onderwijs of de media- en entertainmentsector. Volgens een recent rapport van Market Research Future bereikt de wereldwijde markt voor digitale holografie tegen het eind van 2023 bijvoorbeeld een waarde van ongeveer $7,5 miljard.

Turkse wetenschappers maken ’s werelds eerste realistische 3D-hologram

Om een 3D holografisch beeld te produceren is een back-to-back-stapeling van een groot aantal 2D-afbeeldingen nodig. Hierdoor wordt een soort digitale, visuele ‘galm’ en interferentie veroorzaakt tussen de samenstellende lagen, waardoor de 3D-projectie vaak wazig wordt, wat weer leidt tot een niet erg realistisch eindresultaat. Jarenlang hebben onderzoekers geprobeerd dit probleem op te lossen door betere optische technologie te ontwikkelen. Nu heeft een team van wetenschappers van Bilkent University in Turkije onlangs aangekondigd een manier te hebben gevonden om zeer realistische hologrammen te projecteren die je vanuit elke hoek kunt bekijken.

“Het was voorheen niet mogelijk om het achterste, middelste en voorste deel van een 3D-object tegelijkertijd te projecteren. We hebben dit probleem opgelost met behulp van een connectie tussen de wiskundige vergelijkingen die Jean-Baptiste Joseph Fourier en Augustin-Jean Fresnel in de begindagen van dit expertisegebied ontwikkelden. Daardoor kunnen we in plaats van 3-4 afbeeldingen nu 1000 gelijktijdige projecties realiseren”, aldus prof. Onur Tokel.

Volgens wetenschappers zijn deze hologrammen al superieur aan eerder ontwikkelde technologieën en zullen ze, naarmate weergavetechnologieën blijven verbeteren en steeds hogere resoluties ondersteunen, alleen maar realistischer worden. Ze hebben bovendien een breed scala aan potentiele toepassingen, waaronder medische visualisatie, laser-materiaal interacties en kunnen ook op het gebied van de microscopie veel betekenen. “Onze techniek kan in real time werken en zal zeker de weg vrijmaken voor dynamische 3D-videoholografie”, zegt dr. Ghaith Makey, de hoofdauteur van het onderzoek.

Duits circus vervangt al zijn dieren door 3D-hologrammen

Circusdieren hebben over het algemeen geen fijn leven. Ze worden vaak in gevangenschap geboren en hun hele leven aan kettingen of in kleine kooien gehouden. Ze worden vaak mishandeld en gedwongen om allerlei tegennatuurlijke kunstjes uit te voeren en leven in een constante staat van angst en misère. Naarmate steeds meer mensen zich  bewust werden van de benarde situatie van deze circusdieren is er aan deze wrede omstandigheden de afgelopen jaren langzaam maar zeker een einde gekomen. In meer dan 40 landen in de wereld wordt dit soort circusentertainment met dieren nu sterk aan banden gelegd of zelfs helemaal verboden. Eén Duits circus heeft echter een manier gevonden om zijn attracties met dieren toch draaiende te houden – maar dan zonder dat daar ook maar een greintje dierenleed mee gepaard gaat.

Circus Roncalli werd opgericht in 1976 en begon het gebruik van levende dieren in de jaren negentig geleidelijk uit te faseren. In 2018 waren de dieren van dit circus volledig door 3D-hologrammen vervangen. Tegenwoordig worden clowns en trapeze-artiesten op het podium vergezeld door ongelooflijk realistische holografische projecties van olifanten, galopperende paarden en zelfs gigantische goudvissen. “We hebben besloten de dieren niet ten koste van de dieren te blijven behouden”, zegt Markus Strobl, mediadirecteur van Circus Roncalli. “De meeste optredens in de show werden toch al overwegend door de artiesten en clowns gedaan. De focus van het Circus Roncalli ligt nu vooral op poëtische en acrobatische optredens”.

De beslissing om echte dieren te vervangen door hologrammen bleek een goede te zijn. De show trok alleen in 2018 al meer dan 600.000 bezoekers. Er moest wel meer dan $500.000 geïnvesteerd worden om de show te ontwikkelen. Er wordt gebruikgemaakt van 11 laserprojectoren en gespecialiseerde lenzen zodat iedereen in het circus de holografische dieren in al hun glorie kan bewonderen. Circus Roncalli wordt door velen geprezen als het circus van de toekomst. “Gelukkig bezoekt het publiek steeds vaker shows waar de artiesten mogen kiezen in plaats van dat ze [dieren] gedwongen worden om op te treden”, zegt Jan Creamer, president van Animal Defenders International. “Dit is de toekomst van het circus – een voorstelling waar iedereen van kan genieten en waarvoor intelligente, bewuste wezens niet worden gebruikt en afgebeeld als objecten van entertainment”.

Microsoft ontwikkelt hologram waarmee je een vreemde taal kunt spreken

Een vreemde taal leren spreken is best een hele uitdaging. Maar wat als er een manier zou zijn om een ​​andere taal te spreken zonder deze te hoeven leren? Tijdens een keynote op de recente Microsoft Inspire-partnerconferentie in Las Vegas demonstreerde Microsoft nieuwe technologie die de barrières in menselijke communicatie drastisch kan verminderen door iedereen de mogelijkheid te bieden vrijwel elke taal vloeiend te spreken. Nou ja, een soort van.

Met een combinatie van mixed reality en neurale tekst-naar-spraaktechnologieën wist Microsoft een ​​zeer realistische en levensgrote hologram van een persoon te creëren. Deze hologram kon je in de stem van de originele persoon een andere taal laten spreken. Tijdens de demo liep Julia White, uitvoerend manager van Microsoft Azure, met een HoloLens-headset het podium op en toverde ze een holografische miniatuurreplicatie van zichzelf in haar hand. De hologram werd tot ware grootte opgeblazen en zette de keynote-speech vervolgens voort in het Japans, een taal die Wit niet spreekt.

Om dit mogelijk te maken, moest White haar Engelstalige keynote eerst in een opnamestudio van het bedrijf laten opnemen. Microsoft gebruikte vervolgens zijn neurale tekst-naar-spraaktechnologie om een gepersonaliseerde stemsignatuur van White te maken. Hiermee kun je de hologram van White alle talen laten spreken en lijkt het precies alsof White zelf aan het woord is. Enorm indrukwekkend, al zal het nog wel even duren voordat deze technologie mainstream wordt. Nu heb je er nog opnamestudio’s voor nodig en  mixed reality en HoloLens-headsets, iets dat voor de gewone man niet zo 1-2-3 binnen handbereik is. Naarmate de technologie zich echter verder ontwikkelt en toegankelijker wordt, kunnen dit soort holografische oplossingen diverse bedrijfstakken – waaronder communicatie, toerisme en internationale handel – volledig transformeren.

Andrew Yang wil tijdens zijn presidentiële campagne zijn hologram inzetten

Voor presidentiële campagnes in de Verenigde Staten moeten kandidaten door het hele land reizen om potentiële kiezers te ontmoeten en ermee te communiceren, wat erg duur en tijdrovend kan zijn. Eén presidentiële kandidaat heeft hier nu een oplossing voor gevonden.

Democratische presidentskandidaat Andrew Yang, die vooral bekend staat om zijn voorstel om een ​​universeel basisinkomen te introduceren, heeft onlangs plannen aangekondigd om een ​​3D-hologram in te zetten om in belangrijke staten, zoals Iowa, op afstand campagne te voeren. Op deze manier kan hij op verschillende plaatsen tegelijk ‘zijn’. Het hologram-idee werd voor het eerst onthuld tijdens een segment op TMZ. De bedoeling is dat de hologram op de achterkant van een vrachtwagen wordt geprojecteerd en het publiek een vooraf opgenomen speech  ten gehore geeft. Na de toespraak kan Yang vanuit een studio – via zijn geprojecteerde hologram – in real time met het publiek communiceren en vragen beantwoorden. Op deze manier kun je er ook voor zorgen dat Yang vergezeld wordt door andere politici of beroemdheden om deze evenementen meer luister bij te zetten en ze interessanter en waardevoller te maken.

“Ik dacht dat het een leuke manier zou zijn om op meerdere plaatsen tegelijk te verschijnen. Bovendien haakt dit perfect in op de boodschap van de campagne: dat het bijna 2020 is, dat dingen veranderen en we niet steeds weer dezelfde dingen kunnen blijven doen en vervolgens verwachten dat we andere resultaten bereiken”, zegt Yang. Het hologram is echter niet bedoeld als vervanging voor persoonlijke bezoeken die gewoon volgens planning doorgaan, maar om de campagne interessanter te maken en het bewustzijn over de impact van ontwrichtende technologieën te vergroten.

Is holografische technologie klaar voor de mainstream?

Holografische technologie werd ooit beschouwd als een voorbijgaande bevlieging die nooit mainstream zou worden. Maar hologrammen beginnen eindelijk hun belofte te vervullen. De technologie heeft inmiddels op veel verschillende gebieden een aantal praktische toepassingen gevonden, zoals de holografische circusdieren die een eind maken aan dierenmishandeling, hologrammen waarmee je een vreemde taal kunt spreken, of politici die zich door middel van een hologram op meerdere plekken tegelijk kunnen bevinden. Hoewel de technologie voorlopig nog geen mainstream is, is er geen twijfel dat hologrammen in de toekomst een ware ​​game-changer kunnen worden. De tech blijft zich steeds verder ontwikkelen en de kans is groot dat hologrammen in de toekomst een onmisbaar onderdeel van ons leven zullen worden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!