We leven momenteel in een tijdperk waar de grenzen van technologische innovatie worden opgezocht en verlegd. Nu nog in de kinderschoenen, maar binnen nu en 15 jaar zijn we in staat om blinde mensen hun zicht weer terug te geven. Een groep vooraanstaande wetenschappers vanuit de hele wereld hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn aan de slag gegaan met het verbeteren van gezichtsvermogen door middel van een prothese/hulpmiddel.
Bij Seconds Sight in California zijn ze momenteel dichtbij het lanceren van een hulpmiddel voor het verbeteren van gezichtsvermogen. Het hulpmiddel ziet er uit als een sportbril, maar deze bril scant door middel van een mini-camera de omgeving en verstuurd prikkels naar de hersenen. De bril vervangt als het ware het slecht werkende oog. De kosten van deze technologie voor slechtzienden zit nu nog rond de 150.000 dollar.
Er zal een tijd komen dat er geen hulpmiddelen meer nodig zijn voor het verbeteren van het gezichtsvermogen van mensen. Dit zal volgens onderzoekers van de universiteit van New South Wales nog zeker 10 tot 15 jaar duren. Rond het jaar 2025 zal het “bionische oog” in staat zijn om een niet goed werkend oog van de mens kunnen vervangen. Het bionische oog zal dan niet alleen het zicht van slechtzienden verbeteren, maar biedt ook extra mogelijkheden. Het bionische oog heeft bijvoorbeeld een infrarood sensor en kan door muren heen kijken en kan op basis van aanwezige data en slimme algoritmen interessante informatie teruggeven.
Omdat het bionische oog meer is dan alleen een oog kan het ook meer taken op zich nemen. Het bionische oog wordt niet moe en hoeft dus niet te slapen. Wanneer jij wel ligt te slapen kan hij dus de “wacht” houden en jou wakker maken wanneer er gevaar dreigt. Jouw bionische oog is met het internet verbonden en is in staat om een live-stream via Youtube uit te zenden. Zou het zo kunnen zijn dat over 30 jaar een groot gedeelte van de mensheid met tenminste één bionisch oog rond loopt?
Hebben jij en ik over 30 jaar een bionisch oog? Wat zou jij hier van vinden? Laat het mij hieronder in de reacties weten.
Share via: