Tech trends die een revolutie veroorzaken in de makelaardij

Industries: Onroerend goed
  • Met drones kun je als makelaar state-of-the-art marketingmateriaal ontwikkelen
  • De traditionele makelaars worden straks misschien wel vervangen door beacons
  • Met een virtuele rondleiding kan een potentiële koper een woning op afstand bezichtigen
  • Big data maakt het mogelijk om de volgende stap van een potentiële koper te voorspellen
  • Woningen met slimme technologie worden makkelijker verkocht
  • Makelaars moeten met technologie aan de slag, anders staan ze straks buitenspel

Het overgrote deel van de makelaars maakt nog steeds gebruik van verouderde marketingmethoden en gedateerde businessmodellen. Hoewel deze manier hier en daar nog wel werkt is het zeker niet optimaal en de eerste tekenen van veranderingen in de makelaardij zijn dan ook al duidelijk zichtbaar. Vastgoed professionals, investeerders, kopers en verkopers worden zich steeds meer bewust van de voordelen van nieuwe technologie. Huizen kunnen nu op nieuwe, spectaculaire manieren in kaart gebracht en gemarket worden. Ook kunnen potentiële kopers een ​​huis nu op kilometers afstand bezichtigen. De technologieën waar we het over hebben omvatten drones, virtual reality, beacons, verbonden apparaten en big data. Technologie wordt steeds belangrijker voor de vastgoedsector en veel van de genoemde trends en ontwikkelingen hebben het potentieel om echte game changers te worden.

Met drones kun je als makelaar state-of-the-art marketingmateriaal ontwikkelen

Voor makelaars die relevant willen blijven worden prachtige presentaties van hun vastgoedaanbod steeds belangrijker, zeker nu potentiële kopers al veel informatie zelf op het Internet kunnen vinden. Met behulp van drones kunnen prachtige luchtopnamen gemaakt worden die diverse details zoals dakconstructies, tuinen en de omgeving met belangrijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld winkels en scholen mooi in kaart brengen. Dit was tot voor kort alleen mogelijk met conventionele en zeer kostbare helikopter-luchtfotografie. De regelgeving rond commercieel gebruik van drones is nog niet afgerond maar makelaars in de VS hebben een manier gevonden om de restricties door middel van speciale ontheffingen te omzeilen zodat ze toch gebruik kunnen maken van drones. Drone-fabrikanten werken gestaag aan het ontwikkelen van steeds geavanceerdere modellen die makkelijker te besturen zijn, langer in de lucht kunnen blijven en state-of-the-art foto- en videoapparatuur aan boord hebben. De nieuwe generatie drones kun je zelfs met een smartphone besturen en zodra je ze in de lucht gooit, produceren ze direct high definition materiaal dat voor marketingdoeleinden gebruikt kan worden.

Witte huizen met rode daken in weiland

De traditionele makelaars worden straks misschien wel vervangen door beacons

Beacons worden al in diverse bedrijfstakken gebruikt en de makelaardij heeft inmiddels ook kennisgenomen van deze technologie. Een aantal vooruitstrevende makelaars maakt al gebruik van beacons om met potentiële kopers te communiceren, het woningaanbod te presenteren en het verkoopproces te automatiseren. Ook al maken klanten steeds vaker gebruik van het Internet om een woning te vinden, ze moeten daarna nog wel afspraken maken met de makelaar om een woning te kunnen bezichtigen. Dit is vaak omslachtig en frustrerend, zowel voor de koper als voor de makelaar, maar dankzij beacon-technologie wordt dit proces nu doelgerichter en dus sneller voor alle partijen.

Te koop borden met microchips

Microchips en zenders in de ‘te koop’ borden – gecombineerd met een app – kunnen detecteren wanneer er een potentiële koper in de buurt is. Beacon-technologie zorgt voor een interactief ‘te koop’ bord en stuurt de koper automatisch informatie over de woning waar hij langsloopt. Zo hebben potentiële klanten direct toegang tot alle bijzonderheden van het huis zonder eerst een afspraak te hoeven maken met de makelaar. Dit zorgt voor een gestroomlijnder besluitvormingsproces.

In de woning

Beacons zijn ook zeer nuttig in de woning zelf – vooral als het gaat om grotere woningen. Beacons sturen potentiële huizenkopers tijdens een bezichtiging diverse gegevens. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere kenmerken van de woning, de materialen die gebruikt zijn in de afwerking en andere belangrijke of interessante informatie. Omdat beacons het de klant mogelijk maken om een woning ook te bezichtigen als er niemand aanwezig is, heeft deze technologie de potentie om de traditionele makelaar in de toekomst te vervangen.

Met een virtuele rondleiding kan een potentiële koper een woning op afstand bezichtigen

Op dit moment worden virtual reality en augmented reality technologie vooral geassocieerd met computer gaming. Architectenbureaus en makelaars experimenteren echter ook steeds meer met VR headsets zoals Samsung’s VR Gear en de Oculus Rift van Facebook. Het aantal fysieke bezichtigingen kan dankzij de virtuele variant drastisch omlaag omdat potentiële kopers nu op duizenden kilometers afstand een huis kunnen bekijken, alsof ze er daadwerkelijk rondlopen. Met een VR bril op kan men door de van alle snufjes voorziene keuken lopen, de marmeren vloer en kristallen kroonluchter in de woonkamer bewonderen en een kijkje nemen in de wijnkelder en bij de infinity pool. Ook maakt virtual reality het mogelijk om verschillende interieurs met elkaar  te vergelijken, allemaal in in high definition en 360 graden. Tien jaar geleden was dit allemaal onmogelijk maar makelaars en andere professionals in de vastgoedsector ontdekken eindelijk de eindeloze toepassingen van deze innovaties.

Met big data kun je de volgende stap in het beslissingsproces van de koper voorspellen

Makelaars zijn een belangrijke spil in de vastgoedsector en zijn naast vastgoedexpert ook marketeer. Met slim gebruik van big data kan een makelaar gerichte marketingstrategieën ontwikkelen waarmee hij een grote voorsprong heeft op concurrenten. Big data geeft toegang tot gedetailleerde informatie over potentiële kopers en inzicht in waar ze naar op zoek zijn. Na het bezichtigen van een woning kunnen makelaars deze potentiële kopers met behulp van big data verdere (opvolg)marketing op maat sturen zoals informatie over andere, vergelijkbare woningen in dezelfde omgeving. Intelligente data maakt het mogelijk om te weten in welke fase van het beslissings- of koopproces de koper zich bevindt. Daarop kan nu geanticipeerd worden. Met predictive analysis – op basis van demografische gegevens en informatie over vastgoedtransacties in het verleden – kan een makelaar zeer geavanceerde en doelgerichte interactie met potentiële klanten aangaan. Predictive analytics geeft ook inzicht in de levensfase van de bewoner en of hij of zij er klaar voor is om kleiner of groter te gaan wonen. Bijvoorbeeld wanneer kinderen opgegroeid zijn en op het punt staan het ouderlijk huis te verlaten.

Woningen met slimme technologie worden makkelijker verkocht

In de toekomst draait het tijdens bezichtigingen steeds vaker om wat een woning ‘kan’ en verkoopt een huis bijna zichzelf. Slimme apparaten en systemen die men traditioneel alleen zag in de duurdere, luxere woningen komen we straks ook tegen in woningen in lagere prijsklassen. In een slim huis kun je alles met een smartphone monitoren en bedienen of via een centrale hub met een LCD-scherm. Denk daarbij aan temperatuur, verlichting, sloten en alarmsystemen, maar bijvoorbeeld ook koelkasten, wasmachines, tv’s, fornuizen en air-conditioners.

De proliferatie van slimme technologie verandert ook onze voorkeuren en verwachtingen wanneer we op zoek gaan naar een huis. Onderzoek heeft al aangetoond dat huizen met slimme technologie sneller verkopen. Slimme apparaten en systemen maken dan ook steeds prominenter deel uit van marketingmateriaal en worden tijdens bezichtigingen ook sterk benadrukt. Sommige makelaars gebruiken zelfs draagbare apparaten om hun potentiële kopers te laten zien hoe je een woning meer verbonden en slimmer maakt waardoor functionaliteit, energie-efficiëntie en leefkwaliteit aanmerkelijk verbeteren en je een waardevollere woning krijgt.

In de komende jaren wordt slimme technologie steeds beter betaalbaar, eenvoudiger te bedienen en worden steeds meer apparaten met elkaar en met slimme systemen verbonden. Uit recent onderzoek is gebleken dat huiseigenaren ook bereid zijn om slimme technologie te installeren als dat betekent dat ze hun woning dan sneller verkopen. ‘Smart home-technology’ wordt steeds meer een aspect van differentiatie – een manier om je woning te onderscheiden.

Makelaars moeten met technologie aan de slag, anders komen ze buitenspel te staan

Wie nu nog durft te beweren dat er geen technologische revolutie plaatsvindt in de vastgoedsector is niet geloofwaardig. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en daarmee is bereidheid om te innoveren noodzakelijk geworden. Dat gaat makkelijker wanneer je je openstelt voor de mogelijkheden die digitalisering biedt, in plaats van de ontwikkelingen als bedreigend te ervaren.>

De vastgoedsector is aan het veranderen, of we het nu leuk vinden of niet, en technologische ontwikkelingen negeren en op de oude manier verdergaan zou een grote vergissing zijn. De werkelijke impact van de digitale revolutie moet nog komen maar het is al wel duidelijk dat de consument steeds meer kennis en daardoor macht krijgt. Wanneer je als klant beter inzicht hebt in gegevens kun je betere beslissingen nemen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat een tussenpersoon als de makelaar binnenkort misschien buitenspel komt te staan. Tenzij de makelaar de veranderingen omarmt, de nieuwe technologie toepast en nieuwe businessmodellen realiseert. Die makelaar zal overleven.

Gratis road to recovery E-books voor 13 sectoren

Wij nemen de weg naar herstel en succes uiterst serieus. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar 13 sectoren en de uitdagingen en mogelijkheden uitgewerkt in inspirerende Ebooks.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!