Technologie is onmisbare bondgenoot in de strijd tegen honger

Hulporganisaties en particuliere bedrijven gebruiken geavanceerde technologieën om oplossingen te ontwikkelen voor hongerbestrijding.
Industries: Landbouw
  • Databewakingssysteem monitort honger in real time
  • Dalili-app wijst vluchtelingen de weg naar betaalbare voedselproducten
  • Zo kunnen burgers voedsel kopen tegen groothandelsprijzen
  • Blockchain-aangedreven oplossing voor geldoverboekingen
  • Freerice-spel helpt met financieren van WFP-projecten
  • Hulporganisaties zetten drones in om mensen in nood te helpen
  • Peer-to-peer netwerk verbindt boeren met elkaar
  • Hydrocultuur maakt voedsel verbouwen in droge gebieden mogelijk
  • Voedselverspilling tegengaan? Daar is een app voor!
  • Technologie maakt de wereld een beetje beter

Dankzij voortdurende ontwikkelingen in de technologie kunnen boeren over de hele wereld nu meer voedsel produceren dan ooit tevoren. Met betere landbouwmachines en efficiëntere productieprocessen kunnen ze het hele jaar door steeds grotere hoeveelheden fruit, groenten en vlees leveren. En toch gaan er elke avond meer dan 820 miljoen mensen met een lege maag naar bed en lijden miljoenen andere aan ondervoeding. Dit is vooral voor kinderen een verschrikkelijk probleem. Het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme of WFP), een onderdeel van de Verenigde Naties (VN), is een voedselhulpafdeling die voedsel verstrekt bij ontwikkelingsprojecten in de derde wereld, aan vluchtelingen en aan mensen die door natuurlijke of menselijke catastrofes zonder voedsel komen te zitten. Het WFP schat dat het jaarlijks $3,6 miljard kost om 52 miljoen ondervoede kinderen onder de vijf jaar te voeden. Landen waar hongersnood heerst worden vaak geteisterd door oorlogen, droogte, overstromingen of andere natuurrampen – en klimaatverandering zal deze problemen alleen maar verergeren.

Boeren over de hele wereld kunnen nu meer voedsel produceren dan ooit tevoren. En toch gaan er elke nacht meer dan 820 miljoen mensen met een lege maag naar bed.
Boeren over de hele wereld kunnen meer voedsel produceren dan ooit tevoren. En toch gaan er elke nacht meer dan 820 miljoen mensen met een lege maag naar bed.

Gelukkig richten veel internationale humanitaire organisaties als het WFP en particuliere bedrijven zich op hongerbestrijding, waarbij nieuwe technologieën een belangrijke rol spelen. Deze organisaties maken gebruik van een scala aan geavanceerde hulpmiddelen – zoals apps, games, drones en verschillende digitale platforms – om mensen in nood te helpen. Daarbij maken ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (KI), data-analyse, blockchain en chemie het mogelijk om gewassen te verbouwen in droge gebieden, voedselprijzen te verlagen en miljoenen vluchtelingen van voedsel te voorzien. Nu steeds meer wetenschappers en ingenieurs innovatieve oplossingen bedenken, wordt het elimineren van honger een steeds realistischer doel.

Databewakingssysteem monitort honger in real time

De eerste stap in het oplossen van problemen is om ze op te sporen. Het WFP en de Chinese techgigant Alibaba Group hebben nu ‘Hunger Map LIVE’ ontwikkeld, een door KI aangedreven systeem dat honger in real time volgt. De software voorspelt en monitort hongerproblematiek in meer dan 90 landen door openbare informatie te verzamelen over conflicten, het weer, voeding en verschillende macro-economische factoren. De gegevens worden vervolgens geanalyseerd en omgezet in een interactieve kaart die problematiek rond voedselonzekerheid op mondiaal, land- en regionaal niveau weergeeft. Door gebeurtenissen in real time te zien, kunnen besluitvormers sneller reageren en humanitaire hulp bieden waar dat het hardst nodig is.

Dalili-app wijst vluchtelingen de weg naar betaalbare voedselproducten

Vooral vluchtelingen kampen met honger en een slechte gezondheid. In Libanon, bijvoorbeeld, bestaat een kwart van de bevolking uit Syrische vluchtelingen. Voor deze groep mensen is het heel moeilijk om voor een redelijke prijs aan voedsel te komen. Het WFP heeft nu de Dalili-smartphone-app ontwikkeld waarmee vluchtelingen informatie kunnen vinden over voedselprijzen, beschikbaarheid van voedselproducten en openingstijden van lokale winkels die aangesloten zijn bij Dalili.

Ook winkeleigenaren profiteren van deze app. Het geeft hen een beter inzicht in wat klanten willen en bovendien kunnen ze speciale aanbiedingen adverteren en informatie toevoegen over bijvoorbeeld de beschikbaarheid van hun producten. Het is dan ook geen verrassing dat meer dan 500 winkels en 12.000 vluchtelingen zich inmiddels voor Dalili hebben aangemeld. Het WFP is van plan om de app ook in andere landen uit te rollen, zoals Jordanië en Kenia. Er zijn bovendien plannen om busroute-informatie en navigatiehulp aan de app toe te voegen voor gebieden waar Google Maps niet beschikbaar is. De organisatie hoopt dat Dalili uiteindelijk in tientallen landen operationeel zal zijn en het leven van miljoenen vluchtelingen die niet naar huis kunnen terugkeren iets makkelijker zal maken.

Zo kunnen burgers voedsel kopen tegen groothandelsprijzen

Het in Nigeria gevestigde technologiebedrijf Worldbay Technologies wil voedsel voor gezinnen met lage inkomens betaalbaarder maken. Het bedrijf lanceerde onlangs het crowdfundingplatform Grocedy, waarmee je voedsel kunt kopen tegen groothandelsprijzen. Lanre Smith, CEO van Worldbay, vertelt dat het bedrijf, zodra het een bepaald bedrag ingezameld heeft, producten in grote hoeveelheden koopt en distribueert, wat de totale kosten verlaagt. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende abonnementspakketten – zoals brons, zilver, goud, diamant en platina. Hoe waardevoller je abonnement, des te uitgebreider is het assortiment waar je toegang toe hebt. Smith hoopt dat het platform tegen augustus 2020 ongeveer 30.000 klanten aangetrokken zal hebben.

Blockchain-aangedreven oplossing voor geldoverboekingen

Hulp bieden aan vluchtelingen is een enorm uitdagende taak, zelfs wanneer hulporganisaties voldoende voedsel en geld hebben. Voorraadtransport naar bepaalde regio’s kan een kostbare aangelegenheid zijn en heeft ook invloed op de prijzen van het voedsel dat al op de markt is, zegt Hanisha Vaswani Jagtiani, die met ‘Innovation Accelerator’ van het WFP samenwerkt en technische projecten begeleidt. Ook geldoverboekingen aan mensen in nood vormen unieke uitdagingen. Ten eerste moeten humanitaire organisaties hoge bankkosten betalen om geld naar miljoenen mensen over te maken. Ook zijn banken in sommige ontwikkelingslanden vaak instabiel en moeten vluchtelingen identiteitsinformatie verstrekken aan financiële organisaties, iets dat hen kan blootstellen aan onnodige gevaren. Een ander probleem is dat het voor hulporganisaties niet altijd mogelijk is om de identiteit van de mensen vast te stellen die ze hulp moeten en willen bieden.

Om geld veilig en tegen lagere kosten over te boeken naar personen van wie de identiteit moeilijk te bevestigen is, lanceerde WFP het Building Blocks-project dat gebaseerd is op blockchain-technologie. Vluchtelingen in bepaalde kampen krijgen nu een virtuele portemonnee en een virtuele bankrekening. Zodra hun identiteit is bevestigd – via het biometrische identiteitsmanagementsysteem van de Hoge Commissaris van de VN voor vluchtelingen – kunnen deze mensen de app gebruiken om in supermarkten te winkelen. Bij het afrekenen wordt het verschuldigde bedrag door het systeem geregistreerd, waarna het door ​​WFP naar de verkoper overgemaakt wordt. Vaswani Jagtiani vertelt: “Voorheen was het van bank naar 100.000 portemonnees. We maakten een grote hoeveelheid geld over naar een bank, die het vervolgens naar individuele wallets stuurde. Nu is het – van ons naar wallet, en van wallet naar verkoper. Wij verrekenen het aan het eind van de maand met de verkoper”.

Freerice-spel helpt met financieren van WFP-projecten

Mensen kunnen ook een bijdrage leveren door het mobiele spel Freerice van WFP te spelen. Voor elk goede antwoord sturen sponsors het cash-equivalent van tien rijstkorrels naar de voedselhulporganisatie. De app verdient bovendien geld door middel van advertenties. Sinds 2010 hebben spelers al $1,39 miljoen bij elkaar gespeeld – dat zijn ongeveer 200 miljard rijstkorrels. Je kunt je kennis in verschillende categorieën testen, waaronder talen, literatuur, aardrijkskunde, anatomie en wiskunde. Ontwikkelaars hebben onlangs ook vragen over klimaatverandering en voeding aan het spel toegevoegd. En nu WFP van plan is om extra upgrades te implementeren, is de verwachting dat het aantal mensen dat Freerice speelt de 620.000 binnenkort zal overstijgen.

Hulporganisaties zetten drones in om mensen in nood te helpen

Het WFP maakt ook gebruik van drones om gebieden die zijn getroffen door natuurrampen te inspecteren en beter geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen over waar voedsel- en noodhulpteams naartoe moeten worden gestuurd. De drones helpen hulpverleners bovendien om overstromingsgevoelige gebieden te identificeren en evacuaties te plannen. In tegenstelling tot satellieten kunnen drones ook tijdens bewolkte omstandigheden luchtfoto’s van hoge kwaliteit produceren. Deze functie was met name nuttig in 2017, toen de categorie-5 orkanen Irma en Maria het Caribisch gebied troffen. Het WFP zette toen direct drones in om de verwoeste gebieden te inspecteren en humanitaire hulp te sturen naar mensen waar deze hulp het hardst nodig was.

Peer-to-peer netwerk verbindt boeren met elkaar

Om het uitbannen van honger mogelijk te maken is het ook van belang dat lokale boeren hun gewasopbrengsten verbeteren en verschillende andere uitdagingen het hoofd bieden. Een in Londen gevestigde startup heeft nu het peer-to-peer-netwerk Wefarm ontwikkeld waar boeren vragen kunnen stellen die door collega’s uit andere delen van het land beantwoord kunnen worden. Wanneer een boer bijvoorbeeld vraagt ​​hoe een bepaalde gewasziekte behandeld moet worden, sturen slimme algoritmen de vraag door naar andere boeren die waarschijnlijk een relevant antwoord zullen geven. Het netwerk maakt gebruik van sms-technologie zodat duizenden boeren in plattelandsgebieden met beperkte internetverbinding toch van de service kunnen profiteren.

Hydrocultuur maakt voedsel verbouwen in droge gebieden mogelijk

Naast platforms voor kennisuitwisseling krijgen boeren in ontwikkelingslanden langzaam maar zeker ook steeds meer toegang tot geavanceerde landbouwtechnologieën. Door middel van het H2Grow-initiatief financiert het WFP wetenschappers om manieren te ontwikkelen waarmee boeren in droge gebieden toch verschillende gewassen kunnen verbouwen. Een essentieel onderdeel hiervan is hydrocultuur, een techniek waarmee planten gecultiveerd worden met minerale voedingsstoffen in een wateroplosmiddel – in plaats van in de grond. Voor dit proces is 90 procent minder water nodig dan bij traditionele methoden en kunnen boeren hun gewassen het hele jaar door kweken, ervan uitgaande dat boeren zaden, water, licht en voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Hydrocultuur an sich is geen nieuw concept, maar de voedselhulpafdeling van de VN heeft nieuwe manieren ontwikkeld om deze techniek aan de omstandigheden en beschikbare materialen in specifieke regio’s aan te passen.

Vluchtelingen uit de Sahrawi in West-Algerije gebruiken de hydrocultuuroplossingen van het WFP bijvoorbeeld om gerstegras te telen voor het voederen van vee, een gewas dat de melkproductie en de vleeskwaliteit verhoogt. “Gebruikers hoeven alleen maar de zaden te weken, deze aan de hydrocultuurcontainers toe te voegen en ervoor te zorgen dat ze voldoende zonlicht krijgen. En op dag zeven kan het gewas geoogst worden”, aldus Nina Schroeder, hoofd van scale-up enablement bij de Innovation Accelerator van het WFP. Gebruikers kunnen overschotten ook verkopen en het geld gebruiken om andere goederen te kopen. In deze regio zijn inmiddels ongeveer 150 van deze speciale containers geïnstalleerd, waarmee gezamenlijk elke dag twee ton voeder geproduceerd kan worden.

Voedselverspilling tegengaan? Daar is een app voor!

Een andere manier om meer mensen van voedzame maaltijden te voorzien is door voedselverspilling tegen te gaan. De Egyptische ondernemer Menna Shahin ontwikkelde onlangs de Tekeya-app die particulieren en liefdadigheidsinstellingen in steden als Aswan, Alexandrië, Sharqia, Caïro en Gizeh in contact brengt met supermarkten, restaurants en hotels om maaltijden tegen een zacht prijsje te reserveren. Zo hoeven bedrijven goed eten niet langer weg te gooien en kunnen mensen die krap bij kas zitten toch genieten van een speciale maaltijd. De Egyptische app is te vergelijken met apps die in Nederland populair zijn, zoals het van origine Finse ResQ Club, of het oorspronkelijk Deense Too Good To Go, waarmee je overgebleven voedsel uit de horeca of supermarkten en andere winkels bij jou in de buurt goedkoop kunt scoren.

Technologie maakt de wereld een beetje beter

Oorlogen, natuurrampen, armoede en klimaatverandering maken het er niet eenvoudiger op om hongersnood te elimineren en mensen in nood hulp te bieden. Honderden miljoenen mensen wereldwijd lijden aan honger en ondervoeding – ook al is er genoeg voedsel in de wereld om al deze monden te voeden. Gelukkig kunnen geavanceerde technologieën een handje helpen om deze misstanden recht te trekken. Ze stellen boeren in staat om – zelfs in gebieden die niet geschikt zijn voor akkerbouw – meer voedsel te produceren en hulporganisaties te voorzien van hulpmiddelen die nodig zijn om kwetsbare groepen beter te helpen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!