‘The Amazon-effect’ – innovatie het hoogst in het vaandel

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Bedrijfsmodelinnovatie moet het belangrijkste aandachtspunt zijn
  • Om te kunnen innoveren is experimenteren van cruciaal belang
  • ‘Eliminate – Reduce – Raise – Create’
  • We kunnen zoveel van Amazon leren

In het huidige, steeds veranderende zakelijke landschap, waarin bedrijven proberen hun concurrenten voor te blijven, moet (businessmodel)innovatie een van de belangrijkste aandachtspunten zijn. Een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat een meester is in innovatie is Amazon. Denk bijvoorbeeld aan het ‘same-day-shipping’ concept van deze e-commercegigant, iets waar we tien jaar geleden nog nooit van gehoord hadden, maar wat nu de norm is. Toentertijd moesten we ingewikkelde afrekenprocessen doorlopen, verzendkosten betalen en soms weken wachten tot ons pakketje bezorgd werd.

De processen van Amazon zijn inmiddels uitgegroeid tot de wereldwijde standaard voor online winkelen. Amazon’s levertijden overtreffen iedereens verwachtingen, waardoor de lat voor andere online retailers steeds hoger komt te liggen. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze andere manieren waarop Amazon innoveert en de concurrentie steeds voor blijft.

Bedrijfsmodelinnovatie moet het belangrijkste aandachtspunt zijn

Als je als bedrijf je concurrentievoordeel wilt behouden moet bedrijfsmodelinnovatie bovenaan de prioriteitenlijst staan. Keary Crawford, coauteur van Growth Thinking: Building the New Growth Strategy Enterprise, schrijft voor Wired: “Volgens the Economist gelooft meer dan 50 procent van de leidinggevenden dat bedrijfsmodelinnovatie nog belangrijker is dan product- of diensteninnovatie. De American Management Association heeft echter vastgesteld dat slechts 10 procent van de innovatie-investeringen van wereldwijde bedrijven gericht is op de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen”.

Kind met rood t-shirt, jeans, pet, hoofdtelefoon en speelgoedraketten op zijn rug steekt zijn vuist in de lucht
Als je als bedrijf je concurrentievoordeel wilt behouden moet bedrijfsmodelinnovatie bovenaan de prioriteitenlijst staan.

Deze discrepantie kan leiden tot gemiste groeikansen. Crawford vervolgt: “Het vinden van het optimale bedrijfsmodel kan bedrijven niet alleen helpen met het genereren van incrementele groei – door bestaande bedrijven te optimaliseren – maar ook transformationele groei – door het genereren van nieuwe inkomstenbronnen en waardecreatie. In plaats van efficiëntere manieren te bedenken waarop je actief kunt zijn in bestaande markten, kunnen de componenten van bedrijfsmodellen individueel of collectief worden geïnnoveerd om hele nieuwe markten, nieuwe kansen en structurele concurrentievoordelen te creëren”.

Om te kunnen innoveren is experimenteren van cruciaal belang

Een van de redenen waarom Amazon zo effectief innoveert is vanwege hun extreme wendbaarheid en omdat het bedrijf experimenteert met nieuwe trends en technologieën. Om te kunnen innoveren is experimenteren van cruciaal belang. Het testen van ideeën helpt organisaties om potentiële fouten in een vroeg stadium te ontdekken, versterkt nieuwe kennis en verlaagt de kosten. Door te experimenteren worden ideeën omgezet in producten, diensten en zelfs (nieuwe) businessmodellen. Bovendien zorgen de huidige nieuwe technologieën – zoals rapid prototyping en computersimulatie – ervoor dat je efficiënter, sneller en kosteneffectiever kunt experimenteren.

De directeur van het MIT Leadership Centre, Hal Gregersen, schrijft voor Fortune Magazine dat experimenteren volgens Amazon oprichter en CEO Jeff Bezos  een cruciale rol speelt in hun bedrijf: “Experimenten zijn de sleutel tot innovatie omdat ze zelden aan je verwachtingen blijken te voldoen en je er zoveel van leert. We hebben geprobeerd de kosten te verlagen zodat we meer kunnen experimenteren. Als je het aantal experimenten kunt verhogen van honderd naar duizend, leidt dat tot een enorme toename in het aantal innovaties dat daaruit voortkomt”. Gregersen vervolgt:  “Experimenteren is de ultieme manier om een idee in realiteit om te zetten. Het is het mechanisme waarmee belangrijke nieuwe inzichten zich vertalen in nieuwe markten”.

‘Eliminate – Reduce – Raise – Create’

Volgens Crawford is Amazon zo succesvol omdat het de vier belangrijkste componenten heeft geïmplementeerd die nodig zijn voor effectieve innovatie van bedrijfsmodellen: ‘Eliminate – Reduce – Raise – Create’. Deze componenten maken deel uit van de Blue Ocean Strategy van W. Chan Kim en Renée Mauborgne en bieden bedrijven handvatten om de belangrijkste kenmerken te identificeren waarmee je kunt concurreren.

Blauwe afbeelding met de Engelse woorden ‘eliminate’, ‘raise’, ‘reduce’, en ‘create’
Deze componenten maken deel uit van de Blue Ocean Strategy van W. Chan Kim en Renée Mauborgne en bieden bedrijven handvatten om de belangrijkste kenmerken te identificeren waarmee je kunt concurreren.

Amazon heeft korte metten gemaakt met het traditionele retail-distributiekanaal (‘Eliminate’). Het bedrijf is directe relaties aangegaan met leveranciers en heeft slim gebruik gemaakt van nieuwe technologieën om nieuwe mogelijkheden voor hun klanten te creëren. Ook heeft het bedrijf besloten om winstmarges te verminderen (‘Reduce’)  of zelfs volledig van winst af te zien en daarvoor in de plaats te focussen op langetermijngroei. Bezos investeert bij voorkeur in het creëren van nieuwe markten en schaalvergroting, in plaats van zijn aandeelhouders te betalen. Verder heeft Amazon de lat op het gebied van klantervaring een behoorlijk stuk hoger gelegd (‘Raise’) door next-level infrastructuur te bouwen en klanten ongeëvenaarde opties en waarde te bieden. De bedrijfsmantra is altijd geweest om ‘Earth’s most customer-centric company’ (Het meest klantgerichte bedrijf op aarde) te worden. Amazon’s focus op het ontwikkelen van een uitmuntende klantenservice heeft niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de razendsnelle opkomst van de e-commercegigant – het heeft the retail game zelf volledig op z’n kop gezet.

En tot slot, de Amazon Web Service of AWS, heeft extreem goedkope cloud computing, opslag, servers, netwerken, e-mail, mobiele ontwikkeling en security mogelijk gemaakt (‘Create’) – zowel voor startups als voor Fortune-500-bedrijven. AWS is nu goed voor bijna 10 procent van Amazon’s inkomsten, is ten minste tien keer zo groot als Amazon’s grootste concurrent en host niet alleen populaire websites als Instagram en Netflix, maar ook Unilever, General Electric, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Dow Jones, Samsung, Airbnb, het Europees Ruimteagentschap, Spotify, de Financial Times, BMW, Guardian News & Media, Harvard Medical School, Lamborghini, NASA, Philips, Pinterest, Siemens en het Britse ministerie van Justitie, en vele anderen.

Joe Coleman, award-winning spreker en auteur van ‘Never Lose a Customer Again’, schrijft voor CRM Magazine: “Amazon wil  zijn customer-first strategie ook in andere markten implementeren. Na de $13,7 miljard overname van Whole Foods is Amazon er klaar voor om de kruidenierswinkelindustrie te veroveren. Ik voorspel ook dat Amazon de U.S. Postal Service in de aankomende vijf jaar overneemt. Het ziet er namelijk naar uit dat het bedrijf transportdiensten wil gaan hervormen (ondanks provocatieve tweets van Washington DC)”.

We kunnen zoveel van Amazon leren

Amazon overtreft keer op keer onze verwachtingen en heeft de lat voor elk bedrijf in elke branche een heel stuk hoger gelegd. Het zou ons niet verbazen als dit bedrijf over een paar jaar onroerend goed verkoopt op Mars. Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze in 1994 begonnen zijn met een online boekhandel! En hoewel de meeste bedrijven alleen maar kunnen dromen van dit soort succes, kunnen ze ook veel van Amazon leren. Vooral van de ondernemingsprincipes waarmee de e-commercegigant zo enorm groot is geworden, waaronder de focus op innoveren en experimenteren.

Share via
Copy link