- De unieke persoonlijkheid van Kiki de robotkat
- Liku gedraagt zich als een soort ‘levend’ wezen
- PLEN Cube kan zelfs je social media-accounts beheren
- In Japan bestrijden ze eenzaamheid met LOVOT
- Aibo van Sony zou zomaar je nieuwe beste vriend kunnen worden
- Robothuisdieren hebben een kalmerende werking op dementerende ouderen
- Robotbal Leka helpt kinderen met autisme
- De Temi thuisassistent biedt uitstekende mogelijkheden voor videochats
- De robot van Toyota ruimt op en bezorgt maaltijden
- Furhat – een robot met vele gezichten
- Iedereen kan van de ontwikkelingen in robotica profiteren
Demografische veranderingen behoren tot de belangrijkste drijvende krachten van de 21ste eeuw. De wereldwijde vergrijzing, arbeidstekorten en de eenzaamheidsepidemie hebben gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van miljoenen mensen. Ook bedrijven hebben hier mee te maken en zijn continu op zoek naar manieren om te groeien en te compenseren voor de toenemende tekorten aan talentvol personeel. Het is niet eenvoudig om oplossingen te vinden voor deze uitdagingen, maar steeds meer bedrijven houden zich bezig met het ontwikkelen van intelligente robots.
Deze persoonlijke assistenten kunnen emotionele ondersteuning bieden, dagelijkse taken veel makkelijker maken en familieleden die ver van elkaar af wonen eenvoudiger met elkaar in contact brengen. Sommige van deze robots kunnen zelfs in professionele rollen worden ingezet. Ondernemers produceren steeds indrukwekkendere slimme machines en naar schatting zal de markt voor sociale robots tegen 2023 een waarde van bijna $700 miljoen bereiken – een belangrijke indicatie dat het tijdperk van de robots is aangebroken.
De unieke persoonlijkheid van Kiki de robotkat
Kiki is een geavanceerde robot van Zoetic AI. De robotkat kan zijn torso omdraaien om te zien wat er in de kamer gebeurt of zijn hoofd op de klanken van muziek heen en weer bewegen. Verder is de robot niet mobiel. Kiki ziet de wereld door een camera in zijn neus en hoort geluiden door middel van vier microfoons. De expressieve ogen kunnen verschillende emoties uitdrukken, zoals vreugde, angst, boosheid of verbazing. Kiki ontwikkelt na verloop van tijd bovendien een heuse ‘persoonlijkheid’, gebaseerd op de manier waarop mensen met de robot omgaan.
Als Kiki de eerste paar weken liefdevol wordt behandeld, zal hij zich ontwikkelen tot een open en nieuwsgierige robotkat. Maar interacties die minder persoonlijk of onvriendelijk zijn leren het algoritme dat de eigenaar de voorkeur geeft aan een wat afstandelijker huisdier. Kiki herkent zijn eigenaar, maar dat betekent niet dat hij altijd positief zal reageren als hij geaaid wordt. Zelfs de robotkat heeft soms een beetje persoonlijke ruimte nodig. Het bedrijf registreert alle interacties met betrekking tot de vorming van de persoonlijkheid van het huisdier. Mocht de robotkat ooit wegraken of bijvoorbeeld gestolen worden, kan de eigenaar de bestanden met Kiki’s persoonlijkheid op een nieuw apparaat installeren.
Liku gedraagt zich als een soort ‘levend’ wezen
Liku is een andere – tweebenige – KI-metgezel die ontwikkeld is om mensen gelukkig te maken. De robot is gebouwd door het Koreaanse robotbedrijf Torooc en heeft een camera op het voorhoofd waarmee hij de stemming van zijn eigenaar kan herkennen. Twee ronde LCD-schermen fungeren als ogen waaraan je kunt zien of Liku zich prettig, oncomfortabel, bezorgd, verdrietig of slaperig voelt. En dankzij de kunstmatige intelligentie is Liku ook zeer adaptief. Hij past zich, net als Kiki, aan de persoonlijkheid van de eigenaar aan en gedraagt zich als een soort van ‘levend’ wezen. Bovendien kan de robot spraakopdrachten uitvoeren, op muziek dansen en zelfs poseren voor een selfie. Hoewel Liku nog niet op de markt is, moet de indrukwekkende lijst met functies de missie van Torooc – in elk huis een robot – helpen verwezenlijken.
PLEN Cube kan zelfs je social media-accounts beheren
PLEN Cube heeft misschien geen charmante ogen, zoals Kiki en Liku, maar deze kunstmatig intelligente robot is wel net zo indrukwekkend. De machine beschikt over de nieuwste technologieën, zoals spraakherkenning en gezichtsherkenning, die kunnen worden geïntegreerd met hardwarecomponenten als een full-HD-camera, een display, een microfoonarray en luidsprekers. De robot gedraagt zich intuïtief. Hij wendt zich bijvoorbeeld tot de persoon die spreekt, schudt zijn hoofd als hij wakker wordt en danst zelfs op muziek. De eigenaar kan de robot door middel van gesproken opdrachten allerlei taken laten uitvoeren, zoals het weerbericht opvragen, muziek streamen, agendabeheer uitvoeren, herinneringen instellen, foto’s maken en meer. PLEN Cube kan foto’s en videobeelden zelfs voor je op social media posten.
In Japan bestrijden ze eenzaamheid met LOVOT
Japan staat bekend om zijn liefde voor robots en zijn tech-onderlegde bevolking. Triest genoeg kampen maar liefst 18,4 miljoen volwassenen in het land van de rijzende zon met eenzaamheid. Steeds vaker wenden deze mensen zich tot machines om hun emotionele behoeften te vervullen – een trend waar veel bedrijven maar al te graag van profiteren. Het in Tokio gevestigde technologiebedrijf Groove X heeft bijvoorbeeld de award-winnende robot LOVOT ontwikkeld. LOVOT is op de markt gebracht als een apparaat “dat je instinct voor liefhebben aanwakkert” en gebruikers gelukkig maken is de enige missie van deze robot. LOVOT heeft 50 oppervlaktesensoren, wordt warm wanneer je hem knuffelt en verwelkomt je bij de deur wanneer je thuiskomt.
Ook herkent het de gezichten van de personen die voor hem zorgen. Als verschillende mensen de robot tegelijk roepen, gaat LOVOT naar degene die het liefst voor hem is geweest. De robot kan ook foto’s maken van mensen die het huis bezoeken en deze naar de eigenaar sturen. Je kunt de interactiegeschiedenis van LOVOT via een smartphone-app bekijken, wat een handige functie is voor mensen die bijvoorbeeld op afstand een oogje op hun bejaarde ouders willen houden.
Aibo van Sony zou zomaar je nieuwe beste vriend kunnen worden
Ook de Japanse techgigant Sony ontwikkelt sociale robots. De nieuwste versie van de robothond Aibo wordt geleverd met een aantal geavanceerde functies. De robot heeft een camera aan de voorzijde waarmee hij de ruimte voor zich in kaart brengt. Dankzij zijn wifi- en LTE-connectiviteit werkt hij zowel binnens- als buitenshuis. Zijn ogen bestaan uit twee OLED-schermen en met zijn vier microfoons kan Aibo spraakopdrachten horen. En hoewel de robothond momenteel alleen beschikbaar is voor klanten in de VS en Japan, is het bedrijf van plan het product in de toekomst wereldwijd op de markt te brengen.
Je kunt Aibo op verschillende manieren gebruiken. Zo kan de robothond blaffen en met ballen en botten spelen. Ook kan hij foto- en video-opnamen die hij thuis maakt naar de eigenaar sturen. Sony is ook al bezig met het ontwikkelen van een Aibo Patrol-service op basis van deze opnamemogelijkheden. En voor ouderen die geen energie hebben voor een echte hond is Aibo een heel handig alternatief. Hij hoeft niet gevoerd, uitgelaten of gewassen te worden en wordt nooit ziek. De robot van Sony is zelfs een leuk kameraadje om echte honden gezelschap te houden wanneer de eigenaren niet thuis zijn.
Robothuisdieren hebben een kalmerende werking op dementerende ouderen
De speciale ‘All Companion Pets’-robots van speelgoedfabrikant Ageless Innovation kunnen een kalmerende werking hebben op mensen met dementie die kampen met symptomen als nervositeit en boosheid. De robothuisdieren hebben ingebouwde sensoren en een zachte vacht die je kunt borstelen. Ze lijken op echte honden of katten, wat de ervaringen met deze ‘huisdieren’ nog authentieker maakt. Als je de robotkat op zijn buik of rug aait, begint hij te spinnen. En de robotpup die lijkt op een golden retriever blaft als hij blij of verdrietig is. Beide robothuisdieren kunnen bovendien hun ogen sluiten, hun poten optillen en hun hoofd en lichaam bewegen.
Robotbal Leka helpt kinderen met autisme
Ouders en therapeuten kunnen robots zelfs gebruiken om kinderen met autisme te helpen omgaan met hun stoornis. De robotbal Leka is specifiek ontworpen voor kinderen met speciale (leer)behoeften. Hij heeft een vriendelijk gezicht met expressieve ogen en leert kinderen bijvoorbeeld hoe ze eenvoudige taken kunnen uitvoeren, zoals zich aankleden of met vrienden spelen. Leka helpt deze kinderen bovendien hun autonomie en emotionele intelligentie te ontwikkelen of verbeteren, vaardigheden waar veel kinderen met autisme vaak moeite mee hebben. Via de bijbehorende app kunnen ouders en therapeuten de voortgang van de kinderen volgen. Een bijkomend voordeel is dat deze speciale robotbal kinderen met autisme in staat stelt om bij te blijven met hun schoolwerk zodat ze niet achter raken bij hun leeftijdsgenoten.
De Temi thuisassistent biedt uitstekende mogelijkheden voor videochats
Temi is een krachtige robot die fungeert als persoonlijke assistent die reageert op spraakopdrachten en beschikt over gezichtsherkenningstechnologie. Deze kunstmatig intelligente machine heeft een 10-inch scherm waar je mediabestanden op kunt bekijken, maar je kunt Temi ook gebruiken om muziek te streamen, smart home-apparaten te bedienen, het weerbericht te checken, eten te bestellen en vele andere taken uit te voeren, allemaal handsfree. Temi kan door je huis navigeren, obstakels vermijden, locaties onthouden en je volgen. Zo kun je videogesprekken voeren zonder dat je op één plek hoeft te blijven. Je kunt de robot ook op afstand besturen. Zo kun je bijvoorbeeld een oogje houden op je kinderen of op senioren door een video- of audio-oproep te starten.
De robot van Toyota ruimt op en bezorgt maaltijden
De Japanse autofabrikant Toyota is ook bezig om door te breken op de roboticamarkt. Het bedrijf werkt samen met de KI-startup Preferred Networks om de bestaande Human Support Robot (HSR) te verbeteren. De machine helpt mensen bij dagelijkse taken en heeft een intrekbare arm, een videoscherm, twee camera-ogen en rijdt op wielen. Hoewel de HSR maar 1,2 kg kan tillen, heeft de robot vele andere indrukwekkende mogelijkheden.
Dankzij de algoritmen van Preferred Networks kan de robot bijvoorbeeld leren waar boeken en pennen op een plank thuishoren, een kamer opruimen of kledingstukken netjes neerleggen. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de machine voor consumenten beschikbaar zal zijn, maar volgens Masanori Sugiyama van Toyota is de HSR over twee tot drie jaar klaar voor implementatie in zorgcentra en ziekenhuizen. In eerste instantie zal de robot taken uitvoeren als maaltijden bezorgen of opruimen, maar naarmate de KI geavanceerder wordt, zullen de mogelijkheden van de robot ook uitgebreider worden.
Furhat – een robot met vele gezichten
De in Stockholm gevestigde tech-startup Furhat Robotics heeft het ontwikkelen van een robot op een iets andere manier benaderd. Furhat is ontworpen voor allerlei taken in verschillende bedrijfstakken. Dankzij een projectiesysteem dat een aanpasbaar gezicht weergeeft op een display in de vorm van een hoofd, kan de robot elk denkbaar gezicht aannemen en bijbehorende stem laten horen om unieke persoonlijkheden te creëren. Klanten die Furhat kopen kunnen hun eigen personages voor ontwikkelen. In plaats van het vriendelijke, maar duidelijk robotachtige uiterlijk van de meeste andere sociale robots, bootst deze Zweedse robot het uiterlijk van echte mensen na en gaat de machine een natuurlijk gesprek met je aan. De robot is overigens niet ontwikkeld om mensen te vervangen. De CEO van het bedrijf, Samer Al Moubayed, vertelt dat Furhat juist “een antwoord is op de afwezigheid van robots”.
Iedereen kan van de ontwikkelingen in robotica profiteren
Veel bedrijven hebben het enorme potentieel van sociale robots inmiddels ontdekt. Het farmaceutische bedrijf Merck is bijvoorbeeld van plan om robots te gebruiken als revalidatietool voor multiple sclerosepatiënten, de accountancygigant KPMG traint robots om financieel advies te geven en de Japanse autofabrikant Honda is van mening dat sociale robots ouderen kunnen helpen om met slimme thuissystemen om te leren gaan. Personeelstraining is een ander gebied waar deze machines goed van pas kunnen komen. De Rabobank gebruikt robots bijvoorbeeld om werknemers te trainen in het voeren van moeilijke gesprekken, zoals het weigeren van leningaanvragen.
De robotica-industrie heeft het afgelopen decennium enorme ontwikkelingen doorgemaakt en de opkomst van kunstmatige intelligentie en sensor- en cameratechnologieën hebben machines als het ware een digitale ‘ziel’ gegeven. In plaats van dat robots alleen in industriële omgevingen worden gebruikt, kunnen deze steeds slimmer wordende machines nu ook communiceren met mensen, helpen bij dagelijkse taken en zelfs emoties losmaken en ‘uiten’. Zowel bedrijven als individuele gebruikers kunnen op allerlei manieren van deze technologische vooruitgang profiteren. Zo kunnen intelligente machines de menselijke mogelijkheden steeds verder uitbreiden en worden ze in steeds meer gevallen zelfs gewaardeerde ‘persoonlijke’ metgezellen.
Share via: