Top 10 slimme kledingstukken – welke hightech kleding dragen we in de toekomst?

Slimme kleding met sensoren en andere elektronische componenten beloven een gezonder en prettiger leven.
Industries: Gezondheidszorg
Trends: Wearables
 • Google en Levi Strauss werken samen aan een ​​hightech spijkerjack
 • Slimme yogabroeken corrigeren je yogaposes
 • Hexoskin-shirts verzamelen enorme hoeveelheden gegevens
 • Under Armour en Tom Brady lanceren slimme nachtkleding
 • Sirene sokken helpen diabetespatiënten met het monitoren van hun voeten
 • De slimme textiel van Myant wordt in verschillende alledaagse producten gebruik
 • Hightech beha kan borstkanker detecteren
 • Slimme zwemkleding verzamelt gegevens over je zwemprestaties
 • Deze jas wordt vanzelf warm als het koud is buiten
 • Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen textiel dat van kleur verandert
 • Slimme kleding – de volgende stap in de evolutie van de textielindustrie?

Ons online gedrag wordt door bedrijven op verschillende manieren gemonitord. Denk bijvoorbeeld aan de comment secties op social media of je online aankopen, allemaal datapunten die bedrijven gebruiken om klanten te analyseren en vervolgens gepersonaliseerde diensten te kunnen leveren. Maar ook methoden voor het verzamelen van data evolueren constant. We maken steeds meer gebruik van draagbare apparaten, zoals smartwatches en activiteitstrackers. Deze gadgets kunnen met andere apparaten communiceren en monitoren onder andere je hartslag, bloeddruk, slaappatronen en aantal gelopen stappen. Maar het potentieel van deze technologie is veel groter dan je denkt. Ingenieurs overal ter wereld zijn bijvoorbeeld al bezig met sensoren, elektronica en andere draagbare componenten te integreren in textiel, waardoor een nieuwe generatie wearables ontstaat: slimme kleding.

Intelligente shirts, broeken en jassen kunnen onze algehele levenskwaliteit verbeteren en vooral voor de gezondheidszorg veel betekenen. Zo kunnen ze helpen met het ontspannen van je spieren maar ook met het onder controle houden van diabetes en zelfs het voorkomen van hartfalen. De verwachtingen zijn dat de markt voor slimme kleding tegen 2024 een waarde van maar liefst $5,3 miljard zal bereiken. Bedrijven bieden klanten steeds innovatievere oplossingen en slimme kleding met sensoren is de volgende stap in de ontwikkeling van slim textiel – en wordt een belangrijke manier om over allerlei mensen, in allerlei situaties, een haast ongelimiteerde hoeveelheid gegevens te verzamelen.

Staafdiagram met de waarde van de wereldwijde markt voor slimme kleding in 2019 en 2024.

Google en Levi Strauss werken samen aan een ​​hightech spijkerjack

De ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van slimme kleding heeft geleid tot partnerschappen die tot voor kort nog hoogst onwaarschijnlijk leken. Neem bijvoorbeeld Google en Levi Strauss & Co. Deze twee bedrijven hebben onlangs de handen ineengeslagen om een hightech ​​spijkerjack te ontwikkelen. Het jack heeft een slimme linkermouw met een kleine module die via Bluetooth verbinding maakt met je telefoon en wordt opgeladen via Micro USB. Dankzij de Project Jacquard-technologie van de techgigant kun je via dit jack met handgebaren – zoals swipen over of tikken op de slimme ‘manchetknoop’ – toegang krijgen tot diverse bedieningsopties.

Het maken van selfies en groepsfoto’s wordt daardoor bijvoorbeeld nog eenvoudiger, omdat je dat met één gebaar kunt doen. Bovendien kun je een specifiek gebaar toewijzen aan een opdracht voor de Google Assistent. Met een swipe kun je de assistent bijvoorbeeld om weers- of verkeersgegevens of het nieuws vragen. Bovendien trilt en geeft de manchetknoop licht bij inkomende oproepen en sms-berichten en kun je oproepen met een swipe beantwoorden. Via de slimme manchetknoop kun je ook muzieknummers op Spotify afspelen, skippen of herhalen. Het hightech denimjack moet deel uitmaken van Levi’s Commuter-lijn die speciaal gericht is op fietsers. De standaardversie van het jack kost $198 en voor de dikkere winterversie betaal je $248.

Slimme yogabroeken corrigeren je yogaposes

De in New York gevestigde fashiontech-startup Wearable X wil yogaliefhebbers helpen hun yogahoudingen te verbeteren. Het bedrijf ontwikkelde onlangs de slimme Nadi X yogabroek, die je aan een bijbehorende Pulse-module en smartphone-app koppelt. De broek voelt aan wat je probeert te doen, monitort je bewegingen en analyseert je intentie. De broek ‘voelt’ bijvoorbeeld het verschil tussen Warrior III en Downward Dog en wanneer je het niet goed doet corrigeert het slimme kledingstuk je door middel van de Pulse, een piepklein batterijtje net achter en boven je knie die de Nadi X zacht laat trillen. Je kunt verschillende vibratieniveaus selecteren en audio-instructies volgen om je poses te verbeteren.

Het bedrijf heeft de benodigde financiën voor een mannenlijn en een verbeterde app bij elkaar gekregen door middel van een Kickstarter-campagne. Nieuwe functies, zoals het bijhouden van je vorderingen, gepersonaliseerde oefeningen en beloningen, zijn toegevoegd om je nog meer te motiveren. De CEO van Wearable X, Billie Whitehouse, zegt: “Onze data is geavanceerder dan de meeste andere omdat we 5 datapunten hebben – anderen hebben er maar één”. De slimme yogabroek kost $249.

Hexoskin-shirts verzamelen enorme hoeveelheden gegevens

Ook het in Montreal gevestigde healthtechbedrijf Hexoskin is actief in de slimme kledingindustrie. Het bedrijf heeft een hightech shirt ontwikkeld dat hartslag, ademhaling, aantal stappen, piekversnelling, slaap en verschillende andere datapunten monitort. In het shirt zijn sensoren verwerkt die via het aangesloten Hexoskin-smartapparaat data verzamelen en deze naar een met het shirt verbonden smartphone, tablet, GPS-sporthorloge of fietscomputer sturen. De gegevens worden opgeslagen op de servers van het bedrijf, waar ze op afstand toegankelijk zijn voor klanten. Hardloopapps als Strava en Runkeeper kunnen ook gebruikmaken van Hexoskin-sensoren om je hartslag en verschillende andere gegevenspunten weer te geven. Externe ontwikkelaars kunnen toegang krijgen tot alle gegevens van Hexoskin voor het ontwikkelen van cloudgebaseerde gezondheids- en onderzoekstoepassingen.

Onderzoekers over de hele wereld maken ook gebruik van slimme Hexoskin-shirts voor gezondheidsonderzoek en klinische ontwikkeling op het gebied van cardiologie, longziekten, neurologie, psychiatrie en kindergeneeskunde. Eerstehulpdiensten en defensie-instellingen kunnen ook profiteren van deze ontwikkelingen. Door samen te werken met Hexoskin, kunnen ze bijvoorbeeld onderzoek doen naar slaappatronen of symptomen van operationele en post-traumatische stress beoordelen. Hiermee kunnen ze nieuwe inzichten genereren over hoe training en werksituaties in deze sectoren verbeterd kunnen worden.

Under Armour en Tom Brady lanceren slimme nachtkleding

Of het nu gaat om sporters of mensen met fysiek veeleisend werk, miljoenen mensen verrichten elke dag inspannende activiteiten. Als gevolg hiervan hebben ze ‘s nachts vaak (spier)pijn. Nu heeft de Amerikaanse schoenen- en kledinggigant Under Armour een manier gevonden om deze mensen te helpen herstellen en een betere nachtrust mogelijk te maken. Het bedrijf heeft in samenwerking met de ster quarterback Tom Brady van de New England Patriots een nachtkledingcollectie ontworpen met de naam Under Armour Athlete Recovery Sleepwear. Wat deze nachtkleding uniek maakt zijn de speciale biokeramische deeltjes die straling absorberen die door het lichaam wordt geproduceerd in de vorm van infrarode energie. Deze energie wordt door middel van Far Infrared Radiation (FIR) of verre infrarode straling weer teruggekaatst en stimuleert de groei van cellen waardoor spieren en gewrichten sneller herstellen.

Brady en andere atleten wikkelen bepaalde delen van hun lichaam meestal in biokeramisch verband of gaan na een training naar de sauna. Het dragen van een stuk slimme kleding is echter een eenvoudigere manier om te herstellen. Het levert geen onmiddellijke pijnverlichting op, zoals medicijnen of warmtepads, maar het dragen van deze hightech nachtkleding biedt wel langetermijnvoordelen. De pyjamaset kost $178 en ziet eruit als gewone nachtkleding. Het biokeramische textiel kan gewoon gewassen worden zonder dat het zijn helende eigenschappen verliest.

Sirene sokken helpen diabetespatiënten met het monitoren van hun voeten

Sommige mensen worstelen met veel gevaarlijkere aandoeningen dan spierpijn. Diabetespatiënten lopen bijvoorbeeld het risico om diabetische voetzweren te ontwikkelen en er is voor hen geen manier om hun symptomen contant te monitoren. Complicaties veroorzaakt door voetwonden kunnen zelfs leiden tot amputaties. Alleen al in de VS kost de behandeling van diabeteszweren de gezondheidszorg elk jaar ongeveer $13 miljard. Het in San Francisco gevestigde microsensor-textielbedrijf Siren heeft nu het Siren Diabetic Sock and Foot Monitoring System ontwikkeld, waarmee dragers de temperatuur van hun voeten kunnen monitoren en vroege tekenen van ontsteking kunnen herkennen die wijzen op diabetische zweren.

Het Neurofabric-textiel zit vol met sensoren maar is desondanks goedkoop en kan op standaard industriële apparatuur worden geproduceerd. Gebruikers merken bovendien geen verschil tussen deze stof en traditionele textielsoorten. Om toegang te krijgen tot de gegevens die door de slimme sokken verzameld worden kun je een smartphone-app of een online webportaal gebruiken en een push-melding ontvangen – bijvoorbeeld als de voettemperatuur stijgt. Sirene werkt op basis van een maandelijks abonnementmodel. Voor $19,99 per maand ontvang je elke zes maanden vijf paar sokken, inclusief de bijbehorende smartphone-app en live ondersteuning.

De slimme textiel van Myant wordt in verschillende alledaagse producten gebruikt

Ook het Canadese bedrijf Myant produceert textiel met sensoren die het menselijk lichaam monitoren. De producten van het bedrijf kunnen gebruikt worden in kleding, luiers, autostoelen, matrassen en vele andere alledaagse producten. Naast textiel biedt Myant ook de software die de gegenereerde data verwerkt en een API waarmee externe ontwikkelaars toegang hebben tot deze gegevens. Bovendien heeft het bedrijf een collectie SKIIN-ondergoed gecreëerd dat verschillende datapunten kan monitoren, zoals hartslag, aantal stappen, calorieën, slaappatronen, stressniveaus en temperatuur. Het team is bovendien van plan in de toekomst nieuwe functies aan de SKIIN-kledingartikelen toe te voegen, zoals valdetectie, het volgen van de ovulatie, het monitoren van de vermoeidheid van automobilisten en de detectie van chemische stoffen. Het ondergoed komt naar verwachting begin 2020 op de markt.

Myant heeft ook een licentieovereenkomst getekend met Mayo Clinic, waarmee het bedrijf toegang krijgt tot hartbewakings- en aritmiedetectie-algoritmen die door deze Amerikaanse zorginstelling ontwikkeld worden. Dankzij de samenwerking kunnen de kledingartikelen van Myant de hartactiviteit van de drager dag en nacht volgen en mogelijke hartritmestoornissen detecteren. Personen die bijvoorbeeld lijden aan atriumfibrilleren kunnen vervolgens sneller medische hulp krijgen om beroertes, hartfalen en andere gezondheidsgerelateerde complicaties te voorkomen.

Hightech beha kan borstkanker detecteren

Een andere serieuze medische aandoening waar miljoenen mensen wereldwijd elk jaar mee gediagnosticeerd worden is borstkanker. In 2018 leidde deze ziekte bijvoorbeeld tot 627.000 sterfgevallen en kwamen er een miljoen nieuwe gevallen van borstkanker bij. Hoewel borstkanker wereldwijd de belangrijkste oorzaak is van kankergerelateerde sterfgevallen bij vrouwen, leidt vroege opsporing in 90 procent van de gevallen echter tot genezing. Momenteel is mammografie de belangrijkste diagnostische methode. Veel vrouwen vinden het onderzoek echter onprettig en in veel gevallen zelfs pijnlijk. Bovendien ontmoedigt het gebrek aan gespecialiseerde artsen in bepaalde landen patiënten om een afspraak te maken voor dit borstonderzoek. Miljoenen mensen zouden dus baat hebben bij een snel, pijnloos en efficiënt screening-systeem.

De Europese Unie financiert nu het SBra-project, waarin een groep Franse en Zwitserse wetenschappers niet-intrusieve screeningstechnologieën ontwikkelt. De wetenschappers richten zich op het analyseren van verschillende elektrische en thermische eigenschappen van de borstweefsels om uiteindelijk een slimme beha te creëren die borstkanker door middel van sensoren kan detecteren. Dit slimme ondergoed kan vrouwen met een hoog risico op deze ziekte in de toekomst gaan screenen en biedt een efficiënter, veiliger en minder pijnlijk alternatief voor de mammografie.

Slimme zwemkleding verzamelt gegevens over je zwemprestaties

Swim.com, een sociaal fitness webplatform gewijd aan de zwemgemeenschap, en techbedrijf Spire Health zijn een samenwerkingsverband aangegaan. De slimme zwemkleding die door deze in de VS gevestigde bedrijven wordt ontwikkeld – een wereldwijde primeur – bevat een apparaatje met de naam Spire Health Tag dat fysieke activiteiten volgt. Met dit apparaatje kun je je zwemsessies monitoren, registreren en analyseren. Zodra je de zwemkleding aantrekt wordt het systeem automatisch geactiveerd. De gegevens worden via Bluetooth naar een smartphone verzonden en door algoritmen verwerkt.

“Je hoeft je smartwatch niet meer om te doen of op te laden of op knoppen te drukken om je zwemprestaties te monitoren”, aldus Davis Wuolle, de president van Swim.com. Een ander voordeel van de Spire Health Tag is dat de batterij – die je nooit hoeft op te laden – net zolang meegaat als de zwemkleding zelf. Het ontwerp van de zwemkleding is bovendien comfortabel en zacht en de tag is niet voelbaar.

Deze jas wordt vanzelf warm als het koud is buiten

Ministry of Supply, een kledingbedrijf uit Boston, heeft een interessante oplossing ontwikkeld voor mensen die traditionele jassen niet warm genoeg vinden. In het achterpand en de mouwen van de Mercury Intelligent Heated Jacket van het bedrijf zitten koolstofdraden die bij koud weer automatisch opwarmen. De hightech jas is bovendien uitgerust met een thermostaat en een versnellingsmeter. De jas wordt aangedreven door een verwijderbare batterij die bij continu gebruik vier uur meegaat en een geïntegreerde USB-aansluiting heeft. De jas is zelfs compatibel met stembesturing via Alexa van Amazon.

Hoewel de verwarming van de jas via een smartphone-app geregeld kan worden, leert de software de voorkeuren van de gebruiker en kan het de verwarmingsniveaus uiteindelijk automatisch aanpassen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Gihan Amarasiriwardena, mede-oprichter en president van Ministry of Supply, zegt dat het bedrijf bovendien van plan is extra Alexa-connected functies te ontwikkelen en Siri en Google-functies toe te voegen. Het bedrijf werkt ook aan andere geavanceerde projecten, zoals rekbare shirts en broeken, 3D-geprinte stoffen en materialen die warmte opslaan en afgeven.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen textiel dat van kleur verandert

Wetenschappers van het College of Optics and Photonics (CREOL) van de University of Central Florida werken aan ChroMorphous-technologie waarmee je textiel kunt produceren dat je van kleur kunt laten veranderen. Tijdens de productie wordt bij elke draad ook een speciale dunne koperdraad meegeweven. Door een stroom door deze draden te laten lopen worden deze verwarmd, waardoor een thermochroom pigment in het materiaal vervolgens van kleur verandert. Het team ontwikkelt momenteel dunnere vezels, zodat je het verschil tussen het hightech-textiel en de gewone stof niet meer kunt voelen.

Het team van CREOL heeft eerst een concepttas gecreëerd om te laten zien hoe deze innovatie in de praktijk werkt. Met behulp van een app kun je de kleur van de stof veranderen en je kunt zelfs voor elke strip verschillende kleuren instellen of het uiterlijk van de tas willekeurig laten veranderen. Voorlopig hebben klanten een beperkte keuze wat het aantal kleuren betreft, maar die keuzemogelijkheden worden in de toekomst uitgebreid. Het revolutionaire materiaal kan worden gebruikt om verschillende producten te maken, variërend van kleding en accessoires tot meubels.

Een nadeel van deze technologie is dat de stof een batterij nodig heeft om te werken. Bij een tas of rugzak is dat geen probleem, maar het valt nog te bezien hoe de ontwerpers de batterij in jurken of shirts gaan verwerken. Dr. Ayman Abouraddy, professor optica en fotonica bij CREOL, blijft echter optimistisch: “de van kleur veranderende stof is nu een echte technologie en niet langer alleen een wetenschappelijke prestatie. En ons doel is om de ontwerpers – de producenten van op textiel gebaseerde producten voor de markt – ervan bewust te maken zodat ze wellicht overwegen het in hun producten te implementeren”.

Slimme kleding – de volgende stap in de evolutie van de textielindustrie?

Geavanceerde sensoren, elektronica en software voegen nieuwe functionaliteiten toe aan alledaagse kledingartikelen. In plaats van alleen te fungeren als praktische voorwerpen of iets waarmee je een fashion statement maakt, kunnen hightech kledingstukken in de toekomst ook enorme hoeveelheden gegevens verzamelen en gepersonaliseerde diensten en adviezen mogelijk maken. Slimme kleding zal straks bovendien gepersonaliseerde zorg kunnen bieden en ziekten eerder opsporen zodat veel problemen voorkomen kunnen worden. En naarmate de slimme kledingindustrie groeit, biedt het steeds geavanceerdere producten die ons leven prettiger en efficiënter kunnen maken.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!