Top 10 slimme steden die geavanceerde tech gebruiken om het stadsleven te transformeren

Om oplossingen te vinden voor de toenemende verstedelijking, verkeerscongestie, vervuiling en andere problemen, maken lokale autoriteiten steeds meer gebruik van nieuwe technologieën.
Industries: Slimme Stad
Trends: IoT
  • Amsterdam implementeert slimme stadsoplossingen
  • Hong Kong staat bol van de technologie
  • Sidewalk Labs bouwt stedelijke utopie in Toronto
  • Seoul wordt “hoofdstad van big data”
  • Singapore verandert in een slimme stadstaat
  • Reykjavík ontwikkelt dataplatforms en duurzame energiebronnen
  • Tokyo gebruikt slimme technologie ter voorbereiding op rampen
  • Parijzenaars ontvangen hun digitale diensten via één platform
  • Londen wil slimste stad ter wereld worden
  • New York heeft speciale innovatieafdeling voor slimme techprojecten
  • Technologie biedt intelligente oplossingen voor stedelijke problemen

Tegenwoordig woont iets meer dan 50 procent van de wereldbevolking in steden. Nu het tempo van de verstedelijking blijft toenemen en stedelijke gebieden een extra 2,5 miljard mensen huisvesten zal dat tegen 2050 naar verwachting 68 procent zijn. De reden dat steeds meer mensen de steden opzoeken is omdat daar betere werkgelegenheid en beter onderwijs is. Deze migratie betekent ook dat stadsinfrastructuur wereldwijd steeds meer onder druk zal komen te staan. Lokale autoriteiten moeten ervoor zorgen dat burgers ondanks de snelle bevolkingsgroei gebruik kunnen maken van veilige wegen, schone lucht, stabiele werkvoorziening, goed onderwijs en betrouwbare energievoorziening. Omdat voor deze doeleinden in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën, worden steden ook steeds slimmer.

Tekstvak met de voorspelde waarde van de wereldwijde markt voor smart city-producten en -diensten in 2025.
De wereldwijde markt voor smart city-producten en -diensten zal in 2025 maar liefst $237,6 miljard waard zijn.

Slimme steden zijn afhankelijk van oplossingen als sensoren, kunstmatige intelligentie (KI) en het Internet of Things (IoT) om de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren. Smart city-producten en -diensten worden een belangrijke industrie die in 2025 maar liefst $237,6 miljard waard zal zijn. Er zijn veel inspirerende voorbeelden van hoe innovatie, gestimuleerd door overheden en bedrijven, echt een verschil kan maken in het dagelijks leven en in dit artikel vertellen we je over een aantal inspirerende slimme steden in Europa, Azië en de VS.

Amsterdam implementeert slimme stadsoplossingen

Amsterdam is een early adopter van smart city-oplossingen. De stad gebruikt technologie om zijn inwoners een hoge levenskwaliteit te bieden en ter ondersteuning van een uiteenlopende reeks projecten, zoals open dataplatforms, slimme huisvesting, gedistribueerde energieopslag en meer. Lokale autoriteiten zijn zich bewust van het belang van big data en hebben een indrukwekkende open database gecreëerd die alle 32 stadsdistricten bestrijkt en 12.000 datapunten bevat met betrekking tot landwaarde, gezondheidszorg, adressen, verkeer en onderwijs. De stad maakt bovendien gebruik van het Amsterdam Smart City (ASC)-platform dat, in samenwerking met ongeveer 100 partners, meer dan 70 smart city-projecten omvat. Amsterdam Smart City verkent, verbindt en versnelt technologische en sociale innovatieprojecten om een toekomstbestendig Amsterdam te creëren. Aan de hand van verschillende ASC-projecten ontwikkelt de stad slimme oplossingen voor bestaande vraagstukken en transities in de stad.

Projecten die door lokale autoriteiten worden uitgevoerd zijn onderverdeeld in zeven gebieden, waaronder infrastructuur, slimme energie en afval, slimme mobiliteit, circulaire stad, bestuur, onderwijs en burgerparticipatie. Het IoT Living Lab, bijvoorbeeld, is een gebied van 3700 m2 met slimme IoT-beacons en sensoren waar innovators verschillende oplossingen in de stedelijke omgeving kunnen testen. Politie-, brandweer- en ambulancediensten staan via een berichtenservice met elkaar in contact om efficiëntere hulpverlening te kunnen bieden. Ook Vehicle2Grid is een indrukwekkend initiatief. Hiermee kunnen elektrische auto’s tijdens mogelijke stroomuitval fungeren als back-up stroomleveranciers en het elektriciteitsnet stabiliseren. Het verzamelde afval van de stad wordt verbrand om elektriciteit te genereren en banken in de straten worden van biocomposiet-materialen gemaakt. Amsterdam is bovendien de thuisbasis van een bloeiende startup-gemeenschap waarvan de input door lokale autoriteiten erg op prijs wordt gesteld.

Hong Kong staat bol van de technologie

Hong Kong is een ander voorbeeld van een bloeiende slimme stad. De lokale overheid is bezig met het implementeren van een reeks projecten die opgenomen zijn in de Smart City Blueprint-strategie. Bestaande straatlantaarns krijgen bijvoorbeeld een hightech make-over en nieuwe, slimme en multifunctionele lantaarnpalen hebben standaard een 5G-basisstation, bewakingscamera’s, een weerstation, thermische verkeersdetectoren en een wifi-antenne. Ook het vrachtvervoer wordt slimmer. Containers met Chinese bestemmingen worden  beveiligd door slimme sloten en worden alleen automatisch ontgrendeld wanneer ze hun bestemming bereiken. Ook worden er slimme vertrekruimten geïnstalleerd op luchthavens. Hier kunnen passagiers hun paspoorten scannen en door middel van gezichtsherkenningstech geïdentificeerd worden, waarmee een eind gemaakt kan worden aan de lange wachttijden bij het inchecken en de paspoortcontrole.

Ook gevangenissen gaan binnenkort profiteren van geavanceerde technologieën. Er loopt bijvoorbeeld een proefproject in een lokale vrouwengevangenis waar gedetineerden een Fitbit-achtige polsband krijgen die hun vitale statistieken monitort en bewakers waarschuwt voor eventuele afwijkingen. Inwoners van Hong Kong kunnen binnenkort bovendien verschillende datasets bekijken op een internet-dashboard met informatie over het weer, de verkeerssituatie, beschikbare parkeerplaatsen en andere onderwerpen. Hong Kong wil bouwbedrijven ook gaan verplichten om digitale tweelingen van alle toekomstige gebouwen in te dienen. Het doel is om een ​​realistische en bijgewerkte digitale tweeling van een heel stedelijk gebied te creëren waarmee het lokale bestuur de snelle groei van deze bruisende stad in goede banen kan leiden.

Sidewalk Labs bouwt een stedelijke utopie in Toronto

Ook grote techbedrijven zijn geïnteresseerd in het ontwikkelen van slimme steden. Sidewalk Labs, een dochteronderneming van Google’s moederbedrijf Alphabet, is bezig met de ontwikkeling van ‘het meest innovatieve district ter wereld’, aldus CEO Dan Doctoroff. Het project zal plaatsvinden aan de kustlijn van Lake Ontario in Toronto. Het bedrijf wil verschillende woontorens bouwen, tot 30 verdiepingen hoog, met behulp van modulaire componenten die in een lokale fabriek geproduceerd worden. Het is de bedoeling dat 40 procent van deze appartementen bestaat uit sociale woningen. De hightech nederzetting wordt via een light-rail treinverbinding met Toronto verbonden en fietsers en voetgangers kunnen profiteren van de verwarmde bestrating die trottoirs en fietspaden sneeuw- en ijsvrij houdt. Sidewalk Labs belooft bovendien dat het district nul koolstofemissies zal produceren.

Het district zal enorme hoeveelheden data produceren dankzij sensoren in gebouwen en op wegen en straten. Het bedrijf wil analyseren wat er maar te analyseren valt, of het nu gaat om energieverbruik, verkeerspatronen of het gebruik van gebouwen. Het is niet verwonderlijk dat niet iedereen onder de indruk is van deze plannen. De Canadian Civil Liberties Association wil dat de overheid het project stopzet vanwege onduidelijkheden over hoe gegevens verzameld, verwerkt en opgeslagen worden. Sidewalk Labs wil vooral de economische voordelen van het project benadrukken dat tegen 2040 naar verluidt “44.000 directe banen en $14,2 miljard aan jaarlijkse economische impact zal genereren”.

Seoul wordt “hoofdstad van big data”

Samsung, LG Electronics en een aantal andere bekende hightechbedrijven zijn allemaal gevestigd in Zuid-Korea. Het is dan ook geen verrassing dat Zuid-Koreanen en hun (lokale) overheden – waaronder Seoul – ook allemaal gebruikmaken van de nieuwste technologieën. De komende vier jaar is de Seoul Metropolitan Government van plan $1,24 miljard te investeren om de stad te veranderen in een ‘hoofdstad van big data’. Om dat doel te bereiken zullen er in de stad meer dan 50.000 IoT-sensoren geplaatst worden. Deze apparaatjes verzamelen gegevens over fijnstof, de intensiteit van nachtverlichting, het autoverkeer en vele andere zaken. Met deze informatie kunnen de autoriteiten vervolgens een passend beleid ontwikkelen.

Burgers zullen ook kunnen profiteren van responsievere, efficiëntere overheids-callcenters. Het 120 Dasan Call Center-systeem, dat civiele klachten en vragen over openbare diensten afhandelt, is van plan een kunstmatig intelligente chatbot te testen die vragen via sms afhandelt. De regering van Seoul wil bovendien 17.820 bewakingscamera’s installeren met algoritmen die de politie automatisch waarschuwen over vechtpartijen en andere soorten wangedrag. Daarnaast krijgen alle stadsbussen in 2020 gratis openbare wifi. Senioren die alleen wonen zullen ook extra in het oog gehouden worden worden via een systeem van energieleveranciers die hun elektriciteitsverbruik monitoren en eventuele problemen naar aanleiding van ongewoon verbruik of plotselinge staking van stroomverbruik te herkennen.

Singapore verandert in een slimme stadstaat

Azië heeft nog een andere indrukwekkende slimme stad, Singapore: een stadstaat op een eiland. Deze slimme stad maakt gebruik van digitale innovatie om zijn inwoners betere openbare diensten te bieden. Als onderdeel van het Smart Nation-initiatief is de lokale overheid inmiddels met diverse projecten van start gegaan, waaronder het installeren van meer dan 52.000 bewakingscamera’s, waarmee hulpdiensten en de politie in geval van problemen snel in actie kunnen komen. Met het eXchange-platform (CODEX) kunnen overheidsbedrijven gegevens met elkaar uitwisselen en de mobiele app OneService zorgt ervoor dat burgers die klachten hebben of iets willen regelen efficiënt naar de relevante instellingen worden doorverwezen.

Verder heeft Singapore ‘Moments of Life’ in het leven geroepen, een platform dat ouders met jonge kinderen helpt bij verschillende processen, zoals het registreren van de geboorte van een kind, het aanvragen van een overheidssubsidie ​​of het zoeken naar nabijgelegen kleuterscholen. De stad biedt gezinnen bovendien handsfree ticketing-oplossingen die gemakkelijk in- en uitstappen op treinstations mogelijk maken. De transportautoriteit van Singapore is sterk afhankelijk van data-analyse. Door informatie te verzamelen van OV-kaarten en sensoren die in 5.000 voertuigen zijn geïnstalleerd, kan de organisatie bussen efficiënter inzetten, hotspots voor forensendrukte identificeren en reizigers updaten over aankomsttijden van bussen. Het gebruik van digitale technologieën heeft het aantal overvolle bussen zelfs met 92 procent teruggedrongen.

Reykjavík ontwikkelt dataplatforms en duurzame energiebronnen

Nog een eilandnatie die investeert in slimme stadstechnologieën is IJsland. De hoofdstad Reykjavík, waar het grootste deel van de bevolking van het land woont, heeft verschillende duurzaamheidsinitiatieven gelanceerd. De stad maakt hoofdzakelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen als geothermische energie en het lokale energiebedrijf ON Power geeft eigenaren van elektrische voertuigen 40 procent korting bij het gebruik van snellaadpunten die overal in de stad te vinden zijn.

Burgers die de voorkeur geven aan openbaar vervoer kunnen de smartphone-app van de lokale busmaatschappij Strætó bs gebruiken om tickets te kopen, een reis te plannen, aankomsttijden te checken en nieuws over de vervoersdiensten te ontvangen. De stad maakt bovendien optimaal gebruik van data. Het LUKR-platform combineert informatie over verschillende systemen, zoals energie & water, telecommunicatie, gebouwen, perceelsgrenzen en riolering in één enkel systeem. Het platform is verbonden met de nationale onroerend goed- en bevolkingsregisters, waardoor overheidsfunctionarissen geavanceerde analyses kunnen genereren en efficiënter beleid kunnen ontwikkelen.

Tokyo gebruikt slimme technologie ter voorbereiding op rampen

Na de aardbeving in Fukushima in 2011, die leidde tot een verwoestende tsunami en een nucleaire ramp, is Japan fors gaan investeren in slimme stadstechnologieën, met name gericht op projecten voor rampenparaatheid. In Tokio kunnen parken als het Rinkai Disaster Prevention Park worden omgevormd tot een overlevingsfaciliteit met een bunker die mensen kan beschermen tegen rampen. Het Park biedt bovendien laadstations op zonne-energie die verschillende apparaten en e-bikes kunnen opladen. Ook kunnen parkbanken in kooktoestellen getransformeerd worden en heeft het park voldoende voedsel- en watervoorraad om 72 uur door te komen. De autoriteiten van Tokio maken ook gebruik van kunstmatige intelligentie om de beelden van duizenden camera’s te verwerken. Het is de bedoeling om in geval van een ramp de richting van het verkeer te kunnen analyseren en burgers te helpen zo snel mogelijk hun huizen of reddingszones te bereiken.

Japan is ook zeer geïnteresseerd in slimme energie. De Tokyo Electric Power Company (TEPCO) is bijvoorbeeld van plan om tegen 2025 maar liefst 27 miljoen slimme meters te installeren waarmee burgers hun energieverbruik kunnen monitoren en zo nodig terugdringen, wat leidt tot lagere energierekeningen en schonere lucht. En het Bureau van Milieu in Tokio heeft energiebesparende programma’s geïmplementeerd die bedrijven aanmoedigen hun energieverbruik met 20 procent te verminderen en stroomoverschotten te verkopen.

Parijzenaars ontvangen hun digitale diensten via één platform

Parijs maakt gebruik van een toonaangevend digitaal overheidsplatform met de naam Lutece. Meer dan 200 digitale stadsdiensten maken gebruik van het platform wat al geleid heeft tot het stroomlijnen en efficiënter maken van diverse processen. Burgers kunnen het platform bijvoorbeeld gebruiken om hun kinderen voor school in te schrijven, een tennisbaan te reserveren, zich aan te melden voor sociale huisvesting, diverse andere zaken te regelen en relevante bedrijven of instanties te bereiken.

Via de Lutece-applicatie Dans Ma Rue kunnen burgers onder andere melding maken van graffiti in hun straat, waarna de klachten doorgestuurd worden naar het bedrijf dat straten schoonmaakt. Lutece stelt softwareontwikkelaars bovendien in staat om bij het ontwikkelen van nieuwe apps verschillende componenten te hergebruiken, waardoor de stad tijd en geld bespaart. Nejia Lanouar, de chief information officer van de stad Parijs, zegt: “Als we het Lutece-platform niet hadden zouden we de inwoners en de Parijzenaren waarschijnlijk niet zoveel digitale diensten kunnen aanbieden”. Ook steden als Lyon en verschillende gemeenten in de VS zijn van plan om Lutece te implementeren.

Londen wil slimste stad ter wereld worden

Londen wil in 2020 de slimste stad ter wereld zijn. Om dit doel te behalen heeft de lokale overheid meer dan 20 initiatieven gelanceerd die stedelijke uitdagingen als congestie en vervuiling aanpakken en focussen op zaken als financiële inclusie en fysieke activiteit. Het Connect London-project moet ervoor zorgen dat de hele stad voorzien wordt van 5G-connectiviteit en dat de meeste openbare ruimtes gratis wifi zullen bieden. Lantaarnpalen worden uitgerust met luchtkwaliteitssensoren, oplaadpunten voor elektrische voertuigen en camera’s. En de stad werkt samen met het Alan Turing Institute om machine learning te gebruiken voor het analyseren van luchtvervuiling.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, ondersteunt bovendien de lancering van de London Datastore, een open dataportaal dat het publiek toegang biedt tot meer dan 700 datasets met praktische informatie over werkgelegenheid, huisvesting, gezondheid en de economie. De komende tien jaar zullen stadsautoriteiten meer dan $5 miljard investeren in transportprojecten om vervuiling en verkeerscongestie te verminderen. Grote bedrijven volgen met soortgelijke initiatieven. Supermarktgigant Tesco implementeert bijvoorbeeld verschillende groene initiatieven en wil tegen 2025 meer emissievrije voertuigen gebruiken, installaties tegen 2020 alleen op hernieuwbare energie laten draaien en afval tegen 2030 met 50 procent terugdringen.

New York heeft speciale innovatieafdeling voor slimme techprojecten

In New York City wordt ook steeds meer gebruikgemaakt van slimme stadstechnologieën. De NYCx, een innovatieafdeling van het kantoor van de burgemeester, houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder slimme mobiliteit, huisvesting, openbare veiligheid en afvalbeheer. Met het LinkNYC-project wil men traditionele telefooncellen vervangen door kiosken met wifi, tablets, gratis bellen naar alle Amerikaanse staten, een noodknop en USB-poorten voor het opladen van smartphones. Bovendien worden bestaande straatlantaarns geüpgraded met slimme LED-alternatieven die alleen aangaan wanneer er voetgangers in de buurt zijn.

Ook worden overal in de stad duizenden slimme watermeters geïnstalleerd, zodat gebouwbeheerders het waterverbruik kunnen monitoren en terugdringen. Stadsbewoners kunnen bovendien profiteren van slimme vuilnisbakken met de naam Bigbelly – geavanceerde afvalbakken met een grotere opslagcapaciteit dankzij de ingebouwde compactor die op zonne-energie werkt. De sensoren in de Bigbelly sturen een seintje wanneer de vuilnisbak geleegd moet worden. Ook wetshandhavingsunits in de stad maken gebruik van geavanceerde technologie. Het misdaadvoorspellingsprogramma HunchLab is al met succes getest in de stad en heeft bijgedragen aan het verminderen van geweldsmisdrijven in bepaalde delen van New York. Lokale autoriteiten hebben diverse andere plannen voor het inzetten van innovatieve technologieën om stedelijke gebieden schoner, veiliger en welvarender te maken.

Technologie biedt intelligente oplossingen voor stedelijke problemen

Nu steeds meer mensen op zoek gaan naar beter onderwijs en werkgelegenheid worden steden overal ter wereld steeds overbevolkter en drukker. Lokale autoriteiten staan onder druk om topkwaliteit diensten te leveren maar hebben vaak maar een beperkt budget. Dit is een van de redenen waarom ze steeds vaker gebruikmaken van geavanceerde technologieën. Hierdoor ontstaan slimme steden die vertrouwen op sensoren, het IoT, kunstmatige intelligentie en andere innovatieve hulpmiddelen om hun inwoners veiligere wegen, schonere lucht en betere banen te kunnen bieden. Nu het tempo van de verstedelijking wereldwijd blijft toenemen, zullen steeds meer regeringen digitale oplossingen gaan inzetten om hun burgers tevreden te houden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!