Trendwatching kan van cruciaal belang zijn voor de overlevingskansen van je bedrijf

Industries: Management
  • Consumententrends, markttrends en sociale trends
  • Een trendwatcher bestudeert trends en probeert de toekomst te voorspellen
  • Wie maakt er eigenlijk gebruik van trendwatchers?
  • Futuristen en trendwatchers worden steeds waardevoller

Veel bedrijven en organisaties zijn niet op de hoogte van of geïnteresseerd in trends en ontwikkelingen binnen hun branche. Ze zijn voornamelijk gericht op de dagelijkse, kortetermijnactiviteiten. Maar langetermijndenken is wat bedrijven in staat stelt om de exponentiële veranderingen die plaatsvinden te overleven. In veel opzichten is de toekomst er al en zouden bedrijven moeten inzoomen op trends en ontwikkelingen die een positieve of negatieve impact kunnen hebben op hun organisatie. Dit is echter een behoorlijk complexe taak, vooral als je niet weet hoe je trends moet identificeren en analyseren. Er is speciale expertise voor nodig, iets wat alleen een trendwatcher of futurist kan bieden.

Consumententrends, markttrends en sociale trends

Een trend is een langetermijnbeweging die we waarnemen in de samenleving. Het ontwikkelt zich als iets bijzonders, iets nieuws, maar na verloop van tijd wordt het de norm. Iemand maakt bijvoorbeeld gebruik van een innovatief nieuw product of heeft nieuwe ideeën of begint een bepaalde manier van leven. Anderen kopiëren dit tot het innovatieve en het nieuwe evolueert in een verandering in onze ziens- of handelswijzen of andere sociale omstandigheden. Trends laten hun sporen achter en worden een onderdeel van het dagelijks leven. En er zijn verschillende soorten trends – bijvoorbeeld consumententrends, markttrends en sociale trends.

Een bovenaanzicht van een groep van 15 mensen die in een cirkel staan en naar boven kijken, met in het midden een staafdiagram en drie cirkels met woorden
Een trend is een langetermijnbeweging die we waarnemen in de samenleving.

Consumententrends beantwoorden vragen als “hoe gedragen onze klanten zich?” – met “ze winkelen steeds meer online”. Markttrends beantwoorden vragen als “wat gebeurt er in onze branche?” – met “er is vanwege de vergrijzing een groeiende vraag naar trapliften”. Maatschappelijke trends hebben invloed op onze omgeving. Ze beantwoorden de vraag “in wat voor wereld leven we?” – met bijvoorbeeld “toenemende globalisering”. De uitdaging is om uit te vinden welke trends van invloed zijn op jouw bedrijf of branche en hoe je die informatie kunt omzetten in bruikbare inzichten.

Een trendwatcher bestudeert trends en probeert de toekomst te voorspellen

Een trendwatcher of futurist, volgens Wiktionary, is “iemand die trends bestudeert en probeert toekomstige trends te voorspellen”. Trendwatchers zijn voornamelijk in dienst van of worden ingehuurd door grote organisaties, zoals bedrijven in de maakindustrie, energiebedrijven, de overheid en het leger. Hun taak is om te observeren en te bestuderen hoe dingen veranderen en vervolgens voorspellingen te doen. Trends ontstaan als ontwrichters en vernieuwers, die op creatieve manieren inspelen op de behoeften van de consument. Trendwatchers zien deze trends vanaf het moment dat hun ontwikkeling begint en bepalen of ze ‘staying power’ hebben. Ze praten met mensen van verschillende achtergronden en uit verschillende industrieën en onderzoeken sociale, economische, technologische, milieu- en politieke ontwikkelingen om een idee te krijgen van de wereldwijde krachten die onze houdingen, overtuigingen, waarden en klanteisen mogelijk bepalen. Vervolgens voorspellen ze welke impact deze factoren zullen hebben op de toekomst van een bedrijf of organisatie en bieden ze bruikbare inzichten, strategieën en kansen voor innovatie.

Wie maakt er eigenlijk gebruik van trendwatchers?

Enkele bekende bedrijven die gebruik maken van trendwatchers zijn Google, Tesla, Ford, Cisco, Procter & Gamble, Intel en General Motors. Naast Google’s interne futurist en medeoprichter Ray Kurzweil, heeft de techgigant ook externe futuristen in dienst voor business- en strategische toekomstplanning. En Ford werkt al vijf decennia samen met futuristen en trendwatchers. Deze speelden zelfs een prominente rol in de alliantie tussen Ford, Uber en Google. Ook bedrijven in de toeristische sector maken in toenemende mate gebruik van trendwatchers, omdat hun sector wordt beïnvloed door technologieën als virtuele en augmented reality en het feit dat de samenleving steeds multicultureler wordt – waardoor er behoefte ontstaat aan waardevolle inzichten in deze sector.

Futuristen en trendwatchers worden steeds waardevoller

Bedrijven overleven al jaren zonder futuristen of trendwatchers, maar het lanceren van nieuwe diensten en producten en het behouden van klanten wordt steeds complexer. Veel organisaties vinden het lastig om goed te begrijpen wat de toekomst in petto heeft en CEO’s en managers zijn vaak te druk bezig met het runnen van hun bedrijf en hebben weinig tijd om na te denken over the bigger picture. Maar de wereld verandert snel, en als je niet op de hoogte bent van nieuwe trends en wat deze betekenen voor de toekomst van je bedrijf, is de kans groot dat je de verkeerde kant op gaat of het nakijken hebt. Dit geldt met name voor oudere, gevestigde organisaties met een lange productontwikkelingstermijn. Futuristen en trendwatchers zijn waardevol, dat is duidelijk. Ze kunnen anticiperen op belangrijke trends, kritisch inzicht en visie bieden en deze vertalen in strategieën. Ze helpen organisaties zich aan te passen wanneer veranderingen zich voordoen, zodat ze kunnen voldoen aan veranderende klantverwachtingen en concurrentievoordeel kunnen behalen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!