- Dankzij de technologie van Piëch kun je je auto supersnel opladen
- De luxe elektrische Piëch Mark Zero laad je binnen 5 minuten op
- Harley-Davidson komt binnenkort met elektrische motorfiets
- Even voorstellen: ’s werelds eerste 3D-geprinte elektrische motorfiets
- Rolls-Royce bouwt snelste elektrische vliegtuigen ter wereld
- EV’s zijn een snelgroeiende technologie
Benzine- en dieselvoertuigen verliezen langzaam hun status als de bouwstenen van het moderne transportsysteem. Gedreven door milieu- en winstoverwegingen investeren regeringen en bedrijven steeds meer in elektrische voertuigen (EV’s). Gelukkig zijn er veel landen die de aankoop van elektrische auto’s en de bouw van laadstations subsidiëren en gaan steeds meer bedrijven op dat gebied innoveren. Duitsland heeft bijvoorbeeld een subsidiefonds van €600 miljoen opgericht om de verkoop van elektrische auto’s en plug-in hybriden een boost te geven en daarnaast krijgen fabrikanten nog eens een extra €600 miljoen. Landen als China, Noorwegen en de VS zijn bezig met soortgelijke stimuleringsmaatregelen.
Het is niet verwonderlijk dat de wereldwijde EV-markt in 2025 naar verwachting $567 miljoen zal bereiken. Volgens McKinsey & Company bedroeg de wereldwijde verkoop van nieuwe elektrische voertuigen in 2017 meer dan 1 miljoen eenheden en dit zou tegen 2020 wel eens kunnen oplopen tot 4,5 miljoen. Autofabrikanten zijn van plan om tegen 2021 ongeveer 340 nieuwe EV’s op de markt te brengen, terwijl Californië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd dat ze de verkoop van voertuigen met fossiele brandstof tegen 2040 zullen beëindigen.
Nederland is hier ook enorm ambitieus in en wil alle auto’s tegen 2030 emissievrij gemaakt hebben. Het lijkt erop dat we op de goede weg zijn, want er zijn bijna 50.000 volledig elektrische auto’s in het land, twee keer zoveel als aan het einde van 2017, exclusief hybriden. Van alle nieuwe auto’s die in 2018 in Nederland zijn geregistreerd is een indrukwekkende 5,4 procent volledig elektrisch. Eigenaren van EV’s besparen duizenden euro’s aan registratiebelasting en wegenbelasting. Bovendien bundelen autoriteiten hun krachten met lokale bedrijven en onderwijsinstellingen om het aantal laadpunten uit te breiden. Ook onze treinen, metro’s en trams zijn 100 procent elektrisch en de stroom daarvoor wordt door windenergie opgewekt. Het is de bedoeling dat ook onze taxi’s tegen 2021 elektrisch zijn.
Deze ontwikkelingen geven aan hoe de toekomst van transport eruit zou kunnen zien. Maar als we ooit voor elkaar willen krijgen dat EV’s mainstream worden, zullen we auto’s moeten bouwen die je sneller kunt opladen, meer bereik hebben en bovendien minder kosten. Het enorme aantal innovatieve EV-projecten is een teken dat creatieve bedrijven de meeste van deze obstakels kunnen overwinnen.
De luxe elektrische Piëch Mark Zero laad je binnen 5 minuten op
Een Duits-Zwitserse elektrische auto-startup, Piëch Automotive, onthulde onlangs De Piëch Mark Zero, de allereerste luxe elektrische auto van het bedrijf. Het voertuig loopt op innovatieve accutechnologie, met cellen die in 4:40 minuten tot 80 procent kunnen worden opgeladen. Met andere woorden, opladen kost net iets meer tijd dan tanken bij een benzinestation. Bovendien zijn de accu’s lichter dan die in de meeste andere EV’s, waardoor het gewicht van de auto onder de twee ton komt.
De auto heeft bovendien een indrukwekkend bereik van 500 km en wordt aangedreven door drie motoren, elk met een vermogen van 150 kW. Van 0 tot 100 duurt met de Piëch maar 3,2 seconden en de auto kan een topsnelheid bereiken van 250 km/u. Deze statistieken moeten overigens nog wel even worden bevestigd in de echte wereld. De Piëch Mark Zero is namelijk een conceptauto en is nog niet in productie genomen. Ook heeft het bedrijf de prijsklasse van dit voertuig nog niet bekendgemaakt, maar het is wel duidelijk dat kopers met een hoog inkomen de doelgroep vormen.
Deze elektrische auto is sneller dan Ferrari en Lamborghini
Een ander leuk speeltje voor mensen die iets te besteden hebben is afkomstig van Italiaanse ontwerpers. Autofabrikant Automobili Pininfarina onthulde onlangs de vierwielaangedreven Pininfarina Battista, een volledig elektrisch voertuig dat een 1.900 pk en 2.300 Nm aandrijflijn krijgt – twee keer meer dan een Formule 1-auto. Concurrenten als Ferrari en Lamborghini hebben hier dus letterlijk het nakijken. De Battista heeft een accupakket met een capaciteit van 120 kWh en kan binnen twee seconden een sprintje trekken van 0 tot 100. De topsnelheid van de Battista is meer dan 400 km/u en de actieradius ligt op 450 kilometer.
Anand Mahindra, de voorzitter van de Indiase conglomeraat Mahindra Group en eigenaar van Automobili Pininfarina, is zich ervan bewust dat gedeelde mobiliteit en autonome voertuigen de toekomst zijn. Hij is echter ook van mening dat deze trend geen invloed zal hebben op de wens om mooie dingen te willen hebben. Er worden in totaal 150 Battista’s gebouwd die in 2020 beschikbaar moeten komen. Daarvan gaan er 50 naar Europa, 50 naar de VS en 50 naar Azië en het Midden-Oosten. Emissievrije technologie ontwikkelt zich snel en de Battista – waar een prijskaartje van tussen de $1,75 en $2,2 miljoen aan zal komen te hangen – bewijst dat elektrische auto’s beter kunnen presteren dan voertuigen op fossiele brandstof.
De elektrische motorfiets van Harley-Davidson gaat binnenkort de weg op
Ook de beroemde motorfabrikant Harley-Davidson betreedt de markt voor groene voertuigen. Als je nu een pre-order plaatst voor de LiveWire, de eerste elektrische motorfiets van het bedrijf, kan deze naar verwachting in augustus 2019 geleverd worden. De prijs is vastgesteld op $29,799, wat behoorlijk boven het prijskaartje van concurrenten als Zero S uitsteekt – waar je al een elektrische bike koopt voor $10.995. De LiveWire wordt geleverd met een krachtige motor die in minder dan vier seconden van 0 tot 100 km/u optrekt en met één acculading kun je 177 km afleggen.
Dankzij de elektrische motor is er geen koppeling of versnelling, wat veel nieuwe eigenaren waarderen. Wel blijft deze elektrische motor het onderscheidende en iconische Harley-geluid produceren. De motorfiets wordt ook uitgerust met het H-D Connect-systeem, mobiele connectiviteit die ondersteund wordt door Panasonic. Hiermee ontvang je via je Harley-Davidson smartphone app data als accustatus en GPS-locatie en krijg je een waarschuwing wanneer er bijvoorbeeld iemand aan je Harley komt terwijl deze ergens geparkeerd staat. Harley-Davidson is van mening dat de LiveWire ’s werelds meest connected motorfiets wordt. Maar of dit 116-jaar oude merk net zoveel aantrekkingskracht heeft op jongere, tech-savvy motorrijders als op bestaande klanten valt nog te bezien.
Even voorstellen: ’s werelds eerste 3D-geprinte elektrische motorfiets
De Duitse 3D-printer-fabrikant BigRep is nog een stapje verder gegaan dan Harley-Davidson door elektromotoren met 3D-printtechnologie te combineren. Het eindresultaat is Nera, een futuristische motorfiets met scherpe hoeken en luchtvrije banden. De bike bestaat uit slechts 15 volledig geprinte onderdelen – met uitzondering van de elektronische componenten. Het project bevindt zich nog in de prototypefase maar er wordt wel al volop getest. Als Nera klaar is voor de markt zal de motorfiets naar verwachting rond de $2.600 kosten.
Stephan Beyer, de CEO van BigRep, zegt: “Historisch gezien waren ingenieurs en ontwerpers qua productietechnieken als slijpen en vormen nogal beperkt”. Maar met 3D-printtechnologie kunnen bedrijven een breed scala aan vormen maken en integreren in een eindproduct. Ook kunnen ontwerpers prototypen onmiddellijk testen en wijzigingen aanbrengen zonder te hoeven wachten tot externe leveranciers nieuwe onderdelen geleverd hebben.
Rolls-Royce bouwt snelste elektrische vliegtuigen ter wereld
Terwijl de meeste EV-fabrikanten zich bezighouden met voertuigen, gaat de Britse vliegtuig- en scheepsmotorengigant Rolls-Royce de lucht in. Het project is onderdeel van ACCEL – Accellerating the Electrification of Flight – dat volgens het bedrijf de derde golf van de luchtvaart moet inluiden en elektrisch vliegen een flinke boost moet geven. Het project wordt voor een deel gefinancierd door de Britse overheid en het is de bedoeling dat Rolls-Royce in 2020, met een doelsnelheid van 480 km/u, ‘s werelds snelste volledig elektrische vliegtuig over Groot-Brittannië vliegt. Het huidige snelheidsrecord voor elektrisch vliegen – dat door Siemens in 2017 werd gevestigd – staat op 330 km/h.
De batterij van het Rolls-Royce-vliegtuig bevat 6000 dicht opeengepakte cellen die drie lichtgewicht motoren aandrijven met een totaal vermogen van meer dan 500 pk en een bereik van 321 kilometer. Het vliegtuig wordt voorzien van een volledig elektrische aandrijflijn met 90 procent energie-efficiëntie. Volgens het bedrijf is dit de meest energiedichte vliegtuigbatterij ooit en het apparaat moet genoeg energie kunnen leveren om, volledig emissievrij, van Londen naar Parijs te vliegen.
Dat is echter nog een hele uitdaging want de batterij moet krachtig, licht en stabiel genoeg zijn zodat deze niet oververhit raakt. Als de ingenieurs dit voor elkaar krijgen is dat een grote stap in de richting van volledig elektrisch vliegen. De nieuwe motor zou geschikt zijn voor verschillende soorten vliegtuigen en schone luchtvaart een realiteit maken. De projectmanager van Rolls-Royce, Matheu Parr, is ervan overtuigd dat het Britse bedrijf dit voor elkaar zal krijgen. Hij zegt: “Op dit moment hebben we er enorm veel vertrouwen in”.
De EV is aan een sterke opmars bezig
De enorme hoeveelheid grootschalige investeringen in elektrische voertuigen geeft aan dat overheden en bedrijven EV’s beschouwen als de toekomst van emissievrij transport. Toch zijn EV’s geen magische silver bullet waarmee we alle problemen kunnen oplossen. Ten eerste blijft steenkool de meest gebruikte energiebron in de wereldwijde elektriciteitsproductie, wat betekent dat het opladen van elektrische auto’s indirect bijdraagt aan de milieuvervuiling. Ook kan een grote hoeveelheid EV’s in stedelijke gebieden leiden tot een toename van de elektriciteitsvraag en instabiliteit in het elektriciteitsnet veroorzaken. Daarnaast belemmeren lange accu-oplaadtijden, hoge prijzen, beperkte actieradius en een gelimiteerd netwerk van oplaadpunten de groei van deze markt.
Toch bieden elektrische voertuigen veel voordelen, en de technologische innovaties in deze industrie laten hun brede toepasbaarheid zien. Ja, ze zijn duurder, maar het opladen van een EV kost minder dan tanken. Ook kun je de aanschafkosten met subsidies flink terugdringen. En ook al worden ze nu nog opgeladen door ‘vuile’ energiebronnen – tijdens het gebruik zijn ze minder vervuilend dan traditionele auto’s. Als we kijken naar de groeiende wereldwijde investeringen in duurzame energiebronnen lijken schone elektrische auto’s in ieder geval een zeer realistisch en haalbaar doel.
Share via: