Van vibrerende yogabroek tot hardloopcoach in je schoenen – deze 5 wearables veranderen hoe we sporten

Industries: Entertainment
Trends: Wearables
  • Athos maakt van je sportkleding een personal trainer
  • Het slimme fitnesstracker-shirt van Hexoskin kan gewoon in de wasmachine
  • Stridalyzer: een hardloopcoach in je schoenen
  • Met de slimme sokken van Sensoria ren je iedereen voorbij
  • Verbeter je yogaposes met de slimme Nadi X yogabroek

Als je bescheiden trainingsdoelen hebt en je wilt alleen een beetje meer bewegen, zijn fitness trackers als Fitbit een prima oplossing. Ze kunnen je helpen met het bijhouden van je activiteit en de calorieën die je verbrandt. Veel mensen hebben niet veel meer dan dat nodig om gezonde veranderingen in hun leefstijl vol te houden.

Maar voor een serieuzere atleet – prof of amateur – is hartslagdata en informatie over verbrande calorieën niet genoeg. Bovendien is het tijdens intensieve trainingen of wedstrijden niet praktisch om een pols- of borstband te dragen. Maar dankzij nieuwe ontwikkelingen kan sensortechnologie nu in kleding en schoenen verwerkt worden. Van fitnessshirts tot slimme zolen, er is een nieuwe reeks sportkleding ontstaan die atleten helpt om hun sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Athos maakt van je sportkleding een personal trainer

Tot voor kort moest je als atleet voor nauwkeurige gegevens over je sportprestaties naar professionele trainingsfaciliteiten of wetenschappelijke laboratoria. Daar brengen deskundigen kleine, bedrade sensoren aan die spierprestaties met elektromyografie (EMG) kunnen meten. Dit kan op de huid bovenop de spier of met naald-elektrodes in de spier. Je kunt je voorstellen dat dit geen praktische en soms zelfs pijnlijke methode is.

Julie Desjardins, head of research bij Athos, vertelt Sports Illustrated dat deze technologie eigenlijk uitsluitend gebruikt wordt in high-performance instituten – plaatsen waar professionele atleten trainen bijvoorbeeld, maar ook in veel revalidatieklinieken en bij onderzoek naar neuromusculaire stoornissen.

Een man in zwarte slimme sportkleding met gewichten
Het Athos Training System biedt serieuze atleten nu de feedback die ze nodig hebben om hun prestaties te maximaliseren, waar ze ook zijn.

Het Athos Training System biedt serieuze atleten nu de feedback die ze nodig hebben om hun prestaties te maximaliseren, waar ze ook zijn. Een strakke onderlaag van rekbare stof houdt geavanceerde draadloze sensoren tegen je spieren. Elke sensor registreert spieractiviteit, filtert overbodige informatie eruit en stuurt gedetailleerde prestatie-informatie naar een met het systeem verbonden smartphone. Op deze manier weet je in real time welke spieren actief zijn, hoe hard ze aan het werk zijn en in welke volgorde. Het systeem van Athos kan je ook informatie geven over symmetrie – of één kant van het lichaam bijvoorbeeld meer of minder werk doet dan de bedoeling is.

Voor professionals die veel meer nodig hebben dan een basic fitnesstracker is dit een geschenk uit de hemel. Sheila Marikar schrijft voor Fortune: “Het Athos-systeem biedt spier-specifieke informatie die geanalyseerd kan worden en waar onmiddellijk op kan worden gereageerd”. Voor atleten als Jeremy Cash, een American footballspeler van het Duke University team, is Athos essentieel. Het waarschuwde hem direct voor fouten in de manier waarop hij benchpress-oefeningen deed. En door deze real-time feedback goed te gebruiken zag hij onmiddellijk verbetering in zijn prestaties.

Het slimme fitnesstracker-shirt van Hexoskin kan gewoon in de wasmachine

Het Hexoskin Smart Shirt is een innovatieve aanvulling op de slimme technologie die beschikbaar is voor sporters. De ontwerpers van Hexoskin realiseerden zich dat het dragen van een hartslagmonitor die tijdens het hardlopen aan je borst vastzit niet praktisch is. En ze realiseerden zich ook dat sporters over het algemeen niet beperkt willen worden tot het gebruik van één app. Het Hexoskin shirt is dé oplossing voor beide problemen, dus als je op zoek bent naar uitgebreide, gemakkelijk te gebruiken fitnesstrackers, is dit een hele goede optie.

Zwart slim overhemd met grafieken en zwevende getallen die de hartslag, spierspanning en ademhalingscapaciteit aangeven
Het Hexoskin Smart Shirt is een innovatieve aanvulling op de slimme technologie die beschikbaar is voor sporters.

Het Hexoskin shirt, gemaakt van Italiaans topmateriaal, beweegt, ademt en draagt net als andere sportkleding, volgens Dan Graziano van CNET. Je kunt het zelfs in de wasmachine doen! Maar het shirt is vooral bijzonder omdat het zo intelligent is. Volgens Graziano kun je met het Hexoskin shirt “stappen tellen, afstand bijhouden, verbrande calorieën tellen en zelfs de kwaliteit van je slaap meten. Het kan ook je hartslag, hartslagvariabiliteit, ademhalingsfrequentie en ademvolume meten”. En hoewel de bijbehorende app meer en betere fitnessinformatie kan bieden dan de meeste andere, is het Hexoskin shirt – voor gebruikers die daar behoefte aan hebben – ook volledig compatibel met populaire apps als Strava, Runkeeper, MapMyRun, Runtastic, Endomondo, Argus en Polar Beat.

Stridalyzer: een hardloopcoach in je schoenen

Zoals iedere hardloper weet, is een goede looptechniek de sleutel tot verantwoord hardlopen. Stridalyzer heeft één doel: jou blessurevrij houden door feedback te geven waardoor je je looptechniek kunt verbeteren. Volgens de blog van IPPINKA vertellen deze slimme zolen je alles wat je moet weten over “eventuele onregelmatigheden in gewichtsverdeling op je knieën, enkels, binnenvoetbogen en voeten (voor- en achter)”.

Slimme inlegzolen naast een smartphone met
Stridalyzer heeft één doel: jou blessurevrij houden door feedback te geven waardoor je je looptechniek kunt verbeteren.

Ze zijn eenvoudig te gebruiken. Voordat je gaat hardlopen laad je ze op, leg je ze in je schoenen en koppel je ze aan de bijbehorende mobiele app. Terwijl je loopt, meten piëzo-elektrische sensoren elke voetstap en berekenen ze de druk op je voeten en gewrichten. Dit wordt weergegeven met coole, kleurgecodeerde afbeeldingen. Lydia Palmieri, die deze slimme inlegzolen testte voor Running Divas, zegt: “De app zelf is makkelijk in gebruik, het toont tempo, verbrande calorieën en info over looptechniek”.

Met de slimme sokken van Sensoria ren je iedereen voorbij

Net als de mensen achter Stridalyzer wil Sensoria hardlopers gezond houden. Ze ontwikkelden de Sock 2.0, een slimme sok met textielsensoren die je kan vertellen wat je moet weten over je voeten, je looptechniek en je trainingsdoelstellingen. Viju Matthew schrijft in Robb Report dat je je over comfort geen zorgen hoeft te maken. De sensoren zijn met het high-performance weefsel van de sok verweven en zijn tijdens het dragen niet detecteerbaar”, zegt hij.

Een closeup van twee mensen met slimme sneakers aan die een berg op rennen
Net als de mensen achter Stridalyzer wil Sensoria hardlopers gezond houden.

Hoewel niet zo indrukwekkend als de Stridalyzer, kan Sensoria’s sock – met behulp van een aan de sok gekoppelde enkelband – een hardloper meer informatie geven dan een standaard fitnessmonitor. Bovendien is de sok qua lange termijn statistieken veel beter. John Cook schrijft voor GeekWire: “Deze hightech sok – gemaakt van antibacterieel, anti-blaar- en zweetwikkend materiaal – is ontworpen om kernmetrieën als cadans, voetlanding en de impactkrachten van hardlopers te meten. Het meet ook de afstand en je snelheid, coole features voor hardlopers. Davide Vigano, CEO van Sensoria, vertelt dat de “Sensoria Sock 2.0 ook gegevens in real time kan streamen en statistieken over de loopafstand een maand lang kan opslaan, zodat gebruikers zonder hun smartphone kunnen trainen”.

Verbeter je yogaposes met de slimme Nadi X yogabroek

Nadi X is een slimme yogabroek, een échte slimme yogabroek. Je koppelt hem aan de bijbehorende app en vervolgens kan de broek aanvoelen wat je probeert te doen, je bewegingen meten en je intenties analyseren. Je gelooft het niet, maar de broek kan het verschil ‘zien’ tussen Warrior III en Downward Dog. Wanneer je in de verkeerde houding staat, kan de broek je daarop wijzen. Er zit een piepklein batterijtje net achter en boven je knie, die de Nadi X zacht laat trillen – op je enkels, dijen of billen – zodat je je houding kunt corrigeren. Hoe beter je het doet, des te subtieler de correctie.

Een vrouw in zwarte atletische kleding doet yoga in een semi-donkere kamer
Je koppelt hem aan de bijbehorende app en vervolgens kan de broek aanvoelen wat je probeert te doen, je bewegingen meten en je intenties analyseren.

Billie Whitehouse, mede-oprichter van Nadi X vertelt Dezeen: “Aanraking, wat altijd een belangrijk aspect van ons merk is geweest, is ook een sleutelfactor van yogatraining”. Haar doel was om een slimme broek te maken die zich tijdens elke yogasessie als een persoonlijke trainer gedraagt. Aanraking is een universele taal waarmee je kunt begrijpen wat de essentie is van waar je aandacht op moet richten in yoga”, vervolgt ze. “Nadi X repliceert de zachte aanraking van je yogaleraar”. Het is getest door 50 instructeurs die allemaal een verschillende lichaamsbouw hadden. Dus het maakt niet uit wie je bent of hoe je gebouwd bent, Nadi X kan door iedereen gebruikt worden.

Vergis je niet – de fitnessgadgets in dit artikel zijn allesbehalve goedkoop. Een complete Athos-set kost bijna $700 en voor een Nadi X yogabroek moet je $179 neertellen. De prijzen dalen wel, want die slimme yogabroek was een paar maanden geleden nog 2 keer zo duur, maar verwacht niet dat deze technologie goedkoop wordt. Maar Eviana Hartman, schrijver voor Vogue, realiseerde zich – toen ze Whitehouse vragen stelde – dat de prijzen toch wel logisch zijn. “Tel al die yogalessen maar eens bij elkaar op”, zei Whitehouse. “Een privéinstructeur kost 150 tot 200 dollar per uur. Deze broek is net als een instructeur die elke les met je meegaat”. Als je het zo bekijkt, vallen de prijzen voor deze hightech gadgets misschien inderdaad wel mee

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!