- Enkele interessante statistieken
- Wat kunnen VR en AR voor marketing betekenen?
- Voorbeelden van VR en AR in marketing
- Hoekstenen van de ‘nieuwe normale’ klantervaring
De beste ideeën worden uit nood geboren en dit is vooral tijdens de aanhoudende coronacrisis duidelijk geworden. Marketingteams moesten weer terug naar de basis en nieuwe strategieën bedenken, aangezien de tools en technologieën die eerder waren ontworpen om klanten te verleiden naar winkels te komen volledig aan de kant geschoven moesten worden. Vóór corona waren er talloze klantcontactmomenten, waardoor (marketing)bedrijven het niet nodig vonden om fors in technologieën als virtual reality (VR) en augmented reality (AR) te investeren. De pandemie heeft echter geleid tot een toenemende acceptatie en implementatie van deze technologieën, omdat ze manieren boden waarop klanten en merken tijdens de lockdowns en winkelsluitingen toch met elkaar in contact konden zijn.
Enkele interessante statistieken
Volgens een wereldwijde analyse van investeringsbank Goldman Sachs zal de markt van VR en AR in 2025 een totaalwaarde van $35 miljard dollar bereiken en maar liefst 315 miljoen gebruikers tellen. VR en AR hebben het potentieel om bedrijfsmodellen en de manier waarop we transacties uitvoeren volledig te transformeren. Het beroemde internationale veilinghuis Sotheby’s is bijvoorbeeld gestart hun luxe huizen in VR aan potentiële kopers te presenteren en de Amerikaanse bouwmarktketen Lowes heeft ‘Holorooms’ in zijn winkels geïmplementeerd om klanten te helpen hun woningrenovatie-ideeën te visualiseren.
En uit een onderzoek van Futurum Research uit 2019 blijkt dat 69 procent van de consumenten wereldwijd verwachtte in 2021 VR en AR te gebruiken om producten uit te proberen. Momenteel geeft 61 procent van de online klanten er de voorkeur aan om op websites te kopen die AR aanbieden en 35 procent zegt dat AR van invloed is op hoeveel ze online uitgeven. Daarnaast zegt 49 procent van de ondervraagde klanten waarschijnlijk meer te zullen betalen voor een product als ze het in AR kunnen bekijken en is 45 procent van mening dat AR helpt bij hun aankoopbeslissingen. Volgens een onderzoek van Facebook’s AR-partner Vertebrae rapporteerden retailers die AR gebruikten tijdens de pandemie een 19 procent toename in de klantbetrokkenheid. Uit het onderzoek bleek ook dat de conversieratio’s met 90 procent stegen wanneer consumenten gebruikmaakten van AR.
Wat kunnen VR en AR voor marketing betekenen?
Virtual marketing omvat het creëren van een gesimuleerde maar realistische omgeving en kan, afhankelijk van de omgeving en het device, zowel alleen visueel als multisensorisch zijn. Een virtual reality-headset zorgt bijvoorbeeld voor een volledig meeslepende ervaring en een AR-filter creëert een overlay van virtuele objecten of informatie op de realiteit die je door je smartphonecamera ziet. Augmented reality is goedkoper en haalbaarder voor bedrijven en toegankelijker voor klanten, omdat je er alleen een app en een smartphone of tablet voor nodig hebt. Virtual reality, daarentegen, is een volledig meeslepende ervaring waar je een headset en een computer voor nodig hebt.
Dankzij digital reality-technologieën wordt een mate van interactie en onderdompeling mogelijk die door de meeste andere (digitale) technologieën niet te evenaren is. Met digital reality kun je de beperkingen van tijd en ruimte in de echte wereld als het ware overstijgen. Tegenwoordig is het heel gewoon om je hotelkamer eerst virtueel te bekijken voordat je deze reserveert. Ook een virtueel museumbezoek of kleding ‘passen’ voordat je iets koopt is niets bijzonders meer. Veel bedrijven maken al gebruik van VR en AR om de dynamiek tussen merken en klanten te versterken en de kloof tussen beleving en actie te overbruggen. Omdat AR met name op smartphones wordt gebruikt, is het voor bedrijven vrij eenvoudig om deze technologie in te zetten om hun naamsbekendheid en merkwaarde te vergroten. De indrukwekkende virtuele ervaringen die AR mogelijk maakt kunnen worden gebruikt voor het uitproberen van vrijwel elk product of dienst. Denk daarbij aan het testen van een nieuwe lippenstift of een bril, tot het ‘besturen’ van een nieuwe auto of het uitproberen van een nieuw bankstel in je woonkamer. AR biedt klanten ‘hands-on’ ervaringen met producten en diensten, zodat ze een weloverwogen aankoopbeslissing kunnen nemen.
Sinds het begin van de pandemie hebben steeds meer bedrijven ervoor gekozen om in VR en AR te investeren. Niet alleen om de winkelervaring van hun klanten te optimaliseren maar ook om hun marketingstrategieën te verbeteren. Deze technologieën bieden klanten meeslepende en gepersonaliseerde merkervaringen met hoge entertainmentwaarde en kunnen bovendien via allerlei verschillende marketingkanalen worden ingezet. VR en AR maken e-mailmarketingcampagnes veel levendiger en interessanter en bovendien kunnen QR-codes ook op brochures of pamfletten worden afgedrukt. Wanneer de klant deze code scant wordt hij doorgelinkt naar eventuele aanvullende informatie, zoals videocontent of social mediapagina’s. Augmented reality wordt in steeds meer sectoren en in allerlei verschillende bedrijven en etablissementen gebruikt. Bijvoorbeeld in winkels, in de horeca, op scholen, bij bushaltes en in musea, concertzalen en sportstadions.
Voorbeelden van VR en AR in marketing
Omdat VR en AR enorm krachtige marketingtools zijn, is het geen wonder dat steeds meer grote merken overal ter wereld deze technologieën in hun marketingstrategieën integreren. VR en AR stellen klanten in staat om persoonlijk met merken, producten en diensten kennis te maken, versnellen het aankoopproces en bieden allerlei gepersonaliseerde mogelijkheden. Hier volgen verschillende voorbeelden van bedrijven die deze opmerkelijke technologieën met veel succes in hun marketingstrategieën hebben geïntegreerd.
Met de IKEA Place-app kun je meubels virtueel uitproberen
Met de Place-app van woonmeubelgigant IKEA kun je zien hoe meubels er bij jou thuis uitzien voordat je ze koopt. Je kunt zelfs meerdere meubels en of volledige interieurs uitproberen en verschuiven om te zien hoe deze er vanuit verschillende hoeken uitzien. Wanneer je een kamer met je smartphonecamera scant, schaalt de app de meubels automatisch op basis van de afmetingen van de ruimte. Je kiest een of meerdere IKEA-meubels uit de online database en richt je telefoon op de gewenste plek in je kamer. Vervolgens sleep je het meubelstuk naar de gewenste plek om te zien hoe het staat. “Augmented en virtual reality worden echt een gamechanger voor de detailhandel, op dezelfde manier als het internet. Alleen deze keer gaat het allemaal veel sneller”, vertelt Michael Valdsgaard, leider digitale transformatie bij Inter IKEA Systems.
Levi’s en Kohl’s lanceren virtuele paskamer
Het Amerikaanse kledingmerk Levi’s, wereldwijd bekend om zijn legendarische spijkerbroeken, werkt niet alleen samen met techbedrijven als Zeekit, Snapchat en Squad, maar ook met retailer Kohl’s, om klanten indrukwekkende digitale ervaringen te bieden. Het is de bedoeling dat de samenwerking leidt tot virtuele mode- en stylingevenementen, waarbij gebruik wordt gemaakt van portaltechnologie en augmented reality. Op deze manier kunnen klanten virtueel een stylist ontmoeten voor modeadvies en productaanbevelingen. De Virtual Closet – een virtuele paskamer – is beschikbaar via Snapchat. In de Virtual Closet kun je verschillende outfits samenstellen, virtueel passen en ook kopen. De virtuele ervaring begon met lentecollecties en breidde vervolgens uit met athleisure-kleding voor klanten die comfortabele werkkleding voor thuis wilden kopen. De meest recente collectie bestaat uit casual kleding voor scholieren en studenten. “Het back-to-school-seizoen is dit jaar allesbehalve conventioneel. In een tijd waarin bijna niets meer de traditie volgt, hebben we onze traditionele back-to-school-aanpak aangepast. Levi’s werkt samen met belangrijke partners om via nieuwe platforms met studenten in contact te komen”, aldus een woordvoerder van Levi’s.
Hologram in een fles whisky
The Glenlivet Distillery heeft, in samenwerking met Shazam, een intrigerende AR ‘tasting experience’ gelanceerd voor zijn mysterieuze limited-edition single malt whisky: The Glenlivet Code. De whisky is geïnspireerd op Britse codebrekers als Alan Turing en belooft een “labyrint van smaken dat de zintuigen van zelfs de meest veeleisende whiskydrinker zal testen”. En waar je bij aanschaf van een fles whiskey normaliter al het een en ander weet over de smaak, is het hier de bedoeling dat je het geheim van The Glenlivet Code zelf ontdekt. Op de fles vind je namelijk niet het gebruikelijke overzicht met ingrediënten. In plaats daarvan moet je een Shazam-code scannen waarmee je een AR-ervaring ontgrendelt. Het ‘spel’ opent met een virtuele kamer waarin je wordt verwelkomd door een hologram van Alan Winchester, de master-distiller van Glenlivet, die je begeleidt terwijl je de smaken van de whisky ontrafelt. Vervolgens krijg je een score voor het ontcijferen van de ingrediënten van de whisky. Deze scores kun je op social media delen en vergelijken met die van anderen. “We zagen in The Glenlivet Code een unieke kans om een whisky te creëren die nog nooit eerder is gemaakt, met behulp van nieuwe vaten en technieken waarmee we de grenzen verleggen van wat mensen van The Glenlivet verwachten. We nodigen consumenten wereldwijd graag uit om de ultieme uitdaging aan te gaan en de mysterieuze smaaksensatie te ontdekken. Dankzij deze interactieve ervaring kunnen whiskyliefhebbers hun kennis uitbreiden en tegelijkertijd een dieper begrip van The Glenlivet ontwikkelen”, aldus Winchester. “Shazam is vereerd om samen met The Glenlivet aan zo’n uniek project te werken. De codebrekers zouden geïntrigeerd zijn geweest door Shazam, en nu voegt onze technologie voor miljoenen mensen een interactieve laag toe aan een whisky van wereldklasse. Laat het breken van de code maar beginnen”, zegt Miles Lewis, senior vice president van Shazam.
Gesimuleerde Volkswagen-showroom
Tijdens de pandemie hebben ook autodealers zich moeten aanpassen. Bijvoorbeeld door digitale diensten aan te bieden zodat klanten ook vanuit hun luie stoel een auto kunnen kopen. Zo heeft Nissan een nieuwe virtuele showroom gelanceerd waar potentiële kopers nieuwe modellen kunnen bekijken en via videochat met verkopers kunnen praten. Maar Volkswagen Group of America brengt de dealerervaring letterlijk naar je huiskamer. De autogigant is een partnership aangegaan met NBCUniversal en de Amerikaanse actrice en auteur Retta. Het idee achter de samenwerking is om comedy, hologrammen en augmented reality te gebruiken om een gesimuleerde showroomervaring te creëren en klanten de mogelijkheid te bieden om op een nieuwe, futuristische manier een auto te kopen. Zoals bijvoorbeeld de ID.4, de elektrische SUV van Volkswagen. Door middel van virtual reality tech kun je Retta naar je woonkamer ‘teleporteren’ om over de nieuwe opties en functies van de auto te praten. Daarnaast kun je met je smartphone een QR-code op je tv-scherm scannen om de AR-showroomervaring te starten. Kimberley Gardiner, senior vice-president marketing bij Volkswagen of America, vertelt: “Onze elektrische ID.4 is technologisch gezien een zeer indrukwekkende auto. En met @homeShopping van NBCUniversal kunnen we op een gemakkelijk toegankelijke manier met onze klanten over dit nieuwe model communiceren. We hebben nu de mogelijkheid om een heel nieuw publiek vanuit hun luie stoel te laten zien hoe EV’s ook bij hun levensstijl kunnen passen”.
Een virtuele make-over met Makeup Genius van L’Oréal
Het Franse cosmetica- en haarverzorgingsmerk L’Oréal heeft onlangs de Makeup Genius-app gelanceerd die inmiddels tientallen miljoenen keren is gedownload. Dankzij de AR-technologie van de Makeup Genius kunnen klanten op een digitale afbeelding van zichzelf haarkleuren en make-upstijlen uitproberen. Je kunt vooraf ingestelde looks toepassen of specifieke L’Oréal-producten in verschillende tinten en stijlen uitproberen. Elke wijziging wordt direct op de afbeelding toegepast. Makeup Genius is dé oplossing voor de uitdagingen rond het online kopen van cosmetische producten. Klanten zijn namelijk terughoudend met kopen als ze de producten niet eerst kunnen proberen. De app biedt klanten bovendien meer gemak, bespaart hen tijd en verbetert de klantbetrokkenheid bij het merk. En volgens een onderzoek van Accenture geeft 91 procent van de consumenten de voorkeur aan merken die persoonlijke productaanbevelingen doen. Zodra je een keuze heb gemaakt, word je via de app doorgelinkt naar online verkooppunten waar je je aankoop kunt afronden. De app verzamelt ook gebruikersgegevens om een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden, zoals productsuggesties en informatie over nieuwe productlanceringen. Makeup Genius werkt zowel op mobiele apparaten als op desktops en je kunt je resultaten met vriend(inn)en of op social media delen.
Met de AR-functie van Gucci kun je sneakers virtueel passen
Virtual marketing is een uitstekende manier om de release van nieuwe producten aan te kondigen. Zo behoort ook het Italiaanse modehuis Gucci tot het groeiend aantal merken en retailers die VR en AR gebruiken om klanten bij hun aankoopbeslissingen te helpen. Het luxemerk lanceerde een AR-feature in de Gucci-app om zijn nieuwe lijn Ace-sneakers te promoten – met maar liefst 19 verschillende stijlen. Als je je smartphonecamera op je voeten richt kun je zien hoe de verschillende stijlen van de Ace-sneakers eruitzien als je ze aan hebt. De app is ontwikkeld door het in Wit-Rusland gevestigde bedrijf Wannaby en de technologie is behoorlijk indrukwekkend. De app kan je bewegingen volgen, zodat je de sneakers vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Ook kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende Ace-stijlen, foto’s van je favoriete sneakers opslaan op je mobiel, deze delen op social media en doorklikken naar de Gucci-website om de de sneakers te kopen. De technologie is ook beschikbaar via Snapchat, wat een slimme zet is gezien het feit dat millennials fervente Snapchat-gebruikers zijn en goed voor ongeveer 50 procent van de Gucci-verkopen. Als gevolg van de samenwerking met Snapchat en de resulterende UGC (user-generated content) heeft Gucci een stijging in de verkoopcijfers weten te realiseren. “Dankzij deze technologie kan Gucci de nieuwste modellen aan zijn fans presenteren, een boeiende ervaring bieden en mogelijkheden creëren om nieuwe schoenencollecties te bekijken die nog niet gelanceerd zijn”, vertelt het modehuis.
Prada Stories-filter optimaliseert advertentiecampagnes
Luxe modemerken willen allemaal van de AR-trend meeprofiteren en Prada is daarop geen uitzondering. Als onderdeel van een grotere campagne voor 2020 lanceerde het modehuis een ‘Which Character Am I’ Instagram Stories-filter dat de letters van PRADA omzet in een acroniem. Wanneer je het filter gebruikt zie je achter je de tekst ‘Current Prada mood’ verschijnen. Vervolgens worden verschillende sets acroniemen gegenereerd en landt het systeem uiteindelijk op een willekeurige combinatie. Bijvoorbeeld ‘Pleasingly Refined And Deliberately Atypical’, of ‘Pursue Rarity And Defy Apathy, of ‘Provoke Reactions And Demand Attention’. Het filter voegt een fun, game-achtige vibe toe aan je video – omdat het een verrassing is welke woorden je te zien krijgt – en motiveert Instagrammers om het filter voor hun Stories te gebruiken.
Toms creëert VR experience om merksentiment te versterken
Toms, een in Los Angeles gevestigd bedrijf dat schoenen, kleding, handtassen, brillen en zelfs koffie op de markt brengt, staat algemeen bekend om zijn humanitaire initiatieven. Dit begon allemaal toen het merk een paar schoenen ging doneren aan minder bedeelden voor elk paar schoenen dat het verkocht. Het bedrijf beloofde onlangs om een derde van hun netto jaarlijkse winst te doneren aan liefdadigheidsinstellingen die doelen als onderwijs, geestelijke gezondheid en bescherming tegen geweld steunen. Om hun buy-one-give-one-model meer in de spotlight te zetten, besloot het merk te gaan samenwerken met AT&T en een VR-winkelervaring te creëren waarbij klanten de goede daden van het merk kunnen volgen. Klanten kunnen met een VR-headset een 360-gradenvideo bekijken en virtueel meereizen met een van de ‘Giving Trips’ van het merk. Tijdens een van deze trips volg je een skateboarder die naar Colombia reist om schoenen te doneren en zie je hoeveel indruk de gratis schoenen maken op de kinderen. Het doel van de video is om een beter inzicht te geven in het liefdadigheidsprogramma en het positieve sentiment van het merk te versterken. “Mobiliteit en VR zijn nauw met elkaar verbonden. De meeslepende VR-technologie kun je met het krachtige AT&T-netwerk vrijwel overal ervaren”, vertelt Sarah Groves, senior brand marketing manager bij AT&T. Keith Eshelman, voormalig retaildirecteur bij Toms, vertelt dat de campagne enorm succesvol is gebleken en overweldigend positieve reacties heeft opgeroepen.
Hoekstenen van de ‘nieuwe normale’ klantervaring
Het zijn spannende tijden voor de marketingsector. Veranderingen vinden steeds sneller en op grotere schaal plaats. Technologie wordt almaar geavanceerder en een digitaal geïntegreerde toekomst is dichterbij dan ooit. Virtual en augmented reality maken verbazingwekkend meeslepende en interactieve gebruikerservaringen mogelijk, waardoor consumenten een merk ‘up-close-and-personal’ leren kennen. VR en AR ontwikkelen zich dan ook snel als de hoekstenen van de ‘nieuwe normale’ klantervaring en hebben een gouden toekomst in marketing.
Share via: