- Dankzij nieuwe lasersystemen kunnen autonome auto’s zien wat er verderop gebeurt
- Zelfrijdende auto’s kunnen wellicht een eind maken aan drive-by shootings
- Autonome voertuigen kunnen zelfs de symptomen van COVID-19 detecteren
- Zelfrijdende voertuigen communiceren binnenkort met verkeerslichten en andere weggebruikers
- Nieuwe obstakeldetectiemethode maakt autonome auto’s aanzienlijk veiliger
- Kunnen we met de superkracht van zelfrijdende auto’s misdaden voorkomen en levens redden?
Er zijn weliswaar nog lang geen autonome auto’s die volledig geleid worden door het kunstmatig intelligente brein onder de motorkap, maar de slimme technologie die er nu al is heeft verbazingwekkend veel mogelijkheden. Om te beginnen rijden zelfsturende voertuigen tegenwoordig veel beter en veiliger dan wij en dat is een belangrijk punt als je bedenkt dat 95 procent van de ongelukken in de EU wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Alleen al in 2017 zijn er 25.000 mensen omgekomen in het verkeer en daar ligt voor de transportsector de grootste uitdaging. Positief is dat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van geavanceerde technologieën, zoals bijvoorbeeld slimme algoritmes, aantonen dat we op het punt staan autonome voertuigen te ontwikkelen die zelfs onze stoutste dromen overtreffen. Het gaat geweldig goed met het geautomatiseerde wegtransport. De verwachting is dat de markt voor zelfrijdende voertuigen in de EU in 2025 een waarde van €620 miljard zal bereiken. Slimme voertuigen zorgen niet alleen voor meer veiligheid op de weg, ze bieden nog veel meer geweldige mogelijkheden.
Dankzij nieuwe lasersystemen kunnen autonome auto’s zien wat er verderop gebeurt
In een eerder artikel schreven we dat autonome besturingssystemen door middel van LiDAR de weg kunnen ‘zien’ en zo potentieel gevaarlijke situaties en dodelijke ongelukken kunnen vermijden. LiDAR heeft een lange geschiedenis: het systeem was aanvankelijk nogal langzaam, maar tegenwoordig kan het de snelheden op de grote weg gemakkelijk aan. Een researchgroep van Stanford University heeft nu een nieuw lasersysteem ontwikkeld dat beelden van verborgen voorwerpen kan reproduceren, waardoor zelfrijdende auto’s zelfs obstakels om de hoek kunnen waarnemen. “Het is een wijdverbreid misverstand dat je geen beeld kunt creëren van voorwerpen die niet direct in het vizier van de camera zijn. We hebben een manier gevonden om dit soort beperkende situaties te omzeilen”, vertelt Dr. Matthew O’Toole, coauteur van het onderzoeksverslag. Dr. Anna Anund, die een door de EU gefinancierd project leidt voor de ontwikkeling van software voor sensorsystemen voor zelfsturende auto’s, onderstreept nogmaals het belang van deze doorbraak. “Autonome voertuigen moeten rekening kunnen houden met wat er een eind verder op de weg gebeurt; ze moeten dat kunnen voorspellen of detecteren. Dat wil zeggen dat ze niet alleen rekening houden met wat er op de eigen rijbaan gebeurt, maar ook in de omgeving, dus bijvoorbeeld op het trottoir en om de hoek”.
Zelfrijdende auto’s kunnen wellicht een eind maken aan drive-by shootings
De samenleving heeft niet alleen te maken met auto-ongelukken die ook in de nabije toekomst nog steeds veel slachtoffers zullen eisen. In verschillende delen van de wereld kampt men bovendien met misdaden als drive-by shootings – vaak dodelijke schietpartijen die door gewelddadige bendes en terroristen vanuit rijdende auto’s gepleegd worden. CCN deed niet zo lang geleden verslag van een incident in Chicago waarbij volgens de politie “vijftien mensen op een begrafenis neergeschoten werden in een drive-by shooting – de begrafenis van het slachtoffer van een andere drive-by”. “We kunnen geweld niet met geweld blijven bestrijden”, zegt hoofdinspecteur David Brown met overtuiging. “Oog om oog, tand om tand maakt beide partijen gehandicapt. Het maakt gezinnen kapot en op deze manier komt er geen eind aan de nachtelijke schietpartijen en de slachtoffers”. Ook in de EU vinden dit soort incidenten plaats. In 2019, bijvoorbeeld, was Zelimkhan Khangoshvili, een Tsjetsjeen van geboorte met een Georgisch paspoort, het dodelijk slachtoffer van een drive-by shooting, vermoedelijk een terroristische daad door de Russische staat. Het grootste probleem is dat handhavingsinstanties deze misdaden niet kunnen voorkomen. Voor dit soort incidenten is een bredere benadering nodig.
In de ‘domme’ voertuigen van tegenwoordig kunnen criminelen zich goed verbergen. Maar zelfsturende auto’s die gebruikmaken van een betere infrastructuur, goede connected systemen aan boord hebben en uitgerust zijn met naar binnen gerichte camera’s en audioapparatuur, kunnen niet alleen ‘zien’ en ‘horen’ wat er binnenin de auto gebeurt, maar ook buiten het voertuig. Dit kan potentieel leiden tot duidelijke privacyproblemen, maar deze technologie kan de politie wel helpen om mensen met slechte bedoelingen te ontmaskeren en drive-bys en andere misdaad te voorkomen. De politie kan de data die door deze technologieën verzameld wordt gebruiken om schietpartijen vanuit een voertuig te detecteren en de exacte locatie van de auto te bepalen. In dit soort superslimme auto’s blijft eigenlijk niets onopgemerkt, zodat de meeste mensen zich wel twee keer zullen bedenken voordat ze iets doen dat niet door de beugel kan.
Autonome voertuigen kunnen zelfs de symptomen van COVID-19 detecteren
Veel bedrijven zijn sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus naarstig op zoek naar de beste manier om de ziekte in een vroeg stadium de kop in te drukken. En geloof het of niet, binnenkort zullen slimme auto’s de symptomen van COVID-19 wellicht sneller kunnen detecteren dan wij of onze thermometers. Het Israelische Foresight Autonomous Holdings Ltd. werkt sinds 2015 aan de ontwikkeling en toepassing van sensorsystemen voor de autobranche. Maar tegenwoordig hebben ze nog een andere missie: een veelzijdig COVID-19-detectiesysteem voor auto’s ontwerpen.
“De huidige thermische screeningsmethoden detecteren alleen een verhoogde lichaamstemperatuur. Maar sommige mensen met COVID-19 hebben in het begin van de besmetting geen koorts, dus is een negatieve testuitslag niet altijd correct“, vertelt Foresight Autonomous CEO en oprichter Haim Siboni. “Door het gebruik van zowel thermische- als zichtbaar lichtcamera’s kunnen we naast een verhoogde lichaamstemperatuur ook andere symptomen detecteren. Dat is met alleen thermische camera’s niet mogelijk”. Met dit slimme systeem in zelfsturende voertuigen kunnen we de waargenomen symptomen met elkaar combineren en beoordelen, waardoor er meer kans is op een juiste diagnose voordat er ernstiger symptomen optreden. Tijdige detectie en actie kan levens redden en geavanceerde technologie kan ons op dat vlak helpen – door levensbedreigende coronagerelateerde complicaties te voorkomen.
Zelfrijdende voertuigen communiceren binnenkort met verkeerslichten en andere weggebruikers
Automobilisten en voetgangers communiceren in het verkeer vaak door middel van oogcontact en non-verbale signalen als gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Autonome voertuigen kunnen niet op die manier communiceren, maar ze kunnen wel op een expliciete en impliciete manier contact maken met voetgangers. Volgens onderzoek van wetenschappers van de University of Michigan verloopt deze expliciete communicatie door middel van matrixborden en interactieve koplampen. Dit betekent dat er veelbelovende nieuwe mogelijkheden zijn ontstaan, maar er zijn ook nadelen. Als er bijvoorbeeld teveel autonome voertuigen op de weg zijn, kan een overvloed aan informatie voetgangers en andere weggebruikers in de war brengen. Impliciete voertuigcommunicatie is nog minder goed onderzocht, maar bestaat uit gedragssignalen van autonome voertuigen, waarbij gebruikgemaakt wordt van bijvoorbeeld beweging en kinematica.
Wetenschappers hebben ook het gebruik van verkeerslichten onderzocht in de interactie tussen autonome voertuigen en andere weggebruikers. Uit hun studie, waarbij dertig deelnemers betrokken waren, blijkt dat het vertrouwen dat voetgangers hebben in autonome voertuigen beïnvloed wordt door de aanwezigheid van verkeerslichten. Zelfsturende voertuigen worden geacht verkeerslichten te gehoorzamen, want die worden beschouwd als een hogere vorm van autoriteit. Daardoor hadden de deelnemers aan het onderzoek bij kruisingen met verkeerslichten meer vertrouwen in zelfsturende voertuigen. Een verdere verbetering op dit gebied zou zijn dat autonome voertuigen met verkeerslichten communiceren nog voordat ze zichtbaar zijn voor het voertuig. Als een auto bijvoorbeeld op een gladde weg rijdt, kan plotseling hard remmen gevaarlijk zijn. Hij zou dan via een draadloos netwerk met het verkeerslicht kunnen communiceren, zodat het langer groen blijft.
Nieuwe obstakeldetectiemethode maakt autonome auto’s aanzienlijk veiliger
Dankzij geavanceerde voetganger- en voertuigherkenningssystemen zijn zelfrijdende auto’s veiliger en efficiënter dan traditionele voertuigen. Maar om mensen en dingen beter te kunnen waarnemen, moeten autonome auto’s ook lege plekken kunnen detecteren. Wetenschappers aan de Carnegie Mellon University (CMU) hebben aangetoond dat dit mogelijk is en zij hebben hun bevindingen in juni 2020 gepresenteerd op de CVPR-conferentie (Computer Vision and Pattern Recognition). Een onderdeel van hun onderzoek bestond uit een techniek om situaties in kaart te brengen, zodat het waarnemingssysteem van de zelfsturende auto “een redelijke inschatting kon maken van de zichtbaarheid bij het herkennen van voorwerpen”. Dit systeem lijkt op een digitaal model dat sommige bedrijven gebruiken om te kunnen zien of er kantoorruimte vrij is of niet. “Maar dit gaat niet altijd goed in de live toepassing bij obstakels die met de snelheid van het verkeer bewegen”, zegt Dava Ramanan, universitair hoofddocent robotica van de CMU. Deze methode, die slechts 24 milliseconden nodig heeft, verbeterde de detectie van voetgangers met 5,3 procent, van vrachtwagens met 7,4 procent, van auto’s met 10,7 procent en van bussen met 18,4 procent. Ter vergelijking: LiDAR-technologie brengt de omgeving door middel van 3D-informatie binnen 100 milliseconden in kaart – dat is vier keer zo lang.
Kunnen we met de superkracht van zelfrijdende auto’s misdaden voorkomen en levens redden?
Wetenschappers en ingenieurs zijn druk bezig met het ontwikkelen van technologieën die zelfrijdende auto’s veiliger maken. En heel vaak overtreffen technologische doorbraken zelfs onze stoutste verwachtingen. Het resultaat van tientallen jaren onderzoek is de ontwikkeling van autonome voertuigen die hun omgeving kunnen zien en horen en zelfs besef kunnen hebben van mensen en voorwerpen. Slimme auto’s zijn tegenwoordig in staat met verkeerslichten te communiceren, wapens en criminele intenties waar te nemen en zelfs de eerste verschijnselen van COVID-19 te detecteren. Zelfsturende systemen hebben dan misschien negatieve kanten, de voordelen lijken de mogelijke nadelen nog steeds sterk te overtreffen. Wij zeggen: doe je gordel om en ‘enjoy the ride’, want het ziet ernaar uit dat de slimme auto’s van de toekomst ware superhelden zijn!
Share via: