Zes grote technologietrends die bepalend zijn voor 2017 en daarna

Industries: Management
  • Big data: de alsmaar groeiende tsunami van informatie
  • Het Internet of Things maakt snelle vooruitgang en slimme technologie mogelijk
  • Zelfrijdende systemen nemen binnenkort de besturing van onze auto’s over
  • Leidt de vooruitgang in de robotica tot een werkgelegenheidscrisis?
  • De magie van virtual en augmented reality
  • 3D/4D-printtechnologie zorgt nu al voor disruptie in productie en geneeskunde

Dat de grootste huidige technologietrends van 2017 de toekomst transformeren is een understatement. Wat vandaag al mogelijk is lijkt misschien sciencefiction, maar het zijn deze trends die het leven van onze kleinkinderen gaan bepalen. Ze zijn het resultaat van het samenspel van met elkaar verbonden wetenschappen van de afgelopen jaren. Hierin gaat de ene trend over in de andere waardoor de grenzen van wat mogelijk is steeds verder verlegd worden.

Een paar voorbeelden: kunstmatig intelligent hedgefondsbeheer bestaat al en ook zijn we al in staat om voor transplantatiepatiënten op maat gemaakte organen in real time te printen. Tevens worden inslikbare sensorpillen die je vitale statistieken doorgeven aan je dokter al voorgeschreven. Binnen de komende drie decennia zien we overal androïde-assistenten, worden we niet meer oud, rijden er overal zelfsturende auto’s rond en hebben we geen files en ongelukken meer. Hier zijn zes grote techtrends die bepalend zijn voor 2017 en daarna.

1. Big data: de alsmaar groeiende tsunami van informatie

Big data is de groeiende tsunami van informatie die afkomstig is van mobiele apparaten, sensoren en genetwerkte ‘dingen’ zoals wearables en betaalterminals. De gegevens zijn ongestructureerd en moeten zorgvuldig worden geanalyseerd willen ze van enige betekenis zijn. Big data is wat het dagelijkse leven van de consument verbindt aan dat wat hij verlangt of nodig heeft. Het is de sleutel tot klanttevredenheid. Het stelt organisaties in staat hun klanten beter te begrijpen en onmiddellijk op hun behoeften te reageren. Stel je nu eens voor wat er allemaal mogelijk is als we big data verbinden met kunstmatige intelligentie! Een goed voorbeeld: de geautomatiseerde hedgefondsen van Aidyia. Deze worden beheerd door een complex kunstmatig intelligent systeem. Aidyia gebruikt de gegevens die het verzamelt op de wereldmarkten om prijsschommelingen en trends op lange termijn te voorspellen. Aidyia werkt net als het menselijk brein. Het probeert veranderingen in de markt te begrijpen door ze in de juiste context te plaatsen. Het systeem kijkt zowel naar het grote geheel als naar de individuele spelers. Het gaat niet om sneller maar slimmer traden. Volgens Ben Goertzel, hoofdwetenschapper van het bedrijf, komt er geen mens bij te pas. Sterker nog, zelfs als er niemand meer zou zijn zou Aidyia gewoon door blijven gaan met traden. Als het gaat om big data en kunstmatige intelligentie is Aidyia slechts het topje van de ijsberg.

Datavisualisatie-elementen als grafieken zweven boven twee handen
Big data is de groeiende tsunami van informatie die afkomstig is van mobiele apparaten, sensoren en genetwerkte ‘dingen’ zoals wearables en betaalterminals.

2. Het Internet of Things maakt snelle vooruitgang en slimme technologie
mogelijk

Het Internet of Things is geen ingewikkeld concept. Het is een netwerksysteem van processoren, sensoren en software waarin bijna alles met elkaar in verbinding staat. Dit geeft ons toegang tot en controle over data. Kunstmatige intelligentie kan voorspellende analyses uitvoeren op basis van deze bijna onvoorstelbare stortvloed aan informatie (big data) die wij dagelijks met z’n allen produceren. Daarnaast maakt de connectiviteit die deze horizontale en verticale integratie aanstuurt de ontwikkeling van slimme technologie nog krachtiger. Medische implantaten en wearables zijn een steeds belangrijker onderdeel van het IoT. Door een elektronische ‘pil’ in te slikken met een sensor ter grootte van een zandkorrel zijn patiënten in staat artsen en medische zorgverleners real time informatie te geven over hun vitale statistieken. Dit betekent dat artsen veranderingen in levensstijl en of patiënten zich aan de behandeling houden kunnen monitoren. Ook weten patiënten door zo’n sensorpil direct of hun medische behandeling effectief is. Patiënten kunnen zelf bepalen welke informatie ze delen en met wie, en dat maakt de zorgen over privacy grotendeels overbodig. Dit klinkt allemaal misschien als sciencefiction, maar dat is het zeker niet. Het inslikbare sensorsysteem van Proteus Discover wordt voor patiënten met diabetes en hypertensie in de VS al een tijdje voorgeschreven.

3. Zelfrijdende systemen nemen binnenkort de besturing van onze auto’s over

Vervoer zal nooit meer hetzelfde zijn. Recente ontwikkelingen in sensortechnologie, verbeteringen in draadloze communicatietechnologie en de vooruitgang in real-time gegevensverwerking maken het mogelijk dat zelfrijdende systemen binnenkort de besturing van onze auto’s overnemen. Als passagier van onze zelfrijdende auto hebben we vervolgens alle tijd om onze e-mail te checken, het nieuws te lezen of gewoon ontspannen te genieten van de rit. Otto, een onlangs door Uber overgenomen startup in Californië, laat zien hoever deze trend al is ontwikkeld. Het bedrijf liet een autonome vrachtwagen – uitgerust met high-tech hardware en software ter waarde van tienduizenden dollars – 50.000 blikjes Budweiser transporteren over een afstand van 190 km, zonder enige menselijke input. De vrachtwagen maakte gebruik van een serie sensoren, waaronder lidar, een technologie die in dit geval de afstand tot andere voertuigen op de weg mee tmet behulp van licht (laserpulsen). Hierdoor kon de vrachtwagen op veilige volgafstand blijven. Ook veranderde de vrachtwagen alleen van rijstrook wanneer dat absoluut noodzakelijk was.

De vraag is allang niet meer of zelfrijdende systemen menselijke chauffeurs in de toekomst gaan vervangen, maar wanneer.

4. Leidt de vooruitgang in de robotica tot een werkgelegenheidscrisis?

Robotica heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Automatisering kost relatief steeds minder en de realisatie dat geavanceerde robots (wat een aantal taken betreft) zelfs superieur zijn aan goed opgeleide arbeiders betekent dat robotautomatisering snel onderdeel wordt van ons dagelijks leven, zowel thuis als op het werk. Nu de ruwe automatisering uit het verleden plaatsmaakt voor kleinere, slimmere en mobielere gerobotiseerde apparaten moeten we ons voorbereiden op revolutionaire veranderingen in productie, logistiek, geneeskunde en thuiszorg. Dankzij een betere mobiliteit en het feit dat we straks lerende machines hebben, kunnen we er vanuit gaan dat we robotica binnenkort ook buiten de fabrieken steeds vaker zien. In de toekomst hebben we thuis en ook op het werk robots die ons als persoonlijke assistenten veel werk uit handen zullen nemen. Recente ontwikkelingen op het gebied van kwantumcomputers wijzen op de komst van onvoorstelbaar slimme, denkende machines zoals Watson van IBM. Deze machines kunnen in potentie accountants, ingenieurs, artsen en advocaten vervangen. Mobiele, intelligente en veilige robots nemen straks misschien tot wel 80 procent van de bestaande banen over. Deze ontwikkelingen hebben in de nabije toekomst zeer waarschijnlijk een werkgelegenheidscrisis tot gevolg.

5. De magie van virtual en augmented reality

Virtual en augmented reality zullen sectoren als industrie, onderwijs, entertainment en geneeskunde voor altijd veranderen. Virtual reality haalt de gebruiker uit de echte wereld en transporteert hem naar een gesimuleerde omgeving en augmented reality legt als het ware een digitale laag informatie over de echte wereld. Een van de meest interessante toepassingen voor deze nieuwe technologieën is in de vastgoedsector. Makelaars zijn enthousiast over wat virtual reality voor hun klanten kan betekenen. Straks kunnen zij namelijk met een VR headset op, vanuit hun eigen luie stoel een woning of bedrijfspand bekijken. Het 3D-model van de woning, ingericht met de meubelen en accessoires van de potentiële koper, geeft een levensecht gevoel bij het huis. Als je met een augmented reality headset op door een huis loopt dat je wilt kopen, verschijnt de informatie die je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld de afmetingen van de kamers of hypotheekinformatie, op precies het goede moment in beeld. De AR headset registreert je oogbewegingen, weet precies waar je naar kijkt en ‘voelt aan’ op welk moment je informatie wilt hebben en waarover. Ook is het met AR mogelijk om je eigen meubels in de nieuwe kamers te projecteren, waardoor je precies kunt zien of je bank wel in die hoek naast het raam past.

6. 3D-printtechnologie zorgt nu al voor disruptie in productie en geneeskunde

3D-printing of ‘additive manufacturing’ is een proces waarbij lagen van thermoplastic of hars door precisieapparatuur in een bepaalde vorm worden geperst en daarna worden gehard. Deze printtechnologie heeft traditionele productiemethoden en de geneesmiddelenindustrie al ontwricht, maar nu de technologie verbetert en de prijzen dalen, staat verdere innovatie voor de deur, variërend van retail tot medische implantaten. 3D-printtechnologie maakt productie op aanvraag direct mogelijk en omdat deze printers in feite overal kunnen staan, zijn we binnenkort in staat om een product thuis binnen enkele minuten te printen. Ditzelfde gemak geldt ook voor bedrijven, die niet meer hoeven te wachten tot een vervangend onderdeel is verscheept en afgeleverd.

De mogelijkheden van additive manufacturing zijn verbazingwekkend. In het Wake Forest Baptist Medisch Centrum heeft men bijvoorbeeld onlangs met succes oor, bot- en spierstructuren en bloedvaten geprint met ‘bio-inkt’ – een vloeibaar mengsel van cellen en voedingsstoffen. Het weefsel is vervolgens in proefdieren op natuurlijke wijze gaan groeien en functioneren. Het onderzoek werd gefinancierd door het Amerikaanse leger, dat hoopt dat soldaten op deze manier kunnen herstellen van hun verwondingen. In de zeer nabije toekomst kunnen we menselijke organen op deze manier kweken waardoor lange wachtlijsten voor geschikte organen binnenkort tot het verleden behoren en vele levens worden gered. Ziekenhuizen beginnen binnenkort al met het transplanteren van bio-geprinte organen. En dat is nog maar het begin. Watch this space!

Download ons gratis e-boek: ‘Trends 2017’

De opwindendste technologietrends van 2017 transformeren de toekomst. Het is een spannend idee dat sommige dingen die nu nog sciencefiction lijken in werkelijkheid al mogelijk zijn. Om het wetenschappelijk onderzoek naar trends die de toekomst definiëren op de juiste manier te analyseren hebben we voor dit e-book harde feiten en de best mogelijke inzichten gebruikt. Veel plezier met Trends 2017!

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!