Generative AI: een nieuw geheim wapen voor het leiderschap van morgen

Generative AI verandert leiderschap niet alleen op technologisch vlak, maar stimuleert ook een fundamentele omslag in probleemoplossing, besluitvorming en creativiteit binnen organisaties.Hoe kan generative AI toekomstig leiderschap verbeteren? Crunchr: ‘people analytics’ altijd en overal binnen handbereik AI-coach AIMY herdefinieert leiderschapsontwikkeling Neuroleiderschap biedt fundament voor betere leiderschapsvaardigheden
  • Hoe kan generative AI toekomstig leiderschap verbeteren?
  • Crunchr: ‘people analytics’ altijd en overal binnen handbereik
  • AI-coach AIMY herdefinieert leiderschapsontwikkeling 
  • Neuroleiderschap biedt fundament voor betere leiderschapsvaardigheden

In de dynamische wereld van business technology wordt generative AI steeds vaker gezien als een cruciale factor in het toekomstige leiderschap. Nu we in een tijdperk van baanbrekende technologieën zijn beland, zal de aanpak van leiders bepalend zijn voor de koers van innovatie en strategie binnen bedrijven. Generative AI verandert leiderschap niet alleen op technologisch vlak, maar stimuleert ook een fundamentele omslag in probleemoplossing, besluitvorming en creativiteit binnen organisaties. Maar ondanks het groeiende enthousiasme voor generative AI, blijven bedrijfsleiders voorzichtig en terughoudend. Een recent onderzoek van KPMG laat een intrigerende paradox zien: ondanks dat 77 procent van de leiders generative AI beschouwt als dé bepalende technologie voor de komende drie tot vijf jaar, is er ook een duidelijk besef dat men nog niet klaar is om alle mogelijkheden van generative AI volledig te benutten. Deze nieuwe technologie, die als invloedrijker wordt beschouwd dan AR/VR, geavanceerde robotica, 5G, kwantumcomputing en blockchain, heeft nog geen vaste plek in de strategie van veel bedrijven. De studie signaleert echter ook een belangrijke omslag: bijna 70 procent van de bedrijfsleiders begint nu, met het oog op het komende jaar, hun kennis van generative AI te verdiepen en strategieën voor de implementatie ervan te ontwikkelen. Het is een nieuw tijdperk in leiderschap waarin we zien dat bedrijven zich steeds meer bewust worden van de cruciale rol van AI.

Het feit dat AI steeds beter in staat is om menselijke emoties, uitdrukkingen en stemintonaties te interpreteren en analyseren, speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van de emotionele intelligentie van een leider. Hierdoor kunnen leiders beter begrijpen wat er speelt binnen teamdynamiek en hun empathie, luistervaardigheden en vermogen om conflicten op te lossen verbeteren.

Hoe kan generative AI toekomstig leiderschap verbeteren?

Dankzij het vermogen om nieuwe content te genereren, kan generative AI ook veel betekenen in het verbeteren van leiderschap. Zo kan deze technologie nieuwe manieren creëren om leiders zo te trainen dat ze betere beslissingen nemen en hun emotionele intelligentie effectiever ontwikkelen — allemaal cruciale elementen van effectief leiderschap. Een van de belangrijkste toepassingen van generative AI ligt in de mogelijkheid om opleidingsprogramma’s op maat te maken. Door de unieke sterke punten, zwakke punten en leerstijlen van een leider te analyseren, kan de AI opleidingsmateriaal aanpassen aan zijn of haar specifieke behoeften.

Met deze persoonlijke aanpak krijgen leiders gerichte en relevante begeleiding, waardoor hun ontwikkelingspotentieel maximaal wordt benut. Daarnaast zorgt het gebruik van realtime feedback en beoordelingen in trainingscenario’s ervoor dat leiders direct inzicht krijgen in hun prestaties, waardoor ze hun vaardigheden snel kunnen aanpassen. Generative AI kan bovendien complexe virtuele situaties creëren die de uitdagingen van de echte wereld weerspiegelen en zo een veilige, gecontroleerde omgeving bieden waarin leiders hun besluitvormingsvaardigheden kunnen aanscherpen. Deze simulaties bieden een belangrijke ‘speelruimte’ om met verschillende strategieën en reacties te experimenteren, zonder de risico’s die echte situaties met zich meebrengen. Het feit dat AI steeds beter in staat is om menselijke emoties, uitdrukkingen en stemintonaties te interpreteren en analyseren, speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen van de emotionele intelligentie van een leider. Hierdoor kunnen leiders beter begrijpen wat er speelt binnen teamdynamiek en hun empathie, luistervaardigheden en vermogen om conflicten op te lossen verbeteren. Door het oefenen met door AI gecreëerde scenario’s die de complexiteit van menselijke interacties nabootsen, kunnen leiders bovendien de manier waarop ze hun teams begeleiden en relaties met medewerkers managen aanscherpen. Nu generative AI steeds verder doorontwikkelt zal ook de impact op de ontwikkeling van leiderschap steeds groter worden. Het zorgt ervoor dat leiders zich op unieke manieren kunnen ontwikkelen en legt daarmee de basis voor een toekomst waarin leiderschap veelzijdiger, empathischer en beter geïnformeerd is. Deze technologische vooruitgang draait dus niet alleen om het versterken van vaardigheden, maar ook om het herdefiniëren van wat effectief leiderschap in essentie betekent.

Crunchr: ‘people analytics’ altijd en overal binnen handbereik

De Crunchr Assistent, een product van het in Amsterdam gevestigde Crunchr, een platform voor personeelsanalyse, is een belangrijke stap voorwaarts in het moderniseren van leiderschap en besluitvorming binnen organisaties. Deze AI-gestuurde digitale copiloot maakt complexe personeelsanalyse makkelijk toegankelijk, waardoor leiders beter begrijpen wat er in hun teams speelt. Dit leidt tot een beter geïnformeerde en meer empathische leiderschapsaanpak. Maar het gaat om veel meer dan alleen toegang tot gegevens; het is het omzetten van die gegevens in praktische inzichten waarmee je niet alleen de effectiviteit van leiderschap optimaliseert, maar ook bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten. Crunchr streeft naar ‘people analytics for people’, wat betekent dat de Crunchr Assistent inzichten te allen tijde voor iedereen — en waar dan ook — toegankelijk moeten zijn. Crunchr’s vermogen om natuurlijke taalvragen met behulp van generative AI te verwerken en te beantwoorden is een belangrijke ontwikkeling. Hiermee kan complexe data begrijpelijker en relevanter worden zodat dagelijkse leiderschapsuitdagingen effectiever aangepakt kunnen worden. De Crunchr Assistent kan dus snel toegankelijke en rijke inzichten bieden, volledig ondersteund door het robuuste privacy- en beveiligingsmodel van Crunchr dat voldoet aan strenge GDPR-richtlijnen. Crunchr stond al bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en heeft dit door de implementatie van generative AI nog verder verbeterd, waardoor het zijn beloftes van ‘simplicity, speed, and guidance’ kan blijven nakomen. 

Deze tool is vooral handig voor degenen die normaliter niet bedreven zijn in data-analyse, en stimuleert zodoende een bredere integratie van personeelsanalyse binnen organisaties. Complexe analytische taken, zoals het begrijpen van de redenen achter personeelsverloop, worden eenvoudiger gemaakt door directe antwoorden te geven. De Crunchr Assistant is bedoeld als een ‘gesprekspartner’ en biedt enorm veel mogelijkheden. Zo kan de tool managers ondersteunen bij het inschatten of een team klaar is voor promoties, of individuen helpen bij het uitstippelen van hun carrièrepad — en nog veel meer. De Assistent is ook handig voor specialisten die verbanden proberen te leggen tussen klanttevredenheid en werknemersbetrokkenheid. Gebruikers waarderen de nauwkeurige en boeiende antwoorden van de Assistant, die ook suggesties doet voor verder onderzoek. De Assistant staat gebruikers bovendien toe om organisatie-informatie op maat te filteren en dieper in te gaan op specifieke datasets, afhankelijk van de gebruikersrechten. Met deze tool, die in een handomdraai gepersonaliseerde dashboards kan genereren, breekt een nieuw tijdperk aan waarin toegang tot belangrijke inzichten steeds eenvoudiger wordt. Dit heeft een transformatieve invloed op de manier waarop organisaties en hun leiders personeelsanalyses benutten, waardoor ze sneller en met meer inzicht beslissingen kunnen nemen.

AI-coach AIMY herdefinieert leiderschapsontwikkeling

Ook AIMY, gecreëerd door CoachHub, markeert een belangrijke stap in leiderschapsontwikkeling. Deze door AI aangedreven tool, die gebruikmaakt van de nieuwste versie van OpenAI’s ChatGPT, zet de manier waarop coaching in de werkomgeving wordt gegeven volledig op z’n kop. AIMY is ontworpen door een team van gedragswetenschappers, professionele coaches en AI-ingenieurs, en is op maat gemaakt om leiders door middel van gepersonaliseerde, dynamische coachinggesprekken te trainen. Dankzij dit platform wordt coaching binnen organisaties voor een breder publiek toegankelijk, ook qua kosten. AIMY biedt een gepersonaliseerde leerervaring die aangepast kan worden aan de unieke uitdagingen en doelen van elke leider, waardoor de training zowel relevant als impactvol is. “Om onze intelligente virtuele coach te creëren, hebben we allerlei geavanceerde technologieën op een unieke manier met elkaar geïntegreerd. Denk aan state-of-the-art spraakherkenning, dynamische contextbouwers, Large Language Modelling (LLM) AI en nog veel meer. Deze technologieën werken naadloos in realtime met elkaar samen om een krachtige coachingervaring te bieden die zowel boeiend als effectief is”, vertelt Pedro Cabrera, SVP van Data & Insights bij CoachHub.

AIMY biedt bovendien het voordeel van consistente, direct beschikbare begeleiding en feedback, waardoor leiders nieuwe vaardigheden meteen in hun dagelijkse rollen kunnen toepassen. De datagedreven aanpak van de tool zorgt voor waardevolle inzichten, waardoor leiders hun voortgang continu kunnen volgen en goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Een ander waardevol aspect van AIMY is de schaalbaarheid. Zo kan de tool eenvoudig in een organisatie worden geïntegreerd, zodat de ontwikkeling van leiderschap op de algemene bedrijfsdoelstellingen kan worden afgestemd, ongeacht de grootte of de geografische spreiding van het bedrijf. Bovendien betekent de flexibiliteit van de tool dat drukbezette professionals zich met hun coachingssessies kunnen bezighouden op momenten die hen het beste uitkomen, waardoor continu leren mogelijk is zonder dat andere belangrijke werkzaamheden daarvoor anders ingepland moeten worden. Bovendien kan AIMY coaching in verschillende talen aanbieden en zodoende een divers personeelsbestand ondersteunen, wat voor internationale bedrijven van onschatbare waarde is. AIMY is dus niet zomaar een coachingtool; het is een alomvattende oplossing om cruciale leiderschapsvaardigheden te helpen ontwikkelen. De introductie van deze tool betekent een belangrijke stap vooruit in hoe organisaties hun leiders vormen, met als vooruitzicht een personeelsbestand dat meer betrokken, productiever en flexibeler is.

Neuroleiderschap is een interdisciplinair vakgebied dat neurowetenschap, cognitieve psychologie en leiderschapstheorie samenbrengt, met als doel om de manier waarop we beslissingen nemen, communiceren en presteren te verbeteren door inzicht te krijgen in de neurologische processen die ons leiderschapsgedrag sturen.

Neuroleiderschap biedt fundament voor betere leiderschapsvaardigheden

Neuroleiderschap introduceert een unieke kijk op leiderschapsontwikkeling, die afwijkt van de benaderingen van AI-gestuurde tools als Crunchr en AIMY. Waar Crunchr zich richt op ‘people analytics’ en AIMY op AI-gestuurde coaching, gaat neuroleiderschap dieper in op hoe de manier waarop onze hersenen werken de effectiviteit van leiderschap beïnvloedt. Het is een interdisciplinair vakgebied dat neurowetenschap, cognitieve psychologie en leiderschapstheorie samenbrengt, met als doel om de manier waarop we beslissingen nemen, communiceren en presteren te verbeteren door inzicht te krijgen in de neurologische processen die ons leiderschapsgedrag sturen. Generative AI speelt hierin een cruciale rol en tools als ChatGPT bieden uitgebreide kennis en inzichten op het gebied van neurowetenschap en leiderschap, waardoor leiders altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Op het gebied van scenarioplanning kan generative AI leiders helpen bij het simuleren en aanpakken van diverse neuroleiderschapsuitdagingen. Hierdoor kunnen probleemoplossende vaardigheden en besluitvormingsprocessen — cruciale elementen van leiderschapsontwikkeling — geoptimaliseerd worden. Bovendien maakt generative AI gepersonaliseerde neuroleiderschapscoaching mogelijk, en levert het op maat gemaakte feedback en begeleiding op het gebied van emotionele intelligentie en communicatieve vaardigheden. Generative AI draagt ook bij aan het creëren van gepersonaliseerde leermaterialen en trainingsprogramma’s, waarmee leiders hun kennis kunnen verdiepen en de principes van neuroleiderschap in gecontroleerde omgevingen kunnen oefenen. Bovendien fungeert gen-AI ook als een katalysator voor innovatie op dit gebied, en moedigt het leiders aan om open te staan voor nieuwe leiderschapspraktijken en -strategieën. Deze aanpak, die zich richt op de cognitieve en emotionele aspecten van verandering, helpt leiders hun leiderschapsstijlen aan te passen waardoor succesvollere en duurzame veranderingen in organisaties mogelijk worden.

Een laatste overweging

Generatieve AI wordt steeds vaker ingezet om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Dit brengt een nieuwe dynamiek in de wereld van bedrijfsstrategie en innovatie. Dankzij deze technologie verandert de manier waarop we leiderschapstrainingen vormgeven, beslissingen nemen en emotionele intelligentie ontwikkelen. Het resultaat is een dynamischer, empathischer en beter onderbouwde benadering van leiderschap. In dit artikel hebben we gezien dat tools als Crunchr en AIMY generative AI in hun systemen hebben geïntegreerd, waardoor iedereen nu toegang heeft tot belangrijke inzichten en waardoor we grootschalige, gepersonaliseerde coaching nu eenvoudiger kunnen implementeren. Dat is een flinke verandering ten opzichte van de traditionele methoden voor leiderschapsontwikkeling en maakt de weg vrij voor een leiderschapscultuur die inclusiever is en zich beter aan veranderende omstandigheden kan aanpassen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!