Zijn slimme steden onze bondgenoten in de strijd tegen toekomstige pandemieën?

Slimme steden, gebouwd op de fundamenten van intelligente oplossingen en geavanceerde technologie, zijn onze eerste verdedigingslinie tegen toekomstige pandemieën.
Industries: Slimme Stad
Trends: IoT
  • De evolutie van de slimme stad heeft alles te maken met digitale ecosystemen
  • Zal het IoT onze steden in de toekomst bewaken?
  • Europese initiatieven voor contactonderzoek beteugelen de verspreiding 
  • Bezorging met drones kan besmettingen voorkomen
  • Gezichtsherkenning, biometrie en slimme algoritmen vormen de basis voor de slimme steden van de toekomst
  • Robots assisteren bij slimme handhaving
  • Beschermen de slimme stedelijke centra van de toekomst ons tegen nieuwe pandemieën?

Steeds meer mensen trekken naar stedelijke gebieden in de hoop op een (betere) baan, een hogere levensstandaard en om in de nabijheid van kunst en cultuur te kunnen zijn. Wel heeft wonen in een stad ook de nodige nadelen, zoals verkeersproblemen en luchtvervuiling. Bovendien heeft de pandemie ons laten zien dat dichtbevolkte steden het meest vatbaar zijn voor virusuitbraken. Social distancingmaatregelen zijn in het geval van een pandemie een must, maar dit is in dichtbevolkte gebieden met overvol openbaar vervoer nauwelijks te doen. Overheden onderzoeken nu de implementatie van geavanceerde technologieën die steden kunnen helpen met voorbereidingen op mogelijke toekomstige virale dreigingen.

De evolutie van de slimme stad heeft alles te maken met digitale ecosystemen

Het concept van de slimme stad houdt meer in dan de implementatie van intelligente oplossingen. Aangezien ongeveer twee derde van de wereldbevolking in stedelijke gebieden woont, moeten slimme steden voorzien in alle behoeften van hun technisch onderlegde burgers – die bovendien allemaal in een gezonde omgeving willen leven. Innovaties in transportsystemen en betere digitale ‘connectedness’ zijn cruciaal voor de verdere ontwikkeling van slimme steden en overheden zijn zich bewust van de noodzaak om stadsgebieden in stedelijke digitale ecosystemen te transformeren. Dit heeft geresulteerd in een aanzienlijke wereldwijde smart city-markt waarvan de waarde in 2020 werd geschat op $410,8 miljard. Deze waarde zal in 2025 naar verwachting gestegen zijn naar maar liefst $820 miljard, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 14,8 procent. De belangrijkste drijfveren van de wereldwijde smart city-markt zijn een groter bewustzijn voor de veiligheid, gezondheid en welzijn van burgers. “Slimme steden vormen geleidelijk op elke laag het stedelijke weefsel en we zien dat sectoroverschrijdende voordelen al gerealiseerd worden”, zegt Eric Woods, onderzoeksdirecteur bij Navigant, een wereldwijde professionele dienstverlener die klanten helpt controle te krijgen over hun toekomst. “Deze trend wordt versterkt door het feit dat steden steeds meer belang hechten aan data-analyse en creatieve benaderingen, waarmee ze efficiëntere, effectievere en duurzamere diensten kunnen leveren”.

Zal het IoT onze steden in de toekomst bewaken?

Als de pandemie ons iets heeft geleerd, dan is het dat technologie ons kan helpen het aantal corona-slachtoffers terug te dringen. Vandaag bestrijden we COVID-19, maar het is zeer waarschijnlijk dat we in de toekomst ook met andere pandemieën geconfronteerd zullen worden. Gelukkig hebben we toegang tot een groot aantal geavanceerde technologieën die ons kunnen helpen toekomstige pandemieën te voorkomen en te bestrijden.

De wereld is een ‘global village’ geworden en iedereen kan overal naartoe reizen. Hoewel dit over het algemeen iets geweldigs is, kan deze vrije stroom van mensen middenin een pandemie ook een probleem worden. Een recent onderzoek van het World Economic Forum heeft aangetoond dat het IoT kan helpen bij het monitoren van mensenstromen – of het nu gaat om voetgangersstromen of autoverkeer – en real-time gegevens kan verstrekken over, onder andere, de inachtneming van de social distancingmaatregelen. Het Urban Observatory, Newcastle, VK, een project ontwikkeld door de universiteit van Newcastle, levert bijvoorbeeld real-time gegevens die afkomstig zijn van ‘on-the-ground’-sensoren.

Singapore, Helsinki en Zürich worden erkend als de meest geavanceerde steden volgens het 2020 IMD-SUTD Smart City Index Report, dat werd uitgebracht door het Institute for Management Development in samenwerking met de Singapore University for Technology and Design (SUTD). Bruno Lanvin, voorzitter van de IMD Smart City Observatory, merkt op dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken uit de huidige situatie. “De Smart City Index van dit jaar suggereert dat de steden die technologieën, leiderschap en een sterke cultuur van ‘samen leven en handelen’ hebben kunnen combineren, beter bestand zouden moeten zijn tegen de meest schadelijke gevolgen van dergelijke crises”.

Europese initiatieven voor contactonderzoek beteugelen de verspreiding 

De EU-lidstaten hebben, gesteund door de Commissie, een EU-toolbox uitgebracht voor het gebruik van mobiele apps voor contactonderzoek. Dit is een onderdeel van een gecoördineerde aanpak om de pandemie te bestrijden en de crisis te helpen beheersen. Emanuele Piasini, CEO en oprichter van het Italiaanse bedrijf Webtek, heeft een gratis app ontwikkeld voor contactonderzoek en stelt deze beschikbaar aan de autoriteiten. Piasini legt uit dat de app voor zowel gebruikers als de autoriteiten efficiënt en handig is. “Laten we bijvoorbeeld zeggen dat ik op een ochtend de trein zat, ’s avonds koorts kreeg en daarna positief testte voor COVID-19. Dan zou het moeilijk zijn om na te gaan met welke mensen ik in de tussentijd allemaal in contact ben geweest. Nu kunnen de autoriteiten mijn telefoonnummer in het KI-systeem van de app invoeren, waarna een lijst met telefoonnummers gegenereerd wordt met de mensen waar ik mee in contact ben geweest, inclusief de locatie en de tijdsduur. Vervolgens worden de betrokken burgers door de autoriteiten gewaarschuwd”. Ook Duitsland heeft een soortgelijke app die inmiddels 17,8 miljoen keer is gedownload. De Nederlandse CoronaMelder stuurt vooralsnog alleen een bericht als je enige tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest die besmet is met het coronavirus.

IJsland moedigt niet alleen burgers maar ook bezoekers aan “om [hun] app te downloaden, niet alleen vanwege de goede functionaliteit, maar ook omdat deze links bevat naar belangrijke COVID-19-gerelateerde documenten en zelfs een online chatfunctie heeft”. In september 2020 lanceerde ook Portugal een app, maar de Portugezen waren hier niet blij mee. Niet alleen vanwege problemen met betrekking tot de privacy, maar ook vanwege de dominante rol die techreuzen spelen bij het opstellen van gezondheidsprotocollen.

Bezorging met drones kan besmettingen voorkomen

Drones kunnen erg handig zijn in kritieke situaties en bedrijven als Wing, UPS Flight Forward en Zipline onderzoeken nu nieuwe manieren om deze geavanceerde technologie ook voor bezorgingsdoeleinden te gebruiken. Hoewel regelgevings- en veiligheidsproblemen het ingewikkeld hebben gemaakt om het gebruik van drone-technologie te optimaliseren, hebben sommige landen inmiddels al wel stappen gezet om dit mogelijk te maken. Dit is echter niet vlekkeloos verlopen, want er hebben zich incidenten voorgedaan die erop wijzen dat we aandacht moeten besteden aan veiligheidskwesties en ook betere  regelgeving nodig hebben. Swiss Post en Matternet hebben al samengewerkt aan een drone-bezorgservice in drie verschillende steden in Zwitserland en 3.000 vluchten succesvol afgerond, maar de crash in januari 2020 heeft tot enige bezorgdheid geleid over de veiligheid hiervan. Professor Michel Guillaume, hoofd van het Centre for Aviation van Zurich University of Applied Sciences en lid van de expertraad is echter vrij positief over de drones. “We verklaren dat Swiss Post en Matternet hoge veiligheidsnormen hanteren. De onderzochte processen waren al vóór de incidenten van een hoog niveau. Er zijn geen redenen waarom deze vluchten niet zouden moeten worden hervat”. Gezien hun lage operationele kosten, snelheid en handige bezorgopties, lijdt het geen twijfel dat we in de toekomst meer drones boven onze slimme steden zullen zien zweven. “COVID heeft de term ‘contactloos ’met zich meegebracht – daarvoor hadden niet veel mensen het over contactloos. Maar nu heeft deze manier van leveren steeds meer de voorkeur. Dus we zien – van de overheid tot consumenten – een ‘open mind’, dat we in de toekomst misschien alles op autonome manier bezorgd krijgen. En dat is de beste manier”, benadrukt Rebecca Yeung, FedEx’s vice-president van geavanceerde technologie en innovatie.

Gezichtsherkenning, biometrie en slimme algoritmen vormen de basis voor de slimme steden van de toekomst

In steeds meer steden in de wereld worden slimme technologieën geïmplementeerd. Hierdoor worden steden steeds meer tech-aangedreven en zijn ze beter voorbereid op wat er in de toekomst mogelijk op hun pad komt. Singapore gebruikt bijvoorbeeld een gezichtsherkenningssysteem om COVID-19-patiënten op te sporen. Maar de nieuwe voorgestelde wearables die de bewegingen van mensen moeten gaan volgen stuiten op weerstand. Burgers zijn van mening dat deze vorm van surveillance inbreuk maakt op hun privacy en velen hebben inmiddels petities ondertekend. “Het enige dat de Singaporese regering nu nog van een surveillancestaat onderscheidt is het verplichte gebruik van zo’n draagbaar apparaat. Wat daarna komt, zijn wetten die bepalen dat je deze apparaten niet mag uitzetten of dat je ze niet af mag doen. Daarmee wordt ons lot als politiestaat bezegeld”. De overheid heeft deze draagbare apparaten echter (nog) niet verplicht gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf voor digitale geneeskunde dat het op spraak gebaseerde technologieplatform Sonde Health ontwikkelt, heeft NeuroLex Labs overgenomen, een in de VS gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in het toepassen van spraakanalysetechnieken om medische problemen op te sporen voordat er symptomen optreden. Hun nieuwe mobiele en spraakassistentplatforms maken geavanceerde, niet-invasieve spraakgestuurde gezondheidsmonitoring mogelijk. “Bij Sonde gebruiken we de spraak als een nieuwe vitale statistiek waarmee we de gezondheid op een veilige en non-invasieve manier kunnen monitoren. Door het indrukwekkende werk van NeuroLex op te nemen in op spraak gebaseerde enquêtes en onderzoek, hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt en worden we dé one-stop-shop voor het monitoren van de gezondheid op basis van spraak”, aldus David Liu, CEO van Sonde Health. “Het spraakgestuurde enquêteplatform en de biobank van NeuroLex zullen onze R&D en onze de analyse van spraakgegevens versnellen. Dit komt alle producten die wij aan onze klanten leveren ten goede”.

Robots assisteren bij slimme handhaving

De piek van COVID-19-gevallen in steden wereldwijd heeft geleid tot lockdowns om verdere verspreiding te voorkomen. En als gevolg van personeelstekorten bij de politie is er in sommige steden bovendien een avondklok ingevoerd. Om politieagenten met handhaving te assisteren, zijn steden overal ter wereld begonnen met het inzetten van intelligente robots. In Tunis, bijvoorbeeld, de hoofdstad van Tunesië, zorgen politierobots er nu voor dat mensen zich aan de COVID-regels houden. PGuards, zoals de robots worden genoemd, zijn uitgerust met een warmtebeeldcamera en lidar-technologie. Singapore volgt dit voorbeeld door de vierpotige robot Spot te introduceren. Spot wordt op afstand bestuurd, is uitgerust met sensoren die objecten detecteren en patrouilleert in River Plains in het Bishan-Ang Mo Kio Park om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de social distancingmaatregelen houden.

Beschermen de slimme stedelijke centra van de toekomst ons tegen nieuwe pandemieën?

Ondanks de toegenomen digitalisering, de vooruitgang in de geneeskunde en het feit dat alles slimmer wordt, was de wereld duidelijk toch niet voorbereid op rampen als de huidige pandemie. In minder dan een paar maanden zijn economieën wereldwijd in elkaar gestort en hebben veel bedrijven de overschakeling naar alternatieve werkmodellen niet kunnen maken, met enorme banenverliezen als gevolg. Er is echter geen reden voor een herhaling van dit soort scenario’s. De slimme steden van morgen zouden potentieel beter voorbereid moeten zijn om deze en soortgelijke crises het hoofd te bieden, door slimme algoritmen, intelligente technologie en betere ‘connectedness’ als eerste verdedigingslinies in te zetten.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!