- Universiteiten innoveren sneller dan steden
- Gezichtsherkenningstech is de normaalste zaak van de wereld op Chinese campussen
- Breng een virtueel bezoek aan je toekomstige universiteit
- Meeslepende AR-leerervaringen als inspiratie voor studenten
- Kunstmatig intelligente assistent beantwoordt duizenden vragen
- Universiteiten investeren miljoenen in groene tech en slimme initiatieven
- Wageningen University & Research meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld
- 5G verandert campussen in innovatiehotspots
- Hoger onderwijs als aanjager van innovatie
In de laatste paar decennia is het hoger onderwijs steeds toegankelijker geworden en het aantal studenten blijft elk jaar toenemen. Deze ingrijpende veranderingen vinden plaats in een tijd waarin innovatieve technologieën alle facetten van ons leven veranderen – van hoe we energie genereren en reizen tot hoe we informatie vinden en presenteren. Instellingen voor hoger onderwijs kunnen zich niet veroorloven achter te blijven als het gaat om het gebruik en de ontwikkeling van nieuwe technologie. Steeds meer universiteitscampussen ondergaan dan ook hightech makeovers met geavanceerde technologieën en lijken steeds meer op futuristische slimme steden.
ID-cards worden op steeds meer universiteiten bijvoorbeeld door gezichtsherkenningstechnologie vervangen. Meeslepende technologieën als AR en VR trekken potentiële studenten aan en bieden nieuwe manieren om te leren. Kunstmatig intelligente assistenten helpen studenten met planning en organisatie en 5G internet zorgt voor ultra-connected campussen. Het is duidelijk dat het hoger onderwijs een enorme transformatie ondergaat en in de toekomst zullen we steeds meer slimme campussen tegenkomen.
Universiteiten innoveren sneller dan steden
Wat universiteiten uniek positioneert om met nieuwe technologieën aan de slag te gaan is dat ze – in tegenstelling tot langzamer evoluerende steden – met minder stakeholders te maken hebben en volledige controle hebben over de benodigde activa. Gemmy Ginty, een smart tech expert, vertelt dat “alle gebouwen en alle netwerken eigendom zijn van de universiteit en ze hebben een vast publiek – de studenten – dus universiteiten zijn als het ware levende laboratoria”. Een van de technologieën die snel aan populariteit wint op universitaire campussen is het Internet of Things (IoT). Volgens onderzoeksbureau MarketsandMarkets zal de marktwaarde van het IoT in het onderwijs tegen 2023 maar liefst $11,3 bereiken. Maar campussen overal in de wereld maken ook gebruik van allerlei andere technologische oplossingen.
Gezichtsherkenningstech is de normaalste zaak van de wereld op Chinese campussen
Camera’s scannen de gezichten van duizenden studenten en medewerkers die het terrein van Peking University, een van de meest toonaangevende onderwijsinstellingen in China, betreden. In plaats van beveiligers die ID-cards inspecteren beslist gezichtsherkenningstechnologie nu of een student of medewerker al dan niet toegang krijgt tot de campus. Het bewakingssysteem vergelijkt de foto’s die het zelf maakt met de ID-foto’s die opgeslagen zijn in de database van de universiteit. Het proces is in veel opzichten vergelijkbaar met de manier waarop de politie verdachten identificeert. Ook bij de bibliotheken, sportzalen, computercentra en klaslokalen heeft de universiteit gezichtsherkenningssystemen geïnstalleerd.
En hoewel dit net zoiets is als het zeer bekritiseerde binnenlandse surveillancenetwerk van China, neemt de populariteit van deze technologie toch toe. Ook op de Beijing Normal University zijn gezichtsherkenningssystemen geïnstalleerd – zoals onder andere buiten de studentenaccommodatie. Studenten die naar binnen willen moeten hun naam noemen en hun gezicht laten scannen. De spraakherkenningssoftware van het systeem kan bovendien meer dan 25 verschillende Chinese dialecten herkennen.
Breng een virtueel bezoek aan je toekomstige universiteit
Universiteiten willen natuurlijk allemaal de slimste jonge mensen aantrekken. De American University (AU) in Washington heeft nu dankzij augmented reality (AR) en virtual reality (VR) een manier gevonden om toekomstige studenten te imponeren. De universiteit is een samenwerkingsverband aangegaan met de Japanse techgigant Sony voor de ontwikkeling van de Tour AU-app, die beschikbaar is via de Google Play Store en de Apple App Store. Hiermee kun je de universiteit door middel van 360-gradenvideo’s virtueel bezoeken. De content is bovendien voorzien van reviews van studenten.
Eenmaal fysiek op de campus aangekomen, kunnen studenten de app bovendien gebruiken om een ’virtuele selfie’ te maken en AR-posters te vinden die ‘geactiveerd’ kunnen worden zodat ze verschillende berichten weergeven. “De ervaring die een student tijdens zijn campusbezoek heeft, is een essentieel onderdeel van hun universiteitskeuzeproces”, zegt Sharon Alston, de AU Vice Provost van Undergraduate Enrollment. “Of je de app nu op afstand of op de campus zelf gebruikt, Tour AU biedt potentiële studenten een geweldige manier om verschillende aspecten van het campusleven te ervaren”. Tour AU helpt de universiteit bovendien aan belangrijke data waarmee het toelatingsproces efficiënter gemaakt kan worden.
Meeslepende AR-leerervaringen als inspiratie voor studenten
Augmented reality kan ook op veel andere manieren worden gebruikt. Onderzoekers van het Department of Geography in Penn State University in Pennsylvania ontwikkelden bijvoorbeeld een AR-app die studenten informatie geeft over de Obelisk, een van de oudste monumenten op de universiteitscampus. Dit monument werd in 1896 van 281 soorten steen gemaakt, gerangschikt volgens de geologische tijdsperiode van het gesteente. Om meer over een bepaalde steensoort te weten te komen, kunnen studenten deze in de app selecteren, waarna er een informatievenster verschijnt met de leeftijd van het gesteente en de plaats waar het is gevonden. Arif Masrur, een doctoraalstudent in aardrijkskunde, vertelt dat hun “doel is om ook 360-gradenfoto’s toe te voegen van de omgeving waar elke steensoort is gevonden”.
De School of Medicine aan de Deakin University in Australië heeft ook een indrukwekkende AR-app, maar dan eentje waarmee studenten het menselijk hart in 3D kunnen bekijken. Met de cARdiac ECG-app kun je verschillende delen van dit orgaan en de bloedstroom in detail bestuderen en bovendien kunnen studenten de app gebruiken om te leren hoe ze een ECG-test (elektrocardiogram) moeten uitvoeren en hoe ze de elektrische signalen van het hart moeten meten. De app laat ook in 3D zien “hoe het bloed rondpompt en waar de elektrische impulsen tijdens verschillende scenario’s plaatsvinden – zoals tijdens een normale, abnormale of catastrofale hartfunctie”.
Kunstmatig intelligente assistent beantwoordt duizenden vragen
Universiteiten maken ook steeds meer gebruik van kunstmatig intelligente assistenten. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Bolton College heeft op dit gebied enorme vooruitgang geboekt met de Ada-chatbot die toegankelijk is via een smartphone-app of Amazon smart-luidsprekers. Deze virtuele assistent maakt gebruik van de kunstmatige intelligentie van IBM Watson en beantwoordt elke dag duizenden vragen. Ada geeft studenten informatie over hun opleidingen, wie de professoren zijn in bepaalde semesters, wanneer en waar hun volgende college is en nog veel meer. Ada leidt bij het personeel tot een afname van de werkdruk en maakt de ervaringen voor zowel het personeel als de studenten op de universiteit prettiger doordat het snel en efficiënt toegang geeft tot belangrijke informatie.
De studenten hebben overigens een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Ada. Bill Webster, directeur en CEO van Bolton College, vertelt: “Honderden van onze studenten zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van Ada. Computerstudenten hebben geholpen bij het uitvoeren van belangrijk ontwikkelingswerk. Dit bood hen de kans om met de nieuwste KI-technologie te werken, wat een positieve invloed heeft op hun toekomstige carrièrekansen”.
Deakin University heeft ook geïnvesteerd in een KI-aangedreven digitale assistent. Een spraakgestuurde smartphone-app met de naam Genie geeft studenten informatie over hun studie-opdrachten, deadlines en andere taken. Studenten kunnen Genie ook om hulp vragen – deze vragen worden door supportmedewerkers beantwoord. Daarnaast is de universiteit van plan om digitale signage, gepersonaliseerde mobiele apps en slimme parkeersystemen te introduceren die gebruikmaken van technologieën als KI en big data.
Universiteiten investeren miljoenen in groene tech en slimme initiatieven
Universiteiten implementeren technologie overigens niet alleen om efficiënter te kunnen functioneren maar ook om hun campussen te verduurzamen. De onlangs gebouwde campus van de University of the West of Scotland in Lanarkshire van $140 miljoen bevat geavanceerde laboratoria, gezondheidscentra, gyms en allerlei andere hightech faciliteiten. De campus is bovendien CO2-neutraal en draait volledig op zonne- en windenergie. Het hemelwatersysteem verzamelt, filtert en pompt water door de gebouwen, LED-verlichting wordt afhankelijk van het gebruik van de ruimten en het beschikbare daglicht automatisch aan- en uitgeschakeld en het bestek in de kantine is composteerbaar. Het verwarmings- en ventilatiesysteem houdt een oogje op de CO2-niveaus en past de luchtstroom aan, waardoor elektriciteit wordt bespaard. Er zijn bovendien oplaadpunten voor elektrische voertuigen en parkeer- en onderhoudsruimtes voor fietsen.
Ook de University of Cambridge maakt gebruik van hernieuwbare energie en heeft 1.500 zonnepanelen geplaatst op de gebouwen in Eddington, waar een nieuwe campus en personeelshuisvesting gebouwd worden. Deze investeringen zullen het energieverbruik met meer dan 298.000 kilowattuur per jaar terugdringen, “waardoor de koolstofvoetafdruk en energierekening aanzienlijk afnemen”, vertelt Andrew Hudson, de directeur van G&H Sustainability, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project. Op de North West Cambridge-development, zoals het project heet, bevindt zich ook het grootste duurzame waterrecycling- en afwateringssysteem in het VK.
Wageningen University & Research meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld
Maar ondanks de indrukwekkende projecten van de zojuist besproken universiteiten kreeg een andere universiteit het predicaat ‘meest groene en duurzaamste universiteit ter wereld’ – namelijk onze eigen Wageningen University & Research (WUR). Dat blijkt uit de GreenMetric ranking van de Universitas Indonesia (UI), waar 719 universiteiten uit 81 landen aan meededen en waar Wageningen voor het tweede achtereenvolgende jaar de eerste plaats innam. Deze universiteit werd in 2015 al CO2-neutraal, beschikt over efficiënte afvalverwijderings- en recyclingsystemen en zijn Green Office zorgt ervoor dat de hele campus zich bezighoudt met duurzaamheidsinitiatieven, waarbij zowel studenten als medewerkers worden betrokken.
De WUR is bovendien een van de leiders op het gebied van milieuwetenschappen. Niet alleen biedt deze universiteit relevante graden voor studenten die klimaatverandering willen onderzoeken, maar het neemt ook deel aan verschillende onderzoeksprojecten, zoals de ontwikkeling van effectieve recyclingtechnieken en de modernisering van EU-voorschriften met betrekking tot het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen. WUR Rector Magnificus Arthur Mol vertelt dat hij blij is met het behouden van de eerste plaats: “Het is het bewijs dat wij op de goede weg zijn om duurzaamheid door te voeren in ons onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering”. Erna Maters, die als medewerker maatschappelijk verantwoord ondernemen de vragenlijst van GreenMetric invult, vertelt: “Een prolongatie van een eerste plek is extra spannend. Deze eerste plek geeft aan dat groen en duurzaam bij Wageningen University steeds meer vanzelfsprekend is”.
5G verandert campussen in innovatiehotspots
In het noorden van Europa, vlakbij de kust van de Baltische Zee, is de Technische Universiteit van Tallinn, beter bekend als TalTech, op andere manieren bezig met technologie. Onlangs lanceerde deze universiteit het eerste 5G-netwerk in Estland dat de hele campus voorziet van snelle mobiele datatransmissie. Kirke Saar, de CTO van de mobiele netwerkexploitant Telia die deel uitmaakte van het project, vertelt dat 5G hun wetenschappers in staat stelt te testen hoe voertuigen met elkaar communiceren, hoe slimme verkeersborden integreren in infrastructuur en hoe slimme huizen ons leven beïnvloeden. En een van de allereerste projecten die in 2019 worden gelanceerd, is het testen hoe de zelfrijdende Iseauto met de omliggende infrastructuur samenwerkt. Daarna is TalTech van plan om 5G-connectiviteit te gebruiken voor een reeks projecten in sectoren als autonoom transport, het IoT, slimme gebouwen, VR en industriële automatisering.
Hoger onderwijs als aanjager van innovatie
De verwachtingen zijn dat het aantal studenten wereldwijd de komende decennia drastisch zal stijgen. Om aan de behoeften van al deze miljoenen toekomstige studenten te voldoen, moeten universiteiten innoveren en steeds meer technologie introduceren. Wanneer onderwijsinstellingen slim inspelen op tech-trends kunnen ze beter voldoen aan de verwachtingen van niet alleen de huidige maar ook de toekomstige studenten. Vooral bij een groeiende concurrentie is een moderne leeromgeving een belangrijk aantrekkingspunt voor potentiële nieuwe studenten – het biedt hen kansen om met nieuwe tech te experimenteren en waardevolle ervaringen op te doen waarmee ze hun carrièrekansen kunnen verbeteren.
Het is duidelijk dat het hoger onderwijs ook een steeds belangrijker deel uitmaakt van de techrevolutie en de opkomst van slimme universiteitscampussen is daar een prachtig voorbeeld van. Ze bieden ons een kijkje in de toekomst van de slimme stad en doen ons realiseren dat het hoger onderwijs een belangrijke drijver is van innovatie.
Share via: