- Wat is WeChat en waarom is het belangrijk?
- Is dit de toekomst van FinTech?
- Een ontwrichtende kracht en een game changer
China’s WeChat – Weixin als je Mandarijn spreekt – zet de wereldwijde financiële technologie (FinTech) binnenkort op z’n kop, nog voordat het de kans krijgt zich buiten de grenzen van China te verspreiden. WeChat is een super-app met maandelijks meer dan een miljard gebruikers. Je kunt ermee chatten, een taxi bestellen, op social media, tickets (voor wat dan ook) kopen, rekeningen betalen, navigeren, een doktersafspraak maken, geld overmaken en voor dagelijkse dingen betalen. Allemaal door middel van één platform dat alle onderdelen naadloos integreert. WeChat wordt niet voor niets een lifestyle app genoemd, en iedereen in China zal je vertellen dat je niet meer zonder kunt – als je tenminste iets gedaan wilt krijgen. Ben Thompson schrijft voor the Verge: “Je kunt WeChat eigenlijk vergelijken met je telefoon. Je telefoon is je alles, en in China is dat nog meer het geval dan waar dan ook ter wereld”.
Sinds 2013 kun je met WeChat al mobiel betalen – meestal door het scannen van een QR-code – en de app is inmiddels uitgegroeid tot de meest gebruikte betaalmethode in de grote steden van China. Chinezen betalen steeds minder met contant en steeds meer met hun mobiel. Creditcards hebben bovendien nooit een voet aan de grond gekregen in China: slechts 2 procent van de bevolking gebruikt ze. De razendsnelle ontwikkeling van de mobiele betaalmogelijkheden van WeChat heeft iedere verwachting overtroffen en luidt een niet op traditie gebaseerd, nieuw tijdperk van FinTech in. Dat heeft iedereen – van de banksector tot Facebook – goed in de gaten, en ze maken zich zorgen over wat dit voor hen betekent.
Wat is WeChat en waarom is het belangrijk?
Om deze trend en de impact ervan echt te begrijpen, zullen we je uitleggen wat deze super-app eigenlijk vertegenwoordigt. WeChat werd in 2011 gelanceerd en heeft een ‘innige relatie’ met de Chinese regering. De app krijgt overheidssubsidies en wordt beschermd tegen concurrenten. Westerse apps als Facebook Messenger, Line en WhatsApp zijn verboden of worden gecensureerd, waardoor er veel ruimte is voor de groei van WeChat – die inmiddels meer dan een miljard gebruikers heeft en een 93 procent verzadiging in China’s belangrijkste steden.
De hulp van de overheid speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar de voornaamste reden voor de populariteit is de ongekende functionaliteit van de super-app. WeChat kan echt alles. WeChat-gebruiker Dong Jian vertelt: “WeChat is onderdeel van elk aspect van mijn leven. Ik gebruik de app van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, vooral de chat- en betaalfunctie, maar ook om te zien hoe het met mijn vrienden gaat. Ik gebruik het om maaltijden of een taxi te bestellen, film- en treinkaartjes te kopen en mijn energierekeningen te betalen. Ik volg ook de officiële accounts van andere bedrijven die in dezelfde sector zitten als ik. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe vaak ik de app gebruik. WeChat is volledig in mijn leven geïntegreerd. Er is geen andere app die zoveel gebruikt wordt door al mijn vrienden als WeChat”. WeChat is dus een essentiële tool geworden, een must-have.
Is dit de toekomst van FinTech?
Als je in het Westen voor een dineetje wilt betalen, doe je dat hoogstwaarschijnlijk met je pinpas of creditcard. In China pak je je mobiel erbij, scan je een QR-code en vervolgens wordt de rekening door WeChat van je aan de app gekoppelde bankrekening betaald. En het is al net zo makkelijk om geld naar een vriend te sturen. En vergis je niet, dit naadloze, cashloze, probleemloze gebruiksgemak is de toekomst van FinTech.
Debit- en creditcards zijn onhandig en je kunt ze makkelijk verliezen. Bovendien is het eigenlijk gewoon oude technologie. Mobiel betalen is de toekomst en omdat je toch al een smartphone bij je hebt, heb je straks ook geen portemonnee meer nodig. Als mobiele veiligheid en digitale privacy de sprong voorwaarts kunnen maken – en we zijn ervan overtuigd dat dat uiteindelijk zal lukken – zien we in WeChat (en soortgelijke super-apps) toch echt de toekomst van mobiel bankieren.
Bovendien laat WeChat Westerse techbedrijven als Facebook overigens op alle fronten een poepie ruiken. Niet alleen kiezen steeds meer mensen voor WeChat – en niet alleen in China – WeChat is gewoon enorm handig. Als één app alles kan wat je maar wilt – een soort ‘one app to rule them all’ – waarom zou je hem dan niet gebruiken? En in tegenstelling tot onhandige peer-to-peer betalingen die sommige banken proberen te introduceren, biedt WeChat hét gemak en dé eenvoud voor de 21e eeuw.
Een ontwrichtende kracht en een game changer
De ontwrichtende kracht van WeChat baart bankgroepen als ING zorgen. Ten eerste hebben meer mensen een smartphone dan een bankrekening. Hierdoor ontstaat een potentiële disbalans in de markt in het voordeel van de nieuwe tech-spelers,waardoor de traditionele banken steeds meer het nakijken dreigen te krijgen. Ten tweede, zodra westerse gebruikers mobiele betaalsystemen meer gaan omarmen, is het heel goed mogelijk dat ze langzaam maar zeker van debit- en creditcards afstappen, iets waar Visa en Mastercard zich uiteraard ook zorgen over maken.
De ongekende populariteit en naadloze functionaliteit van WeChat zijn de toekomst. Of traditionele banken en creditcardmaatschappijen deze ontwikkelingen kunnen bijbenen is nog maar de vraag. Maar het is overduidelijk dat WeChat alle tekenen vertoont van een grote ontwrichtende kracht, een voorbode van de toekomst van mobiel bankieren en FinTech.
Share via: