Zullen futuristische, drijvende huizen onze redding zijn, nu orkanen steeds vaker voorkomen?

Industries: Onroerend goed
  • Menselijke activiteit verhoogt de frequentie en intensiteit van orkanen
  • Is het een jacht? Een drijvend huis? Een luxe waterfrontvilla?
  • Hydraulisch uitschuifsysteem en schokbestendig glas

In de buurt van de kust wonen wordt steeds minder aantrekkelijk. De stijgende zeespiegel en de in frequentie en hevigheid toenemende orkanen verwoesten gebouwen, gemeenschappen en levens overal ter wereld. En naar verwacht wordt de situatie er in de toekomst – naarmate de gevolgen van de klimaatverandering duidelijker worden – niet beter op.

Menselijke activiteit verhoogt de frequentie en intensiteit van orkanen

Orkanen zijn de laatste decennia zowel in frequentie als in intensiteit toegenomen, en er is steeds meer bewijs dat wij, mensen, daar de oorzaak van zijn. De verbranding van fossiele brandstoffen warmt onze planeet geleidelijk op, waardoor de temperatuur van de oceanen en de atmosfeer stijgt. Een warmere atmosfeer kan meer waterdamp opslaan, wat leidt tot zwaardere regenval, terwijl warmere wateren orkanen voeden waardoor ze nog verwoestender worden. Het is duidelijk dat we iets moeten doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen voordat het volledig uit de hand loopt. Maar tegelijkertijd moeten we ons ook voorbereiden op de mogelijkheid dat we de komende jaren regelmatiger met orkanen te maken krijgen. De Nederlandse architect Koen Olthuis en het in Miami gevestigde bedrijf Arkup hebben een interessante oplossing voor dit probleem: drijvende woningen die bestand zijn tegen categorie 4-orkanen.

3D-representatie van een drijvende woonwijk met op de achtergrond de skyline van een stad
De Nederlandse architect Koen Olthuis en het in Miami gevestigde bedrijf Arkup hebben een interessante oplossing voor dit probleem: drijvende woningen die bestand zijn tegen categorie 4-orkanen.

Is het een jacht? Een drijvend huis? Een luxe waterfrontvilla?

De ‘woonjachten’ worden beschreven als “de perfecte combinatie tussen een jacht, een drijvend huis en een luxe waterfrontvilla”. Ze zijn 400 vierkante meter groot en voorzien van 4 slaapkamers en 4,5 badkamers. Bovendien zijn ze uitgerust met afvalrecyclingsystemen en systemen voor regenwateropvang en -zuivering. Op het dak bevinden zich 60 kW zonnepanelen en met de lithium-ion batterij van 1.000 kWh onder het dek kunnen de drijvende woningen volledig off-grid. “Ons doel was om het beste van beide werelden te creëren, zowel op het gebied van woonoplossingen als jachtbouwoplossingen”, zegt Nicolas Derouin, mede-oprichter van Arkup. “De oplossing biedt conventioneel wonen meer mobiliteit en vrijheid, omdat het een beweegbare structuur is – en daardoor flexibeler en dynamischer. Het kan niet dezelfde snelheden bereiken en afstanden afleggen als een jacht, maar biedt wel een veel comfortabelere woonomgeving met meer ruimte”.

Hydraulisch uitchuifsysteem en schokbestendig glas

Het meest interessante kenmerk van deze woonjachten is het hydraulische uitschuifsysteem, waardoor ze met 12 meter lange hydraulische ‘spud’poten boven het wateroppervlak getild kunnen worden. Hierdoor blijven ze volledig stabiel, zelfs tijdens een orkaan van categorie 4 – die windsnelheden van 250 kilometer per uur kunnen bereiken. De drijvende woningen worden ook beschermd door schokbestendige glaspanelen en zijn voorzien van een schuifterras van 7 x 3,5 meter dat voor extra buitenruimte zorgt – en natuurlijk een prachtig uitzicht. De woonjachten hebben bovendien een geavanceerd communicatiesysteem aan boord met satelliet-tv, Wi-Fi-antennes, LTE en VHF, zodat je zelfs op zee verbonden blijft. Het aandrijfsysteem bestaat uit twee elektrische boegschroeven van 136pk waarmee je snelheden tot 7 knopen of 13 kilometer per uur kunt bereiken. Al deze luxe en al dit plezier is echter niet goedkoop – zo’n woonjacht kost al gauw tussen de 2 en 3,5 miljoen dollar.

Bekijk deze drijvende woningen hier:

Door de stijgende zeespiegel en de in frequentie en hevigheid toenemende orkanen wordt wonen in een kustgebied een steeds grotere uitdaging. En als deze trend zich blijft voortzetten, zal zelfs het leven van degenen die verder landinwaarts wonen steeds problematischer worden. Tenzij we iets kunnen doen om onze ecologische voetafdruk snel te verkleinen, moeten we misschien een manier vinden om ons aan te passen aan het leven op een planeet die steeds onherbergzamer wordt en waar orkanen relatief vaak voorkomen. Misschien wonen we in de toekomst allemaal wel in dit soort orkaanbestendige woonjachten. Of in ieder geval – zij die het zich kunnen veroorloven.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!