10 manieren waarop KI de mensheid helpt – van het opsporen van kanker tot het voorspellen van armoede

KI verandert de wereld ten goede - van het opsporen van kanker en visuele beperkingen tot het spotten van nepnieuws en het voorspellen van armoede.
  • KI-model detecteert borstkanker nauwkeuriger dan menselijke oncologen dat kunnen
  • KI-systeem helpt radiologen bij het analyseren van medische beelden
  • We kunnen visuele beperkingen nu sneller, gemakkelijker en efficiënter detecteren
  • Kan een KI-bijenkorf bijen voor uitsterven behoeden?
  • KI helpt onderzoekers bij het beschermen van wilde dieren
  • KI voorspelt de toekomstige effecten van klimaatverandering
  • Dankzij KI kunnen we de honger in de wereld nu in real time monitoren
  • Hightech analyse van satellietbeelden kan armoede nauwkeurig voorspellen
  • KI-systeem beveiligt onze kritieke infrastructuur
  • KI maakt het spotten van nepnieuws een beetje makkelijker

Kunstmatige intelligentie (KI) is een integraal onderdeel geworden van ons moderne leven. Deze technologie, die aanvankelijk werd ontwikkeld in de jaren vijftig, wordt nu in vele sectoren op grote schaal gebruikt. Van ziekenhuizen tot productiefaciliteiten, elke branche vertrouwt in meerdere of mindere mate op KI. Sommigen zijn van mening dat kunstmatige intelligentie zal leiden tot de ondergang van de mensheid, maar tot dusver lijkt het tegenovergestelde waar te zijn – sterker nog, KI wordt juist steeds vaker gebruikt als oplossing voor allerlei uitdagingen en om ons leven efficiënter, veiliger en comfortabeler te maken. Naarmate KI geavanceerder wordt gaan we wellicht een wereld tegemoet waarin ziekte, honger en armoede niet langer aan de orde zijn. Hier zijn tien manieren waarop KI de mensheid helpt.

KI-model detecteert borstkanker nauwkeuriger dan menselijke oncologen dat kunnen

Een van de meest transformerende toepassingen van KI in de gezondheidszorg is kankerscreening. Elk zesde sterfgeval in de wereld is kankergerelateerd en elk jaar verliezen miljoenen mensen hun strijd tegen deze ziekte. Kanker is berucht om het feit dat het razendsnel om zich heengrijpt, dus het stellen van een vroege diagnose is van kritiek belang en KI is hierin de afgelopen jaren buitengewoon waardevol gebleken. Uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat KI borstkanker zelfs beter kan detecteren dan menselijke artsen dat kunnen. De onderzoekers gebruikten het KI-model van Google om de data te scannen van 6.000 vrouwen in het VK en 15.000 in de VS. Dit leverde veel nauwkeurigere resultaten op, met minder valse positieven en negatieven, dan wanneer de screening uitgevoerd zou zijn door menselijke oncologen. De KI had ook minder informatie nodig om de kanker op te sporen. Artsen moeten normaliter ter vergelijking ook historische patiëntgegevens raadplegen, maar het KI-systeem van Google wist de kanker op te sporen door alleen de huidige röntgenfoto’s te scannen.

KI-systeem helpt radiologen bij het analyseren van medische beelden

Een ander groot voordeel van medische KI ​​is het vermogen om repetitieve, voorspelbare en saaie taken over te nemen. In de radiologie, bijvoorbeeld, kan KI worden gebruikt om medische beelden te beoordelen en radiologen te helpen relevante gegevens te verzamelen. Dit is precies de reden waarom AI-Rad Companion van Siemens Healthineers is ontwikkeld. Deze intelligente software-assistent analyseert medische beelden van organen, detecteert eventuele ziekterelevante veranderingen en genereert vervolgens een rapport. De software is echter niet bedoeld ter vervanging van menselijke expertise en het interpreteren van de data en het stellen van een diagnose wordt dan ook nog steeds door een menselijke radioloog gedaan. Het systeem wordt alleen gebruikt om medische professionals te helpen de gegevens beter te visualiseren en de patiëntenzorg te verbeteren.

We kunnen visuele beperkingen nu sneller, gemakkelijker en efficiënter detecteren

KI kan ook worden gebruikt om slechtziende kinderen te helpen. Naar schatting hebben 19 miljoen kinderen wereldwijd een visuele beperking die in 70 procent van de gevallen helaas niet vroeg genoeg wordt ontdekt. Huawei heeft nu het Track AI-systeem ontwikkeld, een gebruiksvriendelijk, betaalbaar apparaat waarmee ouders en artsen de oogbewegingen van kinderen kunnen monitoren. Het systeem verzendt de gegevens naar een smartphone, waar het wordt geanalyseerd door Huawei’s ‘gaze-analysis’-software om te bepalen of er sprake is van een afwijking. Het belangrijkste doel van Track AI is “het mogelijk te maken voor ouders en artsen in alle delen van de wereld om visuele beperkingen op een snellere, gemakkelijkere en efficiëntere manier te detecteren door middel van KI-technologie”, aldus Peter Gauden, de technische expert van het bedrijf. Ouders wordt echter wel geadviseerd om altijd een oogarts te raadplegen voor een juiste diagnose en verdere behandeling.

Kan een KI-bijenkorf bijen voor uitsterven behoeden?

Bijen zijn cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid, ​​vanwege hun rol bij de bestuiving van gewassen. Uit onderzoek blijkt dat door bijen bestoven gewassen 35 procent van onze wereldwijde voedselproductie vertegenwoordigen. Helaas worden bijenpopulaties als gevolg van parasieten, verlies van habitat en het toenemende gebruik van pesticiden met uitsterven bedreigd. De afname van de bijenstand is vooral merkbaar in Noord-Amerika en Europa. In Duitsland wordt bijvoorbeeld maar liefst 50 procent van de inheemse bijen met uitsterven bedreigd. Om de bijen te beschermen is het belangrijk dat onderzoekers en imkers meer te weten komen over het gedrag van bijen in kolonies en hoe deze insecten reageren op verschillende omgevingen.

Het Duitse bedrijf we4bee heeft een KI-aangedreven bijenkorf ontwikkeld met slimme sensoren die informatie verzamelen over vervuiling, geluid, temperatuur, luchtdruk en vochtigheid. Al deze gegevens kunnen worden bekeken via de bijbehorende smartphone-app. De we4bee-bijenkorven zijn al ingezet in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en de ontwikkelaars overwegen nu om de technologie te upgraden zodat deze ook gebruikt kan worden om aardbevingen te voorspellen. “Uit onderzoeken is gebleken dat insecten en andere dieren zich anders gaan gedragen voordat natuurrampen toeslaan en het is belangrijk dat we deze voortekenen nauwkeurig leren interpreteren”, aldus Claudia Leikam, biomedisch wetenschapper en CEO van we4bee.

KI helpt onderzoekers bij het beschermen van wilde dieren

KI helpt ons niet alleen met het beschermen van bijenvolken – deze tech kan ook de dierenbescherming volledig transformeren. Nu steeds meer diersoorten wereldwijd met uitsterven bedreigd worden, is er een groeiende behoefte aan urgente maatregelen om deze dieren te beschermen. Het World Wildlife Fund (WWF) is onlangs met Intel in zee gegaan om de kunstmatige intelligentie van dit bedrijf in te zetten voor het monitoren van Siberische tijgers in de noordoostelijke regio van China. Als onderdeel van het project hebben WWF-onderzoekers Intel’s Movidius-bewakingsapparaten in tijgerhabitats geïnstalleerd om hun gedrag te monitoren en gegevens te verzamelen. De gegevens worden vervolgens naar een platform gestuurd dat afbeeldingen analyseert zodat onderzoekers aantallen kunnen traceren en migraties beter kunnen volgen. Dit initiatief is onderdeel van Intel’s Tech for Good-project, dat ook actief is op het gebied van walvis- en ijsbeerbescherming. Hopelijk kunnen we ergens in de toekomst meer samenwerking verwachten tussen wetshandhavers en natuurbeschermers en geavanceerde technologie inzetten om stropers efficiënter te bestrijden en onze bedreigde dieren te redden.

KI voorspelt de toekomstige effecten van klimaatverandering

Klimaatverandering is verantwoordelijk voor de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden over de hele wereld. Gelukkig kan machine learning-technologie ons helpen deze gebeurtenissen nauwkeuriger te voorspellen, zodat we ons beter kunnen voorbereiden op de mogelijke gevolgen ervan. Een team van onderzoekers van het Montreal Institute for Learning Algorithms (MILA), KI-techbedrijf ConscientAI Labs en Microsoft hebben hun krachten gebundeld om een ​​KI-tool te ontwikkelen waarmee mensen de effecten van klimaatverandering beter kunnen begrijpen. Het team hoopt binnenkort bovendien een ​​gebruiksvriendelijke app te ontwikkelen waarmee mensen kunnen zien welke impact klimaatverandering de komende jaren zal hebben op hun directe omgeving en zelfs hun woning.

Dankzij KI kunnen we de honger in de wereld nu in real time monitoren

Een andere enorme uitdaging is de hongersnood waar 8,9 procent van de wereldbevolking dagelijks mee te maken heeft. Om oplossingen te vinden voor deze inmiddels decennialang voortdurende tragedie is het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties onlangs gaan samenwerken met de Alibaba Group om het Hunger Map LIVE-systeem te ontwikkelen. Het systeem maakt gebruik van machine learning en data-analyse om real-time gegevens te verzamelen met betrekking tot voedsel(on)zekerheid, weersomstandigheden en (politieke) conflicten en creëert vervolgens “een holistisch beeld van de voedsel(on)zekerheidssituatie” in de wereld. Omdat voedsel(on)zekerheid dynamisch is en voortdurend verandert, is de traditionele monitoring- en analysebenadering niet erg nauwkeurig. Hunger Map LIVE is anders, omdat het de wereldwijde voedselzekerheid in real time volgt, waardoor humanitaire organisaties trends vroegtijdig kunnen identificeren en beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Hightech analyse van satellietbeelden kan armoede nauwkeurig voorspellen

Op dezelfde manier waarop KI organisaties en filantropen helpt de honger in de wereld te monitoren, kan de technologie ook worden gebruikt om armoedegebieden te voorspellen. Marshall Burke, assistent-professor aan Stanford University, heeft met behulp van een KI-systeem georuimtelijke data van Afrikaanse landen als Nigeria, Oeganda, Tanzania, Malawi en Rwanda geanalyseerd. Burke gebruikte dag- en nachtsatellietbeelden van de gebieden en combineerde deze met economische data. Volgens CIO.com kon het systeem armoedegebieden met 99 procent nauwkeurigheid voorspellen. Met dit soort informatie zouden organisaties goederen efficiënter over door armoede getroffen regio’s kunnen distribueren, waardoor veel meer mensen broodnodige hulp krijgen.

KI-systeem beveiligt onze kritieke infrastructuur

De snelle verstedelijking zet kritieke infrastructuur als watervoorziening en elektriciteitssystemen enorm onder druk. Bovendien hebben veel steden nog steeds te maken met een verouderende infrastructuur die voortdurend gemonitord moet worden om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan. Om steden te helpen dit probleem het hoofd te bieden, heeft het in Boston gevestigde bedrijf VODA.ai software ontwikkeld die de toestand van watersystemen kan beoordelen. De software is ontworpen voor engineering- en managementteams, verzamelt gegevens uit nutsvoorzieningen en openbare bronnen en maakt vervolgens gebruik van verschillende algoritmen om elk pijpsegment in het watersysteem een ‘faalrisicoscore’ te geven. Op de website van het bedrijf staat dat het systeem grote defecten met 50 procent kan terugdringen en voortijdige vervanging van materialen met 25 procent kan minimaliseren.

KI maakt het spotten van nepnieuws een beetje makkelijker

We worden op het internet en door de media overspoeld met informatie en het wordt steeds moeilijker om echt van nepnieuws te onderscheiden. Uit een enquête uit 2018 bleek dat 57 procent van de respondenten tijdens de Amerikaanse verkiezingen nepnieuws onder ogen had gekregen en 19 procent beweerde dat hun keuze tijdens de verkiezingen (mogelijk) door nepnieuws was beïnvloed. Om dit probleem aan te pakken hebben onderzoekers van Microsoft en de Arizona State University een KI-framework ontwikkeld dat nepnieuws op basis van engagement en signalen van social media kan detecteren. Nadat het systeem was getraind en getest op real-world data, bleek het beter te zijn in het detecteren van nepnieuws dan andere, meer traditionele methoden. Uit het onderzoek is gebleken dat het systeem, dat uitgerust is met een algoritme voor natuurlijke taalverwerking, nepnieuws 80-82 procent van de tijd succesvol wist te spotten.

We hebben de afgelopen jaren gezien dat KI ons leven op allerlei manieren efficiënter, veiliger en comfortabeler kan maken – of het nu wordt gebruikt om kanker of nepnieuws op te sporen, wilde dieren te beschermen of honger en armoede te bestrijden – en dit zullen we in de toekomst waarschijnlijk blijven zien. Om de voordelen van deze technologie te maximaliseren, moeten we er echter wel voor blijven zorgen dat KI-oplossingen voldoen aan ethische principes en onze morele waarden.

We’re in the midst of a technological revolution and the trends, technologies, and innovations to look out for in 2022 are all game-changers. They bring comp…

Free trendservice

Receive the latest insights, research material, e-books, white papers and articles from our research team every month, for free!