4 baanbrekende innovaties die het onderwijs van morgen vormgeven

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Studenten van nu verweven actief nieuwe technologieën in hun leerproces, wat het onderwijs en de interactie met lesmateriaal radicaal verandert.
    1. Holoportation box: een doorbraak in dovenonderwijs
    2. Google NotebookLM’s AI luidt nieuw tijdperk in voor traditioneel onderwijs
    3. Inspired AI-platform leidt tot aanzienlijke verbetering in studieresultaten
    4. Learnosity’s AI tilt het creëren van toetsen naar een hoger niveau

    Het onderwijs zoals we dat kennen, transformeert sterk door technologische innovaties. De studenten van vandaag zijn niet langer enkel ontvangers van kennis, maar digital natives die technologie naadloos in hun dagelijkse leeractiviteiten integreren, zowel thuis als op school. Naarmate technologie een steeds grotere rol speelt, kan het de onderwijsmethoden en studentenbetrokkenheid radicaal veranderen. Om deze ontwikkelingen echt te laten slagen, moeten docenten echter een goede balans zien te vinden tussen het gebruik van deze technologie en het stimuleren van authentieke menselijke interacties. In dit artikel maken we kennis met vier opzienbarende innovaties in het onderwijs: de Holoportation-box, die dove en slechthorende studenten meeneemt naar een wereld van meeslepende 3D-leerervaringen; NotebookLM van Google, een ingenieuze tool die gebruikmaakt van machine learning om contentcreatie opnieuw te definiëren; het Inspired AI-platform, een innovatief systeem dat lesmateriaal perfect afstemt op de unieke behoeften van elke leerling; en ten slotte Learnosity’s door GPT-4-aangedreven tool, die het maken van toetsen volledig transformeert.

    1. Holoportation-box: een doorbraak in dovenonderwijs

    Tijdens een recent Visual-Centric Teaching and Learning-symposium in Washington DC experimenteerde ’s werelds enige liberal arts-universiteit voor doven en slechthorenden met de mogelijkheden van afstandsonderwijs door een levensgrote holoportation-box te testen. Het evenement werd georganiseerd door de in 1864 opgerichte Gallaudet University. Deze universiteit is gewijd aan onderwijs voor doven en slechthorenden en is vernoemd naar Thomas Hopkins Gallaudet, een vooraanstaand persoon in het dovenonderwijs. Op het evenement onthulde Proto Inc. de Epic, vroeger bekend als Portl. Dit apparaat projecteert levensgrote hologramversies van personen naar eventlocaties, musea en conferentiezalen, wat directe interactie met het publiek mogelijk maakt. De technologie bestaat uit AI-gestuurde camera’s, een aanraakscherm, ingebouwde microfoons en luidsprekers, evenals interne LED’s om schaduwen en reflecties te verfijnen. Tijdens het symposium werd universiteitsvoorzitter Roberta J. Cordano virtueel naar een Proto Epic ‘getransporteerd’, waar ze via een live videostream in gebarentaal met de deelnemers communiceerde. Ook Dr. Laurene E. Simms, de eerste chief bilingual officer, stond samen met diverse docenten, administratieve medewerkers en studenten als hologram op het podium. 

    Het was een levendige demonstratie van hoe deze technologie de manier waarop we internationale persoonlijkheden en sprekers ontvangen en ermee interacteren kan transformeren. De CBO vertelt: “Dit is een langverwachte droom die uitkomt, zowel voor mij persoonlijk als voor de dovengemeenschap. We hebben al geruime tijd de wens gekoesterd om zowel ASL (American Sign Language) als Engels met behulp van hologramtechnologie te kunnen gebruiken, waardoor we ons volledig in gebarentaal — een ruimtelijke taal — kunnen uitdrukken”. De universiteit is door de jaren heen voortdurend koploper geweest in de toepassing van digitale visuele technologieën en gebruikt deze om het onderwijs in de Amerikaanse Gebarentaal (ASL) en de Engelse tweetaligheid te bevorderen. Doug Barry, de oprichter en CFO/COO van Proto Inc., vertelt: “We zijn Proto begonnen om mensen van alle achtergronden samen te brengen. We hebben Proto uitgeprobeerd met onze medewerkers die gebarentaal gebruiken, en nu ben ik er trots op om met Gallaudet University samen te werken, waar we laten zien hoe hologrammen veel effectievere gesprekken en gebarentaal-onderwijs kunnen ondersteunen dan welk plat scherm dan ook”.

    2. Google NotebookLM’s AI luidt nieuw tijdperk in voor traditioneel onderwijs

    Google heeft onlangs NotebookLM geïntroduceerd, een product dat het resultaat is van een aantal jaren uitgebreid onderzoek naar kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerking. Een opvallend kenmerk van Google NotebookLM is het gemak waarmee het menselijke taal herkent en interpreteert. De tool begrijpt niet alleen de context en verbindingen tussen de verschillende stukjes informatie die je invoert, maar biedt ook waardevolle suggesties en inzichten, wat het maken van notities een dynamische, interactieve en verrijkende ervaring maakt. NotebookLM biedt een reeks indrukwekkende functies die zijn ontworpen om de productiviteit en creativiteit te verbeteren. Een opvallende eigenschap zijn de opmerkelijke organisatorische capaciteiten. Met behulp van geavanceerde algoritmen kan deze tool je notities moeiteloos organiseren, waardoor het nog makkelijker wordt om snel een specifiek projectoverzicht te vinden of zelfs je persoonlijke gedachten en reflecties terug te halen. Bovendien is de input niet alleen beperkt tot tekst; voor degenen die de voorkeur geven aan gesproken taal, is de spraak-naar-tekst-functionaliteit van het platform een echte game-changer. Hiermee kun je je ideeën dicteren die vervolgens binnen enkele seconden worden getranscribeerd. Dit is vooral handig tijdens woon-werkverkeer of op momenten waarop typen niet mogelijk is. Een ander voordeel van NotebookLM is de sterke focus op samenwerking. Zo maken de realtime deel- en samenwerkingsfuncties van het platform groepsbrainstorming en projectcoördinatie aanzienlijk gemakkelijker.

    Zowel docenten als studenten vinden NotebookLM enorm waardevol, omdat het aantekeningen maken tijdens colleges optimaliseert en zo bijdraagt aan een dieper begrip van de lesstof. Bovendien zorgt de naadloze integratie met apparaten als tablets of desktops ervoor dat je altijd toegang hebt tot jouw inzichten, gegevens en ideeën, waar je ook bent. Dankzij de naadloze integratie met Google Workspace blijven je aantekeningen bovendien altijd up-to-date, wat creatieve ideeën stimuleert en de efficiëntie verbetert. Google’s NotebookLM heeft enorm veel potentiële toepassingen in het onderwijs. Voor docenten belooft het een georganiseerde opslagplaats van lesplannen, onderzoeksnotities en beoordelingen van studenten, allemaal automatisch gecategoriseerd zodat alles snel teruggevonden kan worden. Dit kan de voorbereidingstijd aanzienlijk verminderen, zodat docenten zich beter kunnen richten op lesgeven en studenten actief betrekken. Studenten vinden de voice-to-text-functie vooral handig tijdens colleges, omdat ze daardoor geen belangrijke informatie missen terwijl ze aantekeningen maken. NotebookLM bevordert bovendien groepsstudie en projectcoördinatie door samenwerking te stimuleren, waardoor de leerervaring interactiever wordt. Bovendien kunnen de suggesties en inzichten die deze tool genereert bijdragen aan onderzoek door studenten aan te moedigen dieper in onderwerpen te duiken en hun kritisch denkvermogen te ontwikkelen. NotebookLM zou een brug kunnen slaan tussen de traditionele onderwijsbenadering en een toekomst waarin technologie naadloos is geïntegreerd en efficiëntie vooropstaat. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een dynamische en interactieve leeromgeving.

    “Het is duidelijk dat het onderwijs in de toekomst steeds verder gepersonaliseerd wordt, en dat technologieën als AI cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat studenten optimaal kunnen groeien en hun volledige potentieel kunnen benutten. Onderwijstechnologieën evolueren, en wij zijn vastbesloten om voorop te blijven lopen in deze innovatieve ontwikkelingen”.

    Nadim Nsouli, Inspired Education Group

    3. Inspired AI-platform leidt tot aanzienlijke verbetering in studieresultaten

    De vooraanstaande Inspired Education Group, bekend om zijn wereldwijde netwerk van toonaangevende onderwijsinstellingen, heeft onlangs data-inzichten gedeeld die bij vijf van zijn internationale top scholen verzameld zijn. Deze inzichten komen voort uit een grootschalig experimenteel initiatief waarbij AI-technologie in dagelijkse onderwijs- en leerprocessen werd geïntegreerd. Het Inspired AI-platform maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om op maat gemaakte leertrajecten voor studenten te creëren, die zowel uit klassikale activiteiten als huiswerkopdrachten bestaan. Bij de eerste beoordeling wordt gekeken naar de specifieke vaardigheden van de leerling en op welke gebieden verbetering nodig is. Met deze informatie genereert het platform opdrachten en leermodules voor vakken als natuurwetenschappen, wiskunde en Engels die op de individuele student afgestemd zijn. Daarnaast genereert het realtime inzichten en suggesties voor zowel docenten als ouders, wat de samenwerking gedurende het leerproces van de student ten goede komt. Het Inspired AI-platform vervult een drievoudige rol binnen het onderwijs. Ten eerste versnelt het het leerproces van studenten door de lesstof af te stemmen op hun individuele behoeften. Bovendien ondersteunt het docenten bij het stroomlijnen van taken, zoals opdrachtbeoordeling, gegevensverwerking en het ontwikkelen van educatieve hulpmiddelen. Verder helpt het platform docenten ook door gedetailleerde feedback te verstrekken over de kennis en vaardigheden van elke leerling, en worden specifieke gebieden aangewezen waar gerichte interventie nuttig kan zijn.

    Ruim 14.000 leerlingen van 26 scholen uit 12 landen kregen de kans om het Inspired AI-platform van de Inspired Education Group uit te proberen. De feedback op deze pilot was overwegend positief; uit gegevens verzameld van topscholen in locaties als Hamala, Milaan, Madrid en de Bahama’s bleek dat een indrukwekkende 84,50 procent van de leerlingen van mening is dat het AI-platform hun onderwijstraject verrijkt. Studenten die het Inspired AI-platform gebruikten, zagen hun prestaties zelfs met gemiddeld 8,12 procentpunten verbeteren, het equivalent van een volledig leerjaar. Maar liefst 80,18 procent van de docenten die met het platform werkten was bovendien overtuigd van de effectiviteit ervan en gaf aan Inspired AI graag aan anderen te willen aanbevelen. Nadim Nsouli, de oprichter, voorzitter en CEO van de Inspired Education Group, reageerde op de bevindingen: “Of het nu fysiek in klaslokalen is, of via digitaal onderwijs en onderwijs op afstand, het is duidelijk dat het onderwijs in de toekomst steeds verder gepersonaliseerd wordt, en dat technologieën als AI cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat studenten optimaal kunnen groeien en hun volledige potentieel kunnen benutten. Onderwijstechnologieën evolueren, en wij zijn vastbesloten om voorop te blijven lopen in deze innovatieve ontwikkelingen”.

    Docenten hebben ook de verantwoordelijkheid om waakzaam te zijn over latente vooroordelen. Bovendien hebben ze de taak om de educatieve effectiviteit en de culturele sensitiviteit van door AI gegenereerde content te waarborgen.

    4. Learnosity’s AI tilt het creëren van toetsen naar een hoger niveau

    Onlangs maakte het beoordelingstechnologiebedrijf Learnosity zijn debuut in het AI-domein door een tool te introduceren die gedeeltelijk wordt aangedreven door ChatGPT-4. Deze innovatieve tool is ontworpen om het creëren van hoogwaardige toetsen te vereenvoudigen. Onderwijsdeskundigen die voorstander zijn van AI benadrukken dat het ontwikkelen van toetsen een tijdrovende administratieve taak is en menen dat AI — met het juiste toezicht — dit veel efficiënter kan dan mensen. Gavin Cooney, medeoprichter en CEO van Learnosity, onderstreept dat je het leerproces van studenten met AI aanzienlijk kunt stimuleren en verrijken omdat je met deze technologie een veel grotere verscheidenheid aan reacties kunt genereren op studentenantwoorden. Zo kunnen ontwikkelaars van toetsen met Learnosity niet alleen snel en efficiënt uitgebreide itembanken produceren maar ook traditionele meerkeuzevragen veranderen in korte-antwoord- of meer ingewikkelde contrast-en-vergelijk-vragen. Cooney en zijn team benaderden het concept van AI-toetsontwikkelaars vanuit een uniek perspectief. In plaats van menselijke auteurs of ontwikkelaars te vervangen, brainstormden ze over hoe ze de efficiëntie van een deskundige auteur konden vertienvoudigen. Hun onderzoek richtte zich op de vraag of deze auteurs, met behulp van AI, onderwijscontent konden produceren die niet alleen overvloediger en boeiender was, maar ook van veel betere kwaliteit en die studenten waardevollere feedback kan geven. En door studenten uitgebreidere beoordelingen te geven (die uit gedetailleerde feedback bestaat, vooral met betrekking tot foutieve antwoorden of verwarrende elementen), kan het leerproces aanmerkelijk geoptimaliseerd worden. Voorheen waren de mogelijkheden van AI-technologie op dit vlak veel beperkter, maar met de evolutie van tools als ChatGPT-4 zijn dergelijke uitgebreide beoordelingen nu haalbaar geworden. Cooney: “Het zou normaliter enorm duur en arbeidsintensief zijn om voor elk mogelijk antwoord student-specifieke feedback te schrijven, maar dankzij AI is dat nu mogelijk en dat verbetert het leerproces aanzienlijk”.

    Nu AI-tools steeds toegankelijker en gebruiksvriendelijker worden, groeit ook de interesse onder docenten om ze in hun lespraktijken te integreren — onder andere dus voor het creëren van toetsvragen. De tool van Learnosity, die voor professionele toetsauteurs ontwikkeld is, zou voor deze docenten ook zeer waardevol kunnen zijn. Cooney benadrukt echter dat het cruciaal is om deze toetsen niet te beperken tot puur kennisgerichte vragen. Het streven zou juist moeten zijn om kritisch denken te stimuleren, probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen en diepgaand leren te bevorderen. Docenten hebben ook de verantwoordelijkheid om waakzaam te zijn over latente vooroordelen. Bovendien hebben ze de taak om de educatieve effectiviteit en de culturele sensitiviteit van door AI gegenereerde content te waarborgen. Een vraag over een bepaalde nationale feestdag zal bijvoorbeeld niet voor iedereen relevant of begrijpelijk zijn, gezien de diverse culturele achtergronden in verschillende regio’s in de wereld. Cooney benadrukt dat docenten AI nauwgezet moeten begeleiden en vergelijkt de technologie met een studiecoach. Hij waarschuwt ervoor om AI niet zelfstandig onderwijstrajecten te laten sturen en stelt een meer praktische aanpak voor waarbij de AI voortdurend beoordeeld en aangepast wordt

    Een laatste overweging

    Het onderwijslandschap verandert snel, aangedreven door de integratie van innovatieve technologieën. Van de baanbrekende holoportation box bij Gallaudet University en Google’s NotebookLM, tot de gepersonaliseerde leertrajecten van het Inspired AI-platform en Learnosity’s AI-aangedreven aanpak voor het creëren van toetsen: de toekomst van het onderwijs ziet er veelbelovend uit. Dankzij tools die steeds meer toegespitst zijn op individuele leerbehoeften en actieve betrokkenheid bevorderen, is de student van morgen geen passieve ontvanger van kennis meer. We moeten echter niet vergeten dat technologieën, hoe geavanceerd ze ook zijn en hoeveel voordelen ze ook opleveren, de essentiële menselijke interacties — die de basis vormen van de leerervaring — moeten aanvullen in plaats van vervangen. Naarmate AI blijft evolueren en naarmate we deze technologie steeds verder in onze onderwijsprocessen integreren, zullen we ons voortdurend bewust moeten zijn van het feit dat culturele sensitiviteit, het voorkomen van vooroordelen en het bevorderen van universeel herkenbare content van cruciaal belang zijn. Uiteindelijk is het doel om een omgeving te creëren waarin alle leerlingen kunnen groeien en bloeien, ongeacht hun achtergrond of capaciteiten.

    Share via
    Copy link