4 manieren waarop bedrijven logistics en warehousing automatiseren

Bedrijven die hun logistics- en warehousing-activiteiten automatiseren kunnen rekenen op meer gestroomlijnde routine-activiteiten, uitgebreidere systeemmogelijkheden, geoptimaliseerde analytics en betere bedrijfsresultaten.
Industries: Logistiek
Trends: Robotics
    1. Robotmagazijn maakt leveringen binnen 2-3 uur mogelijk
    2. Zwitserland krijgt netwerk van ondergrondse tunnels voor transport door robotachtige vrachtpods
    3. Biometrisch gecontroleerde, ultramoderne geautomatiseerde opslagfaciliteit
    4. De metaverse maakt volledige, end-to-end zichtbaarheid van de supply chain mogelijk

Nu e-commercevolumes maar blijven stijgen, de digitalisering een steeds grotere vlucht neemt en de klantverwachtingen evolueren, worden logistics- en warehousing-bedrijven overal ter wereld steeds vaker met ongekende veranderingen geconfronteerd. Geavanceerde technologieën, waaronder het IoT, robotica en meer, maken meer collaboratieve bedrijfs- en productieprocessen mogelijk, wat leidt tot meer snelheid en efficiëntie. Logistics- en warehousing-automatisering omvat doorgaans devices en technologie die het verplaatsen en verwerken van goederen efficiënter maken. Denk daarbij aan AGV’s (automatisch geleide voertuigen) die worden gebruikt om pallets en kratten te vervoeren, of retrofit-softwarekits waarmee standaard vorkheftrucks autonoom aan het werk kunnen. Andere technologieën zijn onder meer geavanceerde transportbandsystemen die goederen in alle richtingen kunnen verplaatsen en met barcodescanners zijn uitgerust om de juiste handeling te bepalen. Of zwermrobotica, zoals de Kiva-robots bij Amazon, die schappen met producten naar pickstations verplaatsen.

In dit artikel geven we vier voorbeelden van bedrijven die logistics- en warehousing-automatisering naar nieuwe hoogten tillen.

1. Robotmagazijn maakt leveringen binnen 2-3 uur mogelijk

Euronics, een internationale retail- en groothandelsgroep voor elektronica en de grootste distributeur van huishoudelijke apparaten en elektronica in Estland, heeft onlangs geïnvesteerd in de geautomatiseerde warehousing-oplossing AutoStore. De robotwarehousing-oplossing bestaat uit twee pickpoorten met versnelde picksnelheden, een transportsysteem, 28 robots en 21.000 bakken. Het systeem bevat een op virtual reality gebaseerde remote support service, inclusief Hololens-headsets, die kortere responstijden, verbeterde klantenservice en lagere kosten mogelijk maken. De robots kunnen tot 600 pakketten per uur verwerken, waardoor het bedrijf een klantorder 4-8 keer sneller dan voorheen kan voltooien – binnen 20 seconden na een bestelling – en deze binnen 2-3 uur naar het afleveradres kan verzenden. Euronics logistiek directeur Rivo Reinson legt uit dat producten die voorheen 2.000 m2 magazijnruimte nodig hadden, nu kunnen worden opgeslagen en verwerkt in slechts 600 m2 magazijnruimte. Over de verbeteringen die mogelijk zijn gemaakt door het slimme robotmagazijn vertelt Reinson: “Door snel te werken in het magazijn kunnen de goederen nog sneller naar de koeriers en nog sneller naar de klant. Dankzij het nieuwe systeem kunnen we ook tien keer vaker controles op de goederenvoorraad uitvoeren, waardoor we klanten nauwkeuriger kunnen informeren over de beschikbaarheid van goederen.”

2. Zwitserland krijgt netwerk van ondergrondse tunnels voor transport door robotachtige vrachtpods

Mensen kopen steeds meer producten, en het wordt dan ook steeds moeilijker om al deze spullen naar hun bestemming te vervoeren zonder dat het verkeer, transitnetwerken en infrastructuur daar negatieve gevolgen van ondervinden. Na 5 jaar onderzoek is een Zwitsers consortium nu klaar om te beginnen met de bouw van het eerste deel van een ondergronds vrachtvervoerssysteem met de naam Cargo Sous Terrain. Het ondergrondse systeem bestaat uit een netwerk van tunnels met een vlakke vloer en een middellijn van zes meter. Verdeeld over drie rijstroken transporteren autonome, elektrisch aangedreven vrachtcapsules – groot genoeg voor een of twee standaard pallets – vervolgens automatisch goederen via inductierails tussen verschillende steden en logistieke centra in heel Zwitserland. Terwijl steeds meer traditionele logistieke systemen continu hun snelheid proberen te verhogen, draait het bij Cargo Sous Terrain om een ​​constante, 30 km/u en een goederenstroom die 24 uur per dag doorgaat. Cargo Sous Terrain maakt gebruik van 100 procent hernieuwbare energie die door windturbines en zonnepanelen gegenereerd wordt. Het eerste deel van het ondergrondse transportnetwerk zal naar verwachting in 2031 operationeel zijn en bestaat uit een 70 kilometer lang traject tussen de stad Härkingen en de luchthaven van Zürich. Het consortium is ervan overtuigd dat de noodzaak om het Zwitserse wegen-en spoornetwerk uit te breiden met de komst van Cargo Sous Terrain zal verdwijnen. In plaats daarvan verwacht men dat het ondergrondse systeem het vrachtverkeer op de Zwitserse wegen juist met 40 procent zal terugdringen.

3. Biometrisch gecontroleerde, ultramoderne geautomatiseerde opslagfaciliteit

Westfalia Technologies, Inc. heeft RoboVault ontwikkeld, een geautomatiseerde, ultramoderne self service-opslagfaciliteit in Ft. Lauderdale, Florida. De faciliteit van 14.000 m2 heeft enkele van de meest welvarende klanten ter wereld en wordt beschouwd als de veiligste opslagfaciliteit op aarde. Sommigen noemen het zelfs het ‘Fort Knox van opslagfaciliteiten’. De faciliteit biedt meer dan 450 containers of ‘vaults’ in een vrijwel ondoordringbare, climate controlled en gerobotiseerde opslagomgeving voor zeer waardevolle objecten – vergelijkbaar met een museum. Het project is ontworpen en gebouwd om orkanen tot categorie 5 te weerstaan en heeft een elektriciteits-backup van 14 dagen. Het gebouw is explosieveilig en heeft kogelvrije ramen. Voor de nodige gemoedsrust voor de eigenaren worden objecten op ongeveer 10-20 meter boven zeeniveau opgeslagen. De ‘vaults’ worden beschermd door 24/7 videobewaking, biometrische toegang, bewegings-, hitte- en hartslagdetectie, rookmelders en sprinklers.

Zodra klanten zich hebben aangemeld en zijn geregistreerd, rijden ze een privé-ingang binnen waar ze toegang krijgen tot hun ‘vault’ door hun pincode op een keypad in te voeren. Vervolgens haalt het systeem de juiste vault op en transporteert deze naar de entreecabine van de gebruiker. Dan gaat een interne deur naar het opslagsysteem open en kan de klant naar binnen. Klanten kunnen ook vooraf bellen om hun vault bij aankomst gereed te hebben. Zodra de klant klaar is, voert hij of zij de pincode opnieuw in, waarna de vault weer teruggetransporteerd wordt naar de opslag. Om de klimaatbeheersing op een constant niveau te houden, gaat de buitendeur pas open als de binnendeur gesloten is, waarna de klant kan wegrijden. RoboVault zorgt voor veilige opslag zonder menselijke tussenkomst of gedoe met gangen of liften. Enkele interessante items die bij RoboVault een veilig onderkomen vinden zijn Ferrari’s en Lamborghini’s, Picasso-schilderijen en andere zeldzame kunstwerken, superjachten, antiek, sieraden, belangrijke documenten, waardevolle wijncollecties en zelfs Mongoolse dinosaurusbotten.

“Onze uitbreiding naar de metaverse zal niet alleen de klantervaring en operationele efficiëntie verbeteren, maar ons bovendien in staat stellen om in de toekomst duurzamer en veerkrachtiger te zijn. Dit is voor al onze wereldwijde activiteiten van cruciaal belang.”

Sultan Ahmed bin Sulayem, DP World

4. De metaverse maakt volledige, end-to-end zichtbaarheid van de supply chain mogelijk

DP World, toonaangevende logistieke dienstverlener in Dubai en een van ’s werelds grootste havenexploitanten, werkt aan het ontwikkelen van DPMETAWORLD, een nieuw platform dat geavanceerde virtuele oplossingen zal bieden voor real-world supply chain-uitdagingen. Door middel van dit platform worden transparantie en efficiëntie gestimuleerd, en neemt DP – met behulp van nog onbenutte mogelijkheden van de metaverse – het voortouw in de versnelling van logistieke digitalisering. De activiteiten van DP omvatten verschillende logistieke operaties, 80 havens en zes continenten. Hierdoor bevindt het bedrijf zich in een unieke positie om klanten volledig inzicht te bieden in de gehele supply chain. De manier waarop DP dit wil doen, is door metaverse-toepassingen te verkennen, zoals bijvoorbeeld digital twins (3D virtuele versies van real-world activa) voor het simuleren van schepen- en container-inspecties en terminal- en opslagactiviteiten. DP wil bovendien real-world personeelstrainingen vervangen door immersieve virtuele trainingen binnen de metaverse. Dit kan tot aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen leiden en de veiligheid en efficiëntie verhogen.

Groepsvoorzitter en CEO van DP World, Sultan Ahmed bin Sulayem, vertelt: “We weten dat de sectoren van de toekomst geen sectoren van de hand zullen zijn, maar van de geest. We moeten dus toonaangevende oplossingen en technologie inzetten om deze verschuiving te omarmen. Onze uitbreiding naar de metaverse zal niet alleen de klantervaring en operationele efficiëntie verbeteren, maar stelt ons ook in staat om duurzamer en veerkrachtiger te zijn voor de toekomst. Dit is van cruciaal belang voor al onze wereldwijde activiteiten.”

Een laatste overweging

Bedrijven overal ter wereld zijn zich er steeds meer van bewust dat de automatisering van logistics- en warehousing-workflows meer operationele efficiëntie, end-to-end zichtbaarheid, geoptimaliseerde verzendprocessen en klanttevredenheid mogelijk maken. Om aan de toenemende vraag in de wereldhandel en de stijgende klantverwachtingen te kunnen voldoen, is de digitale transformatie van logistics- en warehousing-activiteiten van cruciaal belang. Bedrijven die hun logistics- en warehousing-activiteiten automatiseren kunnen rekenen op meer gestroomlijnde routine-activiteiten, uitgebreidere systeemmogelijkheden en geoptimaliseerde analytics. Het zorgt bovendien voor aanzienlijk betere bedrijfsresultaten en levert verdere verbeteringen op die de tand des tijds zullen doorstaan

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!