De kracht van AI: 5 baanbrekende toepassingen die het onderwijs op zijn kop zetten

Er is een golf van verandering aan de horizon. Deze vijf nieuwe AI-technologieën geven het onderwijs opnieuw vorm en bieden meer gepersonaliseerde, boeiende en aanpasbare leerervaringen.
Industries: Onderwijs
    1. AudioPen zet spraak om in tekstnotities
    2. De AI-tool van Curipod creëert dynamische, interactieve klaslokalen
    3. Snel en efficiënt topkwaliteit lesmateriaal ontwikkelen met Eduaide.AI
    4. AI-chatbot wordt ‘hoofdonderwijzer’ op school in West Sussex
    5. AI-sensoren bieden dieper inzicht in het gedrag van leerlingen

Het onderwijs bevindt zich op een cruciaal kruispunt. Ons traditionele systeem — dat tijdens het industriële tijdperk ontwikkeld werd — voldoet al lang niet meer aan de behoeften van de leerlingen van nu. Het is erop gericht om een uniform personeelsbestand te produceren; een concept dat steeds minder goed aansluit bij onze snelle, diverse wereld. Deze ouderwetse en achterhaalde one-size-fits-all-aanpak is in onze huidige dynamische omgeving dus niet langer relevant en effectief. Maar in het typische klaslokaal zitten leerlingen nog altijd in rijen en leren op een uniforme manier die door de jaren heen niet veel is veranderd. Dit systeem biedt geen enkele ruimte voor unieke leertrajecten en persoonlijke benaderingen.

Deze traditionele methoden leggen de nadruk op autoriteit en uniformiteit, wat niet bevorderlijk is voor creativiteit en nieuwsgierigheid. En dat zijn nu juist zulke belangrijke onderdelen van innovatief denken en leren. Maar er zijn — dankzij nieuwe technologieën, vooral op het gebied van AI — allerlei ingrijpende veranderingen gaande. Deze beloven het onderwijs opnieuw vorm te geven en bieden meer gepersonaliseerde, boeiende en aanpasbare leerervaringen. In dit artikel nemen we deze technologische innovaties onder de loep en onderzoeken we hoe ze het onderwijs in de toekomst herdefiniëren. Deze tools helpen docenten niet alleen met het creëren van lesmateriaal maar bieden ook waardevolle inzichten in de manier waarop leerlingen leren, zorgen voor meer efficiëntie en productiviteit en maken gepersonaliseerd leren mogelijk. Sterker nog, deze tools leiden tot een fundamentele verandering in de manier waarop het onderwijs aan de behoeften van elke leerling tegemoet kan komen.

AudioPen illustreert hoe technologie het onderwijs hervormt en nieuwe manieren biedt om informatie effectief vast te leggen, te organiseren en te gebruiken.

1. AudioPen zet spraak om in tekstnotities

Educatieve hulpmiddelen evolueren voortdurend en bieden nieuwe en innovatieve manieren om leerervaringen te verbeteren. Een voorbeeld van zo’n tool is AudioPen, een webgebaseerde applicatie die spraakopnamen omzet in tekstnotities. Door de platformonafhankelijkheid is deze applicatie op verschillende apparaten te gebruiken, hoewel de tool geen specifieke ‘mobile experience’ biedt. Dankzij de eenvoudige interface kun je audio-opnamen eenvoudig starten en stoppen en ook kun je de audio — met behulp van de API’s van OpenAI, waaronder Whisper voor transcriptie — snel omzetten in tekst. AudioPen heeft een gratis basisversie, waarmee je maximaal drie minuten spraaknotities kunt opnemen en maximaal tien notities op de site kunt opslaan. Met een premiumabonnement krijg je echter toegang tot aanzienlijk meer functies.

Zo kun je als premiumgebruiker langere opnamen maken (tot 15 minuten), krijg je onbeperkte cloudopslag voor notities en de mogelijkheid om audiobestanden te up- of downloaden. Als premiumgebruiker kun je ook notities taggen zodat je deze gemakkelijk kunt terugvinden en krijg je toegang tot verbeterde functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch genereren van samenvattingen en het maken van ‘supersamenvattingen’ op basis van meerdere notities over hetzelfde onderwerp, wat vooral handig is voor onderzoeksprojecten. AudioPen heeft de gebruiksvriendelijkheid verder verbeterd door een Chrome-extensie toe te voegen, waarmee je rechtstreeks vanaf een browsertabblad notities kunt maken. De recente integratie van een schrijfstijlbibliotheek maakt de app nog veelzijdiger. De ontwikkelaar is bovendien bezig met efficiëntere mogelijkheden voor het delen van notities en verdere verfijning om gebruikers in educatieve omgevingen beter van dienst te kunnen zijn. Deze app laat zien hoe technologie allerlei nieuwe manieren introduceert om informatie efficiënter vast te leggen, te organiseren en te gebruiken.

2. De AI-tool van Curipod creëert dynamische, interactieve klaslokalen

Een andere tool waar enthousiast op gereageerd wordt is Curipod, een interactief digitaal platform dat de traditionele klaservaring opnieuw vormgeeft. Curipod is een presentatietool waarin verschillende interactieve elementen met elkaar gecombineerd worden. Zo ontstaat er door het gebruik van woordwolken, tekeningen en opiniepeilingen voor zowel leerlingen als docenten een dynamische leeromgeving. Wat Curipod onderscheidt van soortgelijke tools is dat er bij het ontwikkelen van lesmateriaal gebruikgemaakt wordt van de geïntegreerde kunstmatige intelligentie (AI). Dit stelt leraren in staat om binnen enkele minuten interactieve lessen te ontwikkelen die specifiek afgestemd zijn op de uiteenlopende leerbehoeften van hun leerlingen. Deze AI-functionaliteit maakt niet alleen het lesplanningsproces eenvoudiger, maar zorgt er ook voor dat docenten hun leerlingen effectiever kunnen monitoren, zodat de onderwijsresultaten beter aansluiten op hun doelstellingen.

In tegenstelling tot sommige andere tools, waar de AI-integratie nog in de kinderschoenen staat en minder effectief is, onderscheidt Curipod zich doordat de AI-gegenereerde content aangepast en verfijnd kan worden, wat zorgt voor directe praktische toepasbaarheid in de klas. De tool biedt docenten de optie om zelf lessen te ontwerpen of uit een verscheidenheid aan kant-en-klare sjablonen te kiezen. Daarbij wordt AI ingezet om de lessen snel en op een intuïtieve manier te ontwikkelen. De mogelijkheid tot samenwerking is een ander belangrijk kenmerk van Curipod. Leraren kunnen samen lessen creëren en deze met collega’s of leerlingen delen. Bovendien kunnen ze leerlingen via realtime opiniepeilingen en activiteiten bij dit proces betrekken. De resultaten van deze interactieve sessies kunnen live worden weergegeven, waardoor een boeiende klaservaring ontstaat. Bovendien zijn de lessen van Curipod niet alleen deelbaar, maar ook bewerkbaar en herbruikbaar, wat het ook nog eens een duurzame tool maakt voor het beoordelen van de voortgang van leerlingen. Bovendien bespaart deze innovatieve aanpak docenten tijd en zorgt het voor een effectiever leertraject voor leerlingen. Hiermee positioneert Curipod zich als een gamechanger in onderwijstechnologie.

3. Snel en efficiënt topkwaliteit lesmateriaal ontwikkelen met Eduaide.AI

Eduaide.AI, ontwikkeld door en voor docenten, transformeert de manier waarop leraren lesplanning en het ontwikkelen van lesmaterialen aanpakken en stelt docenten in staat om beter te kunnen inspelen op de actuele onderwijsbehoeften in deze steeds digitaler wordende leeromgeving. Dit platform biedt meer dan 100 soorten tools waarmee docenten snel en efficiënt topkwaliteit lesmateriaal kunnen ontwikkelen. Het platform analyseert de gegevens van leerlingen en het curriculum en creëert op basis van deze informatie op maat gemaakte lesplannen. Dit stroomlijnt niet alleen het planningsproces, maar stemt de lessen ook beter af op de individuele leerdoelen van de leerlingen. Daarnaast biedt Eduaide.AI bijvoorbeeld ook door AI gegenereerde quizzen en werkbladen die specifiek ontworpen zijn om dieper begrip te bevorderen en actief leren te stimuleren.

Eduaide.AI’s tools zijn aanpasbaar aan de specifieke leerbehoeften en voorkeuren van elke leerling, wat ze bijzonder waardevol maakt in klassen met diverse leerstijlen. Het platform beschikt ook over een AI-aangedreven ‘assessment builder’, waarmee je allerlei soorten beoordelingsmethoden kunt ontwikkelen, zoals open vragen, meerkeuzevragen en interactieve quizzen. Hierdoor krijgen docenten beter inzicht in de voortgang van hun leerlingen en worden docenten begeleid bij het optimaliseren van hun instructiemethoden. Eduaide.AI is opgericht door de docenten Thomas Thompson en Thomas Hummel. Zij zijn gedreven door hun missie om de vaardigheden en passie van leerkrachten te versterken in plaats van te vervangen. Eduaide.AI laat zien hoe technologie leraren kan ondersteunen en hun werk meer impact en voldoening kan geven. De tool vertegenwoordigt een belangrijke ontwikkeling in de onderwijstechnologie en biedt een wereld aan mogelijkheden voor docenten overal ter wereld. Hierdoor wordt lesgeven niet alleen efficiënter, maar ook doeltreffender en plezieriger.

‘principal headteacher’ at school in West Sussex

“De wereldveranderende technologie helpt de school de toekomst in te stappen, terwijl de kernwaarden van traditioneel onderwijs behouden blijven.”

Tom Rogerson, directeur van de Cottesmore School, West Sussex, VK

4. AI-chatbot wordt ‘hoofdonderwijzer’ op school in West Sussex

In een gedurfde poging om traditioneel onderwijs met geavanceerde technologie te combineren, heeft de Cottesmore School in West Sussex de AI-chatbot ‘Abigail Bailey’ als ‘hoofddirecteur’ aangesteld. Hoewel dit klinkt als iets uit een sciencefictionroman, is het toch echt gebeurd. Abigail Bailey heeft de hoedanigheid van een professioneel digitaal personage en is niet bedoeld om mensen te vervangen, maar om de bestaande menselijke directeur, Tom Rogerson, te ondersteunen en aan te vullen. Deze implementatie van AI in het onderwijs vertegenwoordigt een aanzienlijke verschuiving in de manier waarop scholen technologie zien en gebruiken. Rogerson legt uit: “De kunstmatig intelligente ‘hoofddirecteur’ is ontwikkeld met een uitgebreide kennis en kan enorme hoeveelheden gegevens analyseren. Soms is het fijn om iemand of iets te hebben die je kan helpen — om te weten dat er een zeer deskundig ‘persoon’ beschikbaar is om je te ondersteunen bij het nemen van beslissingen”. Hij vervolgt: “Dat betekent niet dat je mensen nooit meer om hulp hoeft te vragen. Natuurlijk doe je dat. Het is gewoon heel geruststellend om te weten dat je niemand hoeft te bellen, iemand lastig hoeft te vallen en niet op antwoord hoeft te wachten”.

Abigail Bailey maakt gebruik van deep learning en generative AI-technologieën die vergelijkbaar zijn met ChatGPT van OpenAI en beschikt over gespecialiseerde kennis op het gebied van machine learning en onderwijsmanagement. Haar rol omvat onder meer het assisteren bij het formuleren van beleid en het bieden van ondersteuning voor leerlingen met diverse behoeften. Zo ondersteunt de AI bijvoorbeeld kinderen met ADHD. Bovendien heeft Cottesmore, nadat de school er niet in geslaagd was om een geschikte menselijke kandidaat te vinden, nog een andere AI-chatbot aan het werk gezet. De bot heeft de naam Jamie Trainer gekregen en is inmiddels als hoofd van AI op de school aan de slag. De baanbrekende aanpak van Cottesmore gaat veel verder dan alleen administratieve taken. Zo maken leerlingen bijvoorbeeld al gebruik van persoonlijke AI-assistenten die speciaal zijn ontwikkeld om bijvoorbeeld meer inzicht te bieden in hun leerstijlen. Het gaat er volgens Rogerson niet alleen om dat het belangrijk is om futuristische technologie te omarmen, maar ook dat de essentie van traditioneel onderwijs behouden blijft. Deze mix van oud en nieuw biedt een inkijkje in de manier waarop scholen het onderwijs opnieuw vormgeven, waardoor het adaptiever, persoonlijker en toekomstgerichter wordt, terwijl we de basiswaarden van uitstekend onderwijs trouw blijven.

“We ontwikkelen een end-to-end full-cyclesysteem. Dat begint met het verzamelen van gegevens van kinderen via wearables en eindigt met machinaal geïnterpreteerde algoritmische observaties en interventies. Het systeem detecteert waar een kind precies is in de klas, naar welke kant het kijkt en wie er nog meer in de buurt is”.

Subir Biswas, professor aan de afdeling electrical & computer engineering van MSU

5. AI-sensoren bieden dieper inzicht in het gedrag van leerlingen

Een andere innovatieve sprong voorwaarts is het gebruik van AI en draagbare technologie, waarmee onderzoekers van de Michigan State University de onderwijservaring voor leerlingen met ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD willen transformeren. Dit project, ondersteund door een subsidie van $600.000 van de National Science Foundation, omvat het testen van nieuwe sensoren die aan kinderkleding worden bevestigd of op verschillende plekken het klaslokaal worden geplaatst. Deze sensoren zijn ontworpen om de locatie, lichaamsoriëntatie, beweging en spraak van een kind in de klas te monitoren. Deze baanbrekende technologie biedt docenten realtime feedback en analyses na de les over de betrokkenheid van leerlingen. Door te begrijpen hoe leerlingen met hun leeftijdsgenoten omgaan en hoe ze zich in de klas gedragen, kunnen docenten hun interventies effectiever afstemmen op de unieke behoeften van elk kind. Het doel van het gebruik van deze technologie is om een meer inclusieve en responsieve leeromgeving te creëren, waardoor ook de leerresultaten verbeteren.

Subir Biswas, professor electrical & computer engineering van MSU en onderzoeker bij het project, zegt: “De focus van het project is het verzamelen van gedragsgegevens en het gebruik van moderne AI-technieken om de stemming van een kind te bepalen. “We ontwikkelen een end-to-end full-cyclesysteem. Dat begint met het verzamelen van gegevens van kinderen via wearables en eindigt met machinaal geïnterpreteerde algoritmische observaties en interventies. Het systeem detecteert waar een kind precies is in de klas, naar welke kant het kijkt en wie er nog meer in de buurt is. Oogcontact meten we niet, maar we kunnen door het verzamelen van deze gegevens wel zien wie mogelijk met wie praat”. Deze technologie kan volgens de onderzoekers bovendien nuttig zijn voor kinderen in hogere klassen, omdat het bijvoorbeeld ook toegepast kan worden om leerlingen met psychische aandoeningen als depressie of angst te ondersteunen. De sensoren, die draadloos gegevens naar de cloud uploaden waar ze door AI geanalyseerd worden, bieden inzicht in de sociale dynamiek, zoals wie gesprekken begint of hoe lang interacties duren. Deze gegevens kunnen patronen en gedrag aan het licht brengen die anders onopgemerkt zouden blijven. Hierdoor krijgen docenten beter inzicht en kunnen ze voor alle leerlingen een boeiender en ondersteunender leeromgeving creëren.

Een laatste overweging

Nu we deze vijf baanbrekende nieuwe technologieën onder de loep genomen hebben, is het duidelijk dat we niet met tijdelijke trends te maken hebben. De ontwikkelingen wijzen op een ingrijpende verschuiving die de manier waarop kennis wordt overgedragen en opgenomen opnieuw vormgeeft. AI-gedreven digitale leerplatforms maken het onderwijs toegankelijker en flexibeler, en spelen beter in op de individuele behoeften van allerlei soorten leerlingen. Maar grote macht brengt ook grote verantwoordelijkheid met zich mee, en we moeten ervoor zorgen dat de technologie de menselijke maat in het onderwijs versterkt in plaats van vervangt. Het belang van interactie tussen leraar en leerling, de waarde van menselijk oordeel en de behoefte aan een persoonlijke benadering van lesgeven kan dan ook niet worden onderschat.

Het vinden van een juiste balans is essentieel. We kunnen AI gebruiken om ons onderwijs te verrijken, maar het is net zo belangrijk om de basisprincipes van effectief leren te behouden. In de toekomst, naarmate AI-technologie evolueert en geavanceerder wordt, kunnen we nog meer baanbrekende ontwikkelingen in het onderwijs verwachten. Deze beloven niet alleen het leerproces efficiënter en boeiender te maken, maar ook om wereldwijd de ongelijkheden op het gebied van onderwijstoegang en -kwaliteit aan te pakken. Nu AI ook steeds meer in het onderwijs geïntegreerd wordt, is het belangrijk om te overwegen hoe diepgaand deze technologieën het onderwijs in de toekomst zullen beïnvloeden. Zullen deze ontwikkelingen simpelweg ons bestaande onderwijssysteem verbeteren, of gaan ze onderwijzen en leren volledig herdefiniëren — op manieren die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen? Hoe kunnen we het volledige potentieel van AI benutten en tegelijkertijd de menselijke essentie van het onderwijs beschermen? De antwoorden op deze vragen zullen de manier waarop toekomstige generaties leren ingrijpend vormgeven.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!