‘Augmented shopping’: AR leidt tot betere retailresultaten en maakt online shoppen leuker dan ooit

Om hun steeds veeleisender wordende publiek te blijven boeien, maken steeds meer retailers gebruik van technologie als augmented reality
Industries: Detailhandel
Trends: VR/AR
  • Overly en Tere Piim ontwikkelen verpakking met hoge entertainmentwaarde
  • Meubelgigant John Lewis voegt AR-feature ‘Virtual Sofa’ toe aan zijn app
  • Wie de schoen (of jurk) past, trekke hem aan – in AR!
  • Burberry gebruikt AR om de klantervaring te verbeteren en productieprocessen te transformeren
  • Met Amazon’s AR-functie kun je meerdere (virtuele) meubels tegelijk in je huis plaatsen
  • Wordt ‘augmented shopping’ de norm?

In de toekomst winkelen we niet meer in winkelstraten of winkelcentra en binnenkort zullen we ook vast geen papieren catalogi meer gebruiken. We browsen en winkelen steeds meer online – of het nu op onze computers of smartphones is – en bekijken, passen en kopen onze producten steeds vaker met behulp van augmented reality (AR). Dankzij deze technologie kun je kleding en allerlei andere producten of diensten allemaal vanuit je luie stoel proberen. Met AR- en 3D-technologie kun je zelfs de virtuele omgeving kiezen waarin je deze producten wilt uitproberen. Sinds 2018 is het aantal mobiele AR-gebruikers bijna verdubbeld en de populariteit en het gebruik van deze technologie wordt voornamelijk gedreven door social media. Volgens Deloitte Insights “hebben meer dan 1 miljard smartphones en tablets vandaag de mogelijkheid om ‘augmented experiences’ te bieden”. En in een persbericht uit 2019 voorspelde onderzoeksinstituut Gartner dat “100 miljoen consumenten tegen 2020 online en in de winkel in augmented reality zullen winkelen”.

Retailers zijn zich er terdege van bewust dat het gebruik van AR een belangrijke rol speelt in de waardeperceptie van producten en merken. Het helpt bedrijven met ‘visual storytelling’ en helpt klanten een bepaald merk met positieve emoties te associëren. Dit leidt weer tot betere verkoopcijfers en een hogere omzet. Virtuele demonstratie van product- en serviceaanbiedingen verhoogt bovendien de naamsbekendheid en klanttevredenheid, wat weer leidt tot verbeterde marktgroei. In dit artikel laten we je kennismaken met een aantal opmerkelijke manieren waarop retailers AR inzetten.

Overly en Tere Piim ontwikkelen verpakking met hoge entertainmentwaarde

Door middel van ‘emotional branding’ kun je verbinding maken met je (potentiële) klanten en de manier waarop je merk ervaren wordt vormgeven. Dit doe je door in te spelen op de emoties van je publiek, bijvoorbeeld door content te produceren die aansluit bij de aspiraties, het ego, de behoeften of de emotionele gemoedstoestand van mensen. ‘Emotional branding’ kan wel 50 procent effectiever zijn dan traditionele targeted marketing en augmented reality is een uitstekend hulpmiddel om die ‘emotional branding’ extra luister bij te zetten. Zo werkten zuivelproducent Tere Piim in Estland en app-developer Overly in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival 2019 samen om wel heel bijzondere, interactieve productverpakkingen te creëren. Door de melkpakken van Tere Piim met een smartphonecamera te scannen, konden klanten toegang krijgen tot exclusieve content, zoals 3D-berichten en zelfs 3D mini-fragmenten van optredens van Eurovisiedeelnemers. Meer dan 50.000 mensen gebruikten de AR-app, waarvan vele honderden hun ervaringen op social media deelden, voorzien van specifieke hashtags. De promotie stimuleerde de klantbetrokkenheid op verschillende social mediaplatforms en resulteerde in enorme hoeveelheden ‘user-generated content’. Dit zorgde op zijn beurt voor tractie voor het merk en een stijging van de verkoopcijfers.

Meubelgigant John Lewis voegt AR-feature ‘Virtual Sofa’ toe aan zijn app

Een ander bedrijf dat de voordelen van AR heeft ervaren is meubelgigant John Lewis. Het bedrijf heeft een augmented reality-feature gelanceerd waarmee je kunt zien hoe een bepaalde fauteuil of bankstel in je huis staat voordat je besluit deze te kopen. Met de ‘Virtual Sofa’-feature kun je aanvankelijk 123 van de populairste bankstellen en stoelen van de meubelwinkel bekijken en in de toekomst worden daar extra meubels aan toegevoegd. Wanneer je meubels browset en op ‘View in Your Room’ tikt, schakelt je smartphonecamera aan en kun je je (woon)kamer scannen om de afmetingen vast te leggen. Vervolgens wordt er een 3D-model gegenereerd en kun je meubels selecteren om te zien hoe deze in je kamer tot zijn recht komen. Sean O’Connor, hoofd online product- en klantervaring van John Lewis, zegt: “Het kopen van een nieuwe bank of fauteuil is een zeer weloverwogen proces. Door gesprekken met onze klanten weten we dat veel kopers maar liefst 13 verschillende fasen doorlopen voordat ze hun definitieve keuze maken. Wij wilden dit proces vereenvoudigen. Klanten kunnen meubelstijlen op onze website bekijken, het zitcomfort in een van onze winkels testen en de afmetingen, kleuren en hoe het meubel in de woning tot zijn recht komt met behulp van de AR-feature in de app bekijken. We weten dat dit niet alleen veel tijd zal besparen, maar ook de gemoedsrust biedt dat hun nieuwe bank er geweldig zal uitzien in hun huis”.

Wie de schoen (of jurk) past, trekke hem aan – in AR!

Steeds meer mensen winkelen online, een trend die door de wereldwijde lockdown-maatregelen en  winkelsluitingen nog meer in een stroomversnelling is gekomen. En aangezien het einde van de pandemie voorlopig niet in zicht lijkt te zijn, implementeren steeds meer retailers technologie als AR om klanten toch te kunnen helpen bij het passen en uitproberen van producten nu ze niet fysiek kunnen winkelen. Met augmented reality kun je producten als filter weergeven als een laag bovenop wat je door de camera van je smartphone ziet. Je kunt een nieuwe kleur oogschaduw proberen, kijken hoe je eruitziet in die prachtige (virtuele) jurk en zelfs een nieuw paar schoenen ‘aantrekken’. Veel retailers zijn bijvoorbeeld Snap-shopping-filters gaan gebruiken – Snap is het moederbedrijf van Snapchat – en Snap biedt nu ook AR-‘try-on’-ervaringen aan voor luxemerken als Dior en Gucci.

Dankzij speciale AR-filters is online schoenen ‘passen’ een fluitje van een cent. Veel AR-bedrijven zijn begonnen met het ontwikkelen van apps die uitsluitend bedoeld zijn om producten uit te proberen. Een voorbeeld is Wanna Kicks – een app om sneakers te passen, ontwikkeld door de Wit-Russische startup Wannaby. Je richt je smartphonecamera op je voeten en – voilà – je sneakers verschijnen. Je kunt je voeten draaien om de schoenen van verschillende kanten te bekijken. “Het is onze missie om de barrières van online winkelen te doorbreken”, zegt Sergey Arkhangelskiy, CEO van Wannaby. “Wij geloven dat AR-try-on klanten tijdens het online winkelen kan helpen, waardoor de grens tussen online en offline winkelen vervaagt. We zien twee grote problemen in de schoenenmarkt. In vergelijking met traditioneel ‘fysiek’ winkelen is het conversiepercentage online vrij laag en het retourpercentage vrij hoog. De mogelijkheid om sneakers met je smartphone virtueel te passen voordat je deze online koopt, zou moeten leiden tot minder retourzendingen en verbeteringen op het gebied van conversie en klantbetrokkenheid”.

Burberry gebruikt AR om de klantervaring te verbeteren en productieprocessen te transformeren

Zelfs luxe modemerken beginnen langzaam maar zeker immersieve technologie te omarmen als een nieuwe manier om met consumenten te communiceren en hun ontwerp- en productieprocessen te transformeren. Begin 2020 lanceerde Burberry een nieuwe AR-tool waarmee klanten AR-versies van Burberry-producten kunnen ervaren, ingebed in hun eigen omgeving, om deze te kunnen vergelijken met en passen bij andere items. Denk aan accessoires als een virtuele handtas die je bij je bestaande, echte outfit kunt dragen om te zien hoe het staat. Dit helpt met het simuleren van de klantervaring zoals die in een echte winkel zou zijn en geeft de klant een beter idee van het product voordat hij of zij het koopt.

Burberry is ook een partnerschap aangegaan met Koffeecup, een in Londen gevestigd digitaal productiebureau dat gespecialiseerd is in immersieve technologie als VR, AR en mixed reality. Dankzij de samenwerking kon de modegigant een app ontwikkelen die gamingtechnologie en design combineert “om het proces van het plaatsen van prints op kledingstukken aanzienlijk te versnellen en vereenvoudigen”. Met de nieuwe software kun je een 2D-print op een 3D-productsjabloon plaatsen, wat een creatiever, efficiënter en duurzamer proces mogelijk maakt, omdat je meteen ziet hoe het eindproduct wordt. Dankzij de app kan het gebruik van papier in de ontwerpfase aanzienlijk teruggedrongen worden en kun je een ​​nauwkeurige sample produceren met minder iteraties en daardoor minder productieafval, wat de duurzaamheidsdoelstellingen van Burberry ondersteunt. ThomasMichelou, MD van Koffeecup, zegt: “Het was een genoegen om met Burberry samen te werken om dit project te realiseren en uit eerste hand te zien hoe de app voor het plaatsen van prints hun creatieve proces heeft verbeterd. Bij Koffeecup zagen we dit als een kans om technologie die gewoonlijk wordt gebruikt bij de ontwikkeling van games, toe te passen op productieprocessen in de luxe modewereld. Deze baanbrekende transitie van gaming naar design stelde ons in staat om een ​​real-time visuele ervaring te genereren die goed aansloeg bij ons creatieve publiek. We zijn erg enthousiast over het ontwikkelingspotentieel van de software. Als we naar de toekomst kijken, zien we de mogelijkheid om kunstmatige en virtuele realiteit te integreren om de software uit te breiden, wat een zeer interessant vooruitzicht is”.

Met Amazon’s AR-feature kun je meerdere (virtuele) meubels tegelijk in je huis plaatsen

Retailgigant Amazon introduceert een nieuwe AR Room Decorator-tool, waarmee je kunt bekijken hoe virtuele meubels en andere interieurartikelen in je huis staan. Wat Room Decorator anders maakt dan de vorige AR-tools van Amazon, is dat je met deze nieuwe meerdere virtuele items tegelijkertijd in een real-life ruimte kunt plaatsen. Op deze manier is het gemakkelijker om te visualiseren hoe een nieuw interieur eruit zou zien en kun je een kamer via je smartphone of desktop volledig inrichten. Room Decorator biedt klanten ook aanbevelingen over aanvullende producten die je kunt neerzetten waar je maar wilt en vanuit verschillende hoeken in huis kunt bekijken. Room Decorator kan worden gebruikt met duizenden meubels en decorartikelen die via Amazon beschikbaar zijn. De interieur-items worden op schaal en in hoge resolutie weergegeven en bovendien kun je je gecreëerde virtuele ruimte ook opslaan zodat je deze op een ander tijdstip verder kunt bewerken. “Amazon is altijd bezig met het creëren van nieuwe, verrassende ervaringen voor zijn klanten. Met de toevoeging van Room Decorator-tools verbetert Amazon de augmented reality-feature om klanten een nog immersievere winkelervaring te bieden – allemaal vanuit hun eigen luie stoel. Met de inspirerende meubelstijlen die beschikbaar zijn bij Amazon kunnen klanten meer doen dan zich een voorstelling proberen te maken van hun droominterieur – ze kunnen deze nu echt visualiseren, waardoor ze ook beter geïnformeerde aankoopbeslissingen kunnen nemen”, aldus een woordvoerder van Amazon.

Wordt ‘augmented shopping’ de norm?

De aanhoudende, door technologie gedreven consumptietrends hebben ertoe geleid dat klanten digitaal en contactloos winkelen steeds meer omarmen. Deze ontwikkelingen zijn door de social distancingmaatregelen, lockdowns en andere beperkingen echter in een  stroomversnelling gekomen. Volgens een recent rapport van IBM heeft de pandemie de transitie naar digitaal winkelen zelfs met vijf jaar versneld. Veel retailers, zowel grote als kleine, zijn begonnen met het uittesten van AR om hun klanten verbeterde winkelervaringen te bieden en hun inkomsten te verhogen. Niet alleen retail- en meubelgiganten als Amazon en IKEA, maar ook luxemerken als Burberry, Gucci en Prada zijn volop in de weer met AR en werken samen met een verscheidenheid aan partners, zoals het social mediaplatform Snapchat en AR-app-ontwikkelaar Overly.

Hoewel we het volledige potentieel van AR nog niet hebben ervaren, brengt deze technologie nu al heel wat veranderingen teweeg in de manier waarop we winkelen. En het lijdt geen twijfel dat ‘augmented shopping’ binnen vijf tot tien jaar de norm zal worden. “De komende jaren zullen erg belangrijk worden, omdat ze ons andere lagen van immersie in de wereld van AR zullen laten zien. Wat nu vooral telt, is dat iedereen zich realiseert hoe belangrijk het is om je aan deze technologie aan te passen”, schrijft Azad Abbasi voor Forbes.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!