Hoe neurotech, VR en algoritmen de beauty-industrie transformeren

  • Neurotech en algoritmen maken gepersonaliseerde geuren mogelijk
  • Het op AI gebaseerde persoonlijke haarverfsysteem van L’Oréal
  • Virtuele geuren in de metaverse
  • Partnerships en innovaties in huidverzorging

Duizenden jaren geleden maakten de oude Egyptenaren al gebruik van cosmetica. Zo maakten ze primitieve make-up en exfolianten van natuurlijke ingrediënten als bessen en houtskool. In de vorige eeuw vonden echter de meeste ontwikkelingen in de beauty- en cosmetica-industrie plaats. De opkomst van foundations, mascara, wenkbrauwpotloden en andere schoonheidsproducten vormde wat we nu beschouwen als moderne cosmetica. De beauty-industrie is bovendien veel toegankelijker geworden en producten die ooit alleen voorbehouden waren aan de rijke elites vinden we nu ook in de schappen van gewone winkels en supermarkten. Net als in talloze andere industrieën heeft de digitalisering ook in de cosmeticasector een enorme transformatie teweeggebracht. Zo maken bedrijven als Allure bijvoorbeeld gebruik van digitale technologieën om zowel hun producten als de klantervaring te verbeteren – een trend die ook in de rest van de sector aan een opmars bezig is.

Neurotech en algoritmen maken gepersonaliseerde geuren mogelijk

Neurotechnologie – of neurotech – omvat de directe interactie tussen technologie en het zenuwstelsel. Hoewel neurotech nu nog voornamelijk in de geneeskunde wordt gebruikt komen we deze technologie ook steeds vaker in andere sectoren tegen – zoals bijvoorbeeld de beauty-industrie. Ook kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds vaker voor andere doeleinden gebruikt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Zo zijn cosmeticabedrijven als L’Oréal neurotech en AI gaan gebruiken om gepersonaliseerde geuren te creëren. In samenwerking met bio-informaticabedrijf Emotiv heeft de Franse beautygigant bijvoorbeeld een draagbare headset ontwikkeld die consumenten kan helpen een geur te kiezen die perfect bij hen past. Het apparaat gebruikt EEG om de elektrische activiteit van de hersenen te meten en AI-algoritmen om reacties op verschillende L’Oréal-geuren te monitoren en voorkeuren te identificeren. Guive Balooch van L’Oréal’s Technology Incubator-programma vertelt: “De combinatie van neurotech, AI en wetenschap is een opwindende volgende stap.” Uit onderzoeken van L’Oréal bleek dat meer dan driekwart van de consumenten de voorkeur geeft aan geuren die een emotionele reactie oproepen, en dat meer dan de helft geuren kiest op basis van hun gemoedstoestand op dat moment. De headset maakt het mogelijk om stemmingen op basis van neuronactiviteit te identificeren en deze met bepaalde geuren te matchen. Tan Le, CEO van Emotiv, legt uit: “Dankzij deze technologische doorbraak kunnen consumenten bepalen welke geuren het best bij hun behoeften passen.” Ook de internationale algemeen directeur van Yves Saint Laurent, Stephan Bezy, is bij het project betrokken. Hij zegt dat de headset het mogelijk maakt om voor maar liefst 95 procent van de gebruikers de juiste gepersonaliseerde geuren te creëren. Bezy vertelt: “Als we eenmaal weten door welke geuren mensen zich gelukkig of energiek voelen of andere emoties ervaren, kunnen we geuren nog verder personaliseren. Het potentieel is grenzeloos.”

“Deze samenwerking belooft de hele beauty-industrie te innoveren. Dit is echt de eerste keer dat consumenten toegang krijgen tot een state-of-the-art, in-store ervaring die gebruikmaakt van neurowetenschap om nauwkeurige en persoonlijke geuradviezen te geven.”

Guive Balooch, L’Oréal Technology Incubator Programme

L’Oréal is niet het enige beautybedrijf dat met AI experimenteert. Het Zwitserse bedrijf Firmenich heeft bijvoorbeeld een oplossing ontwikkeld met de naam Formulas Generator. Deze tool maakt gebruik van data om ontwerpers te informeren over welke ingrediënten ze in cosmetica en voedingsproducten moeten opnemen. Dit stelt het bedrijf in staat om gepersonaliseerde producten voor individuele klanten te creëren. De wetenschappers van Firmenich werken samen met het Swiss Federal Institute of Technology om het ontwerpen van geuren en smaken te digitaliseren en hun algoritme leert voortdurend van ingrediënten en formules uit het verleden. De eerste AI-augmented producten van Firmenich werden in 2020 gelanceerd en het bedrijf won bovendien de Digital Innovation of the Year-prijs. Juryvoorzitter van de prijs, Lukas Bar, vertelt: “Firmenich heeft voor een verfrissende benadering gekozen die mens en technologie op het emotionele vlak – het reukvermogen – met elkaar  combineert.”

Het op AI gebaseerde persoonlijke haarverfsysteem van L’Oréal

De L’Oréal Group gebruikt AI niet alleen om met geuren maar ook met kleuren te experimenteren. Zo is het Coloright-systeem van het beautymerk ontwikkeld om het selecteren van haarverfkleuren met behulp van een gepatenteerd AI-algoritme te personaliseren. Het systeem kan ook door professionele kapsalons worden gebruikt om voor elke klant precies de juiste kleur te vinden. De geschiktheid van een bepaalde kleur wordt over het algemeen door de oorspronkelijke kleur, lengte, en dikte van het haar beïnvloed, maar natuurlijk ook door het grijspercentage. Het algoritme van de Coloright-machine analyseert het haar op al deze factoren. Vervolgens geeft de machine de juiste hoeveelheden haarverf, basiscrèmes, verdunners en ontwikkelaars af om een ​​kleurrecept te genereren dat precies op de gebruiker is afgestemd. De machine kan momenteel meer dan 1500 kleuren maken maar daar komen in de toekomst nieuwe kleuren bij. Naast de Coloright-machine wil het bedrijf in 2023 ook een nieuw consumentenproduct op de markt brengen waarmee klanten ook thuis de juiste kleur kunnen samenstellen. De Colorsonic bevat een herbruikbare, recyclebare formule-cartridge en herbruikbare handschoenen. Volgens Guive Balooch wil L’Oréal “wetenschap en technologie gebruiken om eeuwenoude problemen voor consumenten op te lossen, en Colorsonic is een goed voorbeeld van de kracht van innoveren vóór consumenten door te innoveren mét consumenten.”

Virtuele geuren in de metaverse

Het op afstand ‘versturen’ van beeld en geluid is voor de meeste mensen sinds de uitvinding van radio en televisie inmiddels een vertrouwd concept. En in de afgelopen decennia zijn we ook gewend geraakt aan het op afstand ‘ontvangen’ van fysieke sensaties – denk aan trillende mobiele telefoons, videogame-controllers, enzovoort. Het ‘verzenden en ontvangen’ van geuren is tot op heden nog niet echt een veel-bestudeerd concept geweest. Afgezien van een paar sporadische, primitieve pogingen in de 20e eeuw, hebben de belangrijkste ontwikkelingen in virtuele geurtechnologie zich pas zeer recentelijk voorgedaan en heeft men deze bovendien nog niet op grote schaal ervaren. Een recente ontwikkeling is afkomstig van het Human-Computer Integration Lab van de Universiteit van Chicago, in een project onder leiding van promovendus Jas Brooks. Brooks en zijn team hebben een hardware-prototype ontwikkeld dat de trigeminuszenuw van de neus stimuleert om ‘virtuele geuren’ te genereren, evenals een ander prototype dat hetzelfde doet met temperaturen. Het apparaat is ontworpen om in combinatie met VR te worden gebruikt, als een prototype van hoe we geuren in virtuele omgevingen kunnen implementeren. De technologie zou ook kunnen worden gebruikt om mensen zonder reukvermogen toch iets van ‘geur’ te laten ervaren of om virtuele omgevingen meer entertainmentwaarde te geven. Denk bijvoorbeeld aan een VR-videogame waarbij je een geurspoor naar een bestemming moet volgen. De technologie zou op een dag zelfs een aanzienlijke impact op de geurindustrie kunnen hebben. Stel je voor dat je de verschillende geuren van een merk thuis met een VR-headset zou kunnen ‘uitproberen’. De wereld van de parfumreclame zou hier veel baat bij kunnen hebben. Het feit dat je met adverteren geen gebruik kunt maken van geuren vormt nu nog een groot obstakel voor adverteerders, maar wie weet gaan we dankzij deze ontwikkelingen wel een toekomst tegemoet waarin we parfumadvertenties ook kunnen ‘ruiken’.

Partnerships en innovaties in huidverzorging

Het Zuid-Koreaanse cosmeticabedrijf AmorePacific heeft fors geïnvesteerd in onderzoek naar hightech huidsensoren voor verschillende doeleinden. Het onderzoek wordt grotendeels door researchers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) uitgevoerd. Een van de huidige ontwikkelingen is een draagbare elektronische ‘huid’ die verschillende biologische signalen kan waarnemen. De sensoren in deze huid kunnen gegevens leveren over transpiratieniveaus, hartslag en blootstelling aan ultraviolette (UV) stralen. In tegenstelling tot bestaande wearables, die bijvoorbeeld hartslag, bloeddruk en fysieke activiteit meten, heeft deze draagbare ‘huid’ geen chip of stroombron nodig om te functioneren. Bovendien is de huid zo dun dat deze bijna onzichtbaar is. Het ontwerp maakt gebruik van “ultradunne, hoogwaardige film van galliumnitride” die kan trillen als reactie op veranderingen in hartslag of transpiratieniveaus.

“Enige verandering in de hartslag of in het transpiratievocht, of wanneer de huid aan UV wordt blootgesteld al deze activiteiten kunnen het patroon van akoestische oppervlaktegolven op de galliumnitridefilm veranderen.”

Yeongin Kim, hoofdonderzoeker van de MIT-studie

Uit een ander partnership – tussen AmorePacific en het Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) – kwam de ontwikkeling van een sensor voort die de thermosensatie (temperatuur en vochtigheid) op de huid meet. Volgens AmorePacific is dit ’s werelds eerste apparaat in zijn soort. In het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano wordt de innovatie omschreven als “Flexibele pyroresistieve grafeencomposieten” die koelte en vochtigheid met een slimme sensor en een machine learning (ML)-algoritme meten. Deze metingen worden vervolgens omgezet in data die gebruikt kan worden als basis voor de ontwikkeling van nieuwe cosmeticaproducten. Tijdens een andere samenwerking – met de Hanyang University in Seoul – werd een methode ontwikkeld om de hoeveelheid UV op de huid te visualiseren, met behulp van een 3D, driehoekig rastermodel van de menselijke huid. Met dit model kan de werkzaamheid van zonnebrandproducten gemonitord worden. Dit lijkt niet alleen een grote doorbraak te zijn voor fabrikanten van zonnebrandproducten, maar kan uiteraard ook aanzienlijke voordelen voor de volksgezondheid opleveren. Overmatige blootstelling aan de zon is namelijk een belangrijke factor in de ontwikkeling van huidkanker. Zo worden bijna 9 van de 10 melanoomgevallen in het VK in verband gebracht met de UV-straling van de zon. Als deze technologie in de toekomst algemeen toegankelijk wordt, kunnen we de niveaus van UV-blootstelling in realtime monitoren – een gamechanger voor de preventie van huidkanker en andere zonneschade aan de huid.

Een laatste overweging

De afgelopen decennia zijn er enorme vorderingen gemaakt op het gebied van beauty-gerelateerde technologie, en het ziet ernaar uit dat de komende decennia in dit opzicht net zo belangrijk zullen zijn. De ontwikkelingen in de personalisering van beauty- en cosmeticaproducten zal de klantervaring een enorme boost geven, fabrikanten allerlei nieuwe kansen bieden en ons een ander beeld geven van de beauty-industrie. In de beauty- en cosmeticawinkels van de toekomst ligt de focus wellicht op geavanceerde technologie waarmee je je eigen unieke cosmetica, geuren, en haarproducten kunt samenstellen. En dankzij ontwikkelingen in de 3D-printtechnologie kunnen we dit straks misschien zelfs thuis doen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!