De 22 meest spraakmakende trendartikelen van 2022

2022 bracht ons geavanceerde digitale technologieën en innovaties die ons leven en de wereld de komende jaren zullen blijven veranderen.
Industries: Algemeen

Hoewel 2022 een pittig jaar was met allerlei nieuwe uitdagingen, was het ook een jaar van veel nieuwe technologische innovaties. We zagen belangrijke ontwikkelingen in de robotica, AI, hologramtechnologie, virtual en augmented reality, nanotechnologie, voorspellende algoritmen, neurotech en nog veel meer.

Hier is een selectie van 22 van onze meest populaire trend-artikelen van het afgelopen jaar, waarin we de vele geavanceerde digitale technologieën en innovaties – die een aanzienlijke impact hebben gehad en ons leven en de wereld de komende jaren zullen blijven transformeren – nog eens in de spotlight zetten. 1. Vijf nieuwe technologieën waarvan je je het bestaan niet eens kunt voorstellen

Technologische veranderingen,  verbeteringen, innovaties en projecten volgen elkaar in steeds sneller tempo op. Knappe koppen overal ter wereld zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van technologieën die ons leven efficiënter maken of zelfs volledig transformeren. Veel van deze nieuwe ontwikkelingen lijken rechtstreeks uit sciencefiction te zijn overgenomen, of het nu gaat om robotvingers met menselijke huid, auto’s die van kleur veranderen, slimme pannen die je helpen op (gezond) gewicht te blijven, of AI-aangedreven tandenborstels die je een seintje geven als je je tanden niet goed poetst. In dit artikel laten we je kennismaken met een aantal ietwat vreemde – doch indrukwekkende – recente innovaties en technologische ontwikkelingen.

Lees verder… 1. Hoe kan kunstmatige intelligentie ons helpen een veiliger wereld te creëren?

Technologie wordt steeds belangrijker in het veiliger en gezonder maken van onze wereld. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie, camera’s, kunstmatige intelligentie (AI), gezichtsherkenning en slimme robotica kunnen we steeds betere systemen ontwikkelen om onszelf, onze leefomgeving, openbare ruimten en het milieu te beschermen. Vooral kunstmatige intelligentie speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. AI wordt gebruikt voor het creëren van een veiligere en gezondere leefomgeving, verbeterde misdaaddetectie en persoonlijke veiligheid en meer veiligheid op onze wegen.

Lees verder…
 1. Cybercrime in de metaverse – hoe zal dat eruitzien?

Tegen het jaar 2026 brengt een kwart van de mensen elke dag minstens een uur in de metaverse door. Steeds meer bedrijven investeren in de metaverse en zetten daar virtuele operations op. Maar overal waar geld te verdienen valt, kan ook gestolen, gezwendeld en afgeperst worden – en dit geldt zowel voor de fysieke als de virtuele wereld. Veel metaversediensten en -platforms handelen alleen in virtuele valuta die buiten de virtuele wereld geen waarde hebben. Maar er zijn ook cryptocurrencies die real-world waarde hebben of aan echte valuta gekoppeld zijn, zoals die op de bankrekeningen van gebruikers. En naarmate steeds meer diensten die in ons dagelijks leven centraal staan ook naar de metaverse verhuizen, zullen ook daar de gevaren toenemen. 

Lees verder…
 1. Proberen marketingbedrijven nu zelfs onze dromen binnen te dringen?

In een aflevering van de geanimeerde science-fiction sitcom Futurama uit 1999 doet de hoofdpersoon Fry de schokkende ontdekking dat reclames in het jaar 3000 zelfs in onze dromen verschijnen. Bijna 25 jaar na de release van deze aflevering zijn advertenties alleen maar populairder geworden, vooral met het toenemende internetgebruik en de komst van social media en apps. Naar schatting wordt de gemiddelde Amerikaan dagelijks aan maar liefst 4.000 tot 10.000 reclames blootgesteld. Sterker nog, wist je dat ‘dream incubation’-methoden en -technologieën al volop worden ontwikkeld? En marketeers kunnen natuurlijk niet wachten tot ze deze voor commerciële doeleinden kunnen gebruiken. 

Lees verder… 1. Gaan we een toekomst zonder menselijke artsen tegemoet?

De afgelopen jaren is de kwaliteit van de gezondheidszorg en medische behandelingen exponentieel verbeterd en we verwachten dat er de komende jaren nog meer baanbrekende innovaties geïntroduceerd worden. Ontwikkelingen op het gebied van AI, bio-engineering en andere geavanceerde technologieën zorgen voor een ware revolutie in de gezondheidszorg. Vitaminetekorten en voedselintoleranties kunnen in ons bloed worden opgespoord, en kanker en hartaandoeningen in ons speeksel. De steeds bredere toegankelijkheid van gezondheidsgerelateerde gegevens die door smartphones en fitnesstrackers worden gegenereerd is een andere belangrijke ontwikkeling. Combineer dit allemaal met geavanceerde data-analyse en je kunt je voorstellen dat menselijke artsen in de toekomst wellicht niet meer nodig zijn. 

Lees verder… 1. Hoe kunnen organisaties technologie inzetten om cybercriminaliteit in de toekomst te bestrijden?

Cybercriminaliteit is de afgelopen decennia sterk geëvolueerd en wordt nu steeds vaker door zowel georganiseerde criminele groepen als individuele hackers uitgevoerd. Zo registreerde de FBI tussen 2008 en 2021 een toename van meer dan 200 procent in het aantal cybercrime-meldingen. Cybercriminelen ontwikkelen steeds geavanceerdere methoden en technologieën om toegang te krijgen tot data, geld en andere waardevolle zaken. Het goede nieuws is echter dat technologische vooruitgang ook kan worden gebruikt om de beveiligingscontroles aan te scherpen. Wanneer ze in combinatie met veilige operationele processen en een sterk beleid voor gegevensbescherming worden toegepast, kunnen nieuwe technologieën de cyberbeveiliging voor organisaties aanmerkelijk verbeteren.

Lees verder… 1. De opkomst van holografische technologie – wordt het onmogelijke straks mogelijk?

In videospelletjes en sciencefictionfilms hebben hologrammen in alle vormen en maten altijd al een prominente rol gespeeld. Denk aan films als Minority Report en Star Wars, of tv-series als Bones, waarin zwevende beelden, grafieken en kaarten doodnormaal zijn en mensen contact hebben met holografische versies van echte – of fictieve – personen. En hoewel holografische technologie nu nog toekomstmuziek lijkt, zijn we al veel verder met deze technologie dan je zou denken. We kunnen hologrammen zelfs al aanraken en manipuleren.

Lees verder…
 1. Vier waanzinnige metaverse-trends waar je versteld van zult staan

In de toekomst versmelt onze fysieke wereld steeds meer de digitale. Sterker nog, uiteindelijk zullen we het grootste deel van onze tijd in virtuele omgevingen als de metaverse doorbrengen. De private sector pompt al miljarden in dit virtuele Walhalla, waarin we alles kunnen doen wat we ook in de echte wereld doen – en meer. In de metaverse zijn geen fysieke obstakels en beperkingen en kunnen we sensaties, momenten, gebeurtenissen, wezens en werelden ervaren die tot nu toe alleen maar in onze fantasie voorkwamen. Het is echter niet alleen ‘fun and games’ in de metaverse. We kunnen er straks ook werken, studeren en zaken doen, en dit volledig immersieve domein zal ons zelfs echte (economische) voordelen bieden.

Lees verder…
 1. Fraudeurs gebruiken deepfakes om bedrijven op te lichten – kunnen we ze stoppen?

De term ‘deepfakes’ doet misschien al een belletje rinkelen, omdat het steeds vaker opduikt in nieuwsberichten en technische rapporten, meestal met betrekking tot nepvideo’s van politici. Een algemeen bekend voorbeeld hiervan is de video waarin voormalig president Barack Obama bepaalde dingen zegt die hij in werkelijkheid nooit heeft gezegd. Veel mensen geloofden destijds dat deze video echt was, wat de gevaren van deze deepfakes laat zien – mits ze overtuigend worden gemaakt, natuurlijk. Deze techniek wordt ook steeds vaker gebruikt voor het oplichten van bedrijven, vooral in de technologiesector. 

Lees verder…
 1. Zwermrobotica: een van de belangrijkste tech-ontwikkelingen van deze eeuw?

In de natuur zien we insecten, vogels en vissen vaak als een collectieve eenheid samenwerken om een ​​gemeenschappelijk doel te bereiken, wat leidt tot snellere en nauwkeurigere resultaten dan wat een individu alleen zou kunnen behalen. Wetenschappers passen deze collectieve intelligentie steeds vaker toe op robots, wat enorm veel voordelen kan bieden en ons kan helpen met oplossingen voor ‘real-world’ uitdagingen. Mogelijke toepassingen zijn onder meer hulp bij milieukwesties of zoek- en reddingsoperaties, maar naarmate zwermintelligentie verbetert – wat meer autonomie en efficiënter collectief gedrag mogelijk maakt – kunnen we ook steeds meer potentiële toepassingen in allerlei andere sectoren verwachten.

Lees verder…
 1. Houden biosensor-tatoeages in de toekomst een oogje op onze gezondheid?

Tatoeages worden steeds populairder, en de tattoo-industrie is de afgelopen twee decennia gestaag gegroeid. Maar tatoeages dienen niet alleen voor cosmetische doeleinden – ze worden ook regelmatig gebruikt in de gezondheidszorg. Zo kunnen ze worden ingezet om littekens van (brand)wonden of huidaandoeningen te bedekken en ze kunnen zelfs de mogelijke aanwezigheid van ziekten als diabetes, cystische fibrose, en epilepsie detecteren. Er zijn allerlei soorten medische tatoeages die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. De technologie achter deze tattoos is constant in ontwikkeling, en nu zijn er zelfs slimme ‘biosensor-tatoeages’ om de gezondheid te monitoren.

Lees verder…
 1. Kunstmatige intelligentie in de rechtspraak: bepaalt AI straks ons lot?

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt in steeds meer gebieden en in allerlei verschillende processen toegepast. Hoewel er zorgen zijn dat AI niet onfeilbaar is en risico’s met zich meebrengt op het gebied van schendingen van de mensenrechten, biedt deze technologie ook mogelijkheden om menselijke fouten en (bewuste of onbewuste) vooroordelen, discriminatie en vooringenomenheid terug te dringen. Een voorbeeld van een gebied waarin de voordelen en uitdagingen van AI duidelijk zichtbaar zijn is de rechtspraak. Gerechtelijke systemen maken steeds vaker gebruik van AI om te helpen bij taken als het stroomlijnen van administratieve processen, het analyseren van gegevens om juridische precedenten te vinden, en zelfs het doen van voorspellingen en het nemen van belangrijke beslissingen.

Lees verder…
 1. Zijn drijvende steden de oplossing voor de stijgende zeespiegel?

De zeespiegel stijgt snel als gevolg van klimaatverandering. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de wereldbevolking als geheel, aangezien een groot deel hiervan in kustgebieden woont, waardoor het risico op grootschalige verwoesting en ontheemding toeneemt. Gelukkig zijn er ontwerpen voor drijvende communities – in verschillende stadia van ontwikkeling en implementatie – waar stijgende zeespiegels geen (nadelige) invloed op hebben. Deze communities kunnen niet alleen hun inwoners bescherming en huisvesting bieden, maar ook een voorbeeldfunctie vervullen bij wereldwijde inspanningen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Lees verder…
 1. Hoe neurotech, VR en algoritmen de beauty-industrie transformeren

Duizenden jaren geleden maakten de oude Egyptenaren al gebruik van cosmetica. Zo maakten ze primitieve make-up en exfolianten van natuurlijke ingrediënten als bessen en houtskool. In de vorige eeuw vonden echter de meeste ontwikkelingen in de beauty- en cosmetica-industrie plaats. De opkomst van foundations, mascara, wenkbrauwpotloden en andere schoonheidsproducten vormde wat we nu beschouwen als moderne cosmetica. De beauty-industrie is bovendien voor iedereen veel toegankelijker geworden. En ook in deze sector heeft de digitalisering een enorme transformatie teweeggebracht. Zo maken verschillende bedrijven al gebruik van digitale technologieën om hun producten en de klantervaring te verbeteren – een trend die ook in de rest van de sector aan een opmars bezig is.

Lees verder…
 1. De cyborgtherapeut: kan AI mentale gezondheidsproblemen op het werk verlichten?

De uitdagingen van de afgelopen jaren hebben ernstige schadelijke gevolgen gehad voor de mentale gezondheid van werknemers in bedrijven en organisaties overal ter wereld. Werkstress, de angst om ziek te worden, of bezorgdheid om ontslag omdat bedrijven hun deuren sluiten – deze leiden allemaal tot toenemend ziekteverzuim, mentale uitputting en stressgerelateerde ziekten als depressie. Ondernemers die zich realiseren hoe belangrijk het is om goed voor hun personeel te zorgen, hun waardevolle talent te behouden en de aanhoudende crisis te overleven, voelen steeds meer de druk om concrete en duurzame actie te ondernemen – al dan niet met behulp van kunstmatige intelligentie.

Lees verder…
 1. Top technologietrends die de toekomst van online gokken vormgeven

Online gokken heeft de afgelopen twee decennia een spectaculaire groei doorgemaakt, en virtual reality-casino’s, live dealers en aantoonbaar eerlijke en veilige online gokervaringen worden steeds meer de norm. Digitalisering en de opkomst van nieuwe technologieën zorgen voor veel extra toegangsmogelijkheden. Live games en technologieën als virtual reality (VR) en augmented reality (AR), maar ook platforms als de opkomende metaverse bieden spelers steeds meeslepender ervaringen en 24/7 toegankelijkheid. De online casinosector blijft zich in een snel tempo uitbreiden en de verwachtingen dat online gokken nog meeslepender, veiliger en competitiever zal worden.

Lees verder…
 1. De toenemende ‘smartification’ van overheidsdiensten

Net als elk ander aspect van de samenleving merken ook overheidsinstellingen steeds meer de impact van technologische ontwikkelingen en digitale transformatie. Steeds meer van deze instellingen wenden zich tot nieuwe technologieën om de water- en voedselzekerheid, luchtkwaliteit, mobiliteit, energie-efficiëntie, emissies, misdaadcijfers en werkloosheid te verbeteren – maar ook de manier waarop ze openbare diensten verlenen, belastingen innen, de veiligheid handhaven en sociale voorzieningen toekennen. Zo hebben het IoT, blockchaintechnologie en AI al bewezen de wendbaarheid, flexibiliteit, transparantie te verbeteren, maar er zijn nog veel meer voordelen voor (lokale) overheden en hun burgers. 

Lees verder…
 1. Vijf innovaties die de financiële sector ontwrichten

De financiële sector heeft het afgelopen decennium een ingrijpende transformatie doorgemaakt – en aan de veranderingen lijkt voorlopig geen einde te komen. Voor financiële transacties heb je nu alleen nog maar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat nodig. Het zijn de finTech-bedrijven die hier de touwtjes in handen hebben en voortdurend nieuwe innovaties introduceren waarmee je nog makkelijker, efficiënter en veiliger kunt bankieren. Consumenten hebben tegenwoordig toegang tot steeds handigere platforms en technologieën die snellere bank- en betalingsdiensten bieden en waarmee ze hun geld efficiënt kunnen managen. De financiële sector zal aan boord moeten springen en zich moeten aanpassen aan dit digitale tijdperk – of het risico lopen steeds meer marktaandeel te verliezen.

Lees verder…
 1. Zijn logistieke robots binnenkort geavanceerd genoeg om mensen te vervangen?

Voor vele organisaties in verschillende sectoren – van de detailhandel tot de maakindustrie en de gezondheidszorg – is logistiek een essentieel onderdeel van hun activiteiten. Je hebt vast wel eens gehoord of gezien dat drones worden gebruikt om pakketten bij klanten thuis te bezorgen, maar dit is niet de enige manier waarop robots in logistieke processen worden ingezet. Sommige organisaties zijn begonnen met het ontwikkelen van geavanceerde robotica om intralogistieke processen te optimaliseren. Nu de logistieke sector – en het grote aantal organisaties dat erbij betrokken is – voor enorme uitdagingen staat, lijken deze robots een veelbelovende oplossing. En hoewel 80 procent van de fulfilmentcentra momenteel geen enkele automatisering heeft, begint een kleiner aantal bedrijven deze innovaties steeds meer te omarmen.

Lees verder…
 1. De opkomst van virtueel vastgoed: is baksteen binnenkort passé?

Vraag millennials of Gen Z-ers wat ze van de woningmarkt vinden en ze zullen je vertellen dat het nachtmerrie is. Het is dan ook geen verrassing dat de ’tech-savvy’ jongere generaties in de virtuele wereld op zoek gaan naar oplossingen voor het probleem van onbetaalbaar wonen. Op virtuele platforms als Second Life fantaseren spelers al jarenlang over het ontwerpen van virtueel vastgoed dat aan al hun wensen voldoet. En nu, met de opkomst van technologieën als Web 3.0 en blockchain, creëren innovatieve groepen zelfs een virtueel vastgoednetwerk waar ze zich kunnen bezighouden met zaken die met fysiek vastgoed ook mogelijk zijn, zoals werken, ondernemen, recreëren en vastgoed- en prijsspeculatie. 

Lees verder…
 1. De onverstoorbare opkomst van AI-avatars ‘taking care of business’

Als gevolg van de razendsnelle ontwikkelingen moeten bedrijven voortdurend nieuwe technologieën toepassen om niet achterop te raken en hun concurrenten voor te blijven. Een van de manieren om dit te doen is door AI-avatars in te zetten om de klantbetrokkenheid te vergroten en conversiepercentages te verbeteren. Techreuzen als Microsoft, Facebook, Nvidia en Samsung behoren tot een snel groeiend aantal bedrijven dat al is begonnen met het creëren en inzetten van AI-aangedreven ‘digital humans’ om hun bedrijfsactiviteiten te optimaliseren.

Lees verder…
 1. Op deze 4 manieren voorspellen algoritmen de toekomst. Maar is dit wel een goed idee?

Algoritmen worden steeds vaker gebruikt om voorspellingen te doen, zoals of we onze auto in de prak rijden, wat we gaan kopen, wanneer we ziek zullen worden, voor welke baan we aangenomen worden, waar we gaan wonen, of dat we misschien wel een misdaad zullen plegen. Er zijn verschillende aanwijzingen dat AI-algoritmen de toekomst steeds nauwkeuriger zullen kunnen voorspellen, wat om verschillende redenen zeer nuttig kan zijn. Als industriële robots die in fabrieken met mensen samenwerken bijvoorbeeld in staat zouden zijn om iemands volgende handeling te voorspellen, zou dat het aantal arbeidsongevallen aanzienlijk kunnen terugdringen. En er zijn nog veel meer voordelen, afhankelijk van waar, hoe en voor welke doeleinden de technologie zou worden geïmplementeerd.

Lees verder…
Tot slot

In het afgelopen jaar hebben technologische ontwikkelingen in veel sectoren geleid tot meer efficiëntie, hogere productiviteit, en meer duurzaamheid. Zo brengen vooral AI en robotica enorm veel veranderingen teweeg, en hoewel het lastig is om te voorspellen welke invloed elke tech trend precies zal hebben weten we één ding in ieder geval zeker, en dat is dat de ontwikkelingen ook het komende jaar onverstoorbaar door zullen gaan. Ook in 2023 kun je weer honderden interessante nieuwe artikelen verwachten over waanzinnige ontwikkelingen, baanbrekende innovaties, en nieuwe vooruitstrevende concepten. Keep watching this space!

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!