Bezuinigingen leiden tot “empowerment” in de cultuursector

Industries: Entertainment

Dat de bezuinigingen de maatschappij op vele vlakken raakt is een feit. Met name de cultuursector heeft het hier zwaar mee. Zij moeten ineens ook commerciëler gaan handelen. Dit is niet voor elke kunstenaar of kunstinstelling even gemakkelijk, maar er wordt zichtbaar aan gewerkt. Zij gebruiken duidelijk hun creativiteit. Voordekunst.nl is hiervan een goed voorbeeld. Dit is een “crowdfunding”-platform. Een “empowerment”-tool binnen een sector die zwaar wordt getroffen door de bezuinigingen die de economische crisis met zich meebrengt.

HET IDEE

Op het platform kunnen kunstenaars en kunstinstellingen hun idee tonen en geïnteresseerden kunnen hier hun steun betuigen en worden hier op een gepaste wijze voor beloond. Op deze wijze kunnen hun ideeën tot wasdom worden gebracht. De “pay off”: Toegankelijk, transparant, snel en democratisch. Voordekunst, voor iedereen!

In het onderstaande filmpje zie je hoe het precies werkt.

http://player.vimeo.com/video/16480108

INLOGGEN

Het sterke aan dit platform is dat sociale media volledig zijn geïntegreerd. Zo kun je gemakkelijk inloggen met je Facebook account. Natuurlijk kun je ook inloggen als je geen Facebook account hebt.

Op gepaste wijze wordt aangegeven waarom inloggen verplicht is. Dit is erg belangrijk. De vraag

“what’s in it for me?”

wordt hier sterk ondervangen.

PARTICIPEREN

Eenmaal ingelogd kun je een project aanmelden, reageren op een project en je donatie doen. Een van de richtlijnen is dat je een profiel hebt op een sociaal netwerk als Facebook, Twitter en/of LinkedIn, zodat je jouw project en je “crowdfunding”-actie als eerste kan introduceren. Voor meer informatie wordt verwezen naar een blog. Klik

hier

om het blog te bekijken.

SOCIALE MEDIA INTEGRATIE

Op het platform kun je filmpjes via Vimeo delen, je kunt inloggen via Facebook en voor extra informatie kun je terecht op een specifiek blog. Daarnaast kun je een project delen via nagenoeg alle sociale media die je je maar kunt bedenken en hebben zij het zelfs mogelijk gemaakt om een banner van het project te genereren welke je op een website of blog kunt plaatsen. Hierdoor wordt het erg gemakkelijk gemaakt om de boodschap te versterken en te verspreiden.

Verder kun je Voordekunst ook volgen via Twitter, je kunt hen “liken” op Facebook en kun je lid worden van de LinkedIn-groep. Via Twitter worden de verschillende projecten gedeeld en wordt gecommuniceerd met projecthouders en donateurs. Facebook fungeert als een verzamelplek voor de projecten en faciliteert de dialoog tussen de kunstenaars en geïnteresseerden/donateurs. In de LinkedIn-groep kan ook worden gediscussieerd, maar hier is tot op heden nog weinig interactie. Tevens hebben zij een LinkedIn Company Profile.

PROJECTEN

Op dit moment lopen er 14 projecten en zijn er reeds 42 afgerond. Niet alle projecten zijn met succes afgerond. Alle projecten hebben een bepaalde looptijd van maximaal 2 maanden. Lukt het niet om het project 100% gefinancierd te krijgen, dan heb je als donateur twee opties. Je kunt jouw donatie doorzetten naar een ander project of je kunt de donatie teruggestort krijgen.

Als kunstenaar heb je pech en zul je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing om het project toch tot uitvoering te kunnen brengen.

CONCLUSIE

Het mooie van dit initiatief is dat het ook echt de kracht van sociale media bewijst. Mede door het transparante karakter wordt het “kaf van het koren” gescheiden. Projecten die niet relevant genoeg worden bevonden door de “crowd” worden en niet (voldoende) worden gefund, halen het niet. Het is hard, maar wel eerlijk.

Een project welke het niet haalt is niet direct in zijn geheel mislukt overigens. Het heeft aandacht gekregen, in de meeste gevallen is er wel iets gedoneerd en de kunstenaar heeft feedback verzamelt, welke gebruikt kan worden voor de verbetering van het project. Het platform geeft stevige handvatten om “empowerment” te vergemakkelijken. Het werkt als een versterker van een idee, de “crowd” bepaalt vervolgens de waarde.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!