- De 3D-printers schieten als paddenstoelen de grond uit
- Eten uit een voedselprinter
- De gevolgen van de invoering van 3D-printers
- Van global naar local en miljarden besparen
- De ontwikkeling van nieuwe businessmodellen
Je hebt het vast weleens gezien: een poppetje of ander object uit een 3D printer. Inmiddels printen we bijna alles uit. Een hart, kleding, een fiets, pasta, legoblokjes en recentelijk een brug in Amsterdam. Nog vóór 2020 zal Ikea een 3D-printer lanceren die je in staat stelt om je meubeltjes thuis uit te printen op 3D printers die goedkoper zijn dan 100 euro, en kunnen we eindelijk gezond vlees eten, omdat we ‘artificial meat’ kunnen uitprinten. We hebben hiervoor geen koe meer nodig. En heb je een nieuw oor nodig na een valpartij, dan lost een bioprinter dit probleem voor je op. Slimme ondernemers hebben in de toekomst de hele wereld als klant.
De 3D printers schieten als paddenstoelen de grond uit
Links en rechts schieten de 3D-printers uit de grond. Zelfs uit onverwachte hoek. Wat dacht je van een 3D-printer die je in staat stelt om de zomermode uit Milaan of het hipste jurkje in New York op dit moment te printen? Op Fashionweek in New York werd onlangs zelfs een adrenaline-jurk gepresenteerd, die in staat is om jouw stressniveau te meten en van kleur te veranderen. Er zijn 3D-printers in ziekenhuizen die in staat zijn om een hart, knieschijven of gewricht te printen en bioprinters die levende cellen printen. In de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om volledige organen te printen, wat voor de vele mensen die nu op wachtlijsten staan voor een donor-orgaan een uitkomst zal zijn. En mocht je op zoek zijn naar een nieuwe fiets, dan zal deze in alle kleuren te printen zijn. Daarnaast zal ieder gezin beschikken over een thuisprinter van maximaal 100 euro, waar we de meeste huishoudelijke zaken mee kunnen printen. Complexere printers die door de industrie kunnen worden gebruikt zullen hoogstens 800 euro kosten. Zo kan het mogelijk zijn dat een schip met grote 3D-printers grondstoffen laadt in Brazilie en producten produceert op weg naar de VS. Als het schip aanmeert in Boston kan direct worden begonnen met het uitladen van de afgewerkte producten.
Eten uit een 3D printer
Voedselprinters zullen een belangrijke rol gaan spelen in het bereiden van maaltijden. Waarom nog naar de supermarkt gaan als je een kant-en-klare maaltijd kunt uitprinten, inclusief alle vitaminen en mineralen die nodig zijn om gezond te leven? Het is zeer goed denkbaar dat deze printers in de toekomst contact maken met jouw elektronische pil en de samenstelling van jouw voeding aanpassen aan de staat van je lichaam. Iedereen is immers anders. Dergelijke printers lossen nog een ander probleem op. De WHO (World Health Organization) heeft berekend dat we in 2030 ruim 50% meer voeding nodig hebben. De huidige manier waarop we voeding produceren zal ons niet in staat stellen om dit doel te halen. We hebben onvoldoende koeien om de wereld in de toekomst te voorzien van vlees. Daarnaast wordt gesteld dat het vlees dat we nu eten niet altijd even gezond is. Met ‘artificial meat’, ook wel kweekvlees genoemd, slaan we twee vliegen in één klap: we kunnen gezond eten én we kunnen er straks in overvloed over beschikken.
De gevolgen van de invoering van 3D-printers
De gevolgen van de invoering van 3D-printers zijn extreem. De prijs van deze printers zal aanzienlijk dalen door massaproductie de komende 5-10 jaar. Tegelijkertijd zal de kwaliteit van de producten sterk toenemen en zullen de mogelijkheden aanzienlijk worden uitgebreid. De onlangs geïntroduceerde ‘Multifab’ printer is nu al in staat om 10 materialen tegelijk te printen.
Het einde van Sparta?
Als we het voorbeeld van de eerder genoemde fiets verder uitwerken, dan zullen we zien dat een merk als Sparta geen fabrieken meer nodig heeft. Het ontwikkelde model van de fiets wordt in de ‘cloud’ opgeslagen en kan worden uitgeprint op iedere gewenste locatie. De komende vijf jaar zal het aantal mensen dat toegang krijgt tot het internet met 2 miljard toenemen door onder andere Google’s Project Loon en internet drones van Facebook. Dit opent aanzienlijke mogelijkheden voor bedrijven als Sparta die ineens de hele wereld als markt kunnen zien. Een fiets kan tegen 5% van de huidige prijs worden geprint en de vraag kan door ‘the long tail’ met duizenden procenten toenemen. De keerzijde is dat iedereen van deze ontwikkeling kan profiteren. Een kundige fietsontwerper maakt in zijn vrije tijd een model voor een mountainbike die een beetje lijkt op de populaire versie van Sparta en stelt deze gratis beschikbaar; een zogenaamde ‘freeware’ fiets. Wat zou dit betekenen voor de toekomst van Sparta? Voor veel bedrijven breken spannende tijden aan. Wat dacht je van IKEA? De producten zijn niet uniek en kunnen in no-time worden geprint. De printers die dit kunnen bestaan al.
Van global naar local en miljarden besparen
Stel je voor dat de motor van je auto kapot gaat. Een fabriek in het buitenland moet deze maken, via een vliegtuig transporteren en vervolgens met een vrachtwagen afleveren bij jouw garage. In 2025 wordt deze motor geprint bij jouw lokale dealer of auto printshop. Industrie, schepen en vliegtuigen besparen miljarden omdat ze geen reserve-onderdelen nodig hebben. Bedrijven en instellingen produceren zelf in eigen printhuizen. Ze beschikken over een database met honderden 3D-modellen van producten en onderdelen. Een iTunes-achtig model zorgt voor afrekening per geprint model. Deze ontwikkeling zal zorgen voor een extreme verschuiving in de supply chain. Waar we nu produceren in fabrieken, zal dit in 2025 veel vaker lokaal gebeuren. In de stad waar je woont of de straat waar je leeft. Van global naar local.
Video credits: BI Tech
Nieuwe businessmodellen
Mijn conclusie is dat merken met unieke producten of materialen zich staande zullen houden in de wereld van 3D printers. De uitdaging is echter wel dat er veel kapers op de kust zijn en dat intellectueel eigendom niet altijd goed te beschermen is. Een unieke fiets die bestaat uit bijzondere materialen zal minder snel last krijgen van deze ontwikkeling dan de eenvoudige meubels van IKEA. Nieuwe businessmodellen zullen verschijnen. Denk daarbij aan abonnementen of leaseconstructies om specifieke modellen te mogen printen of ‘pay-per-use’ modellen die we in een soort van iTunes-omgeving zullen ontvangen. Er zullen leveranciers op de markt verschijnen die printers en grondstoffen leveren aan specifieke niches, zoals de gezondheidszorg of de landbouw. Zoals eerder aangegeven zal het distributielandschap extreem worden vergroot. Fietsen, jurkjes, auto’s, motoren of vlees; we kunnen het werkelijk overal uitprinten tegen extreem lage kosten.
Tot slot
Freeware 3D modellen zullen leiden tot gratis productie. We zullen ons tegen die tijd afvragen wat de rol van geld is in een economie waarin we alles bijna gratis kunnen verkrijgen. En wat gaat China doen als haar maakindustrie volledig in rook opgaat en ze in paniek haar schulden gaat opeisen in de westerse wereld?