3D Printen
januari 16, 2024
3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, verovert de wereld. Hoewel deze technologie al geruime tijd bestaat, neemt de populariteit ervan nu in steeds meer bedrijfstakken toe. Onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld bouwbedrijven zich steeds meer bewust worden van de voordelen van 3D-printtechnologie. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper en milieuvriendelijker dan traditionele bouwmethoden. In China, Nederland en verschillende andere delen van de wereld is men al volop bezig met het 3D-printen van gebouwen. Ook de gezondheidszorg wordt door 3D-printtechnologie getransformeerd. Dankzij de betaalbaarheid, aanpasbaarheid en enorme precisie van deze technologie kunnen ingenieurs en artsen nu protheses maken die perfect zijn afgestemd op de behoeften van de drager. Met deze innovatie is het mogelijk om zelfs de meest complexe structuren te printen. Uit recent onderzoek blijkt dat deze technologie binnenkort kan worden gebruikt om transplantatieorganen te printen met de eigen cellen van de patiënt, waardoor het risico van orgaanafstoting sterk afneemt. Hierdoor kunnen de wachtlijsten voor orgaantransplantatie worden verkort en duizenden levens worden gered. 3D-printtechnologie heeft ook toepassingen in de detailhandel. Sommige bedrijven experimenteren bijvoorbeeld met 3D-printers in de winkel en het en-route printen van producten in bestelwagens. Met 3D-printen zijn veel hogere productiesnelheden mogelijk en kunnen consumenten producten volledig op maat laten maken. Op basis van deze baanbrekende trends ziet de toekomst van 3D-printtechnologie er rooskleurig uit. We komen 3D-printers binnenkort overal tegen: thuis, op het werk en op allerlei andere plekken – waar ze bijna elk aspect van leven zullen transformeren.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!

Gratis road to recovery E-books voor 13 sectoren

Wij nemen de weg naar herstel en succes uiterst serieus. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar 13 sectoren en de uitdagingen en mogelijkheden uitgewerkt in inspirerende Ebooks.