De hightech toekomst van eten, drinken en diëten: een culinaire revolutie

Van AI-gestuurde voedingsapps en 3D-geprint voedsel tot theatrale dinerervaringen, digitale technologie transformeert onze relatie met voedsel op diepgaande manieren.
  • De opkomst van gepersonaliseerde voeding
  • Wordt 3D-geprint voedsel de volgende grote trend?
  • Theatraliteit op je bord: een nieuwe ontwikkeling in de culinaire wereld?

Door de eeuwen heen is onze interactie met voedsel steeds één van de weinige constanten in de menselijke geschiedenis geweest. Vanaf het moment dat we begonnen met jagen en verzamelen tot aan de hedendaagse gastronomische hoogstandjes, is voedsel altijd gerelateerd geweest aan overleven, cultuur en plezier. Maar nu we aan de vooravond van een nieuw tijdperk staan, ondergaat niet alleen de manier waarop we voedsel verbouwen maar ook hoe we eten ervaren een ingrijpende transformatie. Stel je een wereld voor waarin je de dag begint met machinaal geproduceerd kopje koffie dat niet alleen perfect op smaak en temperatuur is, maar ook aan diverse andere voorkeuren voldoet en bovendien precies bij je stemming aansluit. Of een toekomst waarin maaltijden op jouw DNA worden afgestemd om ervoor te zorgen dat jouw gezondheid optimaal blijft. Maar ook een wereld met culinaire virtual reality-dinerervaringen waardoor je met één druk op de knop naar een Parijs eethuis of een sushibar in Tokio wordt getransporteerd. Dit is geen verzonnen toekomstbeeld; technologische ontwikkelingen hebben de wereld van voeding en gastronomie radicaal getransformeerd. In dit artikel duiken we in de wereld van de culinaire innovaties, belichten we potentiële uitdagingen die deze met zich meebrengen en de diepgaande impact die ze kunnen hebben op onze gezondheid en de samenleving. Ga met ons mee op een gastronomische reis naar de toekomst, waar innovatie en culinaire kunst op onverwachte manieren hand in hand gaan.

“Bij gepersonaliseerde voeding gaat het niet alleen om hoe belangrijk gezond voedsel is, maar ook hoe een bepaalde maaltijd afgestemd kan worden op je belangrijkste doel of doelen: of je nu beter wilt slapen, je diabetes onder controle wilt houden of je immuunsysteem wilt versterken om auto-immuunziekten geen kans te geven”.

Alvaro Cuesta, oprichter en CEO van Youniq Health

De opkomst van gepersonaliseerde voeding

Online zoeken naar gezondheids- en voedingsadvies is soms nogal een frustrerende bezigheid. Het internet wordt namelijk overspoeld met one-size-fits-all aanbevelingen die uiteindelijk — vaker wel dan niet — helemaal niet aan onze verwachtingen voldoen. We zijn tenslotte allemaal unieke individuen met verschillende behoeften, dus waarom zou dat ook niet op ons dieet van toepassing zijn? Dit is waar gepersonaliseerde voeding een belangrijke rol kan spelen en waarom het de afgelopen jaren steeds meer in de spotlight is gekomen. Kunstmatige intelligentie en het groeiende inzicht in het belang van gezonde voeding spelen een cruciale rol bij de opkomst van gepersonaliseerde voeding. Op basis van de genetische eigenschappen van een persoon, hun gezondheidsverleden, de samenstelling van hun microbioom en hun unieke stofwisselingsreacties op voedsel, wordt een dieetplan opgezet dat perfect aansluit op hun behoeften. Het is alsof je een persoonlijke chef-kok hebt die je lichaam van binnen en van buiten kent, waardoor hij of zij je dieet met chirurgische precisie kan samenstellen.

Een voorbeeld is Youniq: een nieuwe app die gebruikmaakt van AI om je een zeer persoonlijk voedingsadvies te geven waarmee je je specifieke doelen kunt bereiken. De app maakt gebruik van geavanceerde AI-algoritmen waarmee het enorme hoeveelheden persoonlijke informatie kan analyseren, waaronder bloedmonsters, genoomtests, microbioomtests, je bloeddruk, je lengte en je gewicht. Vervolgens stelt de app recepten voor die op jouw individuele voedingsbehoeften afgestemd zijn. Om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om het advies van de app op te volgen, werkte het bedrijf samen met diverse supermarkten, zodat gebruikers vanuit de app naar de benodigde ingrediënten kunnen zoeken. Als je geen tijd hebt om te wachten tot de ingrediënten arriveren, kan de app ook recepten voorstellen op basis van de ingrediënten die je al in je koelkast hebt. En mochten die ingrediënten niet overeenkomen met een bestaand recept, dan kan de app zelfs een volledig uniek recept creëren om je iets nieuws te laten proeven. In dat geval genereert het zelfs een afbeelding van hoe de maaltijd eruit zal zien. Maar het belangrijkste is dat elk recept specifiek is gemaakt in overeenstemming met wat je probeert te bereiken. “Onze insteek is dat het bij gepersonaliseerde voeding niet alleen gaat om hoe belangrijk gezond voedsel is, maar ook over hoe een bepaalde maaltijd op je belangrijkste doel of doelen afgestemd kan worden: of je nu beter wilt slapen, je diabetes onder controle wilt houden of je immuunsysteem wilt versterken om auto-immuunziekten geen kans te geven”, vertelt Alvaro Cuesta, de oprichter en CEO van Youniq Health.

“Met 3D-voedselprinten bevinden we ons mogelijk aan de vooravond van een nieuwe kooktrend”.

Onderzoekers van de Universiteit van Columbia

Wordt 3D-geprint voedsel de volgende grote trend?

3D-printtechnologie heeft in de loop der jaren in diverse sectoren allerlei nuttige toepassingen gevonden. Wat begon als een nieuwe techniek voor het maken van ingewikkelde ontwerpen — bijvoorbeeld voor consumptiegoederen —  is inmiddels aanzienlijk geëvolueerd, waardoor steeds complexere structuren kunnen worden gecreëerd, zoals levensreddende menselijke organen en zelfs raketten. Het enige dat we met deze technologie tot nu toe nog niet hebben kunnen doen is echt smakelijk voedsel produceren. Hoewel het idee van 3D-geprint voedsel zeker niet nieuw is, werden er met eerdere pogingen alleen ongekookte ingrediënten gebruikt, wat niet alleen resulteerde in beperkte opties, maar ook in voedsel dat niet erg lekker was. Maar hier komt binnenkort verandering in. Een team van onderzoekers van Columbia University heeft namelijk bekendgemaakt een veganistische cheesecake te hebben geproduceerd waarvoor het team 3D-printtechnologie met lasertechnologie combineerde. Het recept bestaat uit zeven ingrediënten en elke laag heeft een basis van crackers met daar tussenin pindakaas en Nutella. Voor de andere lagen in de cheesecake gebruikten de onderzoekers zachtere ingrediënten, zoals bananenpuree en aardbeien- en kersenjam en natuurlijk taartglazuur. De combinatie met lasertechnologie heeft dit concept echt naar een hoger niveau getild, omdat je het voedsel hiermee tijdens het printen ook kunt bereiden — in dit geval bakken. Hiermee worden een aantal van de voornaamste nadelen of beperkingen van 3D-geprint voedsel geëlimineerd en wordt tegelijkertijd de voedselveiligheid aanzienlijk verbeterd.

Volgens Jonathan Blutinger, een werktuigbouwkundig ingenieur en postdoctoraal onderzoeker aan Columbia University, kun je met de nieuwe methode bovendien de exacte hoeveelheid van elk ingrediënt in je voedsel controleren. Dit betekent dat je ook de calorische waarde van je voedsel en het koolhydraat-, vet- of suikergehalte kunt aanpassen. Deze mate van controle over de samenstelling van voedsel zou vooral nuttig zijn voor mensen met speciale voedingsbehoeften, zoals mensen met diabetes. Desondanks hebben veel mensen nog steeds hun bedenkingen bij het eten van voedsel uit een 3D-printer. “Er is denk ik een stigma verbonden aan dit woord (3D-printen)”, zegt Blutinger. “Meestal denk je bij printen aan een industrieel proces. Maar het is belangrijk om te beseffen dat dit niet anders is dan normaal koken, behalve dat in plaats van de ingrediënten fijn te hakken en dergelijke, de machine het eigenlijk gewoon in pastavorm assembleert”.

De hoge kosten van de technologie is een andere reden waarom 3D-printers nog geen gemeengoed zijn geworden in keukens en restaurants over de hele wereld. Het apparaat dat onderzoekers gebruikten om de cheesecake te printen kost bijvoorbeeld rond de $1.000 en de lasers kosten nog eens $500 per stuk. Ook het feit dat er nog niet of nauwelijks kookboeken zijn die specifiek zijn gewijd aan 3D-geprint voedsel is een obstakel dat een bredere toepassing van deze technologie in de weg staat. Ondanks de verschillende uitdagingen duidt deze innovatie op een doorslaggevend moment in de technologische vooruitgang, waardoor commerciële bruikbaarheid van 3D-voedselprinten op korte termijn binnen handbereik kan komen. “Met 3D-voedselprinten bevinden we ons mogelijk aan de vooravond van een nieuwe kooktrend”, concluderen de onderzoekers. “Door de ontwikkelingen rond deze technologie zien we in de nabije toekomst een branche opkomen die een nieuwe kijk biedt op gezonder voedsel, betere voedseltoegankelijkheid, smaakvoller eten en betere voedselveiligheid. En uiteraard de samenvoeging van kunst en wetenschap in onze dagelijkse voedingsbehoeften”.

Theatraliteit op je bord: een nieuwe ontwikkeling in de culinaire wereld?

Al generaties lang leert het gezegde ‘je eet eerst met je ogen’ ons over het belang van een visueel aantrekkelijke maaltijd. Het legt uit waarom we eerder aangetrokken worden tot voedsel dat niet alleen goed smaakt, maar er ook aantrekkelijk uitziet. En nergens is dit meer waar dan in Journey, een nieuw restaurant — met een bar en lounge — dat onlangs is geopend in New York City. Hier worden lekker eten en immersieve video-installaties met elkaar gecombineerd om gasten een theatrale eetervaring te bieden waarbij elke hap een scène is, elke gang een act, en de tafel zelf een podium. Deze unieke ruimte is opgedeeld in drie aparte ruimtes, elk met zijn eigen theatrale element. Als eerste is er de bar, waar bij elk drankje dat je bestelt een komische sketch met augmented reality-technologie op de bar wordt geprojecteerd. Een andere ruimte is Epic Café. Hier kun je informeel ontbijten, lunchen of dineren. Terwijl je op je maaltijd wacht kun je met je smartphone de in het servies verborgen 3D-ontwerpen ontgrendelen. In de Salon-ruimte zie je een collectie (replica’s van) antieke voorwerpen, een muur waarop klassieke kunst tot leven komt en driedimensionale beelden van beroemde landmarks en gebouwen uit de hele wereld. Het verhaal erachter wordt tot leven gebracht door een gastvrouw in een hightech couture-outfit.

Daarnaast biedt Journey zijn gasten twee immersieve ‘experiences’. De eerste is Journey Odyssey, waarbij maximaal 54 personen plaatsnemen aan tafels voor twee of vier personen en een multisensorische ervaring beleven. De culinaire experience bestaat uit vijf gangen, die elk worden ingeleid met een reeks komische sketches van grote Broadway-sterren. De tweede experience is Journey 360, waarin 20 mensen rond een lange gemeenschappelijke tafel zitten, terwijl kamerhoge projecties hen meenemen naar verschillende bestemmingen over de hele wereld. Denk aan Empire State Building, het Amazone-regenwoud, de Noordpool en de ruimte. Elke bestemming is gekoppeld aan een bijbehorend gerecht. Bij beelden van het regenwoud krijgen de gasten bijvoorbeeld een gerecht van Amazone-groenten voorgeschoteld, en tijdens beelden van de Noordpool krijgen ze gin-cured arctische zalm. “Het is een soort Broadway-voorstelling waar je tegelijkertijd geniet van een maaltijd — iets dat je anders meestal ervoor of erna doet”, vertelt Alex Vanderbilt, de eigenaar van Journey. Zoals verwacht is zo’n ervaring niet goedkoop; prijzen beginnen bij $175 per persoon.

Een laatste overweging

Onze connectie met voedsel wordt in dit huidige tijdperk van culinaire vernieuwingen radicaal veranderd door technologie. Er is een groeiende belangstelling voor voedingsadviezen gebaseerd op kunstmatige intelligentie, die inspelen op onze specifieke genetische en individuele medische kenmerken. Ook 3D-printtechnologie, ondanks de huidige uitdagingen qua kosten en hoe het publiek tegen geprint voedsel aankijkt, maakt een transformatie door en heeft het potentieel onze gerechten te herdefiniëren. Met deze technologie kun je bijvoorbeeld ook heel precies de samenstelling en voedingswaarden van voedsel aanpassen. Uit eten gaan wordt in de toekomst bovendien steeds meer een multizintuiglijke ervaring, waarbij lekker eten in sommige restaurants tegenwoordig wordt gecombineerd met visuele spektakels. De in dit artikel genoemde technologische ontwikkelingen zijn meer dan alleen nieuwe trends — ze zijn voorbodes van een tijdperk waarin technologie zowel de kwaliteit van ons voedsel als onze eetbeleving naar een hoger niveau tilt.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!