Autonome restaurants met AI-menukaarten: de toekomst van uit eten gaan?

Dankzij innovatieve technologieën in de horeca wordt de manier waarop voedsel wordt bereid, geserveerd en geconsumeerd volledig getransformeerd. Hierdoor kan deze branche unieke en gedenkwaardige ervaringen bieden die ervoor zorgen dat gasten blijven terugkomen.
Industries: Algemeen
  • Steeds meer restaurants hebben een AI-afwasrobot in de keuken
  • De kracht van Voice AI-aangedreven bestelsystemen
  • Machine learning elimineert giswerk en zorgt voor winstgevende menukaart
  • Interactieve robotbartender mixt je favoriete drankjes en tapt moppen
  • Met augmented reality-menu’s komen je maaltijden tot leven
  • San Francisco opent ’s werelds eerste volledig autonome robotrestaurant

De horeca is altijd een dynamische sector geweest, met een constante toestroom van ondernemende individuen die niet bang zijn om de status quo uit te dagen. De branche staat aan de vooravond van een technologische revolutie, aangezien de manieren waarop voedsel wordt bereid, geserveerd en geconsumeerd door nieuwe innovatieve technologieën razendsnel veranderen. De scheidslijn tussen retail en dineren vervaagt steeds meer en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat restaurants evolueren en dat de ervaring van het uit eten gaan voor zowel klanten als horecapersoneel volledig verandert. In dit tijdperk van snelle ontwikkelingen zijn innovatie en aanpassingsvermogen de nieuwe sleutelwoorden — ook voor de horeca. Restauranteigenaren en -ondernemers bereiden zich voor op economische uitdagingen en omarmen tegelijkertijd opwindende nieuwe kansen die zich aandienen. Daarbij maken ze zowel gebruik van bewezen tactieken als baanbrekende innovaties om elk aspect van de dining experience opnieuw vorm te geven: van menu-ontwerp en voedselbereiding tot klantbetrokkenheid en dienstverlening. De toekomst van de horeca is gedurfder en creatiever dan ooit, waarbij de nadruk steeds meer ligt op het leveren van unieke en gedenkwaardige ervaringen, waardoor gasten terug blijven komen. Nieuwe technologische ontwikkelingen leiden tot eindeloos veel nieuwe mogelijkheden en maken de weg vrij voor een nieuwe generatie ondernemers die deze branche naar nieuwe hoogten kunnen tillen.

Steeds meer restaurants hebben een AI-afwasrobot in de keuken

De repetitieve en arbeidsintensieve taak van afwassen zal in de toekomst steeds meer overgenomen worden door AI-aangedreven robots, en het lijkt erop dat de horeca er klaar voor is om deze verandering te omarmen. Volgens een onderzoek van softwaremarktplaats Capterra gelooft meer dan 60 procent van de restaurantexploitanten dat technologie de menselijke afwasser uiteindelijk zal vervangen. Toonaangevend in de automatisering van keukentaken is Nala Robotics, een bedrijf dat een AI-aangedreven robotarm heeft ontwikkeld die allerlei taken op zich neemt, van het frituren van kippenvleugels tot het bereiden van maaltijden op maat. Onlangs lanceerde Nala Robotics Spotless, de nieuwste technologische doorbraak van het bedrijf. De geavanceerde vision-systemen zorgen ervoor dat deze robot verschillende soorten keukengerei kan detecteren, zoals kookgerei, bestek, servies en glaswerk. Spotless voldoet aan de hoogste hygiënenormen in de branche en werkt samen met een vaatwasmachine. De bot schraapt de restjes van de borden, spoelt de vaat af, en zet de spullen in de vaatwasser. Na het schoonmaakproces helpt Spotless zelfs bij het afdrogen, opstapelen en opbergen van het keukengerei.

Spotless werkt niet alleen net zo snel als de gemiddelde mens — en in sommige gevallen zelfs sneller — maar hoeft ook geen pauzes te nemen. Bovendien kan de bot eenvoudig worden getraind zodat het verschillende andere taken kan uitvoeren, zoals volle dienbladen ophalen, de vloer schoonmaken, enzovoort. Met dit systeem kun je bovendien meerdere robots op elkaar afstemmen, waardoor er nog meer efficiëntie en productiviteit in de keuken mogelijk wordt, wat weer leidt tot lagere arbeidskosten en meer klanttevredenheid. Ajay Sunkara, CEO van Nala Robotics, legt uit: “Dankzij ons revolutionaire gepatenteerde vaatwassysteem kunnen horeca-exploitanten personeelsuitdagingen oplossen en wordt er nooit meer een vlekje over het hoofd gezien. We hebben al talloze verhalen gehoord van managers en eigenaren die dubbel werk moesten doen omdat de vaatwasser het niet deed. Door onze robot te installeren hoeven ze zich nooit meer zorgen te maken over de doorlooptijd en is alles smetteloos schoon”.

Stel je een voice-assistent voor die de items op het menu scant en het ideale aanvullende product aan de klant voorstelt. Aan een klant die een hamburger bestelt kan de voice-assistent bijvoorbeeld vragen: “Wil je daar friet bij?”

De kracht van Voice AI-aangedreven bestelsystemen

Nu de transformatie van de horeca een feit is en bedrijven er alles aan moeten doen om concurrerend te blijven en hun klanten de best mogelijke ervaring te bieden, gaan Voice AI-aangedreven bestelsystemen een steeds belangrijkere rol spelen. Door taken te automatiseren en de efficiëntie te verbeteren, kunnen deze systemen restaurants helpen hun omzet te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen, waardoor personeel zich kan concentreren op andere belangrijke taken, zoals klantenservice en verkoop. Voice AI-aangedreven systemen stellen klanten in staat om bestellingen in gewone gesproken taal te plaatsen, waardoor het bestelproces beter en efficiënter wordt en de noodzaak van handmatige arbeid afneemt.

Met het voice AI-systeem van SoundHound kunnen restaurants meerdere bestellingen tegelijk afhandelen, wat de efficiëntie verbetert en wachttijden voor klanten aanzienlijk verkort. Dankzij de natuurlijke taalverwerkingsmogelijkheden is SoundHound gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren. Het systeem integreert naadloos met bestaande telefoonsystemen, waardoor dure upgrades niet nodig zijn en restaurants geld besparen. Bestellingen worden via een spraakgestuurde interface verwerkt, waarna ze naar de keuken van het restaurant of naar het orderafhandelingssysteem worden doorgestuurd. Door SoundHound’s voice AI-systeem te gebruiken, kunnen restaurants hun klanten een uitzonderlijke service bieden en hun bedrijfsresultaten verbeteren.

VOICEplug AI is een ander voorbeeld van een Voice-AI-gestuurd systeem dat voor restaurants is ontworpen om hun bestelproces te stroomlijnen en hun klanten een interactieve bestelervaring te bieden. De tool wordt met het bestaande telefoonsysteem, callcenter, drive-thru of bestelsysteem geïntegreerd. VOICEplug AI maakt gebruik van geavanceerde natuurlijke taalverwerkingsalgoritmen die het systeem helpen de spraakopdrachten van de klant te begrijpen, zelfs in een rumoerige omgeving. Een van de unieke kenmerken van VOICEplug AI is de mogelijkheid om websites, apps en systemen te identificeren die spraakgestuurd moeten zijn. Zodra deze geïdentificeerd zijn, integreert het systeem met behulp van AI-algoritmen naadloos met de bestaande apps, content en transactiestromen van het restaurant. Dit zorgt ervoor dat het bestelsysteem van het restaurant volledig spraakgestuurd is en dat klanten het eenvoudig kunnen gebruiken. VOICEplug AI heeft bewezen een zeer effectieve oplossing te zijn voor restaurants en tot kostenverlagingen van maar liefst 75 procent per bestelling te leiden. Het systeem heeft bovendien aangetoond dat het het aantal afhakende klanten met maar liefst 90 procent kan verminderen, wat het een ideale oplossing maakt voor drukke restaurants die hun efficiëntie en klantervaring willen verbeteren.

Door Voice-AI-oplossingen te gebruiken voor het plaatsen van bestellingen kunnen restaurants ook hun gemiddelde bestelwaarde met 20-40 procent verhogen. AI kan bijvoorbeeld extra of duurdere producten aan klanten voorstellen — waarvan het systeem weet dat de klant deze waarschijnlijk zal kopen — waardoor de winstmarges verbeteren. Stel je een voice-assistent voor die de items op het menu scant en het ideale aanvullende product aan de klant voorstelt. Aan een klant die een hamburger bestelt kan de voice-assistent bijvoorbeeld vragen: “Wil je daar friet bij?” Op deze manier kunnen restaurants ook profiteren van het feit dat AI upsell- en cross-sellkansen kan herkennen en hierop actie kan ondernemen — kansen die door menselijke werknemers misschien niet altijd opgemerkt worden.

Machine learning elimineert giswerk en zorgt voor winstgevende menukaart

Ook voor het optimaliseren van menuprijzen maken steeds meer horecaprofessionals gebruik van slimme technologie. Met dynamische prijsstrategieën kun je niet alleen de prijzen aanpassen aan veranderingen in de psychologie van de klant en de marktvraag, maar blijf je ook concurrerend op de lokale markt. Het is echter een behoorlijke uitdaging om goed inzicht te krijgen in wat klanten willen en welke prijs ze bereid zijn te betalen. Ook hier kan kunstmatige intelligentie oplossingen bieden. Zo kunnen machine learning algoritmen ingezet worden om gegevens over klantgedrag, voorkeuren en feedback te analyseren. Met deze informatie kunnen restaurants diverse variabelen nauwkeurig kwantificeren en gebruiken om prijsstrategieën te creëren die tot meer winstgevendheid en betere klanttevredenheid leiden.

Stel je voor dat je een tool had waarmee je gegevens zou kunnen verzamelen van duizenden klantinteracties, deze met behulp van machine learning-algoritmen zou kunnen analyseren, en vervolgens nauwkeurige, datagestuurde projecties zou kunnen doen over potentiële aankoopscenario’s. FB Menu is zo’n tool. Het systeem kan met bestaande POS-systemen geïntegreerd worden en verzamelt gegevens van duizenden klantinteracties. Vervolgens internaliseert het deze informatie en ontwikkelt het gedetailleerde inzichten in de psychologische profielen van klanten. FB Menu kan ook elk menu-item wegen om potentiële winstmogelijkheden te ontdekken. Bovendien kan de tool de prijsanalyse van concurrenten automatiseren, waardoor giswerk wordt geëlimineerd. Het enige dat je hoeft te doen is een menu-item kiezen en de straal van je doelmarkt aanpassen. De tool genereert vervolgens een prijslijst van de concurrent en stuurt automatisch een seintje wanneer het bedrijf zijn prijzen wijzigt. Dit helpt om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe je je prijzen kunt verhogen zonder (teveel) risico’s te hoeven nemen.

De robotbartender Celia.ai is uitgerust met de nieuwste AI-technologie. Ze kan drankjes aanbevelen op basis van jouw voorkeuren of aangeven wat het best bij jouw maaltijd past. Ze kan zelfs een praatje met je maken of een mop vertellen.

Interactieve robotbartender mixt je favoriete drankjes en tapt moppen

Even voorstellen: de nieuwste toevoeging aan de bartending-scene, Cecilia.ai — ’s werelds eerste interactieve barbot. Deze interactieve robotbartender is een echte gamechanger op het gebied van drankjes serveren. Stel je voor dat je een restaurant of bar binnenloopt en wordt begroet door een gestroomlijnde robot die net zo groot is als een arcade-consolegame. Zodra je dichterbij komt, komt een digitaal scherm tot leven en verschijnt het beeld van een vrouw achter een bar die druk bezig is met glazen afdrogen en de virtuele bar schoonvegen maar ook graag je bestelling wil opnemen. Celia is overigens niet zomaar een vrouw, maar een sterke en invloedrijke pionier. De barbot is vernoemd naar Mary Louise Cecilia ‘Texas’ Guinan, een actrice en ondernemer die in de VS in de roerige jaren ‘20 bars en nachtclubs runde. Celia.ai is uitgerust met de nieuwste AI-technologie. Ze kan drankjes aanbevelen op basis van jouw voorkeuren of aangeven wat het best bij jouw maaltijd past. Ze kan zelfs een praatje met je maken of een mop vertellen. Dankzij Celia.ai’s geavanceerde machine-learningsysteem verbeteren haar interacties met klanten voortdurend, waardoor ze een waardevolle toevoeging is aan elke horecagelegenheid. Je loopt gewoon naar haar toe en vertelt haar wat je wilt drinken. Ze kan je vertellen wanneer een bepaald ingrediënt niet beschikbaar is en een andere optie voorstellen. Zodra ze het drankje heeft klaargemaakt, kun je het via een opening in de machine afhalen. Celia.ai kan op allerlei plaatsen worden ingezet, zoals bij evenementen, op cruiseschepen, in sportstadions of luchthavenlounges — kortom, overal waar een grappenmakende barbot welkom is.

Met augmented reality-menu’s komen je maaltijden tot leven

Alsof bestellen via een touchscreen niet futuristisch genoeg is, gaan sommige restaurants nog een stap verder. En wel door hun klanten augmented reality-menu’s aan te bieden. Stel je voor: je kijkt door de camera van je telefoon op de menukaart en ziet de gerechten voor je ogen ‘tot leven komen’. Dat is de kracht van augmented reality. Met deze geavanceerde technologie kunnen klanten duidelijk de verschillen zien tussen de gerechten op de kaart en veel beter weten wat ze bestellen. Beweeg je telefoon en je ziet het gerecht in realtime vanuit een ander perspectief, wat voor een interactieve en entertainende ervaring zorgt. Zoals we weten is eten een multizintuiglijke ervaring en hoe een gerecht eruitziet en gepresenteerd wordt is daar een belangrijk onderdeel van. AR-menukaarten zijn dan ook de ideale manier om ons te helpen bij het kiezen van de lekkerste maaltijd. AR-technologie is door diverse restaurantketens al op verschillende creatieve manieren geïmplementeerd. Zo veranderen de pizzadozen van verschillende Italiaanse restaurants bijvoorbeeld ineens in virtuele videogame-speelhallen. AR-menukaarten hebben dan ook een enorm potentieel, vooral naarmate de technologie zich blijft doorontwikkelen. In de toekomst zal augmented reality een steeds waardevoller hulpmiddel worden voor restaurants. Zo kan AR oplossingen bieden voor de personeelstekorten in de horeca, de klantbetrokkenheid vergroten en de bedrijfsvoering stroomlijnen. In combinatie met de eerder genoemde zelfbedieningsbestelsystemen kunnen klanten dankzij AR-menukaarten effectiever en interactiever bestellingen plaatsen. Bob Vergidis, oprichter van pointofsale.cloud, vertelt: “AR-menu’s kunnen ervoor zorgen dat bij klanten het water in de mond loopt, waardoor ze ook eerder nieuwe dingen uitproberen. Het komt nog te vaak voor dat we niets nieuws bestellen omdat we geen idee hebben of het wat is”.

San Francisco opent ’s werelds eerste volledig autonome robotrestaurant

De in San Francisco gevestigde startup Mezli, die door een team van Stanford-ingenieurs werd opgericht, heeft onlangs een volledig autonoom restaurant geopend — het eerste ter wereld — waar robots een compleet menu met warme maaltijden serveren. Het idee achter het concept was om klanten gezonde, betaalbare en gemakkelijke maaltijdopties te bieden zonder dat daar mensen bij nodig zijn. Dit maakt het runnen van een restaurant vele malen goedkoper dan traditionele fast-casual restaurants en leidt per vestiging bovendien tot een veel kleinere ecologische voetafdruk. De ingenieurs werkten samen met Michelin-sterrenchef Eric Minnich om de culinaire innovatie te ontwikkelen die volledig aanpasbare warme maaltijden op bestelling klaarmaakt. Het menu biedt meer dan 60.000 mediterraanse gerechten-variaties, afhankelijk van de bestelde ingrediënten, vervangingen of bijgerechten. De Mezli-units zijn geïnstalleerd in een zeecontainer-achtig gebouwtje en bestaan uit een oven en robots die de ingrediënten opwarmen en in verschillende combinaties serveren. De klant maakt een selectie van het digitale scherm: bijvoorbeeld een kom kurkumarijst met hummus, groenten met gekruid lamsvlees en tzatziki, of een falafelschotel. Vervolgens worden de ingrediënten opgewarmd en de gerechten in de verpakking geplaatst. Enkele minuten daarna kan de klant de bestelling bij een loket afhalen. Het enige menselijke element in dit hele proces is de voorbereiding van de ingrediënten. Dit wordt in een externe keuken door een team van koks gedaan, en uiteraard met inachtneming van voedselveiligheidsrichtlijnen. Alex Kolchinski, CEO en medeoprichter van Mezli, vertelt: “Het leuke is dat deze machines echt van alles kunnen serveren. Het is dus een kwestie van de ingrediënten die ‘s ochtends worden bezorgd updaten, de software waarmee mensen kunnen bestellen daarop afstemmen, en je hebt een heel nieuw menu”.

Een laatste overweging

De horecabranche ondergaat een ware technologische transformatie en innovatieve technologieën veranderen de manier waarop voedsel wordt bereid, geserveerd en geconsumeerd. Voice AI-aangedreven bestelsystemen worden steeds belangrijker voor bedrijven die concurrerend willen blijven en hun klanten de best mogelijke ervaring willen bieden. Deze systemen kunnen restaurants helpen hun omzet te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen, waardoor het personeel zich kan concentreren op andere belangrijke taken, zoals klantenservice en verkoop. Deze nieuwe systemen zorgen ervoor dat verschillende taken geautomatiseerd worden, waardoor klanten in natuurlijke taal kunnen bestellen. Dit zorgt voor efficiëntere serviceverlening en vermindert de afhankelijkheid van horecapersoneel. De horecasector maakt bovendien steeds vaker gebruik van AI-aangedreven robots die allerlei keukengerelateerde taken aankunnen, zoals afwassen en schoonmaken. Sommige techstartups gaan zelfs zo ver dat ze volledig autonome restaurants openen waar robots klanten een compleet menu aan warme maaltijden serveren. De toekomst van de horeca is gedurfder en creatiever dan ooit, en focust steeds meer op het leveren van unieke en memorabele ervaringen waardoor gasten blijven terugkomen. Nieuwe technologische ontwikkelingen leiden tot almaar meer mogelijkheden en maken de weg vrij voor een nieuwe generatie ondernemers die deze sector naar steeds hogere niveaus kunnen tillen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!