Is de horeca de volgende sector die door KI en robotica verstoord wordt?

  • Futuristisch restaurant in India heeft robot-obers in dienst
  • In een onlangs geopende bar in Praag serveert een robot-bartender jouw drankjes
  • Robot-barista zet 100 kopjes koffie per uur
  • In een drive-through in Denver neemt KI je bestelling op
  • AI Bar gebruikt gezichtsherkenningstech om te bepalen wie er aan de beurt is
  • Hoe zal technologie de toekomst van de horeca vormgeven?

Innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie en robotica hebben de afgelopen jaren op allerlei bedrijfstakken een transformerende impact gehad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we nu ook bij horecabedrijven overal ter wereld een door technologie aangedreven transformatie zien.

In de huidige overvolle markt met zijn moordende concurrentie wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om zich te onderscheiden en klanten aan te trekken. Daarom voelen ook eigenaren van restaurants, bars en andere horecagelegenheden zich steeds meer genoodzaakt om technologieën als KI en robots in te zetten om betere klantenservice te kunnen bieden, efficiënter te kunnen werken en kosten te besparen.

Futuristisch restaurant in India heeft robot-obers in dienst

Neem bijvoorbeeld Robo Kitchen, een nieuw futuristisch restaurant dat onlangs in Hyderabad, India, zijn deuren opende. In dit restaurant word je eten geserveerd door rijdende machines. Het restaurant is opgericht door drie vrienden en heeft vier blauw-witte ‘Beauty Serving Robots’ in dienst. Zodra een bestelling is geplaatst, haalt een van de robots de gerechten uit de keuken en brengt deze naar de tafel. Wanneer de gasten zijn uitgegeten, ruimen de robots de tafel weer af.

Op het menu staan verschillende Indiase, Tandoori, Chinese en Thaise gerechten en het restaurant heeft zelfs aparte keukens voor het bereiden van vegetarische en niet-vegetarische gerechten. Elke tafel heeft een tablet waarmee gasten het eten rechtstreeks kunnen bestellen. Klanten kunnen er ook voor kiezen om bediend te worden door een van de vier menselijke obers, als daar de voorkeur aan geven.

“De klanten krijgen een tablet waar het menu op staat. Zodra ze de gerechten hebben geselecteerd, wordt de bestelling naar de keuken gestuurd. Vervolgens halen de robots de gerechten op en serveren deze aan de juiste tafel. Dankzij sensoren op hun ‘lichaam’ en op het dienblad kunnen ze, als ze onderweg mensen tegenkomen, onmiddellijk tot stilstand komen. Er is dus geen risico op ongelukken”, zegt Manikantha Yadav, een van de medeoprichters. De robots worden aangedreven door een accu die binnen drie uur volledig is opgeladen en er vervolgens voor zorgt dat de robot acht uur lang zijn werk kan doen.

In een onlangs geopende bar in Praag serveert een robot-bartender jouw drankjes

De Cyberdog, een nieuwe wijnbar die onlangs is geopend door de projectontwikkelaar Trigema in Praag, Tsjechië, is ontworpen door de kunstenaar David Cerny en de architect Tomas Cisar. Deze ongewoon ogende, twee verdiepingen tellende stalen structuur biedt plaats aan maximaal 40 gasten die via een smartphone-app een ​​van de zeven wijnen op het menu kunnen bestellen. Wat deze bar pas echt fascinerend maakt, naast het interessante en onorthodoxe ontwerp, is dat de drankjes door een robot-bartender worden geserveerd.

Zodra een klant een drankje bestelt, pakt een oranje robotarm – veilig weggestopt in een soort kooi – een fles uit een koelbox, opent deze en schenkt het drankje in een glas. De robot kan maximaal vier glazen tegelijk inschenken, die vervolgens op een hooggeplaatst dienblad worden gezet en via een mechanisch systeem in het plafond naar de tafel van de klant worden getransporteerd. Je kunt in deze bar ook eten bestellen, maar dat wordt wel gewoon volledig door mensen klaargemaakt. “Ik ben ervan overtuigd dat restaurants met menselijk personeel in de toekomst extreem duur zullen zijn, omdat het dan echt iets unieks is”, zegt Trigema-eigenaar Marcel Soural. Hij is van mening dat we in de dienstverlenende sector in de toekomst steeds meer robots tegen zullen komen.

Robot-barista zet 100 kopjes koffie per uur

Het in Austin gevestigde bedrijf Briggo heeft onlangs een nieuw, volledig geautomatiseerd, robotachtig koffiezetapparaat onthuld waarmee menselijke barista’s al snel overbodig zullen worden. Coffee Haus, zoals de machine wordt genoemd, kan 100 koppen koffie per uur zetten – iets waar je normaal gesproken vier menselijke barista’s voor nodig hebt. Klanten kunnen via de smartphone-app een bestelling plaatsen voor een kopje gourmetkoffie, gebrouwen van een mix van biologische Latijns-Amerikaanse bonen, maar ze kunnen ook ijskoffie, lattes, cappuccino’s, chai en warme chocolademelk bestellen. Via de app kun je bovendien de ingrediënten, smaakjes en temperatuur selecteren. Zodra de bestelling klaar is krijg je een tekstbericht.

Volgens het bedrijf is de machine bijzonder geschikt voor openbare locaties als luchthavens en kantoorgebouwen. “Stel je voor dat je op de luchthaven in de rij staat bij je gate en je moet al snel boarden en je weet dat een kopje koffie halen te lang gaat duren. Dan bestel je je koffie gewoon bij Coffee Haus en haal je hem snel op wanneer hij klaar is zodat je je vlucht niet mist”, aldus Kevin Nater, Briggo’s president and chief executive.

Zoals gebruikelijk, wanneer het gaat om robottechnologie, maken veel mensen zich zorgen dat hun banen in de toekomst door robots overgenomen worden. Nater gelooft echter dat dat in dit geval niet aan de orde is, omdat horecabedrijven moeite hebben om voldoende werknemers te vinden. “We zijn niet van mening dat we mensen hiermee vervangen. We creëren een hightech retail- en marketingbedrijf en dat zorgt ook weer voor werkgelegenheid”, zegt hij.

Daarnaast beweren anderen dat wanneer je menselijke barista’s door robots vervangt, je de klanten als het ware een belangrijk deel van de hele ervaring ontzegt, namelijk menselijke interactie. “Veel klanten vinden het leuk om te zien hoe de barista hun kopje koffie klaarmaakt”, zegt Oliver Geib, een 24-jarige barista bij Ceremony Coffee Roasters in Annapolis. “Het sociale aspect, de sfeer en de interactie met de barista maakt een groot deel uit van de hele ervaring“.

https://www.youtube.com/watch?v=aKEYhcUljZk

In een drive-through in Denver neemt KI je bestelling op

De drive-through van Good Times Burgers & Frozen Custard in Denver heeft onlangs de komst van een nieuwe medewerker bekendgemaakt die de efficiëntie in het bedrijf aanzienlijk kan verbeteren en de klantervaring kan stroomlijnen. Het gaat om een kunstmatig intelligente assistent. De spraakassistent, ontwikkeld door het in Colorado gevestigde kunstmatige intelligentiebedrijf Valyant AI, is ontworpen om klanten te begroeten, de  bestelling op te nemen en de klant vervolgens door te sturen naar het volgende loket.

“Het systeem elimineert mogelijke wrijving tijdens interacties tussen klanten en werknemers”, zegt Rob Carpenter, de chief executive en oprichter van Valyant AI. “De KI raakt nooit beledigd en blijft met een kalme en vriendelijke stem tegen je praten”. Hij wordt dus niet beïnvloed door emoties en stress en bovendien wordt de KI ook niet moe, hoeft hij niet naar het toilet, heeft hij geen koffie- of lunchpauze nodig en hoef je hem geen salaris te betalen. “Door de nauwkeurigheid van de bestellingen te verbeteren en de wachttijden te verkorten, verbetert het KI-platform de klantenservice-ervaring en kan Good Times meer klanten sneller van dienst zijn. We zijn blij dat we een ​​klantenservice-ervaring kunnen bieden die je [in een drive-through] nog nooit eerder hebt meegemaakt”, voegt Carpenter toe.

 Een infographic met de geschatte reductie in besteltijd dankzij de spraakassistent van Valyant AI.
Volgens Valyant AI heeft hun spraakassistent de besteltijd bij Good Times Burgers & Frozen Custard met ongeveer 25 procent verminderd.

De KI is ook gunstig voor werknemers. Het systeem neemt hen het monotone werk uit handen zodat ze zich kunnen concentreren op het bereiden van voedsel en het verwerken van betalingen, in plaats van steeds hetzelfde welkomstbericht te moeten herhalen. “Door medewerkers de tijd te geven meer tijd aan de klant te besteden, bieden we onze klanten betere en snellere service en dat is bovendien een aangenamere ervaring voor onze medewerkers”, zegt Scott Lefever, Chief Operating Officer bij Good Times. Het systeem maakt gebruik van het human-in-the-loop (HITL)-model. Dit systeem garandeert uiterste nauwkeurigheid en tijdig oplossen van mogelijke problemen. Volgens het bedrijf is de besteltijd dankzij het systeem al met ongeveer 25 procent teruggedrongen.

AI Bar gebruikt gezichtsherkenningstech om te bepalen wie er aan de beurt is

Het kan erg frustrerend zijn wanneer je in een drukke bar een hele tijd moet wachten voordat je een drankje kunt bestellen. En al helemaal als de bartender iemand anders onterecht eerder laat bestellen. Maar dankzij technologie zijn dit soort situaties binnenkort misschien wel verleden tijd. Het in Londen gevestigde KI-bedrijf DataSparQ heeft onlangs het nieuwe AI Bar-software-systeem gelanceerd dat gebruikmaakt van gezichtsherkenningstechnologie om bartenders te helpen bepalen welke klant er aan de beurt is.

De camera van AI Bar maakt een live feed van klanten die naar de bar lopen die wordt weergegeven op het scherm boven de bar. De software plaatst vervolgens een cirkel rond het gezicht van elke klant met een nummer dat hun plaats in de wachtrij aangeeft. Het systeem geeft zelfs weer hoe lang elke klant ongeveer moet wachten tot hij of zij aan de beurt is. De software kan ook minderjarige klanten identificeren  en het barpersoneel informeren of de identiteit van deze personen al dan niet is geverifieerd. Volgens het bedrijf kan AI Bar de wachttijd met drie tot vijf seconden per bestelling verkorten en bovendien een heleboel verwarring en irritatie voorkomen.

“In de rij staan ​​is een onderdeel van het Britse leven dat we allemaal moeten doorstaan ​​– maar we wilden iets doen om de ervaring te verbeteren”, zegt John Wyllie, Managing Director bij DataSparQ. “De technologie is niet ontworpen om barpersoneel te vervangen maar om hun werk efficiënter te maken”. Het bedrijf is in de nabije toekomst ook van plan om extra features toe te voegen, zoals klanten de mogelijkheid geven om bestellingen met eenvoudige handsignalen te herhalen, bepaalde klanten op rekening te laten bestellen, of te herkennen wanneer iemand teveel gedronken heeft zodat vervelende situaties voorkomen kunnen worden.

Hoe zal technologie de toekomst van de horeca vormgeven?

Om kosten terug te dringen en de klantervaring te verbeteren maken steeds meer horecabedrijven overal ter wereld gebruik van kunstmatige intelligentie en robottechnologie. Deze systemen begroeten klanten, nemen bestellingen op, schenken drankjes in, zetten koffie of ondersteunen barpersoneel.

Niet iedereen is er echter van overtuigd dat dit een positieve ontwikkeling is. Veel mensen maken zich zorgen dat kunstmatige intelligentie en robots veel mensen hun baan zullen kosten en tot nog meer werkloosheid zullen leiden. De bedrijven die de technologie ontwikkelen zijn het hier echter niet mee eens en benadrukken dat deze technologieën niet bedoeld zijn om menselijk horecapersoneel volledig te vervangen, maar om hun werk juist gemakkelijker, efficiënter en prettiger te maken en saaie en repetitieve taken over te nemen. Wij zijn van mening dat deze ontwikkelingen niet of nauwelijks tegen te houden zijn. Je moet dan ook niet verbaasd zijn als je de volgende keer dat je een bar of restaurant bezoekt door een robot begroet en geholpen wordt.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!