De transformerende impact van generative AI op marketing: een nieuw tijdperk ontvouwt zich

Er zijn innovatieve gen-AI-tools opgedoken die marketingfuncties enorm kunnen stroomlijnen, voor meer efficiëntie zorgen, kostenbesparingen mogelijk maken en deuren openen naar ongekende creatieve mogelijkheden.
Industries: Marketing
  • De generative AI-tool van LinkedIn automatiseert het schrijven van advertenties
  • De AI-gestuurde audioadvertenties van Instreamatic tillen klantbetrokkenheid naar een hoger niveau
  • MNTN lanceert generative AI-gestuurd videobewerkingsplatform

De afgelopen maanden is de rol van generative AI in de reclame- en marketingbranche verschoven van een fascinerend nieuw concept naar een soort van obsessie voor het creëren van originele content, zoals tekst en afbeeldingen. Hoewel de buzz rond generative AI in de marketingbranche voelbaar is, ontbrak het tot voor kort nog aan concrete voorbeelden van hoe je deze technologie met bestaande teamworkflows en -tools integreert. Maar er duiken steeds meer innovatieve tools op die generative AI toegankelijker en gebruiksvriendelijker maken. Binnenkort zal deze technologie vrijwel alle marketingfuncties stroomlijnen, waardoor de efficiëntie toeneemt en kostenbesparingen mogelijk worden gemaakt. Voorop staat dat gen-AI deuren opent naar ongekende creatieve mogelijkheden die de manier waarop marketingbedrijven opereren fundamenteel zullen veranderen. Botco.ai heeft onlangs een aantal marketeers ondervraagd om inzicht te krijgen in hun gebruik van generative AI-tools. Ze ontdekten dat zes op de tien marketeers van mening zijn dat generative AI hun rol aanzienlijk zal veranderen, en meer dan de helft test of gebruikt deze technologie al. Gen-AI zou elke marketeer jaarlijks ruim een maand werktijd kunnen besparen. Ongeveer 39 procent gebruikt de technologie voor het ontwerpen van afbeeldingen voor social media, 42 procent gebruikt het voor social mediacontent en 44 procent om e-mails te schrijven. Adobe’s Future of Digital Experiences Report voorziet als gevolg van de implementatie van generative AI verbeteringen in de werkkwaliteit, creativiteit en klantgerichtheid.

In dit artikel laten we je kennismaken met specifieke voorbeelden van gen-AI-oplossingen die marketingfuncties in de toekomst steeds meer gaan stroomlijnen, tot kostenbesparingen leiden en ongeëvenaarde creativiteit mogelijk maken.

“AI Copy Suggestions is er om je creativiteit een impuls te geven en je werklast te verminderen, zodat je je kunt concentreren op het belangrijkste: memorabele campagnes uitrollen en je merk laten groeien”.

Abhishek Shrivastava, VP product bij LinkedIn

De generative AI-tool van LinkedIn automatiseert het schrijven van advertenties

LinkedIn, ’s werelds grootste social medianetwerk voor professionals, is geen onbekende op het gebied van AI. Het heeft al eerder AI-gestuurde tools gelanceerd. Deze kunnen bijvoorbeeld functiebeschrijvingen creëren en gepersonaliseerde schrijfsuggesties voor gebruikersprofielen bieden. En nu heeft het bedrijf AI Copy Suggestions op de markt gebracht, een nieuwe AI-tool die speciaal is ontwikkeld om marketingprofessionals te ondersteunen bij het schrijven van boeiende teksten en titels voor campagnes op hun platform, waardoor alles eigenlijk automatisch gaat. De tool wordt in de campagnemanager van LinkedIn geïntegreerd en maakt gebruik van het GPT-model van Open AI om geschreven content te produceren. Wanneer een gebruiker start met het schrijven van een nieuwe advertentie, levert de tool meerdere varianten van de inleidende tekst en maximaal vijf pakkende koppen. De gebruiker kan de voorstellen vervolgens accepteren zoals ze zijn, of ze wijzigen zodat ze (beter) bij bepaalde doelstellingen aansluiten.

Het is belangrijk om te vermelden dat AI Copy Suggestions zijn suggesties niet zomaar uit de lucht grijpt. De tool scant constant de merkpagina, doelgroep en campagnedoelen om nuttige informatie te verzamelen. Op basis daarvan stemt het de aanbevelingen af om deze zo relevant mogelijk te maken. “We snappen dat je meer gedaan wilt krijgen met minder, en ook je ROI wilt opkrikken”, aldus Abhishek Shrivastava, VP Product bij LinkedIn. “AI Copy Suggestions is er om je creativiteit een impuls te geven en je werklast te verminderen, zodat je je kunt concentreren op het belangrijkste: memorabele campagnes uitrollen en je merk laten groeien”. Ook techgigant Google heeft onlangs aangekondigd van generative AI gebruik te gaan maken, maar dan voor hun advertentiecampagnes. De bedoeling is dat menselijke adverteerders eerst de benodigde tekst, afbeeldingen en video aanleveren en dat de AI deze content vervolgens gebruikt om advertenties te maken die zijn toegespitst op specifieke doelgroepen of andere criteria.

“Vanuit één enkele originele audioadvertentie kunnen onze geavanceerde generative Voice AI-mogelijkheden onbeperkt nieuw advertentiemateriaal creëren waarmee elke luisteraar als individu aangesproken kan worden”.

Stas Tushinskiy, CEO van Instreamatic

De AI-gestuurde audioadvertenties van Instreamatic tillen klantbetrokkenheid naar een hoger niveau

Het is een gegeven dat het klantbetrokkenheidspercentage voor audioadvertenties doorgaans laag is. Normaal gesproken kan een stemacteur ook maar een paar verschillende versies inspreken, wat meestal niet genoeg is om bij een grote groep luisteraars volledig de aandacht te trekken. Maar wat als we dit proces konden automatiseren en oneindig veel varianten konden maken om elke luisteraar persoonlijk aan te spreken? AI marketingbedrijf Instreamatic maakt dit nu mogelijk. Het bedrijf heeft onlangs de lancering aangekondigd van zijn nieuwe AI-aangedreven Contextual Audio Ads-platform, waarmee bedrijven audioadvertenties kunnen genereren die specifiek zijn afgestemd op de huidige context van de luisteraar en de omgeving waarin hij of zij zich bevindt — en ook nog in realtime.

Met één enkel audiofragment dat door een stemacteur is ingesproken kan het platform honderden of zelfs duizenden andere versies van dezelfde advertentie genereren, wat voor een menselijke maker simpelweg niet haalbaar zou zijn. Bovendien kunnen er specifieke details in verwerkt worden, zoals het tijdstip van de dag, het lokale weer, de locatie van de luisteraar, de app die ze gebruiken en zelfs met welke activiteit ze zich op dat moment bezighouden. Dankzij de tool krijgt elke luisteraar een advertentie voorgeschoteld die speciaal op hem of haar is afgestemd, waardoor de boodschap waarschijnlijk beter zal binnenkomen en blijven hangen. “Instreamatic’s contextuele audioadvertenties vallen meer op omdat ze naadloos aansluiten bij de situatie en wensen van de luisteraar op dat specifieke moment”, zegt Stas Tushinskiy, CEO van Instreamatic. “Vanuit één enkele originele audioadvertentie kunnen onze geavanceerde generative Voice AI-tools onbeperkt nieuw advertentiemateriaal creëren om elke luisteraar ‘persoonlijk’ aan te spreken. Uiteindelijk zorgt dit voor een hogere luisteraarsbetrokkenheid, meer rendement op investeringen en sterkere klantrelaties”.

MNTN lanceert generative AI-gestuurd videobewerkingsplatform

MNTN, een bedrijf dat gespecialiseerd is in performance marketing, heeft onlangs zijn nieuwe videobewerkingsplatform Viva gelanceerd. Dit platform maakt gebruik van generative AI om kwalitatief hoogwaardige video’s te maken. Gebruikers kunnen video’s uit diverse bronnen uploaden — waaronder stockfoto’s, eigen materiaal en AI-geproduceerde content — om deze vervolgens soepel te integreren tot een meeslepende video die volledig in lijn is met hun concept. Maar dat is niet alles. Het platform kan ook scripts, muziek en voice-overs maken die bij de beelden passen. “Ik geloof dat generative AI zal leiden tot een explosie van nieuwe videocreaties voor marketeers, waarbij videoprofessionals toch ook een grote rol zullen spelen”, zegt Mark Douglas, president en CEO van MNTN. “Dankzij gen-AI kunnen we rekenen op een versnelling van processen en kostenbesparing in diverse domeinen. Denk aan het schrijven van scripts tot het ontwikkelen van storyboards en videoclips. Je kunt binnenkort meerdere versies van een video creëren in de tijd die je nu nodig hebt voor één enkele versie”. Dankzij deze technologie ondergaat de marketingwereld een enorme verandering op videobewerkingsplatforms als Viva. Het versnelt niet alleen de totstandkoming van content maar vermindert ook de gerelateerde kosten. Hierdoor kunnen professionals meer tijd en energie steken in strategische planning en het vormgeven van het verhaal, wat de algehele doeltreffendheid en invloed van hun videocampagnes ten goede komt.

De toekomst van marketing ligt in de samensmelting van menselijke vindingrijkheid en de computationele kracht van AI, wat zal zorgen voor een diepere connectie met het publiek.

Een laatste overweging

In het snel evoluerende marketinglandschap nemen AI-gestuurde tools als chatbots, automatische tekstgeneratoren en data-analyse-tools een steeds prominentere rol in. Experts benadrukken echter dat het succes van deze tools in grote mate wordt beïnvloed door de vaardigheden van de mensen die ze gebruiken. AI zal nooit de menselijke flair en creativiteit kunnen vervangen die essentieel zijn in marketing. Het is juist die menselijke touch die merken tot leven brengt. Het zijn de mensen die de verhalen creëren die op een emotioneel niveau met mensen resoneren en een merk echt met zijn publiek verbinden. Al is technologie nog zo vooruitstrevend, het kan de menselijke factor nooit helemaal overnemen. Wel is het zo dat we de rol van AI zeker niet moeten onderschatten, omdat het menselijke concepten aanzienlijk kan optimaliseren en uitbreiden. Zodra marketeers bijvoorbeeld de kernboodschap voor een campagne bedacht hebben, kan AI talloze variaties op deze boodschap genereren, waarbij ze elke variant op verschillende doelgroepen of social-mediaplatforms kunnen afstemmen. Gen-AI is als een krachtige brainstormpartner waarmee je razendsnel content kunt genereren waar je meer mensen effectiever mee kunt bereiken. Kortom: AI-tools kunnen ingezet worden om op de creatieve fundamenten die door mensen zijn gelegd voort te borduren, deze te stroomlijnen en er diversiteit in te brengen. In de komende jaren zal ongetwijfeld blijken dat het samenspel tussen menselijke creativiteit en AI-capaciteiten cruciaal zal zijn om marketingstrategieën te ontwikkelen die echt een snaar raken bij het publiek.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!