Hoe kan AI marketing en reclame transformeren?

Marketeers en adverteerders maken steeds vaker gebruik van verschillende op AI gebaseerde tools om campagnes te optimaliseren en hun doelgroepen effectiever te bereiken.
Industries: Marketing
  • Hoe werkt AI in marketing en reclame?
  • Personalisatie – een essentieel onderdeel van marketing
  • Hoe AI marketing efficienter kan maken
  • AiAdvertising: hét AI-aangedreven platform voor campagneprestaties
  • De AI-aangedreven marketingcampagne van Buick
  • EasyJet gebruikt machine learning om de klantervaring te verbeteren
  • Moeten menselijke marketeers straks plaatsmaken voor AI?

Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt in allerlei sectoren bij belangrijke facetten van bedrijfsvoering steeds vaker toegepast. En ook al denk je wellicht dat AI het meest effectief is bij technische taken, zoals productiewerk of computergebruik, wordt AI ook steeds beter in het begrijpen van subjectieve menselijke drijfveren en verlangens. Je kunt dit zien aan de algoritmen op sites en apps als TikTok, YouTube en Spotify, die je activiteit analyseren om aanbevelingen te doen die op je persoonlijkheid en specifieke voorkeuren zijn afgestemd. Het is dan ook geen wonder dat AI ook voor marketing- en reclamedoeleinden steeds vaker ingezet wordt. AI-tools kunnen ideeën voor advertenties in alle media-formats helpen genereren, de juiste doelgroep vinden om met advertenties en marketingcampagnes te targeten, en specifieke campagnes genereren voor elk individu op basis van hun gegevens. Met behulp van AI kunnen marketeers een aangepaste campagne maken op basis van iemands online activiteit, beroep, exacte locatie en voorkeuren, het tijdstip van de dag en een reeks andere gegevens – en AI kan dit vele malen sneller dan wanneer menselijke marketeers dit handmatig zouden doen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Stel je voor: je rijdt in je auto en ziet reclame voor een winkel die precies verkoopt waar jij van houdt, maar waarvan je niet wist dat deze bestond. En je rijdt er over een paar minuten langs!

Hoe werkt AI in marketing en reclame?

Het is algemeen bekend dat AI in steeds meer bedrijfsprocessen wordt toegepast. Volgens een onderzoek van Accenture kunnen organisaties hun productiviteit dankzij AI met maar liefst 40 procent verhogen. Door (administratieve) taken aan AI te delegeren, kunnen werknemers ook meer tijd besteden aan klantenservice. De technologieën die betrokken zijn bij AI maken razendsnelle ontwikkelingen door, wat betekent dat er inmiddels dingen mogelijk zijn die een paar jaar geleden ondenkbaar waren. Ook in marketingtoepassingen is AI transformationeel gebleken, en er zijn nu meer mogelijkheden dan ooit tevoren. De integratie van AI in marketingtools, -methoden en -oplossingen kan campagnes zeer effectief optimaliseren. Zo kan AI gespecialiseerde taken uitvoeren, fouten verminderen en het genereren van gerichte marketingcampagnes versnellen. Een ander belangrijk aspect van marketing is ‘lead generation’, oftewel zorgen dat potentiële klanten geïnteresseerd raken in je organisatie, product of dienst. AI kan gegevens gebruiken om veelbelovende leads veel sneller te genereren dan een menselijke werknemer dat zou kunnen.

Personalisatie – een essentieel onderdeel van marketing

Meer dan driekwart van de klanten gaat ervan uit dat merken een gedetailleerd inzicht hebben in hun verwachtingen en behoeften. Gelukkig is er in het tijdperk van big data genoeg gedetailleerde informatie te vinden en te gebruiken om de communicatie met en dienstverlening aan klanten te optimaliseren. Met behulp van AI kunnen marketeers enorme hoeveelheden klantgegevens zeer snel verwerken en analyseren. Gegevensanalyse en -inzichten zijn de hoekstenen geworden van succesvolle marketingcampagnes, en AI kan geavanceerde machine learning-algoritmen gebruiken om deze gegevens te ‘begrijpen’ en marketing- en advertentie-inspanningen daarop af te stemmen. Dit leidt tot meer klantbetrokkenheid bij campagnes en content en bovendien kan dit resultaat met aanzienlijk minder kosten en minder tijd bereikt worden dan met traditionele, uitsluitend door mensen ontworpen marketing. Marketing stopt ook niet zodra een klant een product heeft gekocht. Om merkloyaliteit bij een klant op te bouwen, moet gepersonaliseerde marketing lang na de eerste aankoop worden voortgezet. Een voorbeeld van hoe AI kan worden gebruikt om dit te doen, is de digitale fitnesscoach VI Trainer, die aangepaste trainingsprogramma’s creëert op basis van de vaardigheden, doelen en eerdere voortgangsrapporten van de gebruiker. De programma’s zelf zijn gemaakt door het AI-algoritme van de app en hebben gezorgd voor meer klantbetrokkenheid en hogere conversieratio’s.

Wanneer advertenties relevanter zijn voor klanten, nemen de conversies meestal toe – en dat is natuurlijk het doel van elke marketingafdeling. AI kan ongestructureerde klantgegevens analyseren en deze gebruiken om pijnpunten (frustraties of problemen van klanten die door middel van een product of dienst kunnen worden opgelost) aan het licht te brengen. Vervolgens kunnen deze klanten getarget worden met gepersonaliseerde, relevante advertenties. Gegevens als locatie en eerder koopgedrag kunnen ook worden gebruikt om advertenties te personaliseren. Zo kan een restaurant een AI-marketingtool gebruiken om advertenties alleen op mensen binnen een bepaalde straal te targeten, die al eerder in vergelijkbare restaurants hebben gegeten. Bij één restaurant is na gebruik van deze strategie de ROI bijvoorbeeld met 800 procent gestegen. Niet al deze op AI gebaseerde tools zijn overigens duur of baanbrekend – zelfs de ingebouwde advertenties van Facebook bieden veel van deze mogelijkheden.

Hoe AI marketing efficienter kan maken

Veel traditionele marketingactiviteiten, zoals marktonderzoek, dataverzameling en -verwerking, leadgeneratie, contentcreatie en de verschillende administratieve taken die nodig zijn om deze uit te voeren, zijn behoorlijk tijdrovend. AI kan deze processen veel sneller uitvoeren dan mensen dat kunnen – vaak zelfs in realtime. Met machine learning kunnen marketingbeslissingen in de loop van de tijd steeds effectiever worden. AI wordt ook steeds beter in het schrijven van advertentieteksten, social mediaposts, e-mails en artikelen. Geavanceerde AI-chatbots kunnen zelfs in realtime op klantinteracties reageren, en vaak zelfs op manieren die niet van een menselijke reactie te onderscheiden zijn. De afgelopen paar jaar zijn er aanzienlijke vorderingen gemaakt in het creëren van AI-content en de verwachting is dat deze trend de komende jaren zal doorzetten.

AiAdvertising: hét AI-aangedreven platform voor campagneprestaties 

Het in de VS gevestigde advertentietechnologiebedrijf AIAdvertising Inc. heeft een nieuw Campaign Performance Platform (CPP) ontwikkeld dat gebruikmaakt van AI en machine learning om advertentieprocessen te optimaliseren. Het platform is een “cloudoplossing voor advertentiebeheer die gebruikmaakt van AI en marketinginvesteringen aan verkoopinkomsten koppelt.” Het platform verhoogt ook de ROI van digitale advertenties. In de woorden van de CEO van het bedrijf, Jerry Hug: “Ons Campaign Performance Platform verbindt marketinganalyses met verkooptransacties en biedt marketeers en CMO’s tools om het rendement op de markeringinvestering te bewijzen.” Marketingafdelingen voelen zich vaak onder druk gezet om hun nut voor organisaties te bewijzen en dit soort AI-gestuurde tools kan hen daarbij met ruwe data helpen.

De AI-aangedreven marketingcampagne van Buick

De Amerikaanse autofabrikant Buick maakt al zeer intensief gebruik van AI voor het creëren van marketingcontent. De advertentiecampagne “Dream with Us”, geproduceerd in samenwerking met het door vrouwen geleide mediabedrijf Hello Sunshine, toonde een toekomstvisie van zelfrijdende, zelfparkerende auto’s die verbinding kunnen maken met slimme huizen. Deze auto’s kunnen bovendien slimme apparaten instructies geven om huishoudelijke taken uit te voeren, zoals huisdieren eten geven. Naast dat de advertentie laat zien dat Buick-producten gebruikmaken van AI, is ook het concept van de advertentie ontwikkeld met behulp van op AI gebaseerd marktonderzoek. Hoewel de advertentie indrukwekkend is, is er ook heel wat kritiek op gekomen. Zo vragen velen zich af hoe ethisch verantwoord het eigenlijk is om deze advertentie specifiek op vrouwen te richten en door middel van stereotypen de indruk te wekken dat vrouwen passief zijn en zich voornamelijk bezighouden met huishoudelijke taken en esthetiek. Voorbeelden van AI in dit soort advertenties onthullen twee belangrijke zaken: ten eerste dat AI kan worden gebruikt om belangrijke demografische gegevens effectief te targeten, en ten tweede dat AI menselijke vooroordelen kan repliceren. Op AI gebaseerde oplossingen worden door mensen met data geprogrammeerd. Er moet dus voor gezorgd worden dat deze data zo nauwkeurig en onbevooroordeeld mogelijk is.

EasyJet gebruikt machine learning om de klantervaring te verbeteren

Ook in de luchtvaartindustrie wordt AI veelvuldig gebruikt om de klantervaring te verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf easyJet, dat voor veel van zijn processen gebruikmaakt  van  datawetenschap en machine learning. Om de efficiëntie te verhogen en verspilling van middelen te voorkomen, moeten vliegtuigen efficiënt worden bevoorraad. Hiervoor gebruikt het bedrijf algoritmen op basis van gegevens over consumentengedrag en omstandigheden als het weer, waarmee de bevoorradingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Een op AI gebaseerd herkenningssysteem wordt ook gebruikt om paspoorten en andere documenten te scannen om sneller toegang te krijgen tot informatie en documenten sneller te verwerken, wat betekent dat klanten deze niet steeds handmatig hoeven in te vullen. Na toestemming van de persoon in kwestie worden klantgegevens geanalyseerd en voor toekomstige marketingstrategieën gebruikt. Deze klantgegevens, gecombineerd met geanalyseerde klantfeedback, stellen easyJet in staat om zowel de klantervaring als de marketingmogelijkheden te verbeteren. De resultaten hiervan zijn indrukwekkend: in de eerste helft van 2018 werd driekwart van de easyJet-stoelen door terugkerende klanten bezet.

Je kunt AI zien als een hulpmiddel in de gereedschapskist van een marketeer, zoals een kunstenaar penselen gebruikt. Als op AI gebaseerde tools correct worden geïmplementeerd, kan de relatie tussen deze tools en de marketeers die ze gebruiken zeer harmonieus en efficiënt zijn.

Moeten menselijke marketeers straks plaatsmaken voor AI?

Het gebruik van AI in marketing en reclame – net als het gebruik ervan in andere sectoren – roept bezorgdheid op en leidt tot vragen, waaronder de vraag of menselijke marketeers in de toekomst plaats zullen moeten maken voor AI. Op het gebied van de werkgelegenheid kan de opkomst van AI en automatisering begrijpelijkerwijs tot problemen leiden. Zo kunnen de toenemende mogelijkheden van op AI gebaseerde technologieën voor veel sectoren – en het levensonderhoud van degenen die in deze sectoren werkzaam zijn – een existentiële bedreiging vormen. Deze technologieën zijn echter nog lang niet capabel genoeg om de marketing- en reclameafdelingen volledig over te nemen. Hoewel AI veel voordelen kan bieden, vooral wat betreft snelheid en nauwkeurigheid, hebben mensen op het gebied van creativiteit, communicatie en persoonlijke interactie nog steeds een flink aantal strepen voor. Het meest effectief zou dan ook zijn wanneer de sterke punten van AI met die van mensen gecombineerd worden. Marketeers en adverteerders kunnen algoritmen bijvoorbeeld gebruiken voor leadgeneratie, het verbeteren van de betrokkenheid en het stroomlijnen van administratieve taken, waardoor ze meer tijd hebben om zich te concentreren op zaken waar mensen het beste in zijn: communicatie, klantenservice en creatieve ideeën. Je kunt AI zien als een hulpmiddel in de gereedschapskist van een marketeer, zoals een kunstenaar penselen gebruikt. Als op AI gebaseerde tools correct worden geïmplementeerd, kan de relatie tussen deze tools en de marketeers die ze gebruiken zeer harmonieus en efficiënt zijn.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!