De kracht van data: een game-changer voor de detailhandel

Nu retail steeds complexer en competitiever wordt, hebben retailers die data-analyse omarmen een aanzienlijk voordeel. Slim gebruikmaken van datagestuurde inzichten is dan ook de sleutel tot succesvol ondernemen in de toekomst van retail.
Industries: Detailhandel
Trends: Big DataIoT
  • De voordelen van data-analyse 
  • De kracht van platformtechnologieën
  • IT-infrastructuur: de sleutel tot optimale dataverwerking en cyberbeveiliging

Data is King in de wereld van vandaag en de invloed ervan reikt ver. Ook de retailsector ondergaat momenteel een ware ‘datarevolutie’, waarmee steeds meer innovatie, efficiëntie en ultrapersonalisatie mogelijk wordt. Deze transformatie wordt aangewakkerd door geavanceerde data-analyse en platformtechnologieën die de manier waarop retailers met hun klanten omgaan volledig transformeren, onder andere door steeds verder gepersonaliseerde ervaringen te creëren. Om klanten deze naadloze en ultragepersonaliseerde ervaringen te kunnen bieden, kunnen retailers niet zonder kunstmatige intelligentie, data-analyse en platformtechnologieën. Ze maken het verzamelen, analyseren en slim toepassen van data mogelijk, waardoor retailers belangrijke inzichten kunnen genereren over de behoeften en voorkeuren van hun klanten. Daarop kunnen ze vervolgens hun producten en diensten aanpassen en unieke en op maat gemaakte winkelervaringen mogelijk maken. Hoewel het slim gebruikmaken van data enorme voordelen kan bieden, moeten retailers ook rekening houden met de mogelijke uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Zo is het van cruciaal belang om te zorgen dat klantgegevens op ethische manier worden verzameld en dat ze beveiligd worden tegen cyberaanvallen. Daarnaast moeten ze innovatieve manieren vinden om nieuwe technologieën efficiënt met bestaande systemen te integreren, zodat hun klanten van een naadloze winkelervaring kunnen profiteren.

Het verzamelen van data gebeurt op steeds grotere schaal, wordt steeds belangrijker en stelt retailers in staat om een holistischer beeld te krijgen van hun klanten.

De voordelen van data-analyse

De retailsector evolueert snel en detailhandelaren kunnen niet langer alleen op intuïtie en ervaring vertrouwen om zakelijke beslissingen te nemen. Big data verandert hoe retailers met klanten omgaan en biedt een schat aan waardevolle inzichten die bedrijven kunnen helpen succesvol te blijven in deze zeer competitieve markt. Het verzamelen van data gebeurt op steeds grotere schaal, wordt steeds belangrijker en stelt retailers in staat om een holistischer beeld te krijgen van hun klanten, wat leidt tot nauwkeurigere targeting, betere marketingstrategieën en verhoogde klantloyaliteit. Kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijk hulpmiddel bij data-analyse en kan razendsnel hoogwaardige inzichten genereren. Met AI-gestuurde analyses kun je belangrijke trends, oorzaken van problemen en overeenkomsten en patronen in klantervaringen identificeren. Omnichannel-analyse is een andere benadering waarmee retailers een 360-graden beeld krijgen van het koopgedrag van klanten. Door gegevens van alle kanalen en contactpunten te verzamelen, kunnen retailers precies zien hoe hun marketingcampagnes presteren.

Ook voor forecasting is data onmisbaar. Het helpt retailers op de vraag te anticiperen en trends te identificeren voordat deze belangrijk worden. Met het analyseren van klantreacties en het observeren van gedragspatronen kun je ook de layout van online en fysieke winkels optimaliseren. Bovendien kunnen retailers met deze informatie de voorkeuren van hun klanten beter matchen en zelfs voorspellen. Om dit allemaal te kunnen doen is het echter belangrijk om gebruik te maken van de nieuwste dataplatforms, omdat je hiermee enorme hoeveelheden data in bijna realtime kunt verwerken. Deze platforms ondersteunen bovendien opkomende technologieën als generatieve AI en kunnen de capaciteiten van generative AI met ruwe data uitbreiden. Nu retailers steeds meer moeten concurreren om hun marktaandeel en klantloyaliteit te behouden, is het voor hen van essentieel belang om slim gebruik te maken van data-inzichten. Hiermee kunnen ze hun concurrentievoordeel behouden en in de wereld van morgen blijven voortbestaan.

De kracht van platformtechnologieën

In de snel veranderende wereld van vandaag moeten retailers dus de nieuwste technologische ontwikkelingen omarmen om de concurrentie voor te blijven. Zoals platformtechnologie bijvoorbeeld; een belangrijke nieuwe ontwikkeling die de retailsector gaat transformeren. Deze technologie biedt retailers een one-stop-shop om alle aspecten van hun bedrijf te managen en alle digitale technologieën in het bedrijf samen te brengen. Hierdoor kunnen ze veel efficiënter een coherente datastrategie ontwikkelen en uitvoeren en klantcontactpunten optimaliseren. Met platformtechnologie kunnen bedrijven bovendien hun gegevens centraliseren, waardoor ze deze efficiënter kunnen analyseren en implementeren. Hierdoor kunnen ze onder andere een holistischer beeld krijgen van hun klanten, waarmee ze hun marketingstrategieën en gepersonaliseerde aanbevelingen nog nauwkeuriger kunnen maken.

Een ander voordeel van platformtechnologie is de mogelijkheid om verschillende retailactiviteiten te stroomlijnen — van voorraadbeheer en betalingen tot loyaliteitsprogramma’s en cadeaubonnen. Door deze verschillende activiteiten in één platform te integreren, kunnen detailhandelaren hun operationele efficiëntie verbeteren, kosten verlagen en de klantervaring verbeteren. Influencer-marketing is een ander gebied waar platformtechnologie een belangrijke rol kan spelen. Retailers hebben door de opkomst van social media influencers namelijk een krachtige nieuwe marketingtool tot hun beschikking en door met influencers samen te werken kunnen ze een breder publiek bereiken, naamsbekendheid opbouwen en de verkoop stimuleren. Platformtechnologie biedt verschillende oplossingen voor het managen van influencer-campagnes en kan onder andere gebruikt worden om de juiste influencers te vinden, campagnes te monitoren en ROI te stroomlijnen. Twee voorbeelden van platformtechnologie zijn Shopify en Salesforce Commerce Cloud. Met het alles-in-één e-commerceplatform Shopify kunnen retailers een online winkel opzetten, hun voorraad beheren en betalingen verwerken. Het biedt bovendien krachtige marketingtools, e-mailcampagnes, social media-integratie en SEO-optimalisatie. Het cloudgebaseerde platform Salesforce Commerce Cloud biedt klanten een naadloze omnichannel winkelervaring door online- en offlinekanalen te integreren, waardoor retailers op alle contactpunten een gepersonaliseerde en consistente ervaring kunnen bieden.

Nu het aantal datapunten dat elke dag wordt gegenereerd exponentieel groeit, is het geen wonder dat IT enorm onder druk staat om al deze informatie te verwerken.

IT-infrastructuur: de sleutel tot optimale dataverwerking en cyberbeveiliging

Het Internet of Things (IoT) heeft de manier waarop gegevens in deze moderne tijd verzameld en gebruikt worden volledig getransformeerd. Nu het aantal datapunten dat elke dag wordt gegenereerd exponentieel groeit, is het geen wonder dat IT enorm onder druk staat om al deze informatie te verwerken. Zelfs de meest ervaren datawetenschappers staan voor een lastige taak als de techstack van hun bedrijf niet optimaal gebruikmaakt van de nieuwste softwaretools. Gelukkig kan een goede infrastructuur oplossingen bieden voor deze uitdagingen. Zo’n infrastructuur kan de capaciteit voor open data sharing naadloos integreren met de kracht van generatieve AI als Chat-GPT, wat leidt tot meer efficiëntie, innovatievere resultaten en baanbrekende oplossingen die de detailhandel kunnen transformeren. Bovendien zorgt de integratie van extended reality-technologie voor nog meer mogelijkheden op het gebied van dataverwerking, waardoor je virtuele simulaties kunt creëren om complexe problemen in de echte wereld op te lossen.

De Amerikaanse hardwareketen Lowe is een uitstekend voorbeeld van de voordelen van een goede data-infrastructuur. Zo creëerde het bedrijf digital twins van een aantal winkels binnen het NVIDIA Omniverse Enterprise simulatie-en-samenwerkingsplatform. Met deze digital twins kunnen werknemers verschillende operationele en logistieke scenario’s in een veilige en gecontroleerde omgeving testen, met minimaal risico op disrupties of financiële verliezen. Bovendien kan het gebruik van VR-headsets en augmented reality-röntgenvisie het werk in fysieke winkels volledig transformeren. Daarmee wordt het bijvoorbeeld veel makkelijker om producten in hoge schappen goed te zien zonder dat daar een trapje bij te pas hoeft te komen. Zoals je ziet is het belangrijk om als retailer in een goede data-infrastructuur te investeren die geavanceerde technologieën als VR, AR en simulaties kan ondersteunen. Zonder deze infrastructuur zullen retailbedrijven uiteindelijk steeds meer moeite hebben om de razendsnelle ontwikkelingen bij te benen.

Als gevolg van de opkomst van het Internet of Things (IoT) en de enorme massa’s data die gegenereerd worden is het dus cruciaal dat retailers een goede data-infrastructuur hebben die dit allemaal aankan. Daarbij is ook cyberbeveiliging een belangrijk aspect, aangezien retailers die onverantwoord met informatie van klanten (en werknemers) omgaan aanzienlijke financiële en reputatieschade kunnen oplopen. En nu detailhandelaren steeds meer nieuwe technologieën, digitale tools, biometrische gegevens en self-checkout-systemen gebruiken — die het risico op datalekken allemaal behoorlijk vergroten — wordt cybersecurity steeds crucialer. Retailers hebben de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld te maken gehad met meer dan 10.000 datalekken, waarvan de meeste het gevolg waren van kwetsbaarheden in hun betalingsinfrastructuur. Daarom moeten retailers hun beveiligingsmethoden optimaliseren en in tools investeren die de gevoelige gegevens van hun klanten en werknemers beschermen. Denk bijvoorbeeld aan netwerksegmentatie, data-encryptie, geautomatiseerde systemen, zero trust en gedistribueerde grootboeken.

We gaan een steeds meer datagedreven toekomst tegemoet en retailers die in data-analyse investeren zullen in deze toekomst absoluut een streep voor hebben.

Een laatste overweging

Data-analyse is voor retailers geen optionele tool meer, maar een cruciaal aspect van hun activiteiten. Gezien de opkomst van het Internet of Things en het razendsnel toenemende aantal datapunten, kan het belang van een solide IT-infrastructuur en cybersecurity niet genoeg worden benadrukt. Met de juiste platformtechnologie kunnen retailers nog slimmer gebruikmaken van data en voorspellende analyses genereren, hypergepersonaliseerde marketingstrategieën ontwikkelen en transformatieve bedrijfsresultaten realiseren. Door te investeren in tools die hyperpersonalisatie mogelijk maken, kunnen retailers hun klanten begeleiden naar de producten die ze het liefst willen, wat de winkelervaring verbetert en hogere omzetten kan genereren. Hoewel de overstap naar moderne analysemethoden een uitdaging kan zijn, zijn de resultaten het uiteindelijk dubbel en dwars waard. Retailers die geen gebruikmaken van data-analyse lopen het risico achterop te raken bij hun concurrenten. Bovendien wordt daardoor de kans groter dat ze waardevolle inzichten — die op elk aspect van hun bedrijf van invloed kunnen zijn — mislopen. De verwachting is dat data de komende jaren nog onmisbaarder zal worden in de detailhandel, omdat bedrijven hun klanten beter willen begrijpen en snel op veranderingen in de markt willen reageren. Retailers die in data-analyse investeren zullen in deze toekomst dan ook absoluut een streep voor hebben.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!