- ‘Virtual presence’ — levensechte impact
- Drone-technologie tilt event marketing naar een hoger niveau
Digitale technologie heeft een onmiskenbare invloed op ons dagelijks leven en nergens is dat duidelijker dan in de evenementenbranche. De integratie van het internet, social media en mobiele connectiviteit heeft de manier waarop we media consumeren ingrijpend veranderd en heeft ook een paradigmaverschuiving teweeggebracht die met name in de evenementensector voelbaar is. Zo is de manier waarop we evenementen creëren, uitvoeren en ervaren totaal anders dan een paar jaar geleden. Denk maar eens terug aan het laatste evenement waar je bij aanwezig was. Grote kans dat technologie een hoofdrol speelde, van de digitale uitnodiging tot de livestream van de presentaties. De recente pandemie heeft ons bovendien laten zien hoe technologie ons, zelfs op afstand, toch bij elkaar kan brengen.
De vraag naar online en hybride evenementen is tijdens die periode explosief gestegen — en blijft stijgen — wat wijst op een toekomst waarin duurzaamheid en digitale toegankelijkheid centraal staan. En als we wel ‘in real life’ bij elkaar komen, zorgt technologie voor onvergetelijke ervaringen en blijft de evenementensector ons met innovatieve technieken verbazen; van indrukwekkende hologrammen tot droneshows die de hemel verlichten. De cijfers liegen er niet om: het omarmen van technologie kan volgens Enterprise Event Marketing leiden tot een stijging van 20 procent in deelname, 27 procent meer productiviteit en tot 30 procent kostenbesparing. Kortom, de evenementenindustrie wordt door technologie op de meest spectaculaire manieren getransformeerd en opent de deuren naar mogelijkheden die we ons voorheen niet konden voorstellen.
“Een spreker als hologram is veel indrukwekkender en interactiever dan een klein beeld op een scherm. En dat leidt tot een veel grotere betrokkenheid van het publiek”.
Andrew Dorcas, senior vicepresident van ARHT
‘Virtual presence’ — levensechte impact
Stel je voor: je bent op een conferentie waar je ontspannen ergens zit met een kopje koffie. De lichten gaan uit en daar verschijnt de keynotespreker op het podium, alsof hij echt aanwezig is, terwijl hij in werkelijkheid duizenden kilometers ver weg is. Dit is geen sciencefiction meer, maar realiteit — dankzij innovaties van bedrijven als ARHT Media. Zij hebben de manier waarop we evenementen beleven fundamenteel veranderd door sprekers in 3D te projecteren, rechtstreeks vanuit een studio om de hoek. Dit betekent niet alleen een besparing op reistijd en -kosten, maar het is ook een duurzamere keuze die bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk. Het mooie is dat het verschijnen als een hologram op geen enkele manier afbreuk doet aan de ervaring. De spreker heeft gewoon interactie met het publiek en reageert op hun vragen, met dezelfde energie als wanneer ze fysiek aanwezig zouden zijn.
Zo’n indrukwekkende demonstratie van deze technologie zagen we tijdens de Convening Leaders 2022-conferentie van de Professional Convention Management Association (PCMA). Host Holly Ransom kreeg op het podium gezelschap van Indra Nooyi, voormalig CEO van PepsiCo, die er net zo echt uitzag als de mensen in de zaal. Maar in werkelijkheid stond Nooyi in een studio in New York, en haar holografische evenbeeld was duizenden kilometers verderop geprojecteerd. Het was een onwerkelijke ervaring om de twee vrouwen met elkaar te zien praten en lachen, alsof ze echt samen koffie zaten te drinken.
En dat is nu juist wat de holografische technologie van ARHT Media zo bijzonder maakt; het behoudt de nuances van menselijke interactie die een webcam simpelweg niet kan vastleggen. Andrew Dorcas, senior vicepresident van ARHT, wijst op het belang van lichaamstaal in onze communicatie. “Meer dan de helft van de communicatie wordt bepaald door lichaamstaal. We ontnemen het publiek dat, vind ik, wanneer we genoegen nemen met een webcam”, zegt hij. “Een webcam maakt oogcontact ook onmogelijk. Holly en Indra stonden feitelijk op dat podium, in ieder geval voor het publiek. Dankzij holografie kun je ook echt oogcontact maken en ontstaat er een verbinding die essentieel is bij discussies en gesprekken. Een spreker als hologram is veel indrukwekkender en interactiever dan een klein beeld op een scherm. En dat leidt tot een veel grotere betrokkenheid van het publiek”. En dit is niet zomaar een loze bewering. Uit verschillende rapporten blijkt namelijk dat holografische sprekers een hogere betrokkenheid bereiken dan hun fysieke tegenhangers.
Tijdens het Advertising Week APAC 2023-evenement, dat plaatsvond in Luna Park in Sydney, werd het publiek getrakteerd op een bijzondere ervaring die aanvoelde als een voorproefje van de toekomst. Zo verscheen William Shatner, het iconische Hollywood-figuur dat vooral bekend staat om zijn rol als James T. Kirk, de kapitein van Starship Enterprise, virtueel op het podium van Great Minds. Zijn 3D-geprojecteerde beeltenis was zo levensecht dat het de aanwezigen enorm fascineerde. “Jij bent in Australië en ik ben hier in Los Angeles”, zei hij. “Maar dankzij het Proto-hologram zijn we toch samen”.
Als pionier op het gebied van holografische technologie biedt Proto de mogelijkheid om jezelf in realtime overal naartoe te beamen. Deze indrukwekkende innovatie heeft inmiddels de aandacht getrokken van grote bedrijven, sportarena’s en bekende retailers. Proto’s hologrammen zijn tijdens marketingevenementen al gebruikt door topnamen als de NFL, NBA, NHL, Netflix, Disney, AT&T, Verizon, Spotify, Rolling Stone, Kia en Audi. Een van de meest recente opvallende hologram-events vond plaats tijdens een aflevering van Jimmy Kimmel Live!, waar Chris Pratt verscheen als onderdeel van de promotiecampagne voor zijn nieuwste film, Guardians of the Galaxy Vol. 3. Tijdens dit optreden maakte Pratt gebruik van Proto om als live interactief hologram naar Disneyland te worden gestraald. Daar verwelkomde hij mensen die uit de Guardians of the Galaxy-attractie kwamen en beantwoordde hij hun vragen met een robotachtige stem. Fans dachten dat ze met een slimme AI aan het chatten waren, maar kwamen er al snel achter dat ze in werkelijkheid een gesprek voerden met niemand minder dan Star-Lord zelf.
“Drones zijn veel geavanceerder”, geeft hij toe. “Maar ze roepen gewoon niet dezelfde intense reactie op”.
Chris Hopkins, mede eigenaar van Celebration Fireworks & Star Flight Drone Shows
Drone-technologie tilt event marketing naar een hoger niveau
De nachtelijke hemel, traditioneel gevuld met sterren en maanlicht, wordt nu ook steeds vaker als achtergrond gebruikt voor drones die geruisloos door de lucht zweven. Deze hightech performers zetten event marketing op z’n kop en hebben toeschouwers tijdens evenementen als de Olympische Spelen van 2020 in Tokio en de recente kroning van Koning Charles III echt weten te betoveren. In plaats van traditionele vuurwerkshows maken drones een nieuwe vorm van spectaculaire lichtkunst mogelijk die stiller en milieuvriendelijker is, maar nog steeds betoverend. Waar vuurwerk buldert, schilderen drones fluisterend, gracieus en met uiterste precisie delicate patronen en bedrijfslogo’s in de lucht en laten ze toeschouwers vol ontzag achter. Toch vinden velen dat drones gewoon niet dezelfde impact hebben als traditioneel vuurwerk met zijn spannende knallen, de geur van buskruit en de sluier van rook die achterblijft. Chris Hopkins, wiens bedrijf met zowel vuurwerk als drone-displays bezig is, erkent deze trade-off. “Drones zijn veel geavanceerder”, geeft hij toe. “Maar ze roepen gewoon niet dezelfde intense reactie op”. Hoewel drones misschien niet dezelfde overweldigende zintuiglijke ervaring bieden, maken ze dit goed met hun innovatieve en veelzijdige mogelijkheden. Ze geven een voorproefje van de toekomst van entertainment, die niet alleen fascinerend is, maar ook aansluit bij ons toenemende milieubewustzijn.
De woestijnhemel van Las Vegas onderging onlangs een spectaculaire transformatie met het gezoem van drones met als doel om opwinding te genereren voor het Formule 1 Grand Prix-weekend. Tegen de achtergrond van de nachtelijke lucht werd een zeven minuten durende lichtshow opgevoerd, waarin drones in snelle F1-auto’s veranderden, het iconische ‘Welcome to Fabulous Las Vegas’ bord weergaven en — met een knipoog naar waar de stad beroemd om is — een draaiend roulettewiel lieten zien. Het meesterbrein achter dit evenement was Preston Ward, hoofdpiloot van Sky Elements Drone Shows. Zittend aan een tafel, met een controller in zijn hand ‘dirigeerde’ hij het hele spektakel. In Californië heeft ook Netflix onlangs dronetechnologie ingezet. De filmstreaminggigant creëerde een adembenemend spektakel voor de première van de live-actionserie One Piece. Fans die zich bij de Santa Monica Pier hadden verzameld werden getrakteerd op een onvergetelijke show, waarbij drones in perfecte harmonie door de lucht vlogen en gigantische zwevende ontwerpen uit het geliefde One Piece universum creëerden. Het evenement was niet alleen een hit op dat moment; de buzz op social media zorgde er ook voor dat fans er lang nadat de drones waren geland nog over bleven praten en video’s bleven delen.
Een laatste overweging
In dit artikel is duidelijk geworden dat de evenementenwereld de afgelopen tijd dankzij innovatieve technologieën aangrijpend is veranderd. Hologrammen die sprekers ‘overvliegen’ naar andere continenten en drones die de hemel in een lichtspektakel veranderen — en alles daar tussenin — zijn geen tijdelijke gimmicks maar vernieuwende tools die ons dichter bij elkaar brengen. Deze innovaties zijn niet alleen spectaculair maar zetten ons ook aan het denken over wat verbondenheid en samenzijn nu echt inhouden. Hoe verandert onze beleving van samenzijn als het gebruik van deze technologieën steeds algemener wordt? Zal virtueel contact ooit hetzelfde aanvoelen als een echte ontmoeting en samen ergens van genieten? En welke nieuwe ontwikkelingen staan ons nog te wachten die onze wereld mogelijk nóg kleiner maken? Het antwoord, net als de volgende technologische verrassing, zal in de loop der tijd worden onthuld.
Share via: