Is holografische technologie in dit tijdperk van ad-blockers de toekomst van marketing?

Bedrijven worden geconfronteerd met toenemende uitdagingen op het gebied van marketing en wenden zich tot hologram-tech om de aandacht van de consument te trekken.
Industries: Marketing
  • Hologrammen blazen marketing nieuw leven in
  • De toekomst van reclame en marketing
  • Retail maakt een transformatie door
  • Mobiele operator lanceert 5G met behulp van holografische technologie
  • Holografische celebrity endorsements
  • Zijn holo-campagnes een oplossing voor marketing-uitdagingen?

In het afgelopen decennium zijn merken getuige geweest van de invloed die jongere en opkomende generaties kunnen hebben op het bedrijfsleven en marketing. Millennials, die tussen 1981 en 1996 geboren zijn, hebben een belangrijke rol gespeeld bij het transformeren van hele bedrijfstakken en de manier waarop deze sectoren adverteren. Bovendien bedraagt ​​hun wereldwijde koopkracht in 2020 meer dan $2,14 biljoen, wat betekent dat bedrijven – als ze overeind willen blijven – meer dan ooit aan de behoeften en eisen van deze generatie moeten voldoen. En dan is er ook nog Generatie Z, of kortweg Gen-Z’ers – mensen die tussen 1996 en 2010 geboren zijn. Deze groep vertegenwoordigt inmiddels 40 procent van alle klanten in de VS en zal in de nabije toekomst nog meer koopkracht krijgen.

Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vertrouwen millennials en vooral Gen-Z’ers tijdens het shoppen niet alleen op digitale apparaten. Het zijn eigenlijk eerder hybride shoppers, die zowel van fysiek als online winkelen houden. Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat traditionele televisiereclame en print-media hun aandacht zal trekken.

Merken die zich op de jongere generaties shoppers willen richten moeten dus op zoek naar nieuwe marketingmethoden die deze klanten wél aanspreken. En marketing met holografische technologie zou misschien het antwoord kunnen zijn. In een recent rapport van ResearchAndMarkets over de wereldwijde holografische markt wordt voorspeld dat 3D-hologrammen ‘the next best thing’ zullen zijn in de reclamesector. Het toenemende gebruik van holografische displays voor marketing in de detailhandel zal een van de belangrijkste groeifactoren zijn van deze markt.

Hologrammen blazen marketing nieuw leven in

Ondanks de alomtegenwoordigheid van digitale apparaten en social media, heeft online adverteren nauwelijks impact bij de gemiddelde gebruiker. De hyperverzadiging van online advertenties heeft geleid tot sombere statistieken – het percentage gebruikers dat op een specifieke advertentielink klikt, is bijvoorbeeld slechts 0,05 procent. Ook moeten bedrijven de proliferatie van ad-blockersoftware bij internetgebruikers niet vergeten. Volgens een wereldwijd onderzoek van Kantar Millward Brown heeft out-of-home- of outdoor-advertising (OOH) de meeste impact op Gen-Z’ers en millennials. Als gevolg hiervan wordt OOH-advertising nu via interactieve displays en digitale billboards gedaan. Holografische technologie heeft bewezen een uitstekende aanvulling te zijn op OOH-advertenties vanwege het vermogen om snel de aandacht te trekken. Een hologram – een virtueel 3D-object dat er levensecht uitziet maar dat je niet kunt aanraken – ‘zweeft’ over het algemeen ergens of wordt op een platform geprojecteerd. Aangezien de meeste mensen niet de mogelijkheid hebben om dagelijks met holografische technologie te communiceren, heeft deze tech een soort onvergetelijke ‘wow-factor’, wat het tot een ideaal marketinginstrument maakt.

De toekomst van reclame en marketing

Het in Londen gevestigde holografische technologiebedrijf HYPERVSN wordt alom geprezen als de toekomst van reclame en marketing. Het bedrijf heeft onder andere holografische reclame voor spraakmakende klanten als Coca-Cola en Adidas verzorgd. Het is onlangs bovendien een partnerschap aangegaan met Walmart-winkels in het Verenigd Koninkrijk en Mexico, waar klanten met een holografische Halloween-pompoen konden communiceren. Fiaz Sadiq van HYPERVSN vertelt dat het bedrijf zich realiseerde dat het publiek niet langer op statische content reageert en HYPERVSN ontwikkelde daarom een haast letterlijk in het oog springende oplossing. “Mensen herinneren zich het visuele, het merk, het verhaal – en dat levert meer inkomsten op. Via het IoT hebben we gezien dat meer klanten op de website zoeken naar een product of dienst wanneer ze het ergens op display hebben gezien”, zegt Sadiq. Sceptici mogen hologrammen dan wel afdoen als dure gimmicks, maar Coca-Cola heeft ontdekt dat het gebruik van HYPERVSN-advertenties in Mexico heeft geleid tot een omzetstijging van 12 procent.

Retail maakt een transformatie door

Gezien het feit dat millennials en Gen-Z’ers nog steeds geen afscheid hebben genomen van fysiek winkelen, kunnen holografische oplossingen – zoals die door creatief technologiebedrijf Demodern ontwikkeld worden – fysieke winkels transformeren in plekken waar je immersieve, hightech ervaringen kunt hebben. Het holografische display van Demodern presenteert modeartikelen, zoals bijvoorbeeld sneakers, als virtuele 3D-modellen. Met behulp van hun smartphone als afstandsbediening kunnen klanten het model bekijken door het te draaien, in te zoomen en kleuren en andere details te personaliseren. Met het holografische display kunnen winkeliers adverteren voor een product dat nog niet beschikbaar is en al vóór de officiële lancering interesse en een hype genereren. Het display is draagbaar en kan bijvoorbeeld op drukbezochte plekken geplaatst worden, zoals op treinstations en in winkelcentra.

Ook Puma, een van ’s werelds grootste sportkledingmerken, maakte onlangs gebruik van holografische technologie – voor de lancering van hun nieuwe basketbalsneaker, de Sky Dreamer. Als onderdeel van de promotiecampagne werden verschillende voertuigen, uitgerust met slimme mediadisplays en hologramprojectors, voor belangrijke stadsmonumenten in Chicago geparkeerd. De uiteindelijke projectie toonde een 360-graden representatie van de Sky Dreamer. Matt Wilkinson, de mede-oprichter van Whisk, een van de bureaus achter de campagne, benadrukt dat hologrammen nog nooit eerder in een digitaal OOH-advertentiekanaal zijn geïntegreerd. Daarom levert deze “nog niet eerder vertoonde PR-stunt niet alleen de Puma-merkboodschap, maar viert het ook de innovatie in een van de snelst groeiende mediakanalen”.

Mobiele operator lanceert 5G met behulp van holografische technologie

Ook mobiele operator Three koos voor holografische projecties – en wel om de lancering van hun 5G-netwerk in het VK te promoten. In de live, vijf minuten durende holografische advertentie die in september 2019 drie dagen te zien was op de South Bank in Londen, gingen internetberoemdheden als de gamer Vikkstar de strijd aan met buffersymbolen. Three maakte voor deze marketingcampagne gebruik van volumetric capture technology van Microsoft, waarbij 106 camera’s menselijke prestaties vanuit alle hoeken opnemen. Zo kan een ​​3D-video geproduceerd worden die je vervolgens vanuit elk perspectief kunt bekijken.

Een jaar voordat Three zijn 5G-holografische campagne lanceerde, voerde Vodafone in het VK al de eerste live holografische oproep uit met behulp van 5G-technologie. De captain van het Engelse damesvoetbalteam, Steph Houghton, was onderdeel van een bredere promotiecampagne voor Vodafone’s eigen 5G-netwerk en verscheen als 3D-hologram op het podium voor een publiek op het hoofdkantoor van Vodafone.

https://www.youtube.com/watch?v=KZRFKey5PXE

Holografische celebrity endorsements

‘Celebrity endorsements’ – het gebruik van beroemdheden in reclame-uitingen – is zeker geen nieuw concept. Maar de in Singapore gevestigde DBS Bank besloot hier een stapje verder in te gaan door gebruik te maken van hologrammen. Voor de promotiecampagne voor hun nieuwe money management-app iWealth wordt een holografische bushalte in een luxe winkelgebied in Hong Kong geplaatst. Hologrammen van acteurs Jessica Hsuan en Louis Koo promoten de app door naar voorbijgangers te zwaaien en mensen over de app te vertellen. “De holografische animatie kwam tot leven via drie holografische LED-ventilatordisplays, waardoor een levensecht zwevend hologram geprojecteerd kon worden”, vertelt een woordvoerder van JCDecaux, het bureau achter de campagne.

Zijn holo-campagnes een oplossing voor marketing-uitdagingen?

Nergens is de oververzadiging van advertenties zo duidelijk zichtbaar als in de online wereld, waar gebruikers tijdens het scrollen op Facebook, Instagram of nieuwssites constant met advertenties worden overspoeld. Ze klikken er echter zelden op en print- en tv-marketing hebben ook al weinig impact op millennials en Gen-Z’ers. ‘Out-of-home’-advertising is voor dit segment veel aantrekkelijker, vooral in combinatie met holografische technologie. Deze innovatieve technologie kan het adverteren van producten en promoten van merken veranderen in een ervaring waar jonge shoppers op kunnen reageren of zelfs mee kunnen communiceren. Bovendien zorgt de nieuwigheid en opwinding bij het bekijken van een hologram ervoor dat er een blijvende indruk van het product achtergelaten wordt bij consumenten, of het nu gaat om een kledingstuk, een mobiele provider of een bank-app.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!