De rol van de metaverse in de toekomst van stadsontwikkeling

Stedelijke gebieden worstelen steeds meer met de complexe uitdagingen van het moderne leven, waaronder economische druk en infrastructurele behoeften. De metaverse biedt diverse fascinerende mogelijkheden om een aantal van deze problemen aan te pakken.
Trends: VR/AR
  • Seoul lanceert als eerste grote stad ter wereld een eigen metaverse-platform
  • Tampere onthult Metaverse Vision 2040
  • NEOM’s cognitieve metaverse-platform brengt de virtuele en echte wereld naadloos samen

De metaverse: een begrip dat ons doet denken aan grenzeloze digitale universums en dat vaak gezien wordt als de voorhoede van technologische vernieuwing. Is de metaverse een tijdelijke trend of een serieuze, blijvende ontwikkeling? Hoewel de meningen daar nog over uiteenlopen, weerhoudt dat sommige steden er niet van om al met deze virtuele nieuwe wereld aan de slag te gaan. Stedelijke gebieden worstelen steeds meer met de complexe uitdagingen van het moderne leven, waaronder economische druk en infrastructurele behoeften. De metaverse biedt diverse fascinerende mogelijkheden om een aantal van deze problemen aan te pakken. Het fungeert niet alleen als fascinerend ‘speelterrein’ voor tech-liefhebbers, maar dient ook als platform om de manier waarop steden functioneren en hun inwoners van dienst zijn te transformeren.

Het wereldwijde technologie-onderzoeksbureau ABI Research verwacht dat bijna 700 steden tegen het einde van dit decennium in hun werkprocessen en stadsplanning gebruik zullen maken van metaverse-elementen. Deze innovatieve technologie kan van grote waarde zijn in de complexe stedelijke omgeving. Zo kunnen steden de interactie met overheidsdiensten verbeteren, virtueel toerisme mogelijk maken en het ontwerp en onderhoud van slimme infrastructuur ondersteunen. De metaverse zou ook een belangrijke rol kunnen spelen in het vormgeven van steden die niet alleen slimmer zijn, maar ook groener en duurzamer. In dit artikel bekijken we hoe diverse steden de metaverse inzetten om hedendaagse stedelijke uitdagingen aan te pakken en hoe deze technologie ons kan ondersteunen in het creëren van een efficiënte, rechtvaardige en duurzame stedelijke toekomst.

“Metaverse Seoul wordt een essentieel communicatiemiddel voor burgers in onze nieuwe realiteit. Het is een toegankelijke bestuursdienst die voor iedereen beschikbaar is, zonder beperkingen van tijd en ruimte”.

Burgemeester Oh Se-hoon van Seoul

Seoul lanceert als eerste grote stad ter wereld een eigen metaverse-platform

In januari 2023 onthulde de gemeente Seoul ‘Metaverse Seoul’, waarmee de Zuid-Koreaanse hoofdstad de eerste grote stad ter wereld werd die haar eigen metaverse-platform lanceerde. Dit virtuele platform biedt inwoners toegang tot een breed scala aan stedelijke diensten in een interactieve, virtuele omgeving. Daarnaast kunnen gebruikers er ook terecht voor allerlei vermakelijke activiteiten. “Metaverse Seoul wordt een essentieel communicatiemiddel voor burgers in onze nieuwe realiteit”, zegt Burgemeester Oh Se-hoon van Seoul. “Het is een toegankelijke bestuursdienst die voor iedereen beschikbaar is, zonder beperkingen van tijd en ruimte”. Tijdens het gesloten bètastadium was het platform beperkt toegankelijk, maar inmiddels is het landelijk uitgerold en kan iedereen er eenvoudig gebruik van maken door de app van de Google Play Store of de Apple App Store te downloaden.

De officiële uitrol zal in drie fasen verlopen. In de eerste fase biedt het platform toegang tot diverse stadsdiensten. Zo krijgen inwoners van Seoul onder andere toegang tot officiële documentatie, kunnen ze hulp krijgen bij hun belastingen en is er de mogelijkheid om klachten in te dienen. Op het platform bevindt zich bovendien een centrum waar je deskundig advies en zakelijke ondersteuning kunt krijgen, zoals virtuele consulten met experts via chat, spraak of video. Een ander deel van het platform is speciaal ontworpen voor adolescenten en tieners en biedt mentorship en educatieve hulp via een avatar-gebaseerde begeleidingsservice. Op het platform zijn bovendien verschillende entertainmentfeatures beschikbaar. Zo kun je als bezoeker spelletjes spelen in een virtuele replica van Seoul Plaza of populaire toeristische attracties van de stad virtueel bezoeken, zoals het Gyeongbokgung-paleis, het Bukchon Hanok-dorp, het Seoul Forest Park of de Han-rivier. 

In de tweede fase, die gepland staat voor 2024, willen de stadsbestuurders het platform verder uitbreiden en nog meer diensten integreren. Zo is het de bedoeling dat de samenwerking tussen lokale bedrijven en buitenlandse investeerders meer gestimuleerd wordt. Maar daar blijft het niet bij. In de derde fase wordt het dagelijks functioneren van de stedelijke infrastructuur met baanbrekende technologieën als virtual en augmented reality uitgebreid. De ambtenaren hopen hiermee te bereiken dat de inwoners van de stad via dit platform toegang krijgen tot alle administratieve diensten van de stad. Om dit doel te verwezenlijken staat een aanzienlijke investering van ongeveer $3,8 miljoen op de planning. “Seoul zal zich volledig inzetten om ervoor te zorgen dat het de eerste diensten zonder onderbrekingen aanbiedt en streeft ernaar de eerste stad ter wereld te zijn met een openbaar metaverse-platform”, vertelt Oh.

“Voor ons is de metaverse niet zomaar een virtuele wereld, maar een voortdurend evoluerende digitale omgeving die naadloos is geïntegreerd in de echte stad”.

Tiia Joki, ontwikkelingsmanager voor de stad Tampere

Tampere onthult Metaverse Vision 2040

Een andere stad die zich in de metaverse wil vestigen is Tampere in Finland. Op dit moment bevindt het project zich nog in de beginfase, waarin de stad onderzoekt hoe zowel de inwoners als de bedrijven die in de stad actief zijn van de technologie kunnen profiteren. “We denken dat we virtual reality en de ‘echte realiteit’ met elkaar kunnen combineren en burgers meer voordelen kunnen bieden. Zo zullen ze ontdekken dat alles in de stad beter kan werken”, legt Teppo Rantanen, uitvoerend directeur van de stad, uit. Op dit moment zijn er verschillende dingen gaande, en we zijn van mening dat we naar het grotere geheel moeten kijken, in plaats van naar individuele pilots. We zijn als het ware aan een reis begonnen”. Zo hebben stadsfunctionarissen niet alleen talloze workshops en gesprekken georganiseerd met steden in andere delen van de wereld — waaronder Japan en enkele andere Noordse landen — maar zijn ze ook in contact met universiteiten en grote techbedrijven als Microsoft, Nokia en Bosch. Volgens Rantanen biedt de metaverse veelbelovende mogelijkheden voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg, openbare nutsbedrijven, mobiliteit, en safety & security. Deze technologie kan niet alleen de betrokkenheid van burgers aanzienlijk verhogen, maar bijvoorbeeld ook oplossingen bieden voor problemen waar de Finse zorgsector mee kampt, zoals budgettaire beperkingen en personeelstekorten.

In samenwerking met The Metaverse Institute, een toonaangevende strategische adviesorganisatie voor de metaverse, heeft de stad onlangs het Tampere Metaverse Vision 2040-rapport gelanceerd. Dit is ’s werelds eerste metaverse-strategie die volledig is gericht op de mens. Het rapport schetst een toekomstvisie waarin technologieën als kunstmatige intelligentie en de metaverse naadloos in het dagelijkse stedelijke leven geïntegreerd zijn, waardoor de stad haar inwoners allerlei slimme, gepersonaliseerde diensten kan aanbieden die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren. De metaverse zou elke inwoner van Tampere bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden kunnen bieden om mee te praten over de besturing van de stad. Zo wordt ervoor gezorgd dat de stad daadwerkelijk luistert naar wat haar burgers willen en nodig hebben. Ook biedt de metaverse toeristen en bedrijven de kans om de stad virtueel te verkennen en de lokale cultuur te ervaren voordat ze er voor vakantie of zakelijke doeleinden naartoe reizen. Misschien wel het belangrijkste is dat de metaverse de stad kan helpen haar doelstellingen voor koolstofneutraliteit te bereiken. Dit kan door verschillende scenario’s te simuleren met behulp van digital twins, waardoor autoriteiten hun ideeën kunnen testen voordat ze deze in de echte wereld toepassen. “De metaverse is een samensmelting van verschillende thema’s en ideeën, zowel bestaande als toekomstige. Denk aan data-analyse, digital twins, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Hierdoor krijgt het concept nu volop aandacht. Voor ons is de metaverse niet zomaar een virtuele wereld, maar een voortdurend evoluerende digitale omgeving die naadloos is geïntegreerd in de echte stad”, vertelt Tiia Joki, ontwikkelingsmanager van de stad Tampere.

“De toekomst wordt niet gedefinieerd door megasteden, maar door cognitieve meta-steden. Deze visie richt zich meer op ervaringen dan op omvang”.

Joseph Bradley, CEO van NEOM Tech & Digital Company

NEOM’s cognitieve metaverse-platform brengt de virtuele en echte wereld naadloos samen

In de uitgestrekte zandvlaktes van Saoedi-Arabië rijst langzaam maar zeker de futuristische stad NEOM op. Dit ambitieuze project, dat in 2020 door kroonprins Mohammed bin Salman werd bedacht, vertegenwoordigt een investering van maar liefst $500 miljard. NEOM zal zich over 263.000 hectare uitstrekken en, eenmaal voltooid, aan negen miljoen mensen plaats bieden — die in het dagelijks leven door een legioen aan robotassistenten ondersteund zullen worden. NEOM zal bovendien uitblinken als een stad die volledig koolstofneutraal is. Een aanzienlijk deel van de stad wordt bijvoorbeeld ingericht met groene zones, waardoor NEOM een voorbeeldfunctie krijgt op het gebied van duurzaamheid. NEOM Tech & Digital Company, een drijvende kracht in stedelijke ontwikkeling, heeft onlangs het nieuwe metaverse-platform XVRS gelanceerd. Dankzij dit platform, dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en geavanceerde, hyperverbonden technologieën, wordt een naadloze integratie van de virtuele en echte wereld mogelijk. Joseph Bradley, de CEO van NEOM Tech & Digital Company, licht toe: “De toekomst wordt niet bepaald door megasteden, maar door cognitieve meta-steden. Ons streven is gericht op beleving in plaats van omvang. XVRS staat met zijn focus op menselijke behoeften centraal in deze visie”.

XVRS wordt door het bedrijf omschreven als een ‘cognitieve digitale twin metaverse’. In deze virtuele wereld kun je als bezoeker door middel van je avatar, hologram of zelfs als robot-avatar diverse locaties in Neom verkennen. Ook interactie met andere bezoekers is mogelijk en je kunt via de geïntegreerde marktplaats zelfs cryptocurrencies of NFT’s kopen. Op het platform vind je bovendien digitale reconstructies van elk gebouw in de stad. Als bezoeker kun je deze naar eigen smaak aanpassen, en wie weet worden deze aanpassingen zelfs werkelijkheid. Denk hierbij aan de kleur van het behang of een NFT die aan de muur van een virtueel appartement hangt. Ook krijgen bezoekers de kans om de toekomstige ontwikkeling van de stad vorm te geven. Ambtenaren hebben aangegeven dat ze overwegen om bepaalde virtuele structuren — als deze bijzonder populair blijken te zijn bij virtuele bezoekers — ook in de echte wereld te bouwen. “Eén van de concepten waar we over gesproken hebben, is het idee dat onze digitale ervaringen de bouw van NEOM kunnen beïnvloeden voordat een project daadwerkelijk wordt gerealiseerd”, voegt Bradley toe. “Dit biedt mensen de mogelijkheid om actief deel te nemen aan ontwerpen die nog niet voltooid zijn”.

Een laatste overweging

Wereldwijd omarmen steden de metaverse, en daarmee staan we aan het begin van een tijdperk waarin de samensmelting van virtuele en fysieke werelden het stadsleven ingrijpend kan veranderen. Of het nu gaat om het stroomlijnen van administratieve diensten, het verbeteren van burgerbetrokkenheid of het stimuleren van duurzaamheidsinitiatieven, de metaverse manifesteert zich als een dynamische tool voor vernieuwing in stedelijke ontwikkeling en bestuur. Deze ontwikkelingen kunnen wijzen op een ingrijpende verandering in de manier waarop we toekomstige steden ervaren en ermee omgaan. We moeten ons echter ook bewust zijn van de uitdagingen die de metaverse met zich meebrengt. Hoe verandert bijvoorbeeld de eeuwenoude samenstelling van onze stadscentra als virtuele interacties net zo gewoon worden als persoonlijke, fysieke ontmoetingen? En misschien nog belangrijker, hoe zal de onvermijdelijke digitale kloof de stedelijke ervaring beïnvloeden voor mensen die minder ‘connected’ zijn of minder handig met technologie? Zou de metaverse, in het streven naar een meer geïntegreerde en efficiënte stedelijke toekomst, onbedoeld een nieuwe vorm van ongelijkheid kunnen creëren? Het is van cruciaal belang dat we deze vragen stellen nu de metaverse in steeds meer steden voet aan de grond lijkt te krijgen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!