Een keynote-spreker helpt je vanuit een nieuw perspectief naar de wereld te kijken

Industries: Management
  • Wat is een goede keynote-spreker?
  • De voordelen van een keynote-spreker op je event
  • Keynote-sprekers geven inspirerende lezingen
  • Een keynote-spreker bereidt je voor op de toekomst

Als je bedrijf even niet zo lekker gaat of jouw normaal gesproken competente team niet zo goed presteert, is het misschien tijd om je management skills onder de loep te nemen of een professional in te huren die ervoor kan zorgen dat je dingen vanuit een ander perspectief bekijkt. Een keynote-spreker kan organisaties weer op weg helpen – sterker nog, dit zien we in de zakenwereld steeds vaker gebeuren. Dat keynote-sprekers ‘alleen maar’ een toespraak te houden is een misvatting. De realiteit is vaak heel anders.

Wat doen keynote-sprekers eigenlijk precies? Kort samengevat – het zijn professionals met expertise in een bepaald vakgebied of specialistische kennis van een bepaald onderwerp. En of de toespraak nu 40 minuten duurt of langer – het doel is om deelnemers van een event (vaak zijn dat de medewerkers of managers van een bedrijf) te laten zien hoe ze een bepaald project of probleem het best kunnen benaderen, zodat hun doelen sneller en efficiënter gerealiseerd worden. Bovendien weten deze experts hoe ze mensen kunnen aanmoedigen om nieuwe ideeën te ontwikkelen, wat bijdraagt aan de groei van hun bedrijf.

Wat is een goede keynote-spreker?

Niet iedere spreker is een goede keynote-spreker. Om boeiende, impactvolle speeches te geven, moeten sprekers over verschillende waardevolle vaardigheden beschikken. Goede keynote-sprekers zijn bijvoorbeeld geweldige verhalenvertellers. Met verhalen kunnen zij het publiek echt raken en zo informatieve, memorabele lessen delen. Naast geweldige verhalenvertellers moeten keynote-sprekers met de inhoud van hun speeches ook flexibel kunnen zijn en hun keynotes aan allerlei soorten doelgroepen kunnen aanpassen. Als het bedrijf bijvoorbeeld alleen in de zorgsector actief is, raken verhalen over de landbouw natuurlijk kant noch wal. En wanneer zij voor een nieuw publiek spreken, is het belangrijk om de spreekstijl en de verhalen zorgvuldig op de aanwezigen af te stemmen.

Een andere belangrijke vaardigheid van een goede keynote-spreker is kort en bondig kunnen zijn en een onderwerp duidelijk kunnen belichten, zonder dat het een langdradig verhaal wordt. Voordat ze een toespraak geven en ervoor te zorgen dat de lezing to-the-point is, moeten ze zich bovendien afvragen: “Wat weet het publiek al en wat moet ik met hen delen?” Ook humor is een belangrijk component van een goede, impactvolle keynote. Het zorgt ervoor dat je de aandacht van de aanwezigen vast weet te houden en maakt de presentaties levendiger en positiever. Dit is vooral van belang in de bedrijfswereld, waar keynotes over het algemeen vrij serieus zijn.

De voordelen van een keynote-spreker op je event

Ondanks dat we ons allemaal in het technologische tijdperk bevinden, zijn veel bedrijven nog steeds terughoudend als het gaat om verandering. Keynote-sprekers kunnen deze bedrijven helpen met nieuwe ideeën. Blijven vertrouwen op traditionele businessmodellen zal veel bedrijven op de lange termijn namelijk niet ten goede komen. Keynote-lezingen kunnen hen bijvoorbeeld inspireren om open te staan voor innovatieve ideeën en het implementeren van nieuwe methoden om betere langetermijnresultaten te bereiken. Keynote-sprekers kunnen een nieuw perspectief bieden op het hedendaagse zakendoen en oplossingen aanreiken voor het moderniseren van bedrijfsmodellen, ongeacht de omvang van de organisatie of de sector waar het bedrijf deel van uitmaakt.

Een ander probleem is dat de communicatie bij bedrijven – met name grote bedrijven die uit verschillende teams en afdelingen bestaan – vaak niet efficiënt is en veel te wensen overlaat. Een van de gevolgen daarvan kan zijn dat nieuwe ideeën mogelijk wel ontstaan maar nooit het spreekwoordelijke daglicht zien. Dit heeft ook tot gevolg dat teams uiteindelijk steeds minder goed met elkaar communiceren en er een disconnect ontstaat. Dat kan weer leiden tot een vervreemding van de bedrijfscultuur en -doelen, waardoor de motivatie afneemt, prestaties achteruit lopen en de groei van het bedrijf stagneert. Personeelsleden worden niet automatisch een goed functionerend team omdat ze nu toevallig dezelfde werkplek delen. Een visie en gemeenschappelijke doelen – dat is waar het om draait. Keynote-sprekers kunnen hulp bieden bij het ontwikkelen van deze gemeenschappelijke doelen en werknemers, managers en directeurs inspireren om out-of-the-box te denken en ideeën beter met elkaar te communiceren. Dit zal niet alleen de samenwerking binnen het bedrijf ten goede komen maar werknemers bovendien in staat stellen beslissingen snel, efficiënt en met gedegen kennis van zaken te nemen.

Keynote-sprekers geven inspirerende lezingen

We leven in het tijdperk van de disruptie – technologie verandert de manier waarop we leven, werken en zakendoen. En voor bedrijven en organisaties die niet alleen willen overleven maar ook succesvol willen blijven is het van belang om hun digitale transformatie serieuzer te nemen. Dit lijkt misschien een risicovolle investering, maar om de concurrentie een stap voor te blijven is het belangrijk om een expert in te schakelen die goed bekend is met het desbetreffende product, de organisatie of de bedrijfstak.

Het geven van inspirerende lezingen over technologieën als het Internet of Things (IoT), 3D/4D-printtechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica betekent dat de keynote-spreker diepgaande kennis moet verwerven, voortdurend op de hoogte moet blijven van de nieuwste en toekomstige ontwikkelingen en bovendien de impact daarvan op verschillende bedrijfstakken en organisaties moet kunnen vertalen in inspirerend materiaal voor zijn publiek. Omdat de snelle ontwikkelingen in sectoren als de gezondheidszorg, de bouw en retail de grenzen van digitale transformatie blijven verleggen, kan technologie ons ongekende mogelijkheden bieden – en keynote-sprekers kunnen bedrijven helpen daar hun voordeel mee te doen.

Een keynote-spreker bereidt je voor op de toekomst

Steeds meer bedrijven boeken een keynote-spreker voor hun evenementen en conferenties. Ervaren keynote-sprekers kunnen het publiek tot actie bewegen en hen leren hoe ze – vol vertrouwen – nieuwe kansen kunnen grijpen. Keynote-sprekers kunnen hun publiek stimuleren om meer te bereiken en betere resultaten te behalen voor hun organisatie. Als je het als bedrijf lastig vindt om technologische trends bij te benen of met snelle veranderingen mee te schakelen, boek dan een keynote-spreker voor je volgende evenement of zakelijke bijeenkomst. Een team dat empowered is met belangrijke inzichten is goed voorbereid op de toekomst en helpt jouw bedrijf om je concurrent een stap voor te blijven.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!